facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Carnival Cruise Lines Tycoon 2005
Ревю | 09.08.2004 | автор: Васко Чаворски


оценка:
Производител:
Artex Software
Издател:
Activision
Жанр:
Тайкун
Платформа:
PC

Забелязвам следната зависимост: колкото по-бомбастично e името на една игра, толкова по-голяма e вероятността зад него да е скрито нещо грозно. По принцип от Activision човек може да очаква всичко, но именно аз преди година възкликнах "I love this game" по повод на Cruise Ship Tycoon - предишния им морски тайкун. Когато видях настоящето заглавие, мислех си, че ме чакат подобрения и нови приключения. Но, уви... - грозна графика, ограничен инструментариум и разминаване с икономическите процеси в реалния свят. И за да не прозвуча голословно, ще използвам своя дар слово, за да ви убедя в правотата на впечатленията си.

Основната ви цел

в играта е да развиете печеливш бизнес с организирането на морски пътешествия. Карнавалното уточнение в заглавието, предполагам, служи за разпалване на фантазиите на геймърите - таитянки, бразилски нощи и вашето корабче, плуващо в море от злато. М-да... плавателният съд обаче се носи по ръбати подобия на вълни и минава покрай най-грозните места под слънцето, ако съдим за тяхната истинска същност по това как дизайнерите са ги моделирали. Всъщност става дума за Maями, Ню Йорк, Ел Ей, Ванкувър и разни други малки селца, които са част от дестинациите на морските круизове, организирани от вас.

Режимите на игра предлагат изобилие от варианти, но осакатеният набор от средства разваля иначе благородния замисъл. Instant Action предлага предварително изградени мисии със сходни цели, а в Carrer mode усилията са насочени към изграждане на могъща икономическа структура, включваща в себе си различни по големина кораби - Sunshine, Celebration, Paradise и разни други.
В

основната и нa двата режима

е заложена идеята от празен кораб да изградите добре функциониращо и печелившо място за забава. И то стартирайки с мизерните 20 хиляди парични единици на още по-мизерен плавателен съд. Най-належащата инвестиция е построяването на спалните помещения, санитарните възли и звената за обслужване на пасажерите. След това ще останат пари най-много за пиано и фреш бар плюс пейки и два-три фонтана. Следват дълги и мъчителни часове, в които чакате да се натрупат пари от първите ви курсове, за да развиете мини икономическата си система. Уви, заемите са невъзможни.

Но пък не се налага да се занимавате с подбор на кадри, защото заедно с изграждането на даденото звено идва и персоналът (хигиенисти и техническа поддръжка). Има опция да уволните недобросъвестните служители, но на тяхно място идват сходни малоумни на вид морски труженици. За посетителите може да се грижите като им осигурите място за плюскане - очевидно няма тайкун, в който хората да не са гладни като зверове. На тези тука например никога не им стигат местата за шопинг и пиене.

Разбирам ги аз, измамените хорица

- дали спестяванията си за вълнуващо морско приключение и попаднали на вашия кораб. Самоиронията настрана, но наистина е недостатъчно да имате на разположение два магазина и три бара, с които да осигурявате забавление и тръпка. И за да не съм крайно язвителен, все пак ще спомена тенис корта, мини голфа, джакузито, залата за аркадни игри и разбира се, дискотеката като място за закачки насред океана. Обратна връзка с посетителите по принцип има, но тя се свежда до две неща: име и пол на пациента. :)

Черешката на тазгодишния морския тайкун е графиката, която е ужасяваща. И за да не ви ужасявам допълнително, ще оставя на смелите морски вълци сами да проверят правдивостта на казаните от мен думи. Бон воаяж! 

напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Jurassic Park: Operation Genesis 2
The Movies 1
Prison Tycoon 1
Railroad Tycoon II 1
Hard Truck Tycoon 1
Sid Meier’s Railroads 1
Sim City 4 1
Mall Tycoon 1
Tropico 1
Hospital Tycoon