facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Juarez: The Cartel
Превю | 10.03.2011 | автор: Иво Цеков


Производител:
Techland
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
Излиза на:
преди края на 2011 г.

сайт на играта »

Уестърнът е жанр, който незаслужено е пренебрегван във видео игрите. Заглавията на подобна тематика, които са излезли през последните 4-5 години се броят на пръстите на едната ръка. Gun беше нелош опит, първият Call of Juarez определено впечатли, а продължението му Bound in Blood пожъна високи оценки. Едва обаче с появата на Red Dead Redemption геймърската общност универсално призна уестърн игра за суперхит. И вместо това да постави началото на още качествени заглавия на подобна тематика, отново станахме свидетели на суша откъм каубойски приключения. Дракони, извънземни и зомбита има под път и над път, но индианците и самотните ездачи сякаш не се котират високо на гейм пазара.

И тогава бе обявена нова Call of Juarez игра

Алелуя! Или не, момент – тя… нямало да бъде с индианци. А, освен това няма да се развива в миналото, а в наши дни. И мястото на играта ще бъдат не откритите прерии и опушените барове, а гадните улици на съвременен Лос Анджелис. Има грешка?! Не, няма – това с две думи е Call of Juarez: The Cartel, духовният наследник на двете уестърн игри на Techland, който успя да шокира света още със самото си обявяване.

Това че играта носи думата „картел” в подзаглавието си бе достатъчно, за да изправи на нокти властите в Мексико, защото там това е дума, която се асоциира с насилие, кървави убийства и трафик на наркотици. Безспорно тъжна история, но да оставим за момент проблемите на тази държава (които, сигурен съм, могат да бъдат разрешени по по-конструктивен начин, а не чрез обвинения към една все още неизлязла игра) и да погледнем какво ни готвят поляците.

Имало едно време на Запад

Всъщност на този етап знаем повече за общите положения в The Cartel, отколкото за самия геймплей. Но дори и това не е кой знае колко. Имаме мексикански наркокартел, бомбен атентат, предател някъде в редиците на ФБР и екип от меко казано проблемни агенти, който трябва да осуети нещо още по-зловещо. Но ако очаквате стегнато полицейско разследване като например в предстоящата L.A. Noire, ще останете разочаровани. В The Cartel конфликтите се разрешават само с оръжие, куршумите свистят отвсякъде, а дори и най-забутаните персонажи гледат мръсно и плюят през ъгълчето на устата си. Също като в Дивия запад!

Точно такава е и идеята на Techland и Ubisoft, които ще се опитат да ни накарат, че „Дивият запад се пренася в наши дни”, както звучи една от рекламите на играта. Тогава едва ли ще се изненадате, че в новата игра вече няма индианци. По всичко личи, че ролята на пушечно месо този път ще се изпълнява от съседите южно от границата. „Мексиканците са новите индианци”, уверяват ни създателите на играта, сякаш говорят за нова модна тенденция. И въпреки че голяма част от действието в играта ще се развива в Лос Анджелис, Градът на ангелите трябва да бъде достоен приемник на прашните градчета от Bound in Blodd. „Това е място, където цари беззаконие, добрите и лошите момчета постоянно се сражават, а разговорите помежду им стават само с куршуми”, продължават поляците.

Трима са дружина

За разлика от братята МакКол, в The Cartel ваши подопечни ще са не двама, а трима герои. Уж служители на закона, но те приличат повече на сбирщина бандити, доста подобни на тези, които трябва да преследват. Кои са те? Ами, да се запознаем.

Бен МакКол е първият и ако фамилното му име ви се струва познато, печелите червена точка. За да засилят приемствеността с предните две Call of Juarez игри, поляците представят Бен като далечен наследник на преподобния Рей, който официално е най-любимият ми герой в игра. Очевидно религията се е загнездила дълбока в кръвта на потомството на Рей, тъй като и Бен е син на пастор и някогашен ветеран от Виетнам, което пък го прави доста старичък, но да не ставаме заядливи. Важното е, че Бен е кораво копеле, което също рецитира Библията  и може да бъдете убедени, че ще подбере само подобаващи цитати за своите врагове.

След това идва Еди Гера, чието фамилно име пък значи „война” на испански, а цялото ми название напомня на вече покойния кечист Еди Гереро. Той изглежда е джентълмена на групата. Изискан, винаги готов да покори врага с думи, а не с оръжие, и разбира се, „въоръжен” с тънки мастилени мустачки над горната устна.

Подобна комбинация просто няма как да остане без дама, при все, че Ким Евънс трудно може да бъде квалифицирана като такава. Тежкото детство е оставило отпечатък върху нея, а тя така или иначе от малка си пада повече по момчешките игри. Точно тези тримцата ще трябва да се справят с насилието, оставило кървава диря от двете страни на границата. А ако по пътя самите агенти отпуснат края, няма лошо.

Нещичко за геймплея

Наистина подробностите са доста малко. Знаем, че освен градските пейзажи, играта все пак ще включва отворени простори, поне малко наподобяващи на тези от предните части. Че геймплеят ще бъде брутален, бърз и изпълнен с насилие е повече от ясно. Що се отнася до разнообразието в него, Techland обещава преследвания с коли, разпити, мисии под прикритие и др. Звучи добре, стига да бъде реализирано както трябва.

Самата игра ще се простира на 20 мисии, като в нея е заложен кооперативен елемент. Всъщност през цялото време играете с партньори, като те може да се управлява от ваши приятели или от АІ-то. Според рекламите The Cartel ще има стойност и при повторно изиграване, защото всеки герой има собствена история и съответно различен край на сюжета. Това безспорно не е лошо, но със сигурност ще се нуждаем от по-голяма мотивация, за да преминем отново през всички мисии. Може би някое специално умение или различно оръжие, както беше при Том и Рей МакКол… Засега можем само да гадаем.

На този етап Call of Juarez: The Cartel е една гейм загадка. Тя може да се превърне в летен хит, изпълнен с бруталност и колоритни герои, а жалкият й опит да модернизира сюжета може да доведе до пълен провал. Силно се надявам на първото, дори само заради виртуалната памет на братята МакКол. 

напиши коментар
 

29 мнения
профил »
niksun каза на 11.03.2011, 09:10 ?. :

Звучи добре, дано се справят!

407 мнения
профил »
Theron Fears каза на 11.03.2011, 09:53 ?. :

2рата игра от поредицата ми е любима, с такъв кеф я изиграх, създаваше страхотна атмосфера и автентичен екшън, а сега..... предполагам, че дуелните престрелки няма как да ги има вече. Като цяло не очаквам нещо от играта, имам чувството, че от Убисофт са ги притиснали да направят тази промяна.

801 мнения
профил »
Ajax fen каза на 11.03.2011, 16:42 ?. :

+1 за всичко казано и да.... дуелите ще ни липсват приятелю. :(

407 мнения
профил »
Theron Fears каза на 11.03.2011, 17:18 ?. :

Така е, тръпка си бяха дуелите.

73 мнения
профил »
Xtremal каза на 27.03.2011, 13:15 ?. :

Няма как Юби да са ги накарали, не може да се прецакват сами, все пак печелят от това. А това беше доста печеливша поредица и нека не се лъжем, тази част ще убие всичко хубаво от нея. Дори да се получи уникална яка игра (Което е невъзможно) продажбите ще са много ниски само заради премахването на чара на играта.

636 мнения
профил »
Dumb_Joe каза на 11.03.2011, 12:06 ?. :
Редактиран на 11.03.2011, 12:07 ?.

Ама наистина си е гейм загадка за момента Cartel-a. Фен съм на поредицата CoJ и с най-голямо удоволствие размахвам ловната пушка на хънтера в нета от време на време. Пожелавам успех на студиото с проекта, а като дойде момента да пуснат демо, защото колкото и голям фен да съм не бих рискувал без да я пробвам.

560 мнения
профил »
dogma каза на 11.03.2011, 19:56 ?. :

Днес поиграх на демото на Bound in Blood и направо се умилих. Страхотна игра и много впечатляваща графика. Techland изглежда са доста заети - първо това, сега Dead Island. Една от двете да стане добра, ще съм доволен :)

6 мнения
профил »
pushilista каза на 11.03.2011, 23:55 ?. :

Двете части бяха супер но това "Дивият запад се пренася в наши дни" поне за мен е смехотворно.Магията беше "откритите прерии и опушените барове, и гадните улици"на дивия запад а не калашници, коли и хеликоптери.Както коментираха преди мен Ajax fen и Theron Fears дуелите наистина бяха върха на сладоледа.Толкова ли е предъвкана темата Уестърн та не си продължиха с нея а направиха някакъв мелез от стилове в една игра.Но както казват Руснаците "Поживем - увидим"

457 мнения
профил »
spark6665 каза на 14.03.2011, 15:33 ?. :

Знаете ли кое ме разбива от смях? Реваха и пищяха пазителите на закона, че тази игра била лоша за децата, защото си тичал наляво надясно да стреляш полицаи и да правиш сделки с пари и наротици, а когато видях на трейлъра, че си всъщност полицай, който покосява лошите, направо се разлях на пода да се смея.

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 15.03.2011, 19:06 ?. :

"...че ролята на пушечно месо този път ще се изпълнява от съседите южно от границата."

За гърци или турци става въпрос? Защото май България не граничеше с Мексико. Или американците са ни завладели вече, започвайки от офиса на ПЦ Мания?

Играта е странна като идея като се имат предвид първите две, но пък не изглежда толкова зле. Според мен си струва да й се даде доверие.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 20.06.2011, 17:28 ?. :

Всички елементи, които направиха предната CoJ интересна и разнообразна, са премахнати... дано все пак успеят да закърпят един що-годе добър гейм, защото като фен на поредицата, ще ми е тежко да видя как още една велика игра пропада.

96 мнения
профил »
big_bad_wolf каза на 23.07.2011, 17:04 ?. :

+1

177 мнения
профил »
Vladety каза на 05.09.2011, 19:48 ?. :

Злеее... първата част беше къде къде по- добра
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Juarez: The Cartel

Ревю:
Така чаканото завръщане на поредицата се оказа невероятно разочарование, най-малкото защото то не бе завръщане, а блуждаене в търсене на нова идентичност.

новини:
По всяка вероятност френската компания ще анонсира нова игра от поредицата утре, но все още не е ясно дали по нея отново ще работи студиото Techland.
Не особено ласкавият прием на последните две игри на Techland очевидно няма да попречи на полското студио да стартира работа по нова уестърн игра.
Буквално дни преди официалната си премиера РС версията на шутъра на Techland се оказа забавена с почти два месеца, но изглежда нужда от това действително има.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Call of Juarez: Bound in Blood 48
Call of Juarez
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69