facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Juarez: Gunslinger
Ревю | 26.05.2013 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Techland
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

неподправено забавление

оригинална презентация

възможности за кустомизация

богата на съдържание

истинска разходка из историите на легендарния Див запад

минуси

с графиката са правени компромиси

Ако има едно нещо, което не може да се отрече на студиото Techland, това е че момчетата наистина са много продуктивни. Едва пуснали Dead Island: Riptide те вече имат цели два нови проекта, по които да работят, а някъде между ангажиментите все пак са намерили време и да пуснат цяла една Call of Juarez игра. Ако пък има едно нещо, което с готовност признавам за себе си, това е че Call of Juarez: Bound in Blood е може би едно от най-любимите ми заглавия изобщо. Затова след разочарованието, което представляваше The Cartel (всъщност играта не беше чак толкова лоша и някъде под посредствената графика и бъговете се криеха интересни идеи и атмосфера, но все пак масово не оправда надеждите) подходих към Gunslinger с известно притеснение. От една страна се радвах много на връщането в Дивия запад, но от друга определено изпитвах притеснения за реализацията.

За щастие нищо подобно не се случи


На пръв поглед Call of Juarez: Gunslinger е скромно усилие, което се предлага само дигитално и на доста ниска цена. Аркадният облик на играта вероятно би отблъснал някои геймъри, търсещи по-сериозно и дълго приключение, но веднага ще кажа, че за няколкото часа, които продължава, Gunslinger е многократно по-силно заглавие от последните open world игри на Techland.

Играта започва с влизането на старото куче Сайлъс Грийвс в един бар в Канзас. Годината е 1910-та и Дивият запад вече не е толкова неопитомен. Някогашният каубой, престъпник и ловец на глави обаче е достатъчно познато име, за да може около него веднага да се образува малка и сплотена група от слушатели и почитатели, които изгарят от нетърпение да чуят неговите истории. А че Сайлъс има какво да разкаже е повече от ясно - в годините, прекарани далеч на запад от цивилизацията, той е яздил с Били Хлапето, разменял е куршуми с Пат Гарет и е минавал границата, за да преследва бандити в Мексико. Приключенията на Сайлъс ще ви отведат в прериите на Аризона, опожарените от пустинното слънце земи на Мексико, задимените барове на Канзас и девствените планини на апачите, научавайки пътьом за някои от най-интересните личности, кръстосвали пашните пътища на американския Запад в рамките на славния период на втората половина на 19 век.

Всъщност презентацията на Gunslinger е толкова приятна изненада,

че си заслужава да се започне с нея. Цялата игра е разделена на епизоди, които представляват различни истории, разказани от Сайлъс. Интересното е, че много често неговите спомени, бележки и диалози със слушателите се водят на фона на битките, така че се създава неподправеното усещане за интерактивност и връзка между играча и играта - докато вие се опитвате да си проправите път през нивото, Сайлъс разказва същите тези събития, които в момента изигравате. Нещо повече, типично за кръчмарските истории истината понякога се изопачава, друг път ходът на историята се променя в движение или дори се връща назад за пояснение. Всичко това прави презентацията в Gunslinger изключително подходяща за историческия период, в който се развива действието и ви кара да обръщате внимание на всяка дума и сцена. Специално внимание заслужава нивото в блатата на Мисури, което предлага истински лабиринт, картечница Гатлинг, брутален двоен дуел и... шега за "Титаник". Същото се отнася и за финалната права, когато съдбата среща Сайлъс в призраците от неговото минало в един не по-малко призрачен град в Уайоминг.

Като геймплей Gunslinger е шутър от първо лице, в който умело са прибавени някои ролеви елементи. Ръководейки Сайлъс от първо лице вашата задача неизменно си остава да се доберете до края на нивото, елиминирайки всеки, имал неблагоразумието да се озове пред дулото на оръжието ви. Сайлъс започва със стандартният револвер, но скоро към арсенала се добавят всички типични за периода оръжия - двуцевка, карабина, динамити и т.н. Тук всяко убийство носи определени точки според това дали е обикновено или е изпълнено някое допълнително условие като хедшот, стрелба от особено далечно разстояние или пък поваляне на тичащ противник. Натрупаните точки се превръщат в ХР, което води до качване на нива.

И тук идва ролевият елемент

Героят ви има три раздела с умения - за близък бой, за далечна стрелба и за нормална стрелба. Всяко от колелата съдържа едно стартово умение, което може да отключите с първата си точка, след което изборът кои умения ще отваряте и в каква посока зависи изцяло от вас. Всяко едно от уменията е полезно по своему и това ви кара да бъдете доста внимателни когато решавате къде да похарчите скъпоценната си точка. Някои от уменията могат да бъдат особено полезни, ако се комбинират, а в края на всеки раздел ви чакат специални бонуси под формата на уникални оръжия.

В играта присъства и познатите ни от поредицата дуели, реализирани с доста интересна механика. Когато се изправите срещу индивидуален противник може да контролирате едновременно фокуса върху врага и близостта на ръката до кобура, така че когато настъпи мига да бъдете максимално бързи в изваждането на оръжието и стрелбата. Възможно е да стреляте и преди да бъде общоприето, но тогава историята ще ви запомни като страхливец и съответно точките няма да са толкова много.

Имайки предвид, че Gunslinger е дигитално заглавие с малък обем, едва ли можем да очакваме чудеса от графиката. Въпреки това визуално играта изглежда прилично, което е резултат от комбинацията между енджина на поляците Chrome, върху който е нанесен слой cell-shaded графика. Ако не се вглеждате много в околната среда, Gunslinger изглежда съвсем приемливо, въпреки че налице са очевидни компромиси. Един от тях е замяната на дългите кътсцени от предните игри със статична презентация тип "комикс", но това пък допринася за специфичната атмосфера, наподобяваща булевардните романи, от които слушателите на Сайлъс са черпили най-вече информация за полулегендарните му подвизи.

Еднократното преминаване през изпълнения с опасности живот на Сайлъс ще ви отнеме не повече от пет часа, но играта ви предлага достатъчно инициативи да се върнете отново към нея. Сред тях е New Game +, аркаден режим за точки, както и възможността да съберете доста голяма бройка от т.нар. Nuggest of truth, които разказват реалните истории на лица и събития от Дивия запад. Call of Juarez: Gunslinger е отлично завръщане към славните дни на каубоите и престрелките и заслужава пълното внимание на всеки, който има интерес както към шутърите, така и към Дивия запад. Имайки предвид колко малко продължават да бъдат игрите, които се занимават с този период, мисля че е крайно време момчетата от Techland да запретнат ръкави и да създадат нова и пълноправна Call of Juarez игра. А дотогава Gunslinger ще бъде един от по-добрите варианти за дигитална разходка към този бурен и славен период.

 

 
системни изисквания
OS: Windows XP/Vista/7/8; CPU: Intel Core 2 Duo 2 GHz или AMD Athlon 64 X2; 2GB RAM; видео: карта с 512МВ памет и поддръжка на DirectX 9.0c или DirectX 10
напиши коментар
 

69 мнения
профил »
Skarhead каза на 26.05.2013, 21:30 ?. :

Супер и аз съм фен на поредицата (без картел) утре я поръчвам от стийм, а мулти има ли?

1335 мнения
профил »
sollider каза на 27.05.2013, 04:10 ?. :

Добре беше, че върнаха играта към корените, на които принадлежи. Онази издънка The Cartel изобщо няма място в тази поредица, но след като поправиха грешката си с Gunslinger вече е друго.
P.S. Мисля, че няма мултиплеър.

173 мнения
профил »
Delian каза на 27.05.2013, 04:37 ?. :
Редактиран на 27.05.2013, 04:38 ?.

Наистина играта е много добра,струваше си парите!

232 мнения
профил »
ToxicRed каза на 27.05.2013, 07:40 ?. :

"с графиката са правени компромиси"

Абсолютно не съм съгласен, играта изглежда страхотно!
Особено някои ефекти като volumetric lighting-a са направени уникално.

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 27.05.2013, 10:13 ?. :
Редактиран на 27.05.2013, 10:18 ?.

Наистина си личи, че е правена за кратко,набързо играта. Но сякаш това е помогнало, а не обратното. Семпла и брилянтна. Една от най добрите игри които съм играл евър. Чудя се ако се захванат на сериозно да направят такава игра какво ще излезе. Не е гаранция за успех. Може да се направи нещо много голямо и сложно, това не го прави успешно. Сякаш шедьоврите се раждат точно така както Call of Juarez: Gunslinger, набързо и непринудено

154 мнения
профил »
dstalev каза на 27.05.2013, 12:09 ?. :

Добрият замисъл винаги прегазва глезотии като лъскава графика например :)

636 мнения
профил »
Dumb_Joe каза на 27.05.2013, 12:08 ?. :
Редактиран на 27.05.2013, 12:08 ?.

Изтеглих си играта и я пробвах за един два часа и сега щом ми преведат парите за стипендия отивам да си я купя.

114 мнения
профил »
bulgariandragon каза на 27.05.2013, 12:48 ?. :

Поредното доказателство, че с малко повече желание, всяка серия може да си изчисти името. Разработчиците на Need For Speed и Dragon Age трябва да вземат пример от тази Techland!

9 мнения
профил »
tga1973 каза на 27.05.2013, 16:11 ?. :
Редактиран на 27.05.2013, 16:16 ?.

Играта наистина е много добра.Techland се сетиха да се върнат в Дивия запад за да имат успех .Още не съм я превъртял но засега немога да намеря никаква слабост, определено ме грабна от самото начало.И тук като в Call of Juarez: Bound in Blood историята е завладяваща, все едно участваш в уестърн.Относно графиката, на мен ми харесва, прилича на комикс и се връзва с цялостната обстановка.

81 мнения
профил »
любчо каза на 28.05.2013, 05:42 ?. :

С графиката са направени огромни компромиси, все едно гледам игра правена от 2006.... и какво му е якот не разбрах? Този ми дрънка през цялото време, ходи с револвера и на среща му 30 човека и по неква случайност те са убити, а ти дори не си умрял..... абсолютна измислица. Предишните части са доста по добри!

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 29.05.2013, 17:52 ?. :

"Този ми дрънка през цялото време, ходи с револвера и на среща му 30 човека и по неква случайност те са убити, а ти дори не си умрял..... абсолютна измислица."

ТИ ЗА ФЪН ДА СИ ЧУВАЛ???

801 мнения
профил »
Ajax fen каза на 29.05.2013, 11:00 ?. :

Тази игра може ли да се закупи в кутия?
Благодаря предварително!

636 мнения
профил »
Dumb_Joe каза на 30.05.2013, 16:41 ?. :

Ми да ти кажа аз съм малко разочарован, че не я намерих в бг дилърите.

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 02.06.2013, 14:23 ?. :

Platform(s) PlayStation Network, Steam, Xbox Live Arcade
За 1 минута от Wikipedia. :3
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Juarez: Gunslinger

Превю:
За всеобщо щастие с Gunslinger поредицата ще се завърне към своите корен – към мръсотията на Дивия Запад. Там, където винаги е принадлежала.

новини:
Дигиталният шутър за PSN, XBLA и PC е предвиден за началото на следващата година и отново ще ни върне към традиционния сетинг на поредицата - Дивия запад.
По всяка вероятност френската компания ще анонсира нова игра от поредицата утре, но все още не е ясно дали по нея отново ще работи студиото Techland.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69