facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Duty: Ghosts
Ревю | 05.11.2013 | автор: Петър Йорданов, Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Infinity Ward
Издател:
Activision
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Някои зрелищни моменти в кампанията

Най-сетне положителна промяна във визията

Онлайн забавление за месеци напред

минуси

Въпреки това прекалено малко рискове в сингъл режима

Клиширана и нелогична история

Времето, когато Call of Duty бе просто един непретенциозен шутър в плеядата FPS игри на пазара изглежда сякаш принадлежи на друга епоха. Днес е трудно да повярваме, че само преди няколко години появата на играта не предизвикваше масови истерии, продажбите й не генерираха стотици милиони, а под натруфената външност всъщност се криеше прилично заглавие. Сега обаче Call of Duty е всичко това и още много – Activision успя да създаде в нейно лице едно комерсиално чудовище, чиито понякога сериозни недостатъци буквално биват закрити от добре смазаната маркетингова машина, която всяка година гони нови рекорди.

Не че Call of Duty е лоша поредица или Ghosts е лоша игра

Просто ако човек погледне състоянието на гейм индустрията с трезво око с лекота ще може да преброи десетина далеч по-добри игри, както и няколко многократно по-стойностни шутъра. Това обаче няма значение, защото и тази година класациите за най-продавани игри ще се оглавят от CoD: Ghosts. По същество играта отново остава вярна на тази формула, която я крепи вече толкова издания и не се взема съвсем на сериозно. Всъщност си личи,  че след последвалите проблеми около студиото, момчетата от Infinity Ward са направили крачка назад, за да осмислят добре какво прави Call of Duty такава, какво работи и какво не. Резултатът е едно познато, но достатъчно забавно заглавие, което със сигурност ще се играе онлайн доста време напред.

И все пак кампанията

Подобно на Battlefield 4, Ghosts също настоява да запълни част от оптичния носител със сингъл кампания. След кратко въведение играта стартира с безспорно впечатляваща гледка. Нивото ODIN, което най-сетне ни показва макар и за кратко как би изглеждала Call of Duty в Космоса, ви пренася в околоземна орбита. Гледката как Слънцето се отразява в космическата станция и в каската на скафандъра на вашия партньор е невероятно красива. Тя е реализирана чудесно на всяка една платформа и ви кара наистина да се замислите за това каква визуална революция ни чака в следващото поколение.

Двадесетина минути по-късно и вече се запознавате с новия си приятел – при това четирикрак. Това е немската овчарка Райли, която е призвана да изиграе доста интересна роля в играта. Райли не е безпомощно пале, за чието оцеляване трябва да се тревожите непрекъснато; той е машина за убиване, която може да командвате в изпълнение на тактическите задачи. Така например може да го изпратите да атакува врага докато вашето внимание е съсредоточено другаде, а най-силните моменти идват, когато получите директен контрол върху кучето. С помощта на камера и предавател буквално влизате в неговата кожа и настъпва момента, в който да се възползвате максимално от стелт уменията на четириногото. Промъкването във високата трева и дебненето на неподозиращи врагове е по-забавно отколкото може да си представите и единствено е жалко, че присъствието на Райли е относително кратко. Тази механика не е революционна – недооценената конзолна игра Dead to Rights: Retribution я предложи преди три години – но тук наистина е на място.

Изключение е сцената, когато самият Райли е ранен и трябва да го пренесете през бойното поле (спомняте ли си как капитан Прайс ви изправи пред подобна задача в Чернобил?). Това нямаше да е проблем, ако героят ви бе с още една ръка, но поставянето на кучето на земята, прицелването и повторното му вдигане под дъжд от куршуми правят тази задача един от най-неприятните епизоди в Ghosts. Докато врагът ви обстрелва с куршуми и гранати последното нещо, което искате да гледате са анимациите за вдигане и пускане на кучето.

За честта на Ghosts трябва да отбележим, че играта 

не престава да ви предлага различни ситуации 

и почти винаги се случва нещо ново, което да разчупи монотонността на до болка познатия геймплей. В един момент може да се изправите срещу хеликоптери с гранатомет, друг път да управлявате снайпер от разстояние, след което пък трябва да се спуснете по фасадата на небостъргач, за да елиминирате няколко врагове през прозорците. Една от най-атрактивните, макар и иначе нелогични сцени настъпва към края, когато във ваши ръце попада управлението на един танк. Машината се движи със 70-80 километра и се върти със скорости, които физически и технологично на този етап навярно са невъзможни, но това няма значение, тъй като усещането е доста атрактивно. Обстрелването на вражески позиции и общото разрушение, което танкът под ваш контрол причинява, създават експлозивна атмосфера, подхождаща на заглавие от такъв калибър.

Историята, разбира се, е клиширана и нелогична , но комбинацията от силна графика, изненадващо добро музикално оформление и фактът, че всеки посегнал към Call of Duty заглавие трябва предварително да се е отказал от търсенето на смисъл, помагат да прекарате няколкото часа без да започнете да си задавате прекалено много неудобни въпроси. Ако обаче го направите със сигурност ще откриете неща, които търпят критика. След разнообразието и бързата скорост на действието, които Black Ops 2 предложи, тук отново ще се налага най-вече да притичвате от укритие към укритие, да избягвате безкрайния дъжд от гранати и изобщо да играете Call of Duty такава, каквато я познаваме от години.

Каквито и критики и похвали да търпи кампанията обаче,

всеки е наясно с това, че мултиплейърът е крал и това е единствената валидна причина поради която някой би посегнал към Call of Duty: Ghosts. По всичко личи, че преструктурирането в Infinity Ward им е дало възможност на студиото да погледне на този режим през една по-свежа перспектива. Black Ops на Treyarch до голяма степен просто заемаше идеи от Modern Warfare 2, а Modern Warfare 3 и Black Ops 2 бяха на практика едни и същи…

Ghosts подхожда доста по-различно, осмисляйки внимателно кое работи и кое не, опитвайки се да поправи много от проблемите, на които ставахме свидетели през еволюцията на поредицата.

Прави впечатление, че вместо да отключвате оръжия, пъркове и екипировка с всяко качено ниво, можете да ги купувате, стига да имате достатъчно точки. Да, все още печелите пъркове при достигането на нов ранг, но сега вече не е нужно да чакате, за да ползвате онези, които са от важно значение за героя ви. Това на практика изравнява положението между новите и старите играчи.

Пърковете са разделени на 7 категории - Speed, Handling, Stealth, Awareness, Resistance, Equipment и Elite. Във всяка една откриваме по 5 пърка, което прави общо 35. Всеки един може да бъде закупен индивидуално по всяко време срещу съответните точки (от 1 до 5). Имате възможност да „екипирате“ пъркове, струващи сумарно не повече от 12 точки. Т.е. можете да ползвате 10 наведнъж, стига те да са от най-евтините, или 4 от по-скъпите. 

Що се отнася до картите, някои следват традиционната формула на поредицата с три възможни подхода (Freight и Octane). Има и някои, които са наистина изключителни, като Whiterun и Stonehaven. При тях се усеща далеч по-органичния подход към околната среда. Те са и сред най-красивите в поредицата въобще. 

Голяма част от оръжията пък са нови за поредицата

M4A1, M16, SCAR и TAR вече не могат да бъдат открити. За сметка на това Remington R5 и  the Honey Badger – са две нови попълнения, които имат потенциала да се превърнат в изключително популярни оръжия. Първото е напълно автоматично, с висок обхват и нанасящо много щети. То е чудесна алтернатива на M16. Honey Badger обаче е, със своя фиксиран стабилизатор, е отлично за боеве от близки или средни дистанции. То е нещо средно между SMG и автомат.

Откриваме и множество нова екипировка. I.E.D (Improvised Explosive Devices) са особено полезни експлозиви – хвърлете ги към която и да е повърхност и те ще с залепят към нея. Веднъж щом някой се доближи до тях, те ще избухнат – особено полезни са в Blitz, Grind и Domination, където враговете трябва да се доближават до стационарни позиции, за да трупат точки. 

Сред режимите откриваме

добре познатите ни от MW3 Team Deathmatch, Free-for-All, Domination and Search и Destroy. Има и нови попълнения като Search and Rescue – тук можете да съживите свой съотборник, ако успеете да вземете личния му знак преди врага. Grind пък е нов режим, базиран на dog-tag-овете, подобен на Kill Confirmed. Тук обаче трябва да трупате личните знаци, за да печелите точки за вашия екип. Infected от Modern Warfare 3 също се завръща в Ghosts – тук един произволен играч е „заразен“, а неговата цел е да мушка другите. По този начин ги заразява и те стават част от неговия екип, борещ се срещу геймъри с двуцевки.

Що се отнася до Hunted, тук стартирате с ограничен брой ресурси и трябва да се биете за боеприпаси, пускани на произволни места по картата. Всяко ново оръжие е само с един пълнител, така че трябва да сте особено внимателни, когато атакувате врага.

Онези играчи, които не са заинтересувани от отборната онлайн игра, ще останат доволни от „Squads“ – тук те ще могат да се изправят срещу особено умен изкуствен интелект. Wargame и Squad Assault в частност са за онези геймъри, които харесват CoD, но нямат желание да играят онлайн мултиплейър с непознати. В Wargame се присъединявате към отбор от петима контролирани от компютъра съотборника и се изправяте срещу екип от ботове. Идеята е да се наподоби колкото се може повече онлайн мултиплейъра, но без да се включват досадни и крещящи тинейджъри с микрофони.

В Squad Assault можете да играете с петима ваши приятели срещу изкуствен интелект – отличен режим за клановете, които искат да тестват своите тактики.

Режимът Extinction пък е своеобразен отговор на Infinity Ward на популярните зомби предизвикателства

В него могат да играят двама души в локална мрежа или екип от четирима онлайн. Тук сте натоварени със задачата да се борите с вълни от извънземни противници, опитвайки се междувременно да унищожите техните леговища в четири кратера. Успеете ли да се преборите с всичко това, трябва да се върнете до стартовата позиция за евакуация, докато ви преследват всевъзможни смъртоносни агресори. 

Общо взето Extinction предоставя едно наистина напрегнато изживяване. Тук отборната игра е от ключово значение, така че внимателно подбирайте хората, с които смятате да се впуснете в това предизвикателство.

В заключение – 

Call of Duty: Ghosts изобилства от съдържание. Това е може би най-добрата игра от поредицата след Modern Warfare 2, особено по отношение на мултиплейър режима. 

 
системни изисквания
OS: Windows 7, 8; CPU: Core 2 Duo E8200 2.66 GHz или AMD Phenom X3 88750; 6GB RAM; видео: GeForce 450 Ti или AMD Radeon HD 5870
напиши коментар
 

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 06.11.2013, 15:28 ?. :

айде

86 мнения
профил »
DeanWin каза на 06.11.2013, 16:17 ?. :

Аз мога да кажа само, че това е ПО-ДОБРАТА игра.
Кой както иска да го разбира! :)

305 мнения
профил »
The Wolf каза на 06.11.2013, 17:05 ?. :

Лично аз съм доволен, очаквах провал, а те взеха, че се стегнаха, всичко дето излизаше като информация за играта беше притеснително, но сега като я играя, съм доволен, че и дадох шанс.

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 06.11.2013, 17:11 ?. :

И аз съм изненадан. Не съм и фен и още по малко на онова недоразумение BF. Но като ги сравня двете, то BF4 ми изглежда като някво гадно китайско менте сравнение с COD.

343 мнения
профил »
Payback каза на 06.11.2013, 16:26 ?. :

Po dobra ot battlefield 4 sas sigornost pone za mene (ne znaino zashto) na BF imah mnogo speck na low a na call of duty mi varveshe sichko na medium stranno :D:D

1335 мнения
профил »
sollider каза на 07.11.2013, 09:53 ?. :

И автоматично едната игра става по-добра от другата, защото кошника ти я понася по-добре, така ли? За разлика от 6-годишния енджин на Кал от Дупи: Таласъми, Frostbite 3 си е напълно актуален и съвременен графичен енджин, точно такъв, какъвто трябва да виждаме по-често във все повече нови игри. Стига с това конзолно ограничение и съобразяване с тамошния остарял хардуер. Нормално е всяка съвременна игра да иска по-мощно PC, но случая изискванията на CoD не покриват дори 1/3 от остарялата графика на играта.

355 мнения
профил »
PureJustice каза на 06.11.2013, 16:46 ?. :

Не съм пипал код от години,но в тази веднага усетих мирис на modern warfare и black ops в едно,тоест нищо ново.
Лека вечер!

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 06.11.2013, 17:08 ?. :

Payback , нищо странно няма. По добрия енджин от двата. Като видим какво може Quake 3 engine просто само трябва да коленичим пред гения на Джон Кармак.

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 06.11.2013, 17:22 ?. :

DICE поне си правят нови енджини чат-пат, докато CoD си тъпче на модифицирания Quake3 engine от 2004та година насам.

Което е мега трагично :D

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 06.11.2013, 17:33 ?. :

Ghosts и изглежда по добре и е по бърз.
п.п остава пълна загадка 6-те гиги рам, като реално играта иска на половина може би. Повече от половината негативни оценки на геймърите ще дойдат от към изискванията. Тва е някъв абсурд

13 мнения
профил »
the_blast каза на 06.11.2013, 17:55 ?. :

Lol, имаш нужда от очила! Кое му е по-доброто на визията?! Това, че на Xbox One върви на 720p... или че за да ти направи текстурите над 720p на PC трябва да дадеш Texture Quality Extra?! Или че пак за PC е с FPS cap 90 (за конзоли - 60)?! Или това, че няма FOV настройка?! А може би това, че въпреки системните изисквания не е по-различна от MW2 и 3 в графично отношение (играта е направо грозна)?! BF3 е с по-добра графика...и то доста по-добра! А за сравнение на мултито не може да става и дума между двете... CoD с тази липса на откат не е за hardcore fps геймърите.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 06.11.2013, 17:28 ?. :
Редактиран на 06.11.2013, 17:29 ?.

Пускам си и тук коментара, че повече хора да видят мъката ми! Чак сега видях че е излязло ревю...

Хора, реве ми се! С тия минимални 6 GB Ram това на нищо не прилича. Това да не е Crysis ?! Хората от IW да не се мъчат да правят бенчмарк игра? Можели на PC на което съм пускал Crysis 1 и 2 на почти максимални дейтали и върви гладко, тази на нормални настройки да не иска да мръдне(играх я с фикса за 4 GB ram)? Все съм си подценявал видеото и ме е опровергавало, но тук просто тази игра е ЦИРК. На Xbox-а ми върви по-добре от PC-то ми! Тотален фейл. Нарочно са си направили "неостаряващия" енджин тежък, за да мине за нов. Баси смеха...

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 06.11.2013, 17:50 ?. :

Разбирам разочарованието ти, в право си да хейтваш... от твоята гледна точка, само. При мен пък върви много по гладно и мазно от BF4, при която има някво циклене. С Nvidia видео съм и 314.22 от където може да ми идва проблема с BF. И преди да я хейтваш трябва да смениш драйвери, реинстал на ос ако е няква стара и тн. просто как го описваш 'не иска да мръдне' звучи като нещо-проблем.
Учуден съм от тва мнение като цяло... при мен пак казвам, много по лека и добре играеща се на почти макс настройки от при BF4, която не върви и не се играе как трябва. А при теб BF4 как върви? Да не се окаже, че си с AMD видео...

924 мнения
профил »
SvRomanov каза на 06.11.2013, 18:02 ?. :

Zlob +1

Ten Bears, с най-новите драйвери съм и играта върви два пъти по-зле от Crysis 2,3 и Battlefield 3. Тествах я на лаптоп с GT 750m, ама все пак е показателно. Crysis 2 на макс настройки на 1600х900 резолюция, Call of Duty na същите настройки върви доста по-зле, като графиката дори не се доближава до тази на Кризата.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 06.11.2013, 18:37 ?. :
Редактиран на 06.11.2013, 19:29 ?.

Веднага отговарям и се обосновавам. Със Sapphire HD 5770 1 GB GDDR 5 съм. Последни драйвери, тъй като BF 4 изрева че може да има нестабилност. Играта си върви, не че цикли но е откровенно грозна на нормални детайли и 1080p резолюция с пуснат VSync и изключен AA и тем подобни шитни. Играта я хейтвам основно заради тази пуста РАМ. Ако набича леко настройките играта ми върви по същия начин, но понеже иска 6 GB рам, то това автоматично означава през 30 мин забиване и това е точно от недостига на рам. Ще ме прощават, но докато съм жив най-вероятно никой CoD няма да иска реални 6 GB рам, освен ако не започнат да я правят с Cryengine 24! Сложили малко повече разрушения, асфалта се пука и се разместват земните пластове и това иска 6 GB RAM ?! Имам чувството че тука последните 1-2 години започнах да проглеждам и дори такива high end бози не могат да ме излъжат вече. Нещо като пубертет в гейминга прекарах май май.

50 мнения
профил »
австриискиа дънер каза на 06.11.2013, 20:15 ?. :

Гледайте ревюто на Тотал Бискит, не се занимавайте с тва отгоре ..

1192 мнения
профил »
Toxic Forever каза на 06.11.2013, 20:39 ?. :

TotalBiscuit е дебел педал, и абсолютно надценен интернетаджия.

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 06.11.2013, 20:52 ?. :

Не се безпокой... теб няма как да те надценят.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 07.11.2013, 09:20 ?. :

TB e super, оценките му са много близки до личните ми и много често гледам с кеф неговите видео клипчета в тубата. Човека искарва кинти по начин за, който аз само мога да си мечтая.
Day 9 и TB са любимците ми в тубата.

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 06.11.2013, 21:24 ?. :

"Infected от Modern Warfare 3 също се завръща в Ghosts – тук един произволен играч е „заразен“, а неговата цел е да мушка другите. По този начин ги заразява и те стават част от неговия екип, борещ се срещу геймъри с двуцевки."

Хаха.... Този мод го има на Counter-Strike 1.6 от доста време! Zombie Plague май се казваше! :D

А ще има ли ревю за Assassin's Creed: Black Flag?

924 мнения
профил »
SvRomanov каза на 06.11.2013, 21:47 ?. :

Като излезе за "Истинската Геймърска Платформа®™", няма смисъл сега да се правят ревюта на бета-версии.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.11.2013, 06:03 ?. :
Редактиран на 07.11.2013, 06:07 ?.

"Новото" Call of Dog-doo заслужава всичко, ама не и толкова добра оценка. На конзоли изглежда отвратително - сенките са на по-големи пиксели от тези в първия Assassin's Creed, Плейстейшън тройката се задъхва яко, а текстурите са дори малко по-зле отколкото в Black Ops 2. На РС играта иска количество рам, което не използва (пуснах на втория монитор Resource Manager-a, процесора седи на 25%, използваната РАМ, като изключа тази за Уиндоуса, е между 2,25 и 3 в зависимост дали има много неща на екрана). Въпреки това компютърната версия за момента е най-добре изглеждащата - обещаните детайлни текстури и пр. си ги има, даже на Райли можеш да му видиш отделните косми - яката работа! Само че като съдържание играта е нещо като CoD асорти - все едно са хванали най-добрите моменти от предните девет игри и са ги разбъркали. Едно от малкото нови неща - кучето с дистанционно управление, се появява твърде за кратко и е един от малкото наистина забавни моменти. Мултито, като изключим момента, че вече не е нужно да вдигнеш левъл 9999999, за да имаш някакво читаво оръжие, е все същата хуйня. Има няколко нови режима, като единствения по-оригинален се казва Cranked или нещо такова - там ако не направиш фраг до определено време, избухваш и става яко меленце. Едно от другите нови е с извънземни и е безсрамно копие на Зомби режима от предните игри, само че с подробността че гадинките не излизат безкрайно, ами свършват. Един път ще реша да си дам 80-те лева за Call of Duty и то ще се окаже най-тъпото от години насам. BF4 също не е върха на сладоледа, но там ми допаднаха две неща - Levolution системата, която ми напомни на "атомната" от мултито на Half-Life от едно време и това, че ти определя нивото, преди да те хвърли в играта. Т.е. помислено е и за хората, които не са пипали шутър от този калибър преди.

Абе, и двете са шит, по-добре си играйте старите части!

132 мнения
профил »
yo33331 каза на 16.12.2013, 11:32 ?. :

той пс-а не си издъхва а по скоро бокс-а 360 щото тая игра се прави за 360 и от там се портва за всички др платформи като за новото поколение и пц и слагат някой др ефект и по висока рез.
та пс3-то не издъхва,просто такъв е порт-а ако тръгнат да я праят по хардуер-а на пс3 няма да издъхва сиг ще си има поне 720п нейтив и 60 фпс и едно medium/high ниво на графиката а не както ся 1024х600 и low/medium ниво. така че тва всичкото е от хардуера на бокса а не на пс3-то

445 мнения
профил »
goblin каза на 07.11.2013, 06:10 ?. :
Редактиран на 07.11.2013, 09:02 ?.

http://www.shacknews.com/article/81925/call-of-du ty-ghosts-producer-talks-about-the-inevitable-seq uel

Ghost ще е първа игра от новата КоД поредица - IW потвърждават че вече се работи по втората

Иначе играта изглежда поражда доста разочарование. Пробвах я на PS3, но познатият (който за разлика от мен е КоД фен) ме предупреди че е "merde".
Въпреки "подобрения" енджин графиката е по-зле от БО2 :(
Зрелищна кинематографична кампания в стил Холиудски екшън
Мултито - с тия карти опитвайки да наподобят БФ бая са се оплескали. В 90% от случаите или излизаш в гръб на някой докато търчиш по огромната карта или някой пък теб те застрелва в гръб. Добави множеството укрития за мързеливи лагерници и се загубва всякъкъв смисъл. Като погледнах и много от запалените фенове не са във възторг от "Духовете" и особено от мултито - http://www.metacritic.com/game/playstation-3/call -of-duty-ghosts/user-reviews?sort-by=date&num_ite ms=100

1335 мнения
профил »
sollider каза на 07.11.2013, 08:20 ?. :
Редактиран на 07.11.2013, 08:30 ?.

Играта е пълно разочарование, каквото очаквах и да бъде. От кое да започна? Всички видяхте изкопираните от Modern Warfare 2 моменти, нали? И това е най-малкият проблем на тая игра. А системните изисквания - задължителните 6 гб рам за размазана графика и текстури от 2009 година? А за оптимизация и дума да не става - с АА дори и GTX 6XX и 7XX се задъхват, какво остава за по-нисък клас карти. Просто това е възможно най-лошият порт, който сме получавали за Call of Duty досега. И по принцип не рева като недоклатена к*рва когато видя високи изисквания за някоя игра, но когато не виждам покритие за такива, а реално играта си иска такъв хардуер, как да не те хване яд. И това размазано петно е DX11 only?! Сиктир... В такива случаи се радвам, че съществува родната Замунда, за да не се набутам с 60 евро за тая бълвоч, в която няма шанс да прекарам дори и един час игра. Единствено най-болните й фенове продължават да твърдят, че е добра или пък по-красива от Battlefield 4. А това пък за графиката направо ме закопа 2 метра под земята. :DDDDD Bf4 върви по-добре и излежда в пъти по-добре от това жалко подобие на игра. CoD и да бягат срещу нея няма да могат да я стигнат по графика в близките 5-6 години. Поредицата отдавна е отживелица, но официално с тая част си погребаха и доброто старо име. R.I.P. CoD.

388 мнения
профил »
velikana каза на 07.11.2013, 08:22 ?. :

Не знам за вас, но на мен кампанията много ми хареса. Има екшън, разрушения, експлозии, epicness :D

134 мнения
профил »
ancho77 каза на 07.11.2013, 09:46 ?. :
Редактиран на 07.11.2013, 09:47 ?.

аз имам проблем със сенситива на мишката. Графиката така я нагаждам майсторски :D че кадрите да не падат по малко от 55-60. Та да се върна на сенса намалявам го с толкова че да ми е удобно за игра, но се получава некъв бъг и сенса се променя в зависимост как движа мишката. Много е гадно ....сенса не ми е постоянен, ами се мени. КАК ДА ГО ОПРАВЯ дано да сте ме разбрали, а това с графиката го написах нарочно, за да ви кажа че не ми сече, демек тая причина да се игнорира "възможно е да ти лагва и за това да ти се променя сенса на мишката".

942 мнения
профил »
vesko18 каза на 07.11.2013, 10:09 ?. :

5 от 6 за Код Догс и 4.5 от 6 за BF4. Хаха, не очаквайте някой да ви приема насериозно.

11 мнения
профил »
venombg каза на 07.11.2013, 10:27 ?. :

На среден клас компютър на 1-2 години играта си върви супер. С GTX 660 i 8 gb рам, играта върви на хай в мултиплейър. А тази карта и 8 гиги рам за 2013 година е нещо съвсем нормално,средно ниво. Графиката не е размазана, нито пък текстурите са лоши, просто трябва да я пуснеш на на нормал или хай настройки.
Играта е добре направена, не е нужно да се сравнява с БФ4, просто са различен тип игри. Това че са военни, не ги прави еднакви. Да не говорим колко от хората в този форум са си купили и двете игри и са ги играли в мултиплейър за да сравняват компетентно, а не като някакви елементарни тийнейджъри хейтъри.

За колегата по-горе :бъга с мишката и при мен се появява на по слаба машина, просто видео картата издъхва, не е от настройки.

343 мнения
профил »
Payback каза на 07.11.2013, 10:47 ?. :

1vo sollider ne sam kazal che call of duty e po dobra zashtoto mi varvi po 2toro mnogo hora tuk shte se saglasqt che single kampaniite na BF nikoga ne sa bili silnata i strana 3to az ne haresvam multiplayer igrite i predi da mi ospamite ama to BF e multy predimno ok saglasen sam no pone da ne se izlagaha s tazi "dulga" i "koloritna" kampaniq (4 chasa max.) ;)

343 мнения
профил »
Payback каза на 07.11.2013, 10:51 ?. :
Редактиран на 07.11.2013, 10:52 ?.

I v dopalnenie v prednia komentar kazah "stranno" zashtoto pokrivam minimalnite za BF4 s tazi video karta s koqto sam (nvidia GT 430 2GB) na call of duty ne pokrivam minimalnite nito za karta nito za CPU i pak mi varvi po dobre (rama ne go komentiram toi si e zavishen iskustveno az si q igraq s 4 GB ram bes problem)

1335 мнения
профил »
sollider каза на 07.11.2013, 11:16 ?. :

Ти по-горе спомена ли нещо за кампаниите на 2-те игри? Спомена единствено, че Bf4 ти вървяла по-зле и нито дума за сингъл плеъра на играта. Познай какво впечатление оставяш у всички с изказването си в този му вид. Добре е, че сега си допълнил какво точно си имал предвид, но основния въпрос пак е налице - нитo pcmania, нито повечето коментиращи тук оценяват равностойно 2-те игри. Ревюто на battlefield 4 сигурно е писано на базата на соло кампанията, за която се знае, че не е приоритетна и е сложена колкото да има какво да се прави в offline режим. Докато CoD винаги е била крачка напред спрямо story line-а.

Преди време винаги скандирах за CoD, но с тая подигравка, която пуснаха ме е срам да се сещам за времената, в които защитавах поредицата от фенските нападки на разни други фенове. Като гледам не съм единственият, който споделя това мнение, така че явно проблемът не е в моите капризи, а в самия продукт.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 09.11.2013, 10:35 ?. :

http://www.youtube.com/watch?v=KJIIgdSW6O 4 относно мулти то в двете игри ... гледайте клипа ... ENOUGH said .. !

346 мнения
профил »
Gusto каза на 07.11.2013, 15:29 ?. :

Не знам какви гъби берат хората от PC Mania, но със сигурност няма никаква промяна във визията на играта. Пък и не само във визията - отново същият еднотипен геймплей със "зрелищни скриптирани сцени от първо лице". Нито играя, нито ме кефи чак толкова, но BF4 има много по-добро мулти. Айде на някои от големите сайтове като IGN им плащат тук-таме и скалъпват някое позитивно ревю, ама вие защо го правите? 5 звезди за поредната ежегодна помия от Actviosion...пфт!

355 мнения
профил »
PureJustice каза на 07.11.2013, 16:40 ?. :

дейба,в тая игра-графиките, движенията абсолютно всичко се усеща че е същото. за какъв нов двигател говорят, какви иновации...лелеле

742 мнения
профил »
jenssn каза на 09.11.2013, 10:31 ?. :

Енджина си е същия само са сложили повече шеъди по-ввече light effects blur и толкова ...

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 07.11.2013, 17:30 ?. :

Имам чувството, че тука са налазили саднатите фенчета на Shitfield4 и от скука, яд и разочарование цъкат бясно минусчета...

742 мнения
профил »
jenssn каза на 09.11.2013, 10:27 ?. :

БФ4 в мулти е просто уникално удоволствие ... COD-вете даваха уникално удоволствие с сингъл кампанията си .. сега и това вече го няма ... по добър е сценария в филма Mega Shark VS Mega Octopus брат ... !

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 10.11.2013, 09:28 ?. :

Уникално удоволствие в мулти беше MW1, тя създаде този нов стил и беше много добър, нещо различно от играното от всички по това време C-S и за мен лично много по добро.
Сега за BF немога да говоря, защото не съм я играл в мулти, но се питам как може да се играе игра с такъв смотан гъншутинг. Колко и да ми говорят, че именно тя била за хардкор геймърите аз немога да го повярвам, за мен е нобско и толко смотано, аматьорско поведението на оръжията и стрелбата. Изтраях 30мин и я пратих в кошчето, па тебе щом те кефи играй.
Шутинга в Ghosts ми хареса повече, не казвам, че е съвършен, но това имах в предвид когато по горе казах, че едната ми изглежда като китайско менте. Да стрелям какъвто е смисъла на подобен тип игри ми доставя много удоволствие в Ghosts, до като в BF4 е некво мъчение и точно обратното. Може и въпрос на вкус да е, но и е факт, че само 2 фирми могат да правят добър гъншутинг който да доставя това удоволствие id и IW.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 11.11.2013, 08:23 ?. :

Ten Bears играл ли си някоя от F.E.A.R. игрите? Шутингът там е съвършено добър и готин. Пробвай, ако не си.

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 11.11.2013, 13:11 ?. :

И друг път са ми споменавали тук за F.E.A.R. Не съм ги играл, коя точно да пробвам? Уважавам Monolith като олд скул студио.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 11.11.2013, 21:47 ?. :
Редактиран на 11.11.2013, 22:37 ?.

Честно казано всички. Първите няколко са
- F.E.A.R.
- F.E.A.R. Extraction Point
- F.E.A.R. Perseus Mandate
Те са горе-долу еднакви и са най-добре балансирани откъм психарщина и екшън. F.E.A.R. 2 Project Origin е дело на Warner Bross, но като цяло идеята там е съхранена, макар и да не е издържана в типичния за поредицата стил. F.E.A.R. 3 обаче е много далеч като концепция от предходните игри, но пък престрелките са много и брутални - като фен на id software и игрите им, геймплейно ще ти допадне, сигурен съм. Като цяло шутингът в която и да е от частите е съвършен, независимо от годинките, за A.I.-то да не говорим. Ненадминато е. :)

1335 мнения
профил »
sollider каза на 07.11.2013, 21:27 ?. :

Хората очаквали провал, а играта взела, че им харесала... не знам какво по-лошо трябва да се случи с тая поредица, че и най-върлите й фенове да я квалифицират за фейл, но именно тоя висок брой покупки на сляпо от хора, които не са видели предварително на какво прилича играта, кара разработчиците да си мислят, че един и същ продукт, "облечен" в нови дрехи, би могъл да се натрапи за нов и да му се вземат прилични пари с малко повечко маркетингови умения, на каквито IW и Activision са богати. Знам, че с поредния си коментар изказванията ми вече придобиват "хейтърски" облик, и съжалявам ако някой си го мисли, но целта ми въобще не е такава. Едно време бях много зарибен на тема CoD и бях готов да споря с всеки, който ми кажеше, че не струва. Но това беше едно време, когато CoD бе синоним на качествени FPS игри, когато CoD се свързваше със страхотен геймплей, който бе умело преплетен с интересни персонажи, история и добра за времето си графика. С една дума - името на поредицата наистина бе синоним на качеството. Но и успеха на дадена игра си е нож с две остриета и винаги е крил потенциални рискове за успешното развитие на поредицата. Надявам се и с други известни заглавия хайпа и паричната изгода да не вземат превес над успеха и качеството на играта. Жалко е да гледаш как игрите, с които си отраснал се превръщат в поредния комерсиален боклук.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 09.11.2013, 10:26 ?. :

MW 1 MW 1 BO1 ... това са добрите COD-ве ... всичко друго е просто абсурдно ... а таз новата не знам дали искам да я гледам кфа пародия е ... докато БФ4 с Levolution-a в мулти цепи мрака... тази ми е с мулти за деца по 12 13 годишни ... кампаниятаа по абсурдно малоумна не може да бъде като история ... направо се оляха . верно ... страхотна визия ... която в СЛУчаЯ изобщо не изисква 6 гиги ... ... за мен поредния COD e провал.

38 мнения
профил »
KakashiBG каза на 07.11.2013, 21:27 ?. :

http://www.youtube.com/watch?v=yRriF6Pu1kk
Изгледайте и 2рата част

74 мнения
профил »
subfocus каза на 08.11.2013, 05:20 ?. :

На батмана сте му дали 3.5 а на тази втасала боза 5 звезди втф. На това отгоре сте оценили като плюс нещо което трябва да е в минусите защото положителна промяна във визията няма колкото и документални клипчета да правят разработчиците за "новият" им енджин.

445 мнения
профил »
goblin каза на 08.11.2013, 07:25 ?. :

Всеки автор дал по 2.5/6 и общо станало 5/6 ;)

Иначе гейм журналистиката открай време си е субективна. Пример с прясното ревю на РС версията в ИГН:

- еднакъв критерий
"голям плюс е кинематографичната кампания с умело вплетени скриптирани сцени и QTE елементи" - за RE6 беше "минус на играта е желанието за кинематографичност и включването на QTE и скриптирани сцени"

- творческа интерпретация на фактите
"портът е прекрасно оптимизиран за РС. Нa стари low-end машини върви изключително гладко, докато на high-end РС визията е зашемeтяваща и приближава тази от PS4 версията"
"кампанията е над 10 часа и като качество и продължителност превъзхожда дори повечето ААА сингъл хитове" (сингъла е от 18 мисии от по 10-12 минути - общо около 4 часа както обикновенно)

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 10.11.2013, 13:53 ?. :
Редактиран на 10.11.2013, 13:53 ?.

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak -ash4/1461861_605352696195641_758033214_n.jpg

Ма те малоумните конзолни дечица не могат да играят сложни неща, дай им да пъхаш дискче и да натискат 2 бутона.

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 11.11.2013, 09:06 ?. :

щото steam не е същото...
без дискчето дори!

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 11.11.2013, 18:54 ?. :

Идеята ми беше, че на PC винаги може да има изненадка incompatibility с някоя част, при конзолите не.

156 мнения
профил »
bojosan каза на 10.11.2013, 20:33 ?. :
Редактиран на 10.11.2013, 20:35 ?.

Играта е The Franchise Killer,както казват по западните сайтове.Конзолната версия,там дето са най големите продажби,е с отвратителна,гадна и размазана с блур графика,дразнеща адски очите и правеща противника в мултито хамелеон.Картите са много малко на брой,но огромни ,което е нехарактерно за динамична игра каквато се води CoD,пренаситени с детайли и всевъзможни боклуци,хиляди завойчета,вратички,етажи,стълбички,камари с разрушения,прозорчета,кашончета...рай за камперите.Все едно някой е хвърлил хиляди тонове скрап от небето.Оръжията-изключително небалансирани,кучето пък мигновенно те убива с едно одраскване само ,от 5 метра разстояние,а джагърхафтите от 20 метра куршум ги не лови,и за милисекунда са ги минали,за да ти резнат гърлото.Смях и сълзи.
Риспауна е комичен,и в която и посока да хванеш,получаваш куршум в гърба.
Абсолютна антиигра,на принципа кой види пръв другия пичели.Но дори и това понякога не става поради гадния compensation lag.
Напредването в ранговете става изключително бавно и мудно,като убива всякакво желание за игра.
Хора вече отказват преордера на бъндела XBoxOne#Ghost заради ужаса.
В официалния форум в конзолните секции разкатаха играта,и бая мнения гледам делнати.
С две думи-тотално разочарование и абсолютен непрофесионализъм .
Безспорно най лошия CoD за всички времена,както и каталзатор за смъртта на франчайза.
Би трябвало да се оттеглят с достойнство,като преди да отидят в някоя дълбока пещера,да се извинят на феновете за причинените страдания.

11 мнения
профил »
venombg каза на 11.11.2013, 08:55 ?. :

Играта дали е добра или е боклук всеки си преценява сам. Това което пишеш както гледам си го чел по форуми основно и не си играл. А иначе дали е франчайз килър може да прецениш сам, след като потърсиш в интернет резултатите от продажбите на играта в първите и дни, като тя е станала най успешния CoD до сега, както и това че продължава да се продава добре след day 1.
В никакъв случай не защитавам играта, просто е безмислено да хвърляш необосновани изказвания и да се правиш на компетентен.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 11.11.2013, 09:46 ?. :
Редактиран на 11.11.2013, 10:14 ?.

venombg Modern Warfare 3 като влезе дори в родните новини с високите си продажби да не би да гарантира качество и успех? MW3 си беше CoD като CoD, нито добър, нито лош - ставаше за 5-6-часова разтоварваща игра, колкото да изиграеш кампанията. Докато това недоразумение Ghosts дори и да си направиш кефа за един път с него не става. Да се разглеждат продажби на име, което си е създало такова реноме от години е прекалено подвеждащ ход в стремежа си да докажеш качеството на играта. Повечето я купуват само защото е Call of Duty, без да са се поинтересували какво горе-долу представлява самата игра като геймплей, история и т.н. Името си има стабилна фен база, която винаги е готова да си даде парите на сляпо за поредния излязъл CoD, затова в този случай продажбите биха били последното нещо, което ще погледна като фактор за качество.

11 мнения
профил »
venombg каза на 11.11.2013, 10:32 ?. :

В никакъв случай играта не е върха,даже на фона някой от предишните е доста зле. Но въпреки това няма как да бъде франчайз килър. Аз харесвам КоД, но не съм фенбой в никакъв случай. Играя я само в мулти с приятели. И всички които я играят е заради мултито, в което не очакват много промерни, просто някое ново оръжие, пърк, карта. Просто не трябва да се разглежда като изцяло нова игра, това са допълнения към предишните игри, това е. А пък и всички го приемат много лично да плюят по тази игра, абсолютно не мога да разбера защо. Който не смята че му се дават 90 лева за играта не я играе и си купува друго. Най-лошо е че много от хората са пиратствали всичките и части, и въпреки това я плюят.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 11.11.2013, 11:16 ?. :

Можеше и да не гледаме на Ghosts като на изцяло нова игра, ако разработчиците не бяха толкова ентусиазирани да си мислят, че могат да ни заблудят за "новия" им енджин и не беше толкова скъпа. За DLC-та не съм виждал да се дават повече от 5-10 долара (може и да е малко повече ако е богато на съдържание и вмъква механики, които не присъстват в оригинала). Но откъдето и да го погледнеш, това минава чисто и просто за отделна игра в поредицата. Няма какво да си играем на думи и да се заблуждаваме.

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 11.11.2013, 10:47 ?. :

Заповядайте у форума

http://pcmania.bg/phpbb3/viewtopic.php?f=11&t=710 28

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 12.11.2013, 21:45 ?. :

На това неоптимизирано чудо тук му давате 5...
А на Metro: Last Light му давате 4,5...
Еми... OK

1335 мнения
профил »
sollider каза на 14.11.2013, 08:29 ?. :

Не е само Metro-то. Има сума ти недооценени от pcmania игри, които заслужават по-високата си оценка в пъти повече от това недоносче. Metro: LL и Batman: Arkham Origins са най-пресен пример, но със сигурност има още 4-5 заглавия от близката 1 година. Но на CoD по презумпция й се дава завишена оценка, просто защото... абе защото е CoD. Какъвто и боклук да изкарат, стига да носи това име, винаги ще обере хвалбите, както от pcmania, така и от повечето западни гейм сайтове.

3 мнения
профил »
blazer каза на 12.11.2013, 22:28 ?. :

SPOILER ALERT: Кучето е по-мощен солджър от капитан Прайс. Избива ги наред. В следващата ще го дадат в бъдещето как не е остаряло и пие уиски в некой бар. Разликата е, че Treyarch няма да го пробутват за нещо сериозно и няма да ти забива на началното меню.

3 мнения
профил »
StanislavStanev каза на 19.11.2013, 14:28 ?. :

Вижте какво сега, има един сайт следящ продажбата на хардуер и софтуер. http://www.vgchartz.com/ Запознайте се с продажбите на игри от него :) За компютър няма и 100 000 бройки продадени, за конзолата ще са милиони. За която и да е игра. Хората играят на конзоли, компютъра е изчислителна машина, за социални мрежи, интернет, филми и т.н. Българите, включетелно огромен процент от Вас, посещаващи този сайт са компютърни комплексари. Или нямате пари или ги харчите за цигари и алкохол. Вие защитаващите компютърните игри, първо защо ги защитавате след като на кой му пука, Вие не играете средностатистически дори на средни настройки на графиката, поради остарелия компютърен хардуер, който използвате. Играете на малки мониторчета, с клавиши и букви, с мишка. Светът и хората са решили, че удоволствието от телевизор 32+ инча екран, удобен ергономичен контролер с вибрация, придаващ задълбочено усещане от плоска клавиатура, обстановката на домашен уют, хол, канапе, диван е къде къде по-приятна от често Вашият полупочупен стол, износеното тясно компютърно бюро, мишката и клавиатурата ви с косми от ръце и коса, трохи хлебче и телесни текрети, сперма и други. Светът играе на конзоли, продажбата на 160 милиона XBOX360/PS3 и продажбата на 25 000 000 копия само на CoD BO 2 за изброените две конзоли срещу едва 100 000 бройки за РС красноречиво говорят за това. С удоволствие си играя на конзолата и ми е гот, а Вие сте абсолютни комплексари, само в България лапетата са такива. Но ние сме България, не сме света :) Съжалявам Ви, жалко че сте жалки. Комплексари. Няма да се оправите, знам. Но просто няма начин от Ваша простотия да видите нещата различно, никога не бихте осъзнали, че гейминга на конзола е 100 пъти по-приятен и качествено-пълноценен на конзола. Успех и дерзайте, скоро идва и моят PS4.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 20.11.2013, 09:19 ?. :

За някои жанрове е по-удобен. Нека допуснем обаче (теоретично), че играеш да речем Quake 2 или StarCraft срещу противник, който играе от PC. Ще го биеш на кукуво лято.
Някои жанрове западнаха именно поради невъзможността да бъдат пренесени на конзола.
Което означава, че в сравнение с PC-то конзолата си е ограничена.

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 20.11.2013, 09:19 ?. :

Оффф....

1)
A) VGcharts нямат инфо за дигиталните продажби.
B) Над 80% от продажбите на комп са дигитални.
C) Не отчита ДОРИ и RETAIL продажбите перфектно.
D) Не отчита добре през дълъг период от време

2) Не е ли смешно, че конзолата направена общо взето само за игри е по-лоша от компютрите дори и в това ? За цена подобна на тази на една конзола може да си построиш компютър, който ще играе същите игри на същите настройки, ще ти служи за работа/училище, ще бъде ПО-ДОБРА медийна машина, може да се използва на телевизора, ще може да използва клавиатура, мишка И контролер, ще играе почти всички игри някога излизали за PCто, от стари до нови, ще играе всички конзолни игри до 6тото поколение, ще има всички PC ексклузиви, МОДОВЕ .... пък и по-евтини игри...

ЕДИНСТВЕНИТЕ неща, които една конзола има са :
-Малко по-евтина начална инвестиция.
-Малко по-проста за използване
-Някои ексклузиви (PCто също има)

1 мнения
профил »
d0nate99 каза на 14.01.2014, 20:45 ?. :

Ако се чудите какво да купите BF4 vs COD,това ще ви помогне :)
http://www.youtube.com/watch?v=KJIIgdSW6O4
I hope i helped ;p

1 мнения
профил »
fedoracore каза на 05.03.2014, 12:15 ?. :

момци,кажете как да мина
кьдето са ни пленили и некьв ни говори-прострелваме и ми дава да натисна F и с мишката ляв бутон и не става и не става .после ме прострелва втори пьт и ме убива .

428 мнения
профил »
kamengtaiv каза на 23.04.2015, 15:58 ?. :

Хубава си е играта, аз я превъртях с кеф, мултито не е зле, оптимизацията можеше да бъде по-добра :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Duty: Ghosts

новини:
Това става на базата на потребителската статистика на сайт за търговия втора ръка с видео игри.
Infinity Ward ще абсорбира Neversoft в тази вътрешна трансформация.
Предполага се, че официалното подзаглавие на шутъра ще бъде Blacksmith.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Black Ops: мултиплейър 30
Call of Duty: World at War 21
Call of Duty 4: Modern Warfare 20
Call of Duty 2 3
Call of Duty 3
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Bulletstorm 69
Aliens vs. Predator 68