facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Duty: Black Ops
Превю | 31.05.2010 | автор: Иво Цеков


Производител:
Treyarch
Издател:
Activision
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
Излиза на:
9 ноември 2010 г.

сайт на играта »

Call of Duty – само тези думи са достатъчни, за да предизвикат копнеж в очите на всеки геймър, който някога си е падал по шутъри. Вече години наред поредицата продължава да очарова милионите си фенове и въпреки някои моменти спънки, игрите, които излизат с нейната марка, до една се оказват незабавни хитове. Дали такава ще бъде и съдбата на обявената преди месец Black Ops, която вече е планирана за ноември тази година?

Ред е на Treyarch

Трудно е да се каже дали някой е наистина печеливш от скандала между Infinity Ward и Activision, който се разрази тази пролет, но за Treyarch това поне е шанс да докажат, че също могат да правят добри игри и да излязат от ролята на по-малкото братче на оригиналните създатели на поредицата.

Всъщност базираното в Санта Моника студио далеч не е новак в поредицата, защото неговото лого вече стои под цели три игри с марка Call of Duty. Сега обаче ситуацията е по-друга, защото Modern Warfare 2 се превърна в комерсиален и критичен феномен и всички погледи вече с нетърпение се насочват към Black Ops. С други думи, залогът е много голям и Treyarch просто нямат право на грешка.

Новостите в арсенала

Очевидно в студиото добре осъзнават това и влагат всички усилия за създаването на възможно най-добрата игра. Буквално преди дни от Treyarch демонстрираха две отделни кратки демо ситуации от Black Ops, които трябваше да илюстрират какво можем да очакваме.

В първата сцена играчите ще имат възможност да пилотират разузнавателен самолет SR-71 Blackbird, който излита от прашна писта в Северна Калифорния, за да се отправи на дълъг полет към съветската територия. Когато самолетът наближава целта си, пред вас се появява екрана на радара, който показва намиращото се под вас – селски път, няколко сгради и група сини мигащи точки, които всъщност се оказват разположените на земята ваши войници. Задачата ви вече е да ги направлявате отвисоко, сякаш играете реалновремева стратегия. Това обаче не е просто екстра, защото начинът, по който ще изберете маневрите им, директно влияе на продължението на мисията.

Следващата сцена ви пренася дълбоко в руската тайга, където дебнете нищо неподозиращи съветски войници. Тук виждаме и едно ново и особено интересно оръжие, което ще бъде на наше разположение в играта – арбалет. Безшумен и способен да изстрелва стрели с невероятна скорост и пробивност, той може да бъде смъртоносен, когато искате да бъдете незабелязани. „Арбалетът ще може да се ползва и в мултиплейър”, уверява ни PR шефът на Treyarch Джош Олин. Готино, а?

Нещо повече, в Black Ops ще имаме възможност да използваме и втори режим на стрелба на някои от оръжията. Така например въпросният арбалет може да изстрелва и стрели, към които са прикрепени експлозиви с таймер. На практика това означава, че имате възможност да приковете врага към земята, а от крака му да стърчи стрела с мигаща зелена лампичка. Две секунди по-късно следва експлозията...

Не забравяйте и Виетнам

Втората ситуация, демонстрирана от Treyarch, ни пренася в едно от горещите места на Студената война – Виетнам. Нивото се нарича Slaughterhouse и в началото се намирате на хеликоптер, натоварен със задачата да ви спусне на земята. Когато обаче той е свален с ракета, се оказвате притиснати от обстоятелствата. В близката сграда успявате да намерите още едно ново оръжие – пушка помпа, която стреля със запалителни заряди. Малко по-късно в играта влиза и хеликоптерна атака, която може да повикате и насочите по радиото.

Това, което прави впечатление и в двете ситуации, е постоянното бърборене между войниците. Това означава, че вече няма да командвате немия войник от предните части, а ще разсъждавате на глас, ще изказвате свои мисли и наблюдения за случващото се наоколо или ще го обсъждате с другарите си по оръжие. Това може само да ни окуражи, че Treyarch ще се отнесат към историята в играта малко по-сериозно, отколкото направиха това Infinity Ward в предната част.

Визията на играта

Показаните сцени демонстрират много стабилно представяне и дори множеството експлозии и анимации не позволяват на кадрите да паднат под 60 за секунда. От Treyarch са особено доволни от това постижение, особено като се има предвид, че Black Ops използва същия енджин като тяхната World at War. За да заложат на автентичността обаче, авторите на играта са вложили доста усилия в неговото осъвременяване. Анимациите и движенията са заснети със същата технология, използвана при хитовия филм "Аватар", а сцените са заснети в едно от най-големите студия в света, където на разположение във всеки един момент са повече от 200 камери. Някои от най-известните военни униформи от периода на Студената война са вкарани в играта чрез лазерно сканиране. За пореден път очакванията са РС версията на играта да изглежда по-добре от конзолните си събратя.

По АІ-то на противниците също се работи усилено, като сега те ще прибягват често до най-различни тактики. Като пример авторите посочват, че враговете няма да бъдат просто човешки мишени, а интелигентни същества с инстинкт за самосъхранение. На практика това означава, че когато насочите оръжието си към някой от тях, той ще регистрира това и незабавно ще вземе мерки да излезе извън обсега ви.

За къде без мултиплейър

Имайки предвид успеха на мултиплейъра в Modern Warfare 2, не е чудно, че екипът на Treyarch, който сега работи по тази част, е два пъти по-голям от този, който навремето е създал мултиплейъра на World at War. Работата по него е започнала едновременно със тази по сингъла, за да не се губи никакво време. Любопитно е, че за разлика от сингъл режима, тук играта не е затворена в определен исторически период, което значи, че ще имаме достъп до повече оръжия и джаджи. Подобно на World at War и тук ще видим бойни машини, но те ще влязат в играта по по-различен начин. Картите за мултиплейъра ще бъдат съвсем различни и няма да се дублират с места и сцени от сингъла.

Прогресът в мултиплейъра ще става посредством функцията Create-a-Class 2.0, която позволява нанасянето на промени и по външния вид на героя ви. Знае се, че в играта няма да присъства тактическата ядрена бомба, която е в състояние да прекрати незабавно мача в MW2. Вместо това обаче се връща любимата ни функция – накланянето настрани.

Въпросът за dedicated servers, около който се вдигна толкова много шум в Modern Warfare 2, изглежда този път ще бъде решен в полза на настоятелната геймърска общност. Все пак официално потвърждение за присъствието на такива сървъри все още не е дошло, макар че вече се знае, че за да се справят с хакерския проблем, Treyarch предвиждат специални екипи от администратори.

В допълнение вече се знае, че Black Ops ще предлага и кооперативен режим, в който ще могат да вземат участие между 2 и 4 играчи. Според авторите той няма да е свързан с историята на самата игра, а просто ще бъде забавна алтернатива, на която можем да се насладим с приятели.

Call of Duty: Black Ops се очертава като едно от най-добрите, ако не и най-доброто заглавие тази година. С приближаването на неговата поява със сигурност ще станат известни и още подробности, които да засилят интереса на геймърите от цял свят. Датата, уважаеми читатели, е 9 ноември. 

напиши коментар
 

238 мнения
профил »
io_bs каза на 01.06.2010, 08:50 ?. :
Редактиран на 01.06.2010, 08:50 ?.

„Call of Duty – само тези думи са достатъчни, за да предизвикат копнеж в очите на всеки геймър, който някога си е падал по шутъри.“
Харесвам поредицата, обаче тези думи не предизвикват голям копнеж. Просто излиза поредното COD, което ще те занимава за най-много една седмица...

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 01.06.2010, 10:41 ?. :

Принципно си прав, но мисля, че "минаха метър" с последнта част. Също така тия тарикатлъци с картите никак не ми се нравят. Лошото е, че тия щуротии минаха и взеха, че се наложиха като стандартен модел за въртене на бизнес. Никак не ми харесва идеята да се бълват продължения едно след друго, едва ли не, за да се хванат повече пари от еуфорията покрай новите заглавия. Пожелавам успех на Трейарк и се надявам да ни предложат нещо, което заслужено да се нарече "ново".

720 мнения
профил »
Grav3man каза на 02.06.2010, 05:33 ?. :

Продължения да пускат съм съгласен, ама Map Pack-ове с по 6-7 карти за по 15 долара/евро не е много честно!

39 мнения
профил »
sypera каза на 01.06.2010, 09:34 ?. :

Остава и тук да видим Capt. Price

2 мнения
профил »
starwarsfan6 каза на 09.11.2010, 19:15 ?. :

Що да не го видим той си е безсмъртен :)

1565 мнения
профил »
n00b каза на 01.06.2010, 10:46 ?. :

Звучи обещаващо. Обожавам Blackbird SR-71.

91 мнения
профил »
izroda каза на 01.06.2010, 11:30 ?. :

Самолетът е доста безсмислен.ПВО ракетите биха го свалили без проблем както и Ю 2ката.Аз тъй като обожавам Ми 24 треилъра ме изнерви леко.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 01.06.2010, 12:06 ?. :

Изроде... вземи се образовай малко http://en.wikipedia.org/wiki/SR-71_Blackb ird . Също така, не разбрах защо споменаваш Ми24? Това е хеликоптер, който не присъства в трейлърите =)

151 мнения
профил »
Vicarious каза на 01.06.2010, 17:11 ?. :
Редактиран на 01.06.2010, 17:13 ?.

Ами izroda е прав - когато SR-71 е проектиран, все още противовъздушните ракети не са били толкова напреднали!Проблема започва, когато на въоръжение започват да навлизат системи като S-300 и ъпгрейди на S-125, Kub и други, ракети развиващи над Мах 4-5( съвременните ракети земя-въздух достигат спокойно над Мах 8) и имащи активни радари за терминалната фаза, както и прехващачи като MiG-25 и MiG-31 със специално разработена за тях ракета с дълъг обхват, на самолетите като Blackbird им е писано да отидат в музеите!
И да, в интрото няма Mi-24 :)

1565 мнения
профил »
n00b каза на 01.06.2010, 12:08 ?. :

Изрода си е изрод.

342 мнения
профил »
nero9333 каза на 01.06.2010, 14:19 ?. :

Предполагам че няма за РС няма пропусне да излезе

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 01.06.2010, 14:59 ?. :

Хмм,интересна статия.Екстрата с накланянето се върща понеже доста хора пищяха,че я няма в Modern Warfare 2 и логичното се случи.Само не разбрах какви тарикатлъци с картите ще правят?Няма да има местности от сингъла,за мен това е плюс :) Ще почакаме и ще видим.World at War ми хареса,макар че на моменти ме изнервяше.Мисля че някой колега беше споменал за безбройното количество гранати,които се изсипваха върху главите ни или нещо от сорта.

506 мнения
профил »
Azriel каза на 01.06.2010, 15:35 ?. :

Изрода сигурно има предвид момента с падащият хеликоптер който се вижда от кабита на чопъра където е играчът.И ти вземи се образовай малко защото отговрът на СССР на смешният SR 71 Blackbird е МиГ 25 който го бие по най-важният параграф въоръжен е.И се използва за разузнаване през 70-е в Египет.
Колкото до това което оръжие е по добро няма какво да говорим руското се доказало навсякъде и дори стелт технологията неуспя да спаси американската авиация в сърбия къдеето бяха свалени 3 F-117 при това с оръжие което НАТО смята за остаряло и неефктивно.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 02.06.2010, 00:14 ?. :
Редактиран на 02.06.2010, 00:18 ?.

Коментарът ти е тъй не свързан, че незнам от къде да започна с критиките... Като за начало двата самолета са с коренно различно предназначение (добре съм се образовал, а?). През онзи период ракетите земя-въздух не са били толкова далекобойни, че да свалят СР71, който е летял доста височко и доста бързичко =) освен това, този самолет е бил доста полезен по времето си, когато сегашните ГПС системи са били в графата "научна фантастика". Отчитайте фактите и не говорете глупости. Самолета е разузнавач, а не прихващач както въпросният МиГ25 (един от малкото пенсионирани, "космически кораби") и въпреки рискът от прихващачи самолета е трябвало да изпълнява мисии, за да събере така ценната информация - все пак войната не е шега работа, а информацията за разположението и количеството на вражеската армия е била, е, и ще бъде все така безценна...

801 мнения
профил »
Ajax fen каза на 01.06.2010, 17:05 ?. :
Редактиран на 01.06.2010, 17:06 ?.

Дългът ни зове - любимита ми поредица.От Black Ops очаквам да стане game of the year....,а и между другото dedicated сървърите за ПЦ са 100% потвърдени.(слушах го в интервю на gametrailers.com).Айде живи и здрави.

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 01.06.2010, 18:42 ?. :

като цяло статията ми хареса освен частта с AI-то.Писна ми да слушам обещания как изкуствения интелект бил подобрен и незнам си кво.Според мен пак ще си бъдат онези до болка познати лесни мишени

22 мнения
профил »
bombe каза на 01.06.2010, 18:47 ?. :

Банална история, лошите руснаци/комунисти добрите амаериканци. Абе стана вече тъпо само да трепем демонични немци/нацисти и руснаци/комунисти.

3 мнения
профил »
tqnko_bs каза на 02.06.2010, 07:24 ?. :

Абе тоя от 5 картинка не ви ли прелича на Cpt.Price ?

238 мнения
профил »
io_bs каза на 02.06.2010, 07:57 ?. :

Донякъде наистина прилича :D

106 мнения
профил »
zamunda68 каза на 02.06.2010, 09:08 ?. :
Редактиран на 02.06.2010, 09:08 ?.

tqnko_bs това определено не е Прайс . След като прочетох статията , силно се заинтересовах и няй - вероятно ще я закупя.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 02.06.2010, 09:26 ?. :

Поредната американска игра промиваща мозъци до n-та степен... Само като си помисля колко още шум предстои да се дига около тая поредица....
Този път очаквам 80% от бюджета да иде за реклама!

506 мнения
профил »
Azriel каза на 02.06.2010, 14:01 ?. :

Правси, но едиственото предимство което е имал SR-71 не е височината на която може да се издигне, а огромната скорост която има. Разликата между SR 71 и U 2 е 4500 метра което не малко,но нее и много имаики предвид че 2 самолета са от различно поление което означава че SR 71 е разчитал преди всичко на скороста си особено след свалянето на Гари Пауърс.Такаче за височината няма смисъл да говорим ако самолета не е бил толкова бърз са щели да го свалят.

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 03.06.2010, 05:38 ?. :
Редактиран на 03.06.2010, 05:38 ?.

Малко спам става, за което се извинявам ама не се сдържам, като прочетох за сваления стелт в Сърбия

Виждали ли сте Lockheed F-117A?

Не? Защото е невидим? Е, ние го видяхме! Или поне онова, което е останало от него. Всъщност, ние видяхме единствения в света свален самолет, произведен по технологията "Stealth". Сърбите видели "Невидимия" и взели, че го свалили. Това стана по време на бомбардировките на НАТО над нашите съседи. Самолетът излетял от италианската база "Авиано" и поел курс към Белград. В нощта на 27 март 1999 г., близо до село Буджановци, сърбите свалят самолета, наричан още "Нощен ястреб", а години по-късно разбрахме от информация в пресата, че това е станало с Полеви Зенитно-Ракетен Комплекс "Игла", сглобен не къде да е, а във ВМЗ "Сопот". Пусковият му механизъм е българско производство, излязло от завода в гр. Самоков. На 28 март 1999 г. белградските вестници написаха: "Извинявайте, не знаехме, че е невидим!" Така НАТО се разделя с един от своите свръхмодерни изтребители-бомбардировачи и това се превръща в една от най-зрелищните загуби на американските военновъздушни сили.
Пълния текст е тук: http://www.katehizis.com/publications/article.php ?i=acdc_belgrad
Накратко какъв е извода: Нито руското оръжие, нито американското струва. Българските ракети са The Best :)

506 мнения
профил »
Azriel каза на 03.06.2010, 13:31 ?. :

Егати вица.Пич де я прочете тая простотия?Първият F-117 е бил свален още по времето на "Пустинна буря" със помоща на ЗРК "ОСА" около 02:00 ч месно време на 17.01.1991г. Други 2 са свалени от сръбското ПВО с помоща на ЗРК "КУБ" и този който е излетял от Авиано е свален от МиГ-29 на 27.03.1999г. от сръбските ВВС.

18 мнения
профил »
Играча14 каза на 07.06.2010, 17:49 ?. :

Обичам всички поредици на играта Call of Duty ! Това е една много обещаваща игра !
До колкото до играта Black Ops изглежда много добра , ще се играе ! :D :)

180 мнения
профил »
asen96 каза на 12.06.2010, 14:49 ?. :

Вие май не сте играли modern warfare 2 . Там американците прецакаха TF141 и станаха лошите .

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 13.06.2010, 15:41 ?. :

Хъх....интересно, в периода между 60-те и средата на 70-те въпросния Блекбърд е бил кажи-речи неуязвим. 24 000 метра височина, 3+ маха крейсерска скорост и идва въпроса с какво точно биха го свалили руснаците в ония времена....със падащ сателит?


297 мнения
профил »
Hurricane922 каза на 15.06.2010, 18:19 ?. :

С котки?

22 мнения
профил »
Super_Uno каза на 08.07.2010, 14:56 ?. :

Значи сега , чета и ми светнаха очетата :! Oчаkвам с нетърпение ! Capitan Price -- разбира се задължителен за всяко едно FPS известно с името Call Of Duty :!

7 мнения
профил »
Georgi1998g каза на 29.10.2010, 12:50 ?. :

играта е супер!!!!.Без коментар

65 мнения
профил »
zh4w каза на 24.08.2011, 21:11 ?. :

И пак америка ще победи :)

10 мнения
профил »
Sam Fisher каза на 22.05.2012, 16:38 ?. :
Редактиран на 22.05.2012, 16:40 ?.

dali i tuka e Soap mctravish ili cptn Prize
cpt Prize the best
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Duty: Black Ops

Ревю:
Когато функционира, мултиплейърът на Black Ops е просто несравним. Treyarch са взели най-доброто от доказаната формула и са го обогатили дори още.

Тактика:
Онлайн шутърът вече набира пълна скорост, а конкуренцията е по-висока отвсякога. Практиката е най-добрият учител, но веднага след това идват нашите съвети.

новини:
Според слухове, разработчиците от Treyarch ще се завърнат към корените на Black Ops поредицата
Британският таблоид The Sun се опита да въвлече популярния онлайн шутър в поредния скандал, тиражирайки евтини и доста несериозни съображения.
Шутърът на Treyarch спечели гласовете на най-голям брой фенове, които даваха предпочитанията си за най-интересен завършек на видео игра.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Call of Duty: Black Ops: мултиплейър 30
Call of Duty: World at War 21
Call of Duty 4: Modern Warfare 20
Call of Duty 2 3
Call of Duty 3
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69