facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Duty: Black Ops 2- сингъл и кооп
Ревю | 13.11.2012 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Treyarch
Издател:
Activision
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

доста дълга по стандартите на жанра кампания

реална възможност за повторно изиграване

стратегически елемент чрез Strikeforce мисиите

зомби режим също с много потенциал и нови режими

минуси

историята отново куца

AI-то на приятелите не е на ниво

а това на враговете е доста агресивно

неприятни проблеми помрачават Tranzit

Някога, при това далеч не толкова отдавна, имаше времена, в които излизането на Call of Duty игра не предизвикваше истинска буря в гейм средите. Спомням си кротките мигове на първите пет игри от серията, които при все, че имаха своите чудесни качества, просто не стартираха истинска медийна буря и не правеха опашки от хиляди екзалтирани фенове, чакащи посред нощ пред магазините, за да получат своето копие. За добро или зло подобни времена днес ни се струват отдавна отминали, защото последните няколко шутъра от поредицата се надпреварват да поставят и после надминават рекорди по продажби, печалби и емоционални геймъри, които имат едно или друго мнение по въпроса. В известен смисъл тази свръхпопулярност на поредицата създава проблеми и за журналистите, които добре знаят, че писането на ревю за Call of Duty игра неминуемо ще остави поне част от читателите недоволни. Ако оценката бъде висока, то веднага ще завалят обвиненията в комерсиализъм и продажност; ако пък бъде ниска, то онези милиони геймъри (или поне частта от тях, която чете съответното ревю), купили си играта, веднага ще отворят уста, за да заклеймят автора, дръзнал да не отдаде заслуженото на любимата им игра.

Съзнавайки всички тези особености и ограничения, нека все пак се опитаме да видим какво са ни приготвили този път Treyarch най-напред в

сингъл и ко-оп режимите на Black Ops 2,

където именно са повечето новости в играта. Действието в нея се развива в две паралелни измерения – средата на 80-те години и 2025 г. Общата идея зад историята е, че в първия времеви период влизате в кожата на познатия ви Алекс Мейсън, а след това се превъплътявате в образа на неговия син Дейвид. И двете части на кампанията обаче са подчинени на една голяма цел, а именно да откриете и заловите Раул Менендес – главният злодей в Black Ops 2. Менендес е противоречив герой и то не толкова заради неговите убеждения, които целят да отнемат живота на милиони, а заради начина, по който е представен в сюжетната история. От една страна той безспорно е опасен и почти харизматичен лидер, но от друга определено не се извисява по начина, по който „лошият“ герой би трябвало да го прави. Ясно е, че унищожението на Америка е нещо лошо (поне за целите на играта), но мотивите на Менендес рядко излизат извън откровено клишираното или дори абсурдното. Естествено, че за да се забавлявате с Call of Duty добрата история не е задължителна (спомнете си колко глупава бе тя в Modern Warfare 2 и 3), но отново трябва да отбележим, че Black Ops 2 просто не може да се отърси от проклятието на лошото разказвачество.

Всъщност само шепа от мисиите в сингъл кампанията са наистина запомнящи се и в по-голямата част играта приема традиционния си линеен облик. Скриптираните събития изобилстват и тук, но поне картите създават впечатлението за по-големи територии. Те позволяват повече маневри, но враговете съответно са по-мобилни и често пъти ви заобикалят и изненадват от посока, от която не сте очаквали опасност. Престрелките все още се състоят от редуване на прикриване с показване и стрелба, но поне опонентите ви са по-агресивни и налагат известно разнообразие в тази иначе изпипана стратегия. Разнообразието от локациите, които ще посетите в хода на кампанията е също така голямо и съвсем в духа на поредицата. Тя ще ви пренесе в пустинни местности, бедни градове та чак до луксозни лайнери.

По-сериозни забежки в сюжета няма, но фактът, че Black Ops 2 се развива в близкото бъдеще означава, че създателите й са имали възможност да се отърсят от традиционните исторически ограничения и да вкарат някои футуристични джаджи и оръжия. Практическият резултат от това е положителен и без да се превръща в sci-fi шутър, играта ни предлага един доста интересен и провокативен поглед върху това как биха изглеждали сраженията в близко бъдеще.

Post modern warfare

Лично за мен едно от най-интересните нововъведения в кампанията е хрумването мисиите да имат леко нелинейна структура, а взетите в един или друг момент решения да се отразяват на по-нататъшното развитие на играта. Нещо повече, възможно е дори да постигнете няколко различни края, което създава предпоставка за преиграване на кампанията. Това далеч не е Heavy Rain и изборите не изглеждат съдбоносни или трудни, но подобна инициатива определено разчупва монотонността на сюжетната нишка и трябва да бъде приветствана.

Добавка към разклонения характер на приключението са и т.нар. Strikeforce мисии, които се развиват успоредно с главната история. Случващото се в тях също има отношение към общия сюжет и може да промени позициите на Съединените щати и Китай една към друга. В тези мисии получавате по-мащабен контрол върху бойните действия, които направлявате от стратегическа перспектива. Подобна идея видяхме наскоро и в Assassin’s Creed III, но и тук, както и в хита на Ubisoft определено има какво да се желае. Особени проблеми създава изкуствения интелект на вашите подчинени. Те не винаги маневрират така, както искате, не всякога изпълняват командата за огън и често се запъват дори на простата заповед да ви следват.

Thank God for zombies!

Колкото и да за изтъркани по принцип във видео игрите, зомбитата традиционно се радват на завидна популярност в серията Call of Duty игри на Treyarch. Идеята тук е подобна на това, което сме виждали и досега – кооперативна игра за максимум четирима души, които заедно се справят с пълчища немъртви. Онези, които са се радвали на този режим в предните игри със сигурност ще го прегърнат пак и най-вече идеята за Tranzit, където един автобус ви отвежда от място на място, включително и магазин, бензиностанция, електроцентрала и дори подземна база. Tranzit има и собствена история, която предстои да разкриете и играта там е наистина забавно отклонение от сингъл и мултиплейър режимите. Но и тук има проблеми като прекалено високото ниво на трудност, крайно оскъдните муниции и оръжия и твърде малките карти, на които се развива действието. Зомбитата са доста издръжливи на куршумите ви, а оскъдното въоръжение означава, че дори и да имате достатъчно пари, пак е съвсем възможно да зациклите на място, където не може да продължите и да се въоръжите. Освен това липсата на достатъчно ясни инструкции за това какво трябва да правите определено е странна и създава допълнителни пречки.

Приключването на Tranzit отнеме два до три часа, но ако не ви се занимава или ви е прекалено трудно, може да пробвате с някой от алтернативните режими като Survival или Grief. В първия просто избирате една от наличните карти и се опитвате да оцелеете колкото се може по-дълго, а във втория два отбора от четирима души се противопоставят на една карта. Те обаче не могат да се атакуват директно, а идеята тук е да вгорчите максимално живота на враговете и да ги направите жертви на бродещите зомбита.

Сингъл и ко-оп режимът в Black Ops 2  е противоречиво нещо. От една страна съдържанието, което получавате тук чисто като количество е значително. Кампанията е доста дълга за FPS игра и дори предполага повторно изиграване. Допълнителните Strikeforce мисии са интересно хрумване, а зомби режимът е доста забавен, особено ако имате нервите да издържите до края на Tranzit. В същото време всеки един от тези компоненти има и своите проблеми  като се почне от поредната объркана история, мине се през крайно некооперативното AI и се стигне до трудния Tranzit. Няма съмнение, че Treyarch са се постарали да разширят максимално концепцията и да предложат завидно количество геймплей дори на онези, които не искат да играят мултиплейър (а има ли такива?), но това не означава автоматично и също толкова високо качество. Въпреки това трябва да отдадем заслуженото уважение на студиото за това, че се е постарало да направи всичко възможно с това, което има на разположение и да вдъхне нов живот в един жанр и поредица, които отчаяно се нуждаят от него. 

 
системни изисквания
OS: Win Vista или 7; CPU: Core 2 Duo E8200 или AMD Phenom X3 8750 2.4 GHz; 2 GB RAM; видео: GeForce 8800GT или ATI Radeon HD 3870
напиши коментар
 

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 14.11.2012, 09:39 ?. :

Защо делите ревютата? Не е ли редно една игра да получи оценка на базата на цялостния продукт, а не на отделните компонентни? Това си е чисто неуважение към труда на хората, при все че това е мултиплеър ориентирана игра.

560 мнения
профил »
dogma каза на 14.11.2012, 10:28 ?. :

Аз лично смятам, че двойната оценка е оправдана именно защото е мултиплейър ориентирана, а в същото време има и много съдържание в сингъл/кооп частта. Истината е, че много хора - може би 2/3 - ще си я купят само за мултиплейъра и те трябва да знаят какво е новото там. В същото време пък относително по-малката, но иначе пак съществена част, която не обича да играе онлайн масовката, се интересува какво друго може да предложи играта, защото да платиш пълна цена за игра, чиято сингъл кампания можеш да минеш за няколко часа и после да я оставиш да прашасва, не е готино - пример предишния Medal of Honor.

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 14.11.2012, 12:21 ?. :

Само от 10% от хора закупили MW3 и играещи мулти са минали кампанията.

173 мнения
профил »
Delian каза на 14.11.2012, 09:47 ?. :

Губи се усещането че играеш Call Of Duty

506 мнения
профил »
Azriel каза на 14.11.2012, 10:11 ?. :

Алчността погуби тази поредица,а Treyarch не са най-добрият девелопър под шапката на Activision.

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 14.11.2012, 10:14 ?. :

Аз пък мисля да си я купя, доста са се постарали откъм кампанията, внесли са разнообразие, което е доста изненадващо, защото се очакваше да е още от същото... И какво и е на историята? Много си е добра като за шутър...

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 14.11.2012, 11:13 ?. :

Treyarch много се стараят. Това е интересното когато си B-team-а - толкова ти писва постоянно да ти повтарят колко по-добри са другите че се нахъсваш и се стараеш повече от тях. Така става и тук. Treyarch им писна постоянно да им казват как те са резервите и как Infinity Ward са истинския CoD разработчик и в крайна сметка почнаха да правят по-качествени и свежи игри от тях.

110 мнения
профил »
firstduo каза на 14.11.2012, 10:37 ?. :

нищо кой знае какво различно не видях , това си е същата игра с някои нововъведения като енимъл трап и тн.не смятам да я купувам

22 мнения
профил »
Вуду Шаман каза на 14.11.2012, 11:46 ?. :

Treyarch са по-добрият CoD developer!
MW2 и MW3 си бяха fail, особено MW3 в която нямаше почти абсолютно нищо ново, в сравнение с MW2.
Отново на Treyarch се е паднала нелеката задача да работят по един футуристичен CoD, където Copy/Paste не работи, понеже не може да вземеш текстурите и моделите на дроновете и футуристичните джаджи от предишен CoD, защото точно такива там няма!

Мултито е доста стабилно, никакъв лаг!

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 14.11.2012, 12:05 ?. :

От приказките ти излиза че те не са избрали сами посоката в която да се развива Black Ops 2,а някой с костюмче им е казал отгоре нещо от сорта:"Ще правите полу футуристичен шутър,защото идеята МИ(на костюмара) е добра!" Просто са им казали да направят нещо,което ще се продава добре и толкоз-сами да си мислят какво да е то.Black Ops 1 ми хареса и повече не ми се е прокрадвала мисълта че Treyarch са резерви на някого.Както каза sean,хората се стараят с всяка нова игра.

Има някои дребни неща,които ми правят неприятно впечатление,но са толкова дребни че не си струва да ги спонемавам.

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 14.11.2012, 12:08 ?. :

343 правят по-добри Halo игри от Bungie, Treyarch правят по-добри Call of Duty игри от Infinity Ward :bow:

Просто живеем в златната ера на шутърите :bow:

37 мнения
профил »
sportna каза на 14.11.2012, 12:10 ?. :

Играта не ми хареса.Страшно скучна кампания.Мултито си копие на предната блек опс 1.Защо за бога има зомби режим

110 мнения
профил »
firstduo каза на 14.11.2012, 15:22 ?. :

таман превъртях кампанията но както казах не е нещо което да се посочва с пръст и да се каже ето го най-добрият шутър , играта няма никаква разлика от останалите части освен че се опитали да пречупят малко аркадноста(в някои мисии те пуска в една карта и там те кара да обикаляш, тоест на едно място се случва действието)


мултиплейъра обаче е съвсем друг въпрос и съм сигурен че там са се постарали повече

46 мнения
профил »
doom123 каза на 14.11.2012, 19:08 ?. :

Абе Цеков с теб като че ли сме играли различни игри. Явно си повлиял от 98% от малоумниците, които ако видят позитивно ревю на CoD изпадат в нервна криза. Историята е интересна, кампанията не е нищо ново, но пък е отлично направена. Зомбитата за мен са един абсолютно излишен елемент. Да се бяха концентрирали върху Strike force повече.

86 мнения
профил »
DeanWin каза на 14.11.2012, 20:10 ?. :

Гейм версия на "Дързост и красота",итс куул :)

16 мнения
профил »
grim.tzanev каза на 14.11.2012, 20:22 ?. :

Лично за мен франчайза тръгна по надолнище след MW2, говоря пряко за сингъл кампанията. Толкова претрупана откъм зрелище игра като Black Ops 2 не бях играл наскоро...То сгради не се срутваха пред лицето ти, подове не поддаваха изпод краката ти, магистрали не се разрушаваха над главата ти. Нямам нищо против зареден с експозии екшън, ама да го еба, то не остана кв.м, който не гръмна в тая игра. А да не говорим и за свърчовешки постижения като това да сваляш хеликоптери с гранатомет докато яздиш с кон, а също и да презареждаш същия този гранатомет, яздейки с 50 км/ч (грубо казано)...За момент се замислих дали Майкъл Бей не е имал пръст в разработката на играта.
А да, и не всеки се играе CoD заради мултиплеър, драги ми авторе, има ги и такива "ненормални" индивиди.

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 14.11.2012, 22:33 ?. :
Редактиран на 14.11.2012, 22:34 ?.

Така е. Аз играя CoD заради кампанията основно. Мултито не ме вълнува... :)
Всяка една игра, която претендира за нещо повече от добра трябва да има стегната кампания...

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 15.11.2012, 07:19 ?. :

В такъв случай you're doing it wrong, idjit.

Предполагам играеш и WoW заради качеството на куестовете и на сингъл изживяването?

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 16.11.2012, 15:55 ?. :

Sean, ти осъзнаваш ли, че WoW e Massive Multiplayer ONLINE игра? Тя е направена за да се играе онлайн, за разлика от Call of Duty или Need for Speed.

56 мнения
профил »
DrakkeDoggy каза на 17.11.2012, 11:11 ?. :

Cobra , брато , начи не си играл игри като Battlefield.

451 мнения
профил »
Logus каза на 15.11.2012, 09:10 ?. :

PC Mania, кажете нещо за техническото качество на PC версията.

Предния Black Ops го играх на Xbox360, този обаче искам да го взема за компа. Струва ли си?

Личното ми мнение, че Black Ops е с най-добрата кампания от последните 4 игри и никак не съжалявам за дадените пари (мулти започнах да играя едва няколко месеца след като си я взех). Надявам се да не остана разочарован и от втората част.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 15.11.2012, 11:45 ?. :

Оптимизацията е на много високо ниво,все едно играеш игра на IW.В това отношение са се справили много добре и явно са си взели бележка от куцата BO в това отношение.

451 мнения
профил »
Logus каза на 15.11.2012, 15:42 ?. :

Zlob, благодаря ти. Тъкмо я поръчах. :)

268 мнения
профил »
Demon II каза на 15.11.2012, 09:11 ?. :

I'm here to hate !

127 мнения
профил »
niki9877 каза на 15.11.2012, 13:44 ?. :

you are here to fail

127 мнения
профил »
niki9877 каза на 15.11.2012, 12:41 ?. :

pc mania kak ne wi e sram da dadete na mw3 5.5 a na black ops 2 koqro e pone dva puti po dobra 4.5 kvo vi stava we hora pak li po4vate da davate slabi reviuta igri kato deadlight sa ne6to po qko ot 4 sramota modern warfare 3 be6e 3 kra4ki nazad za poredicata kato nenormalen cod fen go kazvam a bo 2 siima vsi4ko slabo reviu

1335 мнения
профил »
sollider каза на 15.11.2012, 21:34 ?. :
Редактиран на 15.11.2012, 21:36 ?.

"Няма съмнение, че Treyarch са се постарали да разширят максимално концепцията и да предложат завидно количество геймплей дори на онези, които не искат да играят мултиплейър (а има ли такива?)"
Ама видиш ли, авторе, има такива. Особено при положение, че чара на Black Ops се предполагаше да е в сингъл кампанията. Казвам "предполагаше", понеже първата игра беше интересна и с неочаквани обрати (нещо, което не се вижда във всеки CoD), но със втората леко си сраха на труда. Има добри идеи, но като цяло е някак недоизпипана технически (и не само). Но така е то, като бързат на една година да пускат по една игра.

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 15.11.2012, 22:39 ?. :

Sean, ако искам добър мултиплейър просто ще си пусна Battlefield 3, колкото до CoD - той винаги е предлагал супер стегнати кампании и не мисля, че това е MMOFPS...

388 мнения
профил »
velikana каза на 15.11.2012, 23:47 ?. :

Историята въобще не куца. Много си е добра даже...

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 16.11.2012, 03:27 ?. :

Уау, аз съм изненадан (от сингъла, аз за него я играя). По-добре е, отколкото очаквах*. Мислех, че играта ще е някаква тъмна през повечето време и само ше ходиш да стреляш. Но ми харесва как са компенсирали не особено напредналата графика с това, че всяка мисия е на различно място, има от всичко по малко, и шаренко на места, така че не омръзва. Историята се лее приятно, допадна ми как понякога спираш със стрелбата я за да се промъкваш из града, я за шпионираш, я за да играеш с техниката. Някак си направили са го да не омръзва, добро разнообразие. Аз лично по няколко мисии наведнъж карам, просто не мога да спра след една, а това говори добре за играта.
*Моята рецепта за да се радвам на тази игра особено много е това, че не съм пипал CoD от MW2 насам. CoD-овете са добри игри, но големият им проблем е от това, че излизат всяка година. Така колкото и да се старае разработчикът, не може да предложи нещо твърде ново и невероятно, нито като геймплей, нито като графика. А като цъкаш игра на същата тематика всяка година, някак си малко се губи тръпката малко по малко. Затова сега с кеф си пецкам лошковци.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 16.11.2012, 17:47 ?. :

Определено по-разчупен CoD от този няма.Различен е в много отношения.Почти всичко ми направи добро впечатление,но някак си мисиите в бъдещето ме дразнеха.Безспорно някои неща ми харесаха,но ми беше досадничко да бия дрони и някакви роботи които издържат 4-5 удара от RPG-та.Различният край на кампания взависимост от действията на играча също радва.Явно остарявам(въпреки че съм на 23 :D ),но мисиите в бъдещето не ми понасяха много много.Като цяло не бих дал 60 евро за тази игра.Мултито и зомбитата не ме интересуват да поясня.Преди години с лека ръка направих Pre-order на MW 2,но явно тези времена отдавна са отминали.Не знам какво трябва да се направи,за да ме заинтригува истински някой CoD и естествено да посегна към кесията.

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 17.11.2012, 22:41 ?. :

O_o ... Някой може ли да ми каже какво беше това с Avenged Sevenfold накрая, easter egg? Или го има и в предишни CoD игри?
P.S. Много готино е това с няколкото края, тъй като кампанията е кратка и стегната, май ще я мина пак да видя уж "най-добрия" край (бях се разсеял и при мен Клои умря, та накрая малко каша се получи с геоите).

757 мнения
профил »
soti_n каза на 18.11.2012, 08:34 ?. :

И на мен ми се видя, че кампанията е малко по-дълга, но задължителните мисии не бяха много. Макар че, по сайтовете пише, че се повърхностното изиграване е за 5.30ч., което е същото като предните части. А историята ми хареса: и първата Black Ops имаше такъв вид завоалирана история, за разлика от MW. Но не бих я нарекъл "объркваща".

1 мнения
профил »
neni4a каза на 19.11.2012, 17:11 ?. :

Не лоша сингъл кампания,не играя мулти,затова там не ме интересува,НО графиката е УЖАСЯВАЩА, и това за игра през 2012?Не очаквах,кой знае какво,но толкова дялкана с тесла графика,отдавна не бях виждал.Това е един огромен мунус за тая игра.

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 20.11.2012, 20:38 ?. :

Е чак пък отдавна да не си виждал - от миналата година със същата в MW3.

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 20.11.2012, 15:00 ?. :

Вече само като чуя Call of Duty и ми се повръща..... Играта трябваше да спре НАЙ-КЪСНО в 6-тата част! Вече отиваме към Call of Duty 10! :X

777 мнения
профил »
veluvian каза на 21.11.2012, 09:48 ?. :

В интерес на истината не съм запознат с тази част изобщо, макар че Black Ops 1 беше що годе изненадващо приятен. Повече ме развълнува участието на Трент Резнър в саундтрака към тази игра, за когото май нищо не се е споменало в статията. А трябва. ;)

7 мнения
профил »
jerico каза на 22.11.2012, 08:05 ?. :

АВе еееййй я се аргументирай защо историята е глупава и също в mw2 и mw3 ... като не ти допада историята ходи играй на пепеляшка съжетите във всички цалл оф дути са убиийстгвени и да си видял някой интересен екшън филм напоследък ???! лично на мен историята от първия до третия MW е страхотна ... разбирачо ханс .. следващия път запази скобите за себе си ...

1 мнения
профил »
Гергана каза на 21.01.2013, 10:57 ?. :

Продавам Call of Duty Black Ops II Digital Deluxe Edition за 80 лв. Спечелих я в една игра, не е разпечатвана, чисто нова. За контакти: skype geryito, тел. 0889510355

3 мнения
профил »
Gamer123 каза на 30.01.2014, 13:50 ?. :

Като цялостно въобще не очаквах да излезе black ops II а най вече през 2025 год.
Като изцяло графичният енджин е на най доброто ниво което може да се каже че бъдещата блек опс може да си има същият енджин което се съмнявам и си мисля че направят по добър от ghosts.За зомбитата си е невероятно преживяване имаш самата история която след време ще разбереш кой контролирва зомбитата и ако гледаш уроци на някой геймъри като SyndicateProject,RelaxingEnd,MRDALEKJD,LiamFTWint er,BlackopsAmazing и др. ще разбереш Easter Eggoвете са невероятни ако си купите заедно с още 4 длс ще разберете колко е яко ако някой иска да играем да ми пише отдоло?
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Duty: Black Ops 2- сингъл и кооп

Ревю:
По-различна и по-пълна със съдържание от всякога, онлайн играта в Black Ops 2 е главната причина да изкарате поне една година с играта на Treyarch.

Превю:
Конференцията на Microsoft завърши подобаващо - с геймплей кадри от есенния суперхит. Защо ли обаче имаме чувството, че и този път няма да видим дръзки решения?

новини:
Според сайта What Gamez, самото студио Treyarch е пуснало съобщение в своя Twitter профил, в което казва, че "следващата играта ще започва с В и О".
Причината за недоволството на Нориега е, че според него в играта е използвана неговата прилика и външен вид, без той да е дал съгласие за това.
Следващата Call of Duty игра ще бъде оптимизирана в техническо и визуално отношение за PlayStation 4 и XBOX One, както и за РС.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69