facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Duty: Black Ops 2 - мултиплейър
Ревю | 16.11.2012 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Treyarch
Издател:
Activision
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Pick 10 прави развитието на героя по-гъвкаво

новите карти като цяло са добри

Party Games за допълнително разнообразие

Multi-team за истинска масова лудост

възможност за стрийминг на клипове от играта

минуси

нищо наистина сериозно

Няма съмнение, че истинските усилия на Treyarch са били насочени в мултиплейър режимите на Call of Duty и веднага трябва да кажем, че тук резултатът е солиден, забавен и разнообразен геймплей, който до известна степен дори къса с традициите, установени от поредицата. Ходът е дързък, качествено изпълнен и в крайна сметка оправдан. Още от времето на първата Modern Warfare геймърите екипират своите герои с три пърка, две оръжия (основно и допълнително) и гранати или друг тип оборудване. Този път обаче традиционната Create-a-Class система за екипиране е заменена от т.нар. Pick 10 система. Тя води началото си от оригинално хрумване на дизайнерите Дейвид Вондерхаар и Колм Нелсън, които вдъхновени от настолната игра Carcassone се опитват да изработят онлайн система, която да наподобява играта. Досегашната Create-a-Class беше неразривна част от мултиплейъра, но в същото време някои играчи се оплакваха, че е твърде рестриктивна и не достатъчно гъвкава за ъпдейтване между мачове.

Затова този път всичко се променя и на хоризонта се появява Pick 10

„Искахме да се отървем изцяло от пърковете и категориите, както и от някои стари проблеми като неудобните менюта“, обяснява Вондерхаар. Основните идеи около избора на екипировка остават същите, но с една голяма разлика – всичко е по желание. Всеки зает слот ви струва една точка. Разликата се усеща веднага. Ако не обичате да ползвате второто си оръжие и досега сте гледали на него като на излишно бреме, сега просто не го взимате. Вместо това слагате още един атачмънт за основното оръжие или пък втора граната. Същото се отнася и до пърковете. Ако някой от пърковете от дадена група не ви се струва достатъчно полезен, просто не го избирате и похарчвате точките си някъде другаде. С помощта на т.нар. Wild Card може да известна степен да промените правилата като екипирате два пърка от една и съща група. За да е балансирана ситуацията обаче, това удоволствие ще ви струва две точки, по една за Wild Card и за самия пърк.

Така екипирането на героя ви придобива дори известен ролеви елемент, в основата на който е умението да разпределите точките и слотовете си там, където наистина ще са ва полезни. Просто заменяте онези оръжия и джаджи, които не са ви полезни или с които не се чувствате сигурни, за сметка на други, които ще ви позволят да бъдете конкурентоспособни в битка. Просто е, идейно е

и дава изненадващо много възможности за експериментиране

Налице са и други промени като замяната на Kill Streaks със Score Streaks, а онези играчи, които предпочитат да бъдат повече в полза на съотборниците си, отколкото да трупат директни килове, вече имат повече възможности за това. Пленяването на флагове и активирането на отбранително оборудване постепенно пълни вашия Score Streak. Същото, разбира се, правят и киловете, но определящ е най-вече конкретният режим, в който играете, така че понякога може да се окаже по-плодотворно да се съсредоточите върху други отборни дейности. Така например активирането на едно ЕМР в момент, в който отборът ви е под масиран вражески обстрел, може да спаси целия ви тим при това без дори да реализирате сингъл кил. Така съотношението kills/deaths  вече не е чак толкова важно, а отборната игра определено носи по-голямо удовлетворение.

В играта онлайн присъстват и нови режими като Multi-Team Deatchmatch и Hardpoint , при все, че те не са толкова атрактивни колкото миналогодишния Kill Confirmed да речем. Multi-team има известен потенциал за забавление в масовката, защото там общо 18 играчи могат да се сражават за 6 отбора едновременно в Team Deathmatch, Kill Confirmed и Hardpoint. В самия Hardpoint трябва да защитите определен участък от картата, който периодично се променя. Въпреки това Team Deathmatch, Domination и Search and Destroy

продължават да бъдат гръбнака на мултиплейъра

За щастие 13-те нови карти (14, ако сте направили приордър) наистина са добри, а техният дизайн е в характерния за Treyarch стил. Повечето са със средни до големи размери, изглеждат по-добре структурирани, а някои като Raid и Cargo например имат потенциала да бъдат запомнени с добро. Разбира се, има и препратки към стари карти като Hijacked, която напомня за Wetwork от Call of Duty 4: Modern Warfare или Turbine, която ни подсеща за Afghan от Modern Warfare 2. Конкретно Hijacked може и да не се хареса на всички, защото е доста тясна и изглежда прекалено тромава за такава бърза игра. Повечето карти обаче са съвсем нови като Express, която представя гара в Лос Анджелис. Yemen пък се оформя като ранен фаворит за стандартния Team Deatchmatch, а различните нива, на които се водят бойните действия, правят картата идеална за снайпери.

Познатите от оригиналната Black Ops Wager Matches този път присъстват под името Party Games. Сред тях са Gun Game (всеки кил ъпгрейдва оръжието ви), One in a Chamber (всичко, което имате е един куршум, нож и  три живота), Sharpshooter (оръжията ви се сменят след 45 секунди) и Sticks and Stones (въоръжени сте само с лък, балистични ножове и секира). Въпреки че Party Games не са част от същинския мултиплейър, играта в тях също ви дава ХР точки за качване на нива.

Между Pick 10 и новите карти Treyarch е намерило време и за League Play

– вариант на ранкинг системата на StarCraft II. Тук може да създадете собствен отбор или да се присъедините самостоятелно, в койт ослучай ще бъдете автоматично събран с други геймъри със сходно ниво на уменията. Състезателният елемент в League Play определено е добър, но известен недостатък е невъзможността да направите смяна на някой от играчите, без това да доведе автоматично до създаването на цял нов отбор. Codcasting пък е възможността да стриймвате през YouTube мачове на живо или такива, които сте записали и да ги коментирате.

Засега може би е рано да се правят кардинални заключения, но няма съмнение, че комбинацията от нови карти, по-гъвкавата Pick 10 система и допълнителните възможности за въвличането на повече хора в игра със сигурност ще превърнат Black Ops 2 в предпочитано онлайн заглавие. Вероятно в някакъв бъдещ елемент ще бъдат направени и фини настройки по баланса на различните оръжия, но на този етап първите отзиви са положителни. Мултиплейърът съдържа общо 55 нива преди да достигнете заветния Prestige, който пък на свой ред може да бъде отключен общо 10 пъти. Сега обаче може да рестартирате нивото си без да загубите всички оръжия и атачмънти, извоювани с толкова труд. Ако чувствате затруднения в играта онлайн, предвиден е и туториъл за геймъри под 10-ти левъл.

Като цяло, мултиплейърът продължава да бъде водеща характеристика и в Call of Duty: Black Ops 2. Въпреки слабата история и безличните герои, сингъл кампанията може да бъде изиграна дори няколко пъти, а с подходящите хора за партньори зомби режимът има доста потенциал. Сърцето на Вlack Ops 2 обаче е играта онлайн и няма съмнение, че милиони геймъри отново ще предпочетат именно това заглавие. Поне докато не излезе следващата Call of Duty игра. 

 
системни изисквания
OS: Win Vista или 7; CPU: Core 2 Duo E8200 или AMD Phenom X3 8750 2.4 GHz; 2 GB RAM; видео: GeForce 8800GT или ATI Radeon HD 3870
напиши коментар
 

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 17.11.2012, 08:26 ?. :

Отборна игра в Call of Duty? Да бе да! Хванахте ме PC Mania... :) Не хейтвам, а говоря сериозно. Виждам, че нещата са променени в мултито, което е добре, може да я взема по-натам...

88 мнения
профил »
cristijno каза на 17.11.2012, 09:25 ?. :

Вие сте луди ,всяка година едно и също и пак давате 6 звезди....

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 17.11.2012, 10:22 ?. :

Което не е счупено не го поправяй .

24 мнения
профил »
(CRAZY)ness каза на 17.11.2012, 11:44 ?. :

- минуси

нищо наистина сериозно

И все пак има 6? PCmania вие не сте добре!!!

56 мнения
профил »
explod каза на 17.11.2012, 20:54 ?. :

Имат предвид, че няма сериозни минуси.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 20.11.2012, 11:12 ?. :
Редактиран на 20.11.2012, 11:13 ?.

Te пък така го написали това, че върви ги разбери какво имат предвид. И аз първоначално го схванах така, както (CRAZY)ness, но после разбрах какво са искали да кажат.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 17.11.2012, 11:56 ?. :
Редактиран на 17.11.2012, 11:56 ?.

Защо не хейтвате CoD? Всеки хейтва CoD. Дори когато не го е играл. Просто си е задължително. А вие - 6. PC Mania - вие не сте добре!

506 мнения
профил »
Azriel каза на 17.11.2012, 12:32 ?. :

Ето 1 минус-играта е още от същото

241 мнения
профил »
Труповоз каза на 17.11.2012, 14:02 ?. :

Мултито на Код е като бой в кръчма.

114 мнения
профил »
bulgariandragon каза на 17.11.2012, 19:44 ?. :

И по мое скромно мнение, няма нищо лошо в това. :)

122 мнения
профил »
vladdim каза на 17.11.2012, 14:07 ?. :
Редактиран на 17.11.2012, 14:08 ?.

Oценката доста се разминава не само с юзър-скора http://www.metacritic.com/game/pc/call-of-duty-bl ack-ops-ii/user-reviews , но дори и с платените ревюта (около 75/100)

942 мнения
профил »
vesko18 каза на 18.11.2012, 16:27 ?. :

И защо всеки сайт/медия трябва да дава еднаква оценка за нещо?

33 мнения
профил »
juni0rr каза на 25.11.2012, 17:44 ?. :

Веднага ти казвам - за да събира фенбойската маса като свои читатели/зрители.

37 мнения
профил »
sportna каза на 17.11.2012, 14:18 ?. :

Всяка година се повтаря едно и също.Феновете си я купуват а пък другите я хейтват

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 17.11.2012, 15:08 ?. :

Едните си купуват игра от която се интересуват и си я играят с кеф, другите плюят по игра която нямат интерес да играят. Чудя се кой ли са прави и кой криви..

388 мнения
профил »
velikana каза на 18.11.2012, 09:37 ?. :

Колкото и да хейтват пак ще си я купят

3 мнения
профил »
Mukohero каза на 17.01.2013, 18:48 ?. :

Брато нямаше да има хейтване ако играта тръгваше на всички компютри :)

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 17.11.2012, 22:40 ?. :

Незнам, аз още си цъкам мултито на CoD4 откакто е излязла и не виждам причина да играя коя и да е от следващите части.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 19.11.2012, 08:29 ?. :

It's pretty much the same with new guns and new maps, so yeah i agree with you brother.
COD4 беше феноменално добра игра.

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 19.11.2012, 15:31 ?. :

А вече не е ли? :)

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 21.11.2012, 12:26 ?. :

е, разбира се :)
но когато излезна беше нещо феноменално добро.

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 25.11.2012, 19:06 ?. :
Редактиран на 25.11.2012, 19:06 ?.

Ами горе долу от времената на Куейк 1 и Дюк 3Д които се превъртаха за по 4-5 часа на последната си трудност и нямаха никаква история.

33 мнения
профил »
juni0rr каза на 26.11.2012, 09:08 ?. :

Да сравняваш игра отпреди 20 години с новата Call of Duty е малко несериозно като аргумент, не мислиш ли?

5 мнения
профил »
huseyin-y-k каза на 28.11.2012, 14:15 ?. :

купих си играта и след около 30-40 часова игра осизнаваж че играта за нищо не става да на истина относно аттачхмент перкове доста интересни саги измислили но гейм плея направо е сучк сега вече играя 1 серия на блак-опс.

431 мнения
профил »
ValioLorda каза на 30.11.2012, 10:52 ?. :

OMVGZTI

2 мнения
профил »
Anonymous6 каза на 09.07.2013, 11:05 ?. :

call of duty the best game ever u fucking fags
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Duty: Black Ops 2 - мултиплейър

Ревю:
Black Ops 2 далеч не е съвършена, но Treyarch се е постарало да хвърли всички усилия в създаването на интересен и пълен със съдържание шутър за всеки.

Превю:
Конференцията на Microsoft завърши подобаващо - с геймплей кадри от есенния суперхит. Защо ли обаче имаме чувството, че и този път няма да видим дръзки решения?

новини:
Според сайта What Gamez, самото студио Treyarch е пуснало съобщение в своя Twitter профил, в което казва, че "следващата играта ще започва с В и О".
Причината за недоволството на Нориега е, че според него в играта е използвана неговата прилика и външен вид, без той да е дал съгласие за това.
Следващата Call of Duty игра ще бъде оптимизирана в техническо и визуално отношение за PlayStation 4 и XBOX One, както и за РС.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69