facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Duty: Black Ops: мултиплейър
Ревю | 16.11.2010 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Treyarch
Издател:
Activision
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Уникален и зарибяващ мултиплейър. Точка.

По-добра система за отключване на оръжия и екипировка

Възможности за кустомизация

Wager мачовете

Theater mode за кино любителите

минуси

Black Ooops или вече доста обсъжданите технически проблеми, които могат да развалят всичко

Кой казва, че мултиплейърът не бил важен? А, да, Ерик Джонсън от Valve. Действително име много игри, които са способни да запленят геймърите единствено и само със силата на своята сингъл кампания. Но Black Ops ви дава много повече, защото освен сингъл режим, наподобяващ холивудски хит, шутърът предлага и мултиплейър режим с гаранция за дългосрочно забавление.

„Гарантирано” от Treyarch

Никога не съм разбирал хората, които твърдят, че мултито на World at War било слабо. Прекарал съм доста часове в играта на Treyarch и имам само добри впечатления. Оказва се, че не съм се лъгал и в очакванията си за Black Ops. Създателите на играта са приели възможно най-добрият подход – вземи изпипаната формула на Infinity Ward за основа и добави към нея малко, но качествени въведения. Резултатът: най-доброто от Treyarch и новият избор номер 1 за феновете на онлайн шутърите.

Основната формула на онлайн играта тук е съвсем сходна с тази на Modern Warfare 2. Развивате героя си без тесните ограничения на класовете, отключвате нови оръжия и екипировка и мерите сили в динамични и бързи мачове, в които определящи са по-скоро бързите рефлекси, отколкото стратегията. Не мислете обаче, че няма нововъведения. Всъщност потресаващо е колко много може да се постигне с относително малко нови елементи. Но да не избързваме и да видим как протичат стандартните мултиплейър битки.

На старта

За разлика от Match making системата на Modern Warfare 2, тук отново имаме dedicated servers. В интерес на истината MW2 разглези геймърите, които свикнаха да използват опростената система за игра. Още първото влизане в мултито на Black Ops ни напомня по-скоро за Bad Company 2 – пред вас има голяма група сървъри, които може да филтрирате по различни критерии като пинг, географско положение, брой на играчите и т.н. Свързването с приятел става като си изпращате покани, които може да приемете през менюто Friends в долния десен ъгъл на екрана. Естествено използването на програма за гласов чат като Skype е практически задължително за координация.

Както може да се очаква, в първите дни след пускането на сървърите напливът е огромен. Често ще виждате надписа „The Server is Full”, а фрустриращото усещане напомня за положението при Bad Company 2 в нейното начало. Специално при Wager мачовете нямате никакъв контрол над избора на сървър, което означава, че може да прекарате доста време, опитвайки се да се включите в мач. Безспорно е, че самостоятелните сървъри са добре дошли за групи, които са готови да вложат време и ресурси в тяхната поддържка, но за обикновения геймър, който просто иска да влезе и да поиграе, това понякога се превръща в изпитание.

Играта предлага общо 14 карти, като вероятността към тях да бъдат добавени поне половин дузина нови с някакъв следващ Мар Pack е практически стопроцентова. Дизайнът на картите напомня по-скоро на Modern Warfare 2, отколкото на World at War. По своята същност те са по-скоро малки и насочени към бърз геймплей. Разнообразието идва от достатъчния брой открити и закрити пространства и интересната структура (например шахти, които могат да бъдат отваряни и затваряни от играчите), която позволява на всеки един фен да намери своята любима карта. Режимите на игра са добре познати – имате Team Deathmatch, Domination, Capture-the-flag, Search & Destroy, Demolition и Sabotage. Има и изненади, но за тях по-долу.

Ако не сте достатъчно уверени, за да се впуснете веднага в онлайн битки, играта предлага режима Combat Training. Реално той представлява паралелна кариера, в която нещата се развиват по същия начин като в мултиплейър игра – качвате нива, отключвате оръжия и ги кустомизирате. Разликата е, че вместо досадни живи противници, може да играете с някой приятел срещу група ботове. На ниска трудност те са пушечно меко и спокойно може да се изправите срещу половин дузина, ако сте с другар. На най-високото ниво на трудност обаче играта придобива мазохистичен характер. Причината е, че създателите на ботовете са избрали относително опростен начин за тяхното поведение – по-високата трудност се изразява в моментална стрелба щом влезете в полезрението им, тотална липса на откат в оръжията и практически стопроцентова точност. Извън това ботовете могат да бъдат доста глупави и понякога не ви забелязват, дори когато минат непосредствено до вас. Combat Raining е забавна и дава добра тренировка, защото може да опознаете картите и да оформите стила си. Разбира се, отключените неща не се пренасят в истинския онлайн режим.

Нещо ново, нещо старо

Познатите от MW 2 deathstreaks, които и тогава нямаха особен смисъл, освен да ви изнервят, когато стреляте по някой с painkiller, вече отсъстват. Поредните килове отново съставят killstreaks, но освен че киловете, получени от един killstreak този път не се броят към друг, сега вече имате много по-гъвкава система за кустомизация на въоръженията си. Познатите ни от World at War кучета присъстват и тук, но този път са доста по-умерени в унищожителните си способности. Можете да ги призовете, едва ако реализирате 11 последователни кила, но дори и тогава те не изглеждат като най-удачния вариант, тъй като имате на разположение още истински боен хеликоптер, когото може сами да пилотирате. Отваряйте си очите и за специални подаръци като Death Machine – страховита картечница тип „Гатлинг”, която може да получите само през Care Package.

Това пък ни навежда на един деликатен момент от времето на Modern Warfare 2 – въздушната подкрепа. В последното издание на Call of Duty небето понякога изглеждаше по-претъпкано от кръстовище в центъра на София по време на пиковия час. Освен това различните самолети и хеликоптери бяха крайно смъртоносни и можеха да наклонят рязко баланса в посока на използващите ги. Тук опасността от горе не е чак толкова голяма, освен това чрез оригиналното хрумване хеликоптерите да кръжат над избрана от играча територия едновременно се внася някакъв тактически елемент и се елиминира опасността те да сеят олово над цялата карта.  

Вместо да чакате досадно дълго, за да отключите необходимия ви attachment, той може да стане достъпен доста по-бързо, защото с качването на достатъчно нива отключвате нова поредица от екипировка и единствено от вашето желание – и налични средства – зависи какво ще си купите в момента. Транзакциите стават с помощта на т.нар. Call of Duty points или CP, които са разменната монета в онлайн света на Black Ops. Любопитно е, че може да ги ползвате и за нещо съвсем оригинално – кустомизацията на вашия герой и екипировката му. С малко въображение може да трансформирате емблемата, камуфлажа и дори мерника си, така че жертвите ви с лекота да ви разпознават.    

Бързи, смели, непробиваеми

Досетихте се, става въпрос за т.нар. perks. Те са разделени на три групи и в по-голямата си част са добре познати. Практически единственият нов perk е Tactical Mask, с чиято помощ може да се предпазите от също новата Nova граната. Видимо е отсъствието на Stopping Power и Commando, които и без това бяха сред най-мразените от геймърите. Lightweight отново ви позволява да се движите по-бързо, Sleight of Hand ви дава скоростно презареждане, а със Scout задържате дъха си повече при прицелване. Всеки рerk има и своя Pro версия, която може да отключите и закупите, след като изпълните няколко задачи, свързани със съответното умение.

Тука има, тука нема

И така, ето я черешката на тортата, която Black Ops несъмнено представлява. Изкарали сте с пот на челото и нервни тикове на пръстите някакво количество СР и искате да направите нещо с него? Включете се в новите Wager Matches и похарчете точките си... или пък ги загубете. Двубоите са от типа „всеки срещу всеки” за 6 души. Първите трима печелят, останалите трима остават с лош вкус в устата, така че всеки може сам да прецени колко силно вярва в късмета и способностите си.

Както подсказва името му, One in a Chamber ви дава един пистолет, един куршум и три живота. Всеки кил, който реализирате, ви дава още куршуми. В Sticks and Stones всички са въоръжени с метателни оръжия като експлозиви, два балистични ножа и томахавка. Въпросната индианска секира има способността да ви убие от един удар, което пък дава изключително динамичен характер на двубоите. В Gun Game оръжието ви се сменя след всеки кил и играчът, който пръв постигне 20 кила в мача, печели. Накрая Sharpshooter отново сменя оръжието ви, този път на равен интервал от 45 секунди, като всеки кил ви дава нов perk, а всеки път, когато умрете, губите събраните perks.

Wager Matches може и да не станат конкурент на стандартния мултиплейър, най-малкото защото нямат отборен характер, но са отлично въведение, което придава разнообразие и възможност за бърза заигравка с потенциално висока печалба.

Ако пък не сте склонни да рискувате срещу други играчи, но пак искате да проверите вашите способности, може да прибегнете до т.нар. Contracts. Тези „договори” сключвате със самия себе си, заплащайки СР точки, като те представляват определени условия, които трябва да изпълните, например да направите три последователни кила, да убиете Х на брой врагове с дадено оръжие и т.н. Наградите при успех са повече СР или ХР точки, а точното количество зависи от трудността. Важно е да знаете, че договорите изтичат сред определено време, прекарано в играта, така че трябва да се действа бързо.

Освен това играта предлага и Theater Mode, в който може да направите клипове на ваши игри и да ги споделяте с приятели или да ги качвате в интернет. Освен това може да наблюдавате игри на хора от Friends листа ви и дори извън него - направо е плашещо!

И така, Call of Duty: Black Ops вече е достъпна и със сигурност е основен претендент за игра на годината. Грабвайте едно копие и се включвайте в надпреварата. Милиони геймъри вече го направиха! 

 
системни изисквания
OS: Win XP, Vista, 7; CPU: Core 2 Duo E6600 или Phenom X3 8750; 2 GB RAM; видео: GeForce 8600GT или ATI Radeon X1950Pro
напиши коментар
 

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 17.11.2010, 17:37 ?. :
Редактиран на 18.11.2010, 12:20 ?.

Mного ма е яд. Купих си играта, а не мога да я играя щото не са ми оправили видео картата...

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 17.11.2010, 18:12 ?. :

Дано да не се чака повече от месец за AlterOps.

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 17.11.2010, 19:08 ?. :

Аз се надявам да е кракнт до нова година :D.
Така и не разбрах кво му има на оригиналния мултиплеър...

757 мнения
профил »
soti_n каза на 17.11.2010, 19:58 ?. :

Те кракнаха мултито, ама засега само се играе с ботове :D

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 17.11.2010, 22:13 ?. :

Това с ботовете не е от AlterOps.

11 мнения
профил »
antistaro каза на 19.11.2010, 04:56 ?. :

moje li nqkoi da obesni na skype antistaro kak da igraq multy na botove ?

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 20.11.2010, 08:32 ?. :

AlterOPS още бачкат, сега чакат втория пач и новия крак за мултито. Аз играя вече втори ден с ботове и е супер яко :) Даже пробвах и някой пъркове :)

17 мнения
профил »
emohristov каза на 21.11.2010, 13:50 ?. :
Редактиран на 21.11.2010, 13:50 ?.

Играта е толкова епична че си заслужи 89-те лева цена.Купете си я ще ви спести много часове мислене как да цъкате мулти

341 мнения
профил »
BreenGuyLOL каза на 28.05.2011, 03:13 ?. :
Редактиран на 28.05.2011, 03:22 ?.

Няма да стане. Вече уволниха 2-ма заради рейдж и експлоатирането на техните велики превилегии (единия беше супер админ, другия програмист).
Оттогава спряха проекта АлтерОпс и започнаха да си оправят бъгавия АлтерИУ.

801 мнения
профил »
Ajax fen каза на 17.11.2010, 20:06 ?. :

Мултиплеъра е черешката на вкусната торта, наречена Black Ops,наред с брилятния кино-сингъл и зомби модът.По-добре не знам как да го кажа :)

Айде живи и здрави!

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 17.11.2010, 21:00 ?. :

Браво Ажакс Фен! Аз я купувам накрая на месеца!

1220 мнения
профил »
vasito каза на 17.11.2010, 21:05 ?. :

I smell cheaters campers glitches hackers bugs no customer support minimal patches unbalanced weapons that sound like toys мдааааа

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 18.11.2010, 07:05 ?. :

Като играта е на по-приятна цена, може и да се замисля да я купя, за момента бих я скипнал.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 18.11.2010, 15:52 ?. :

+1

19 мнения
профил »
TheBane22 каза на 18.11.2010, 10:20 ?. :
Редактиран на 18.11.2010, 10:21 ?.

Добре в САЩ (например) играта е около 30$ при минимална заплата 400$ (отново само пример) тоест играта там е някаква мизерна цена докато тук играта е 100 лева при минимална заплата 350-400 лева e как да не чакаме кракнат мулти Maybe a little bit offtopic sorry.

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 20.11.2010, 08:32 ?. :

+1

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 18.11.2010, 10:20 ?. :

Неща,които ми харесаха:
1.Deathstreaks са премахнати(наистина не ми се нравеше Painkiller-a)
2.Хубави карти
3.Нов тип оборудване и граната
4.Кустомизация на оптиката
5.Хубави хрумки за награда при Killstreak(като количката например)

Неща,които не ми харесаха:
1.Омазани перкове
2.Странни оръжия,а в някои подкласове дори малко.
3.Някои камуфлажи на оръжията стоят смешно-златният на автомат Калашник постоянно ме разсейва,понеже е ярък и едва ли не постоянно гледам в него :D


331 мнения
профил »
Koshmar каза на 20.11.2010, 11:44 ?. :

Лелее майко, каква статия "кустомизация", "фрустрация" - защо тея отвратителни чуждици? И ако трябва да сме точни се казва "къстъмизация", трагедия просто!

17 мнения
профил »
emohristov каза на 22.11.2010, 18:20 ?. :

има ли особено значение?

1565 мнения
профил »
n00b каза на 20.11.2010, 12:48 ?. :

Прекалено е откачено да играеш шутър в мулти. Няма история, само циклене с WASD+R и мишката. И на такава цена ... макар че вероятно след 10 години ще се плаща отделно и за всеки час в мулти, а Котик ще застроява Луната с офиси на Актишитън.

408 мнения
профил »
boilera каза на 20.11.2010, 13:36 ?. :

+1

5 мнения
профил »
dante17 каза на 27.11.2010, 01:00 ?. :

Trеyarch са некадърници!!

4 мнения
профил »
niKk каза на 29.11.2010, 15:58 ?. :

+1
Call of Duty 3 и 5 не станаха толкова големи хитове като CoD2, MW1 и 2. Все пак Infinity Ward са си да бест :)

2 мнения
профил »
petkata47 каза на 04.04.2011, 13:10 ?. :

Става ли за лаптоп

13 мнения
профил »
emre каза на 26.05.2011, 17:18 ?. :

Stawa li za dwa rali4ni k0mpa ??

13 мнения
профил »
emre каза на 26.05.2011, 18:20 ?. :

Hora ako vzema call of duty black ops i ya dam na priqtel ste mojem li dvamata multiplayer s edin disk pls kajete :0

13 мнения
профил »
emre каза на 26.05.2011, 18:22 ?. :

prosto iskam da pitam i dvamata s edin disk ste mojem li da igraem

341 мнения
профил »
BreenGuyLOL каза на 28.05.2011, 03:23 ?. :

Не. Играта се смесва със Стийм, което означава че е невъзможно от един и същ акаунт по едно и също време.

1 мнения
профил »
Sossy каза на 26.05.2011, 19:34 ?. :

Да и аз се чудя ?!

341 мнения
профил »
BreenGuyLOL каза на 28.05.2011, 03:14 ?. :

Само аз ли надушвам лек фенбойизъм в това ревю? =/
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Duty: Black Ops: мултиплейър

Ревю:
Най-чаканата игра на годината вече е тук и носи невероятни екшън сцени и богато съдържание. Уви, технически проблеми пречат удоволствието да е пълно.

Превю:
След хайпа около Modern Warfare 2 и скандала с Infinity Ward, изглежда че е ред на Treyarch да изиграят своя силен коз. Какво ни готви студиото за тази есен?

Тактика:
Онлайн шутърът вече набира пълна скорост, а конкуренцията е по-висока отвсякога. Практиката е най-добрият учител, но веднага след това идват нашите съвети.

новини:
Според слухове, разработчиците от Treyarch ще се завърнат към корените на Black Ops поредицата
Британският таблоид The Sun се опита да въвлече популярния онлайн шутър в поредния скандал, тиражирайки евтини и доста несериозни съображения.
Шутърът на Treyarch спечели гласовете на най-голям брой фенове, които даваха предпочитанията си за най-интересен завършек на видео игра.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Call of Duty: World at War 21
Call of Duty 4: Modern Warfare 20
Call of Duty 2 3
Call of Duty 3
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69