facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Duty: Advanced Warfare
Ревю | 04.12.2014 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
Sledgehammer Games
Издател:
Activision
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Кевин Спейси си е Кевин Спейси

леко футуристичния арсенал

ко-оп мисиите са чудесно забавление за няколко души

обичайният солиден мултиплейър

технически стабилна

минуси

ако търсите нещо наистина различно, няма да го откриете тук

дизайнът на нивата е все така линеен

Бъдете спокойни, Call of Duty: Advanced Warfare не е Ghosts. Миналогодишното издание в поредицата определено бе и най-лошото в дългата й история и за щастие тази есен нещата изглеждат по-добре. Не значително, но осезаемо.
Хубавото е, че студиото Sledgehammer Games, което получава възможността за пръв път да направи „своята“ Call of Duty игра, се е възползвало максимално от шанса и се е опитало да направи една солидна, макар и не много амбициозна кампания, подплътена с мултиплейър на обичайно високо ниво.

Да започнем от кампанията, защото този път в нея има нещо наистина интересно.
Историята в Advanced Warfare се върти предимно около героя на Кевин Спейси, който е шеф на голямата частна военна компания Atlas. Когато синът му загубва живота си, опечаленият баща закономерно обвинява за това армията и некомпетентността на нейните лидери, в резултат на което започва един подъл и мащабен план, с който да монополизира сектора за сигурност и да превърне Atlas в по-могъщата алтернатива на националната държава.

Така под крилото му попада и вашия герой, който пък е загубил ръката си в същата тази провалена операция. Благодарение на напредналите медицински технологии, с които Atlas разполага, това е коригирано и оттук насетне можете не само да участвате пълноценно в боя, но и да се възползвате от различните високо технологични достижения.

Те идват главно под формата на различни вариации на т.нар. EXO костюм, който играе важна роля в света на Advanced Warfare. Той ви дава различни предимства като моментно забавяне на времето, скокове на голяма височина, щит и др. Имате и интересни нови гранати, които имат способността да идентифицират враговете, за разпръскват ЕМР заряд и др. Нищо от това не променя факта, че Advanced Warfare е типичен шутър от първо лице, но тези технологични добавки определено дават възможност за малко повече тактика при игра.

Кампанията условно може да бъде разделена на две като в първата половина героят ви служи на Atlas, а във втората се опитва да предотврати плана на корпорацията за световно господство. Именно някъде там сценаристите очевидно са завъртели отново земния глобус в търсене на поредната екзотична локация и така са се спрели на България. В резултат ще имате възможност да посетите една биолаборатория, разположена някъде в Странджа. Реално нищо в мястото не издава, че това е България (освен ако не се вгледате в номерата на някои от камионите, които наподобяват нашите), но е факт, че Call of Duty най-сетне посети и нашата страна.

Извън това кампанията си е стандартна за поредицата – може би с една идея по-дълга, но иначе със същите линейни нива, експлозии и тук-там някоя ефектна сцена, която наподобява филмите на Майкъл Бей. Въпреки високите технологии, играта буквално 2 или 3 пъти ви дава възможност да направите нещо наистина нестандартно и в огромната част просто следвате маркера, водещ ви към следващата цел.

За добро или зло, малцина са онези, които играят Call of Duty заради историята или сингъл кампанията.

А заради мултиплейъра, който за щастие е доста добър и то в немалка степен благодарение на въпросните ЕХО костюми. Всъщност повечето карти са изработени именно с цел играчите максимално да се възползват от тези костюми. Високият скок означава, че вертикалният елемент вече влиза в игра – може да скачате до платформи над вас, де се придвижвате по покриви, да се спотайвате в уж непристъпни места и като цяло да се радвате на малко повече маневреност.  Все пак дори и в това отношение на места се виждат ясните ограничения на дизайна, затова ако се надявате на мобилност, подобна на тази в Titanfall, това няма да се случи.

Всяка година онлайн режима има дребни подобрения, подобни на фините настройки при спортни игри като FIFA. Новите оръжия тази година като цяло са добри, а точковата система ви позволява да избирате собствени версии на екипировката и въоръжението, с които почвате мача. От 12-те налични режима обаче, само един е истински нов, но за сметка на това Uplink пък може да мине и за най-добрият. Той ви дава дрон, управляван по сателит, който трябва да придвижите до определена локация в една динамична игра, която донякъде напомня на Bombing Run в Unreal Tournament 2004.

Накрая идват и кооперативните мисии под формата на Exo Survival режима. Те ви позволяват да играете заедно с още няколко приятели, изпълнявайки различни задачи по картите. Въпросните задачи се генерират на случаен принцип и могат да бъдат свързани със защитата на дадена точка, обезвреждане на ЕМР заряд, унищожаване на дронове и т.н. Напредвайки, печелите ъпгрейд точки, които може да похарчите за подобрения по оръжието и екипировката. След Нова година пък се очаква добавянето на кооперативен зомби режим заедно с първото DLC към играта.

Хубавото е, че чисто технически Advanced Warfare върви добре на РС. Очевидно е, че са били положени усилия тя да не се превърне в калпавия РС порт на Ghosts. Без да блести с нищо, енджинът все още е способен да предложи прилична визия и на една нормална конфигурация играта е стабилна.

Като цяло Call of Duty: Advanced Warfare е забавна игра. Както обикновено, кампанията е малко нелепа, но пък има своята доза адреналин, а онлайн играта е един от малкото подобни режими в гейминга, който гарантира, че и след месеци сървърите ще са пълни. Кооперативният режим е добро допълнение, а със зомбитата на хоризонта, той ще бъде обогатен допълнително. Така без да прави нищо революционно – подход, с който до голяма степен вече сме свикнали – шутърът пак си е солидно забавление, както технически, така и като геймплей. 

 
системни изисквания
OS: Windows 7 64-Bit / Windows 8 64-Bit / Windows 8.1 64-Bit Processor: Intel® Core™ i3-530 @ 2.93 GHz / AMD Phenom™ II X4 810 @ 2.60 GHz Memory: 6 GB RAM Graphics: NVIDIA® GeForce® GTS 450 @ 1GB / ATI® Radeon™ HD 5870 @ 1GB DirectX: Version 11 Network: B
напиши коментар
 

73 мнения
профил »
Zuzko каза на 05.12.2014, 12:26 ?. :

Може да ве наплюете доста , но ще си кажа мнението .
Първо играта е в пъти по - добра от Ghost. И грал съм Ghost и мога с ръка на сърцето , че може би това е една от най - добрите части от поредицата. Това с костюма е най - новаторската част за сериите . Вече няма да се вижда играчи тип " кашона пази кашона" или "човекът миньор".
За хардкор играчите , които са свикнали да с тип"One Man Army""- вече е намалено. с функцията да се виждаш на картата , когато скачаш с костюма - колко ли пъти съм убивал само заради това , че играча не се сетил да сложи заглушител на екипировката си .
Но наистина най- много ми харесва възможността да модифицираш killstreak-овете. Вече едно UAV може дастане на Scrambler или да показва позицииите на врага като Orbital UAV.
В играта има и пак нещо като нюк, но вече не е така лесно да се стигне до нея. И няма вече досадните кучета от предишната част . Колко често ви сее елучвало да направите 10 + кила и извъднъж пред вас - куче.
Лошото на играта , е че Ви трябва доста мощна машина , за да ви тръгне. С тези 6 GB Rаm и видео карта ново поколение- няма начин да ви тръгне на ултра.
Има ги пак хакерите , но къде е една игра без хакове ?

529 мнения
профил »
ildana каза на 05.12.2014, 12:54 ?. :
Редактиран на 05.12.2014, 12:59 ?.

+1
Напълно съм съгласен с теб
Sledgehammer Games.Дано да следващите Infinity Ward!!!
И да,за разлика от последните години насам.Call of Duty,започва да ми харесва отново.

3 мнения
профил »
Lorvang каза на 05.12.2014, 13:01 ?. :

Играта е доста добра. Историята е интересна и въпреки че се развива в бъдещето не са прекалили с готините хай-тек джаджи. Синематиките са много впечатляващи и допринасят доста за развитието на историята. Костюма доста променя мултито. Прави го по-бързо, интересно и малко хаотично. Трябва си време докато свикнеш :)

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 05.12.2014, 14:23 ?. :

Ся тва Call of Duty 12 ли се пада?

769 мнения
профил »
Soviet Reunion каза на 05.12.2014, 14:44 ?. :

Такива номерации е малоумно да се слагат.

Играта е чудесна, най-добрият модерен CoD след BO2.
Усещането е доста по-различно с този exo suit, така му свикнах че вече не ми се мисли как ще играя следващият CoD ако там го няма.
Хубаво скачам и ги нацелвам във въздуха, някои квичат и пишат "HACK" "HACKER" :D

52 мнения
профил »
Dveidve1 каза на 05.12.2014, 17:17 ?. :
Редактиран на 05.12.2014, 18:08 ?.

Според мен ще е така:

2015 - Call of Duty Ghosts 2
2016 - Call of Duty AW 2
2017 - Call of Duty Ghosts 3
2018 - Call of Duty AW 3

Разбира се, ако не решат да направят нов setting.

Не мисля, че ще изневерят на стила си и да направят тетралогия. Не забравят, че WaW е от Black Ops time-line.

769 мнения
профил »
Soviet Reunion каза на 05.12.2014, 17:47 ?. :

Не, няма да е така.
2015-та на ход са Treyarch.
Black Ops 3 най-вероятно. :P

742 мнения
профил »
jenssn каза на 06.12.2014, 22:20 ?. :

Целиш ги във въздуха щото всички кодове оръжията са без recoil ...никаф откат .. уж коршуми то лазерни пистолетчета ... ай сиктир.

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 05.12.2014, 15:58 ?. :

Смятам, че бях прав. Sledgehammer се справиха по-добре от IW. То вярно, че от Ghosts можеше само нагоре. Резултата не ми е по-вкуса. Линейността на нивата в сингъла, скриптираните до болка мисии - все неща, които ме отблъскват. Уж мултито е готино, но мен никога не ме е блазнело кой знае колко. Малко или много си е още от същото, може би по-добре полирано, но все пак от същото. На който му допадат такива игри обаче, макар и със закъснение - приятна игра.

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 05.12.2014, 17:30 ?. :

По-добре от IW? Брааааат, ти ебаваш ли се? Няма по добри КоД-ове от MW 1 и 2.

769 мнения
профил »
Soviet Reunion каза на 05.12.2014, 17:49 ?. :
Редактиран на 05.12.2014, 17:53 ?.

На IW трябва да им се забрани да правят CoD.
Ghosts е направо катастрофа.
MW1 е супер, двойката също става (само matchmaking-a е малко недъгав), MW3 е просто още от същото и никаква разлика спрямо 2. (сега знам че хейтърчетата ще налазят да обясняват как всички CoD-ове били еднакви и нямало никаква разлика, но това не е така и само човек който не е ги играл може да го твърди...)
IW са на дъното просто.
Treyarch са доста напред и като идеи и като техническо изпълнение, а Sledgehammer вече са им достойна конкуренция. :P

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 05.12.2014, 18:03 ?. :

Бих казал от МW, при двойката вече започнаха да изпускат и при тройката и Ghosts вече тотално му изпуснаха края. Като казвам IW имам предвид това, което изкарват те сега(последно Ghosts), а не заслугите им в миналото, а и доколкото си спомям една камара хора от работилите по MW, вече не са там.

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 05.12.2014, 23:28 ?. :
Редактиран на 05.12.2014, 23:42 ?.

BoBiTy666 Тва е твоето мнение. За мен MW2 си издишаше. Ако не броим CoD 1 и 2(а повечето хора май не знаят че те съществуват) по мое мнение най-добрите CoD-ове са MW1 и Black Ops 1.

От тоя Black Ops 1 насам поредицата ми тъпче на едно място нещо.

Тогава бяха пуснали World at War и MW2 и някак се съмнявах че Black Ops-а ще е успешен, поради това че предните две игри бяха доста посредствени. Още повече до този момент Treyarch се бяха разписали по мой спомен само с доста слабата конзолна CoD3 и поне за мен бяха съмнителни. В последствие ме изненадаха доста приятно. Още я държа на щайгата.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 06.12.2014, 13:19 ?. :

СКАЛАТА да не знае много за CoD 5. СКАЛАТА явно не е обърнал достатъчно внимание на CoD 5. Иначе СКАЛАТА е прав, че CoD 3 е посредствена.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 06.12.2014, 22:24 ?. :

DA_ROK е прав .. MW1 и BlackOps 1 ... тия сингъл кампанииий какво приятно усещане дават ... и MW2 става ама след това .. всичко е ... "изабела е бременна"

Само напишете в тюбата battlefield vs call of duty и ще видите аудиторията на код-а и тази на бф3 или 4 ...

И за протокола battlefield 3 си остава най най най добрия онлайн шуутър за момента ... голям фън е и още не ми писва.

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 05.12.2014, 17:15 ?. :

Добре бе, навихте ме да си я дръпна.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 05.12.2014, 17:35 ?. :
Редактиран на 05.12.2014, 17:35 ?.

Какви са тия кратки ревюта напоследък... Не че тая игра се нуждае от особено задълбочаване, де факто дори да копирате ревюто на някой от миналогодишните CoD-ове всичко казано там може да се отнесе и за този, ама все пак напънете се и дайте малко повече старание. Например след като превъртях FC4 прочетох ревюто й повторно и доста голяма част от нещата в играта не бяха дори споменати, камо ли описани в статията ви. Ако на вас не ви се работи, поне продължете с инициативата си PCM 2.0. От близо 2 месеца се опитвам да се свържа с вас, за да ви изпратя материал за публикуване, ама никой не ме отрази и накрая се отказах. Или си вършете работата като хората или по-добре не цапайте повече някога славното име на списанието.

97 мнения
профил »
lokoman1929 каза на 06.12.2014, 09:13 ?. :

Препоръчвам Ви щом имате друго ревю за цитираната игра да го изпратите на pisma@pcmania.bg ще го публикуваме и тога ще правим преценки. Желая приятен ден.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 06.12.2014, 10:20 ?. :

Добре, съжалявам, че избухнах така, но вчера не ми беше ден.

Ще изпратя материала днес или утре по някое време и благодаря за отговора ви.

6 мнения
профил »
jorkata каза на 05.12.2014, 21:22 ?. :

Евала за ревюто! Идва точно навреме когато единствения човек в млечния път , който още не е играл и не е прочел поне 2000 ревюта на играта все още си ти! Смисъла е на макс и полезността е неизмерима!Продължавай със същото темпо и не разочаровай тълпата от 1 човек на който му е интересно това което правиш!

360 мнения
профил »
pepito_18.1 каза на 06.12.2014, 06:08 ?. :

на мен ми беше много полезна информацията, преди да го прочета вече бях свалил инсталирал, бях се отвратил, деинсталирал и изтрил сваленото, та ревюто ми напомни за догодина да не си губя времето, играта всяка година е една и съща помия

707 мнения
профил »
sturba каза на 06.12.2014, 08:38 ?. :
Редактиран на 06.12.2014, 08:38 ?.

Сега IW са на дъното, но голяма част от добрия екип просто го няма.
Иначе най-добрите CoD игри винаги ще си останат на IW.
CoD 1, 2 и 4.
От следващите само Black Ops 1 може да се сравнява.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.12.2014, 13:51 ?. :

Всички гейм студия правеха играеми и забавни игри до 2008ма .. след това сякаш се по4на с един хайп едни маркетинг кампанииий и малоумни идиоти дето им плащат да бълват платени лъжливи ревюта ...

Просто видяха там корпоративните педали че имало доста пари в гейм индустрията и почнаха да еврействат .. първо махат продуцентите водещите дизайнери и наемат такива на 2 пъти и дори 3 пъти по ниски заплати ... за да може следващото заглавие да донесе още повече приходи макар че е с един куп лайна по крайния продукт .. важното е да са се излъгали тъпите геймъри .. само че алчните педали не знаят че си имаме торентите да им тествамер недоразуменията ...

има филмчета документални от monolith как правят F.E.A.R. и най-вече се вижда че са 40+ годишни с дълъг опит в игрите .. имаше даже двама още от времето на първия blood .. жалко че не мога да го намеря сега клипа май са го махнали от ютубата ... да видите как обясняват как се програмира A.I. в игра ... дето онез студия с некфи стажанти и алчни педерунгели нивгаж нема постигнат ... да ходят да правят интерактивни филми за конзоладжииийте и PC гейминга да остане нишша само за избрани студия ... и да асе правят игри само за пц и игри само за конзолните лайна... толкова. и всички ще бъдат доволни.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 06.12.2014, 22:16 ?. :

За добро или зло, малцина са онези, които играят Call of Duty заради историята или сингъл кампанията.

Главно това беше силата на CAll of Duty поредиците ... а всички знаем че истинския мултиплеър в Battlefield ... тия хлапетиий дето ми играят таз глупост в мулти ... няма ниш солидно

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.12.2014, 11:14 ?. :
Редактиран на 07.12.2014, 11:14 ?.

д

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.12.2014, 11:14 ?. :

Аве за мулти BATTLEFIELD е истината веееее ... всеки един CoD фен ще му бъдя пруснато дупето на която и да е огромна карта .. да не говорим че снайперистите свикнали без bullet drop ще пикаят кръв от яд ...

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.12.2014, 13:07 ?. :
Редактиран на 07.12.2014, 13:12 ?.

Малоумна игра оТ До .... никакъв саунд .. всички оръжия звучат еднакво .. няма какъвто и да е environment ефект .. стреляш между сгради все едно си във всекидневната .. графиката не е нищо АМА НИЩО НОВО само системните изисквания са повече ... отново коридорен линеен шуутър без грам трудност....

Войниците които требва да трепите са безмозъчни роботи ... скрият ли се зад едно място то нищо друго не правят освен да се покажат за момент и да стрелнат малко. Изключения има със мисията на моста където движат по скриптирани пътечки .....

Поредния интегриран wall hack под формата на тактически гранати ... следват примера на убидиотс да таргетират хора с ментални проблеми и дисфункции ....

малоумни герои бест френдс бла бла бла бла ...

Единственото нещо което придава сериозност на играта е Кевин Спейси .. без него това си е просто едно КОД ЛАЙНО ... с него е КОД ЛАЙНО със силен актьор .. толкоз ...

Да не говорим коооооооооооооооооолко елементи са крадени от кризиса малоумния Hit marker все едно съм в мулти ... какоооооооооооо басси малоумята ... дали духове и таз .. скучнотията с поредните екшън елементи ала Майкъл Бей глупости са налице .. предсказуемост предсказуемост предсказуемост предсказуемост предсказуемост предсказуемост предсказуемост предсказуемост предсказуемост предсказуемост предсказуемост КОРИДОР КОРИДОР КОРИДОР КОРИДОР КОРИДОР КОРИДОР КОРИДОР КОРИДОР КОРИДОР КОРИДОР тва е новия Call of Idiots . :)

Жалко че не мога още да забравя кампанията на блак опс ... толкова интересна с неочаквани развръзки беше .... още малко време да мине и ще я преиграя за 4ти път ...просто невероятна история, със страхотно начало и брутален край.

А таз простотия исках да видя заради моста ... къде пада ... след това ниш интересно като цяло .. една две интерени бум бум сцени останалото FOLLOW, GO THERE FOLLOW, GO THERE FOLLOW, GO THERE FOLLOW, GO THERE FOLLOW, GO THERE ..

оооооооооо и най шитаното в играта .. мръденш 10 метра от коридора и айтеееееее YOU LEFT MISSSION AREA fuck that .... толкова за свобода в КОДовете !

53 мнения
профил »
pretender каза на 09.12.2014, 17:35 ?. :

Тъпа игра, същата като предишните.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 09.12.2014, 17:59 ?. :

без MW1 и BlackOps1

53 мнения
профил »
pretender каза на 09.12.2014, 22:10 ?. :

Mи не, те и те си бяха такива, само дето го направиха първи иначе каква разлика виждаш? Сериозно питам, може да бъркам, убеди ме!

742 мнения
профил »
jenssn каза на 11.12.2014, 13:23 ?. :

Изпълнението на формулата им се беше получило ... инак си приличат да ... следват една формула .. ама само тях ги нарпавиха успешни.

53 мнения
профил »
pretender каза на 11.12.2014, 14:18 ?. :

Че то това и е проблема на поредицата. Всеки път едно и също, просто от време на време им се получава, същото правят Ubisoft с AC, Far Cry и т.н. Всеки COD почва да прилича по-скоро на мод, отколкото на нова игра, даже сторитата на сингъла почват да си приличат. Трябва им свеж полъх, иначе ще станат като поредиците на Ubi.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 12.12.2014, 19:52 ?. :

Ако COD-a си беше останал трилогия както и първоначалната идея на Аssassin Creed да е игра в 3 части щяха да се цъкат и купуват до ден днешен щото щяха да са легендарни .. ама некфи алчни кустомарчета не искат ... даеееба и дебили дееба
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Duty: Advanced Warfare

новини:
Все още обаче не се знае с какви проекти ще се занимава новооткритото студио.
Създателят на CoD: Advanced Warfare ще оглави собствено студио, под шапката на PUBG Corporation.
В пакета влизат четири нови карти, както и нова глава в Exo Zombies режима.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69