facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Duty 4: Modern Warfare
Ревю | 18.12.2007 | автор: Пламен Димитров


оценка:
Производител:
Infinity Ward
Издател:
Activision
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Отлична графика

Разнообразен геймплей

Натъпкана до козирката с екшън

минуси

Недостатъчно дълга

Би била още по-красива с DirectX 10

Други минуси няма. Факт

Е, може и малко да избързвам. Не ме разбирайте грешно - и аз съм голям фен на добрите екшъни на тема ВСВ. Но да признаем – въпреки че е безкрайно интересна от историческа и военна гледна точка, Втората световна беше изстискана не на 101, а на 1001% от гейминдустрията. Времето сякаш нямаше власт над компютрите ни, които поне веднъж месечно приютяваха и след това запращаха към кошчето най-малко по една стратегия, екшън, самолетен симулатор или каквото се сетите, на тема Добрите срещу Нацистите. А през всички тези години от 1945 г. насам човечеството изобретява и складира не една или две смъртоносни играчки...

Както вече сте разбрали, поредицата Call of Duty тръгва в изцяло нова посока. Напускаме бойните полета на Европа от средата на четиридесетте години и влизаме на ръш директно в 21-ви век. Основните идеи са същите, но вече всичко е много по-лъскаво. Автомати М4 заменят Шмайзерите, ракети Javelin идват на мястото на Панцерфауста, а на мястото на ракетите ФАУ имате ядрените чудовища Топол-М. Новите оръжията са впечатляващи, много по-мощни от преди... Някои дори биха казали, че новите оръжия са секси. Противниците също са обновени, макар че промяната е по-банална от оригинала. Вместо с нацистите, вече ще си разменяте остроумия и куршуми не с някой друг, а с... руснаци и арабски терористи. Изненада. Не сте изненадани? Е, няма как, квотата за оригиналност е била изхабена по времето, когато са мислили историята.

Един нормален ден, 2007 г.

Историята на играта започва с обяснението, че 2007 няма да е годината на просперитета в много части от света. Русия е в хаос. Правителството се бори с партията на ултранационалистите, които страдат от остър пристъп на носталгия по СССР, а залогът от борбата са 15000 ядрени оръжия. Близкият изток, за да не остане по-назад, също е в хаос. Президентът е разстрелян след преврат, в повечето градове протичат всевъзможни бунтове, а и на всеки е ясно, че САЩ няма да позволят това и ще нападнат до часове (странното е, че в джитката се говори за Близкия изток все едно е една държава и не става ясно къде точно се развива патакламата).

След това в действието ще ви се наложи да помогнете на “добрите” руснаци да отвоюват територии от “лошите”, ще се промъквате зад вражеските линии, ще избивате стотици врагове Рамбо-стайл, ще сеете смърт от въздуха, ще участвате в най-самоубийствената мисия, която съм виждал в игра до момента и в крайна сметка ще спасите живота на над 40 милиона души. Краят е, разбира се, победа за добрите, но не е захаросаният хепиенд, с който понякога ни залъгват, а е доста мрачен.

Сингълплейър кампанията е престъпно кратка и може да се мине за една вечер, но в нея има на практика всичко - никога, подчертавам никога, няма да ви стане скучно. Задачите са една от друга по-разнообразни и рядко ще правите две еднакви дейности в бърза последователност.

А кои са “нашите”? В по-голямата част от играта ще управлявате сержант Джон "Soap" МакТавиш, боец от елитните британски специални части САС. Играта с него е по-скоро ориентирана към незабележимост и безшумност, но често ситуациите, в които е поставен, стават нажежени до червено. Имайте предвид, че мотото на играта е “никой не се бие сам” – на практика винаги ще имате поне още двама съекипници, което означава, че битките често са масови и зрелищни. Ще влезете и в униформата на сержант Пол Джаксън от Морската пехота на САЩ, като мисиите с единия и с другия се преплитат една след друга.

С американската армия екшънът е доста по-груб и брутален – няма да се налага да се спотайвате из сенките, а ще прочиствате цели квартали за отрицателно време с чиста огнева мощ. Ако в предишните CoD игри поемахме ролята на обикновен пехотинец, сега имаме на разположение професионални войници от елитни части и по-дяволите, професионализмът им личи! От начина, по който презареждат изпразнен пълнител, до репликите, които си разменят – винаги е ясно, че макар да сте шепа хора, сте в състояние да се справите с произволно количество противници. Първата ви акция с екипа на САС е най-добрият пример за това: общо взето там ще стоите назад и ще гледате как супервойниците обезлюдяват цял кораб без особено затруднение.

Така че Modern Warfare в никакъв случай не може да се нарече CoD1 с нови текстури. Цялата игра отново е базирана основно на скриптирани ситуации и би могла да се нарече интерактивен филм, от качеството на Half-Life 2 (ако не и по-добър). Може на моменти да е адски досадно, че героят ви не може да отвори една проста врата, ако не е предвидено по-сценарий, но в случая е доста приятно да ви преведат през историята като на кинолента. Някои сцени определено имат филмов привкус – например една от последните мисии на морските пехотинци е най-доброто пресъздаване на въздушно нападение от времето на Black Hawk Down насам.

Като по CNN

Графиката е просто чудесна, като на някои места достига нивото уникална. Може да не използва DirectX 10 и да е малко по-постна от Crysis на максимални детайли, но сериозно – няма да забележите разликата. Може би няма да можете да различите всяко косъмче в косата на някой терорист, но кой терорист ще ви даде да му разглеждате косата все пак? Сенки, експлозии, ефекти – има от всичко това, и още. Графиката допринася и за наличието в CoD 4 на толкова много OMG! моменти – а именно, това са моменти, в които просто се облягате назад в стола си, промълвявате едно “копеле-е-е...” и се взирате в случващо се на екрана със зле прикрито възхищение.

Няма да ви развалям удоволствието с детайли от сюжета с подобни случки, но такива моменти поне за мен бяха например първия път, когато сложих очилата за нощно виждане или изстрелях ракета от Javelin-а. Просто О-Боже-Мой. На всичкото отгоре, кадрите в секунда не паднаха под санитарния минимум нито веднъж – джитката е не просто страшно красива, но и перфектно оптимизирана.

Звукът също е на ниво и допринася повече от добре за общото чувство, че сте на бойното поле и че сте адски корави и добре тренирани пичове. Просто трябва да чуете хладнокръвието, с което си говорят пилотите на въоръжения до зъби gunship АС-130, докато взривяват на малки парчета противници далеч отдолу с 105-милиметровото оръдие. Има обаче и какво да се желае – например някои от репликите на руснаците се изговарят с отвратително произношение, други са просто грешни. Не съм сигурен за арабските думи, но предполагам че и там положението е далеч от перфектното. Все ми се струва, че можеха да наемат един-двама истински руснаци за озвучението (въпреки че в момента руските геймъри обмислят да бойкотират играта заради крайно негативната картина на Русия, представена в нея, но това е друга тема).

Физиката също играе важна роля в геймплея – куршумите вече реалистично ще преминават през някои повърхности, така че можете да забравите за непробиваемите дървени врати, дебели три сантиметра. Вече при всяко попадение се изчислява скоростта на куршума, материята на преградата, ъгълът на проникване и т.н., което прави търсенето на подходящо прикритие много по-важно от преди. За съжаление това очевидно не важи за гранати – те са доста смъртоносни, но произволна преграда ще ви предпази от взривната вълна.

World of CallOfDuty

Сингъл-кампанията е наистина кратка, така е. Можете да си я удължите като вдигнете нивото на трудност, но това просто ще принуди враговете да чийтват яко и да ви отгърмяват през стените. Истинско продължение на екшъна можете да намерите в мултиплейъра. Това вече не е стандартният Deathmatch, където целта е да се избият максимално много врагове (макар че едни от най-забавните ми игри в мрежа бяха на първата CoD, с граната/satchel charge в ръка... ех, спомени). Сега отдолу на екрана имате experience линийка, досущ като в ролева игра.

Всяко убийство ви дава допълнителни точки, а колкото повече точки имате, толкова по-добри оръжия и бонуси можете да отключвате, като максималното ниво е 55. Имате пет основни класа като Снайперисти, Спецчасти и т.н., но можете да си създадете и свой собствен, с ютиите които сте отключили. За специални постижения също се дават благинки. Например направете пет убийства без да умирате и ще можете да извикате самолет да бомбардира даден участък от картата; направете седем - и ще можете да си повикате вертолет.

Call of Duty 4 е един от най-солидните претенденти за шутър на годината. Вярно, още не сме видели пълните версии на Crysis или Unreal Tournament 3, а и играта вече има силна конкуренция, най-малкото в лицето на Quake Wars, Bioshock и други. И все пак лично за мен CoD 4 беше преживяване, което няма да забравя скоро и което ще остане известно време на компютъра ми. Хубаво е, че Infinity Ward се сетиха, че има и други интересни времеви периоди (пък било то и с измислени конфликти) освен Втората световна война. Дано и другите разработчици го загреят по-бързо. 

 
системни изисквания
Pentium 4 2.4 GHz 512MB RAM Video: Geforce 6600 или Radeon 9800
напиши коментар
 

370 мнения
профил »
des каза на 10.04.2009, 18:15 ?. :

Номер едно е за мене от цялата серия

1 мнения
профил »
NoFear каза на 18.04.2009, 16:09 ?. :

Много е добра . Дори по-добра от Call of Duty 5 .

9 мнения
профил »
nasko696 каза на 31.05.2009, 19:02 ?. :

tazi igra e v top 10 na moite lubimi igri i zaema 2-ro mqsto :P

39 мнения
профил »
Side каза на 03.07.2009, 20:23 ?. :

Засега цъкам в един сървър,дето левела си е 50(то май толкова беше макса) и съм много доволен.Играта е жестока,но е вярно,че е доста кратка.Иначе в другиден си я купувам оригинал,за да мога да цъкам в сървърите

30 мнения
профил »
turok каза на 09.07.2009, 10:48 ?. :

Играта е много добра!!! Не мога да кажа че е по-добра от COD5 но със сигурност е по-добра то всички предишни края е много......тежък! Главният лош убива целия екип и после ти го гръмваш.Много добра игра със сигурност най-добрата през 2007 година.
Не мога да кажа че ме кафи повече от 5-цата.

178 мнения
профил »
Dveidve каза на 04.04.2011, 08:06 ?. :

За мисията Game Over ли говориш.Когато Закаев гръмва Газ и след това Прайс го убива?

1 мнения
профил »
Kocio каза на 22.07.2009, 16:02 ?. :

Искам да знам какво точно става със сержант Пол Джаксън след като става експлозията и всичко е в руини.И какво означава K.I.A. ? Превъртал съм играта на всички трудности и много се ядосвам когато стогна тази част от играта.Ако някои може да ми отговори на въпросите ми ще е добре. :)

11 мнения
профил »
antistaro каза на 25.07.2009, 18:22 ?. :

Пол Джаксан умря от атомната бомба ако не забелязваш в клипчето казват сички жертви там си и ти :) а аз съм я превъртал над 24 пъти ... на сичко пробвай в интернет

1 мнения
профил »
FlamingShadow каза на 30.10.2009, 10:47 ?. :
Редактиран на 30.10.2009, 10:48 ?.

жалко че умира и той..

48 мнения
профил »
Tedycheck каза на 23.07.2009, 21:21 ?. :

K.I.A. означава "Killed in action" или "Убит по време на акция".

11 мнения
профил »
antistaro каза на 25.07.2009, 18:20 ?. :

Ми това ми е любимата игра от сички който съм играл и до сега несъм написал пост ВЪРХЪТ Е!
Сега я играя в интернет просто меле сичко е яко се едно се намираш ти там :)

4 мнения
профил »
Kobe_33 каза на 15.08.2009, 18:27 ?. :

Трябва ли да е оригинална за да цъкаш в интернет?

19 мнения
профил »
kikiti каза на 21.09.2009, 13:47 ?. :

на тази игра и оценка 99999999999999999999999 е малка

27 мнения
профил »
ignatos каза на 29.09.2009, 15:17 ?. :

Любимата ми от поредицата

2 мнения
профил »
Maksim123 каза на 16.05.2010, 06:35 ?. :

"Би била още по-красива с DirectX 10" SORRY! Но щеше да бъде по-хубава от Конзолската версия. Истина е!

4 мнения
профил »
Ripper08 каза на 01.09.2010, 08:11 ?. :

За радост геймплея е запазен и има интересна предистория.Положителна черта е,че играта е запазила духа на предишните, но е в пъти по-динамична.Графиката е невероятно реалистична.Изкуственият интелект на противниците е впечатляващ.Имам в предвид,че атакуват изненадващо и преминават от прикритие в прикритие.Мултиплеярът има много яката функция Last Stand.Играта е супер,но мисля,че е по яка на конзола.Иначе аз лично предпочитам първите игри от поредицата,защото са исторически и разказват за едни от най-кървавите моменти в човешката история-Световните войни.

7 мнения
профил »
vasil.vasilev1986 каза на 18.10.2010, 00:06 ?. :

Играта е убиец, браво! Дано и продължението си струва, а съм почти убеден в това.

11 мнения
профил »
dido93 каза на 03.12.2010, 21:09 ?. :

играта си заслужава овации просто отвсякаде :) перфектно изпипана откъм доза екшън най-вече,можеше и още някоя друга мисийка да направят но,все пак тази Call of Duty я превъртях с удоволствие :)

102 мнения
профил »
D3v1r0 каза на 08.08.2011, 15:49 ?. :

Call of Duty 4: Modern Warfare - играта която не успя да копира Battlefield 2...

92 мнения
профил »
Gmoder10 каза на 11.08.2011, 11:43 ?. :

Multiplayer-ът е супер, както и сингъла :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Duty 4: Modern Warfare

Превю:
Играта ще е пълен рестарт на Modern Warfare поредицата, със същите персонажи, но напълно различна история

Чийт:
Източна Европа е опасно място.

новини:
Самостоятелната версия на Call of Duty: Modern Warfare Remastered изглежда ще се появи на 27 юни.
В сайта за игри под наем GameFly се появи оферта за въпросната преработена версия, която се предлага самостоятелно във варианти за Xbox One и PS4.
Activision обяви, че от премиерата на Call of Duty 4: Modern Warfare през 2007 г. досега общо 100 млн. души са играли на поредицата.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Call of Duty: Black Ops: мултиплейър 30
Call of Duty: World at War 21
Call of Duty 2 3
Call of Duty 3
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69