facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Burnout Paradise: The Ultimate Box
Ревю | 15.03.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Criterion Games
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Отворен и много красив свят

Разнообразие от състезания

минуси

Липса на лицензирани коли и модификации

Ориентирането в града понякога е трудно

Добре дошли в Парадайз Сити

Концепцията за отворения свят, в който играчът не е ограничен от нищо и може да прави, каквото си иска, е може би най-смисленото нововъведение в гейминдустрията за последните няколко години. От класиките Driver и GTA до хитовите Crysis и FarCry 2 - създателите на видеоигри се надпреварваха да създават виртуални светове без граници и досадно чакане при презареждането. Някои от заглавията, заложили на подобна концепция се оказаха наистина успешни, други бързо потънаха в забрава, но очевидно тенденцията продължава да съществува и да се радва на достатъчно почитатели.

Автомобилните състезания също не останаха назад в това отношение. И Need for Speed: Most Wanted, и Test Drive Unlimited пожънаха много успехи, след като базираха геймплея си на отворен свят. А сега друга успешна поредица – Burnout – също избира подобна концепция, правейки дебюта си за РС.

Burnout Paradise е седмото заглавие от серията, като едноименната първа част се появи още през 2001 г. Оттогава играта е редовен победител в много съревнования и утвърдено име на конзолния пазар. Любопитно е, че в последните няколко месеца издателите на конзолни игри явно са решили, че най-сетне трябва да се помисли и за инакомислещите, т.е. онези от нас, които ползват мишка вместо джойстик и монитор вместо телевизионен екран. Няколко ексклузивни заглавия излязоха и за РС, като резултатите бяха противоречиви. Създаването на компютърен вариант на игра, първоначално предназначена единствено за конзола винаги е проблематично в най-добрия случай.

Как са се справили Criterion

Компютърният вариант на Burnout Paradise пристига няколко месеца след конзолната премиера. За това време играта успя да отнесе доста похвали, както и наградата за рейсър на 2008-ма година на Gamespot. Междувременно бяха оправени и няколко дребни проблеми, а съдържанието бе увеличено с нови ъпдейти. Всичко това, порядъчно ошлайфано и опаковано с розова панделка, се появи за РС в началото на февруари под името Burnout Paradise Ultimate Box. Така че, затегнете коланите и елате в Райския град.

За разлика например от вече споменатата NFS Most Wanted, Burnout Paradise не следва никаква сюжетна линия и не ви предлага структуриран геймплей. Вместо това създателите на играта са ви дали пълна свобода на действие, с която може лесно да си отговорите на въпроса какво бихте направили, ако се озовете в голям град с бърза кола. Превозните средства са групиране в три основни вида, за това обаче ще стане дума малко по-надолу.

Подобен подход си има своите плюсове и минуси. Онези от вас, които обичат игровата свобода, със сигурност ще го одобрят. Същевременно лично аз не мога да се отърся напълно от чувството, че това прави играта малко куха. Когато прекарате известно време по улиците на Парадайз Сити и свикнете с различните авто-предизвикателства, е доста възможно да се уморите и дори отегчите. Criterion обаче са се погрижили да прекарате солидно количество часове, залепили нос в монитора, докато стигнете до този макар и неизбежен момент.

Говорейки за колите, ще почна с една слаб момент на играта – липсата на всякаква възможност за модификация по тях (освен цвета), а също и на лицензирани марки. Може би звучи малко дребнаво, но според мен част от тръпката на добрия рейсър е, че ти дава възможност да „подкараш” някои от най-скъпите и атрактивни коли в света. Явно обаче създателите на Burnout Paradise наблягат на усещането, а не на подробностите, така че ще трябва да се задоволите с измислени возила, които бегло наподобяват истински.

Ако случайно сте имали възможност да играете предишни заглавия от поредицата, със сигурност ще откриете и познати коли. Въпреки това за компютърната версия авто-паркът е изцяло преработен и всички автомобили попадат в една от трите основни категории – агресивни, скоростни и маневрени. В зависимост от това какъв вид карате, тактиката ви на пътя ще бъде различна, защото всяка категория изисква различен тип управление. Колите от „агресивната” категория са тежката артилерия – по дизайн наподобяват мощните американски зверове от 60-те и 70-те години и безпрекословно доминират на пътя. За да използвате максимално потенциала им, трябва да забравите правилата за движение. Лудо шофиране, челни сблъсъци и врязване в насрещното движение – това е ключът към успеха.

Скоростните модели въплъщават идеала за състезание – бързи, грациозни и много мобилни, с тях може, а и трябва, да оставите далеч зад себе си всички други. И най-сетне, маневрените или още каскадьорските коли ви дават възможност да изпълнявате трикове, които не се подчиняват на гравитацията. Този тип коли са най-трудни за управление, но затова пък носят най-голям скоростен бонус. И като споменах това, бързам да кажа, че идеята зад всички тези луди изпълнения е непрекъснато да повишавате своя Burnout meter, който се явява основната движеща сили в света на Burnout Paradise. Порядъчен заряд от него ви е нужен за абсолютно всичко – каскади, спринт, сблъсъци и какво ли още не.

Какво да правим на пътя

Липсата на сюжет, който да ви води по време на играта, налага необходимост от голямо разнообразие при състезанията, с които ще се занимавате по време на престоя в Парадайз Сити. В света на Burnout Paradise има общо 7 вида надпревари – пет от тях са за автомобили, а след последния ъпдейт, който е включен в РС версията, има и две отделни за мотори.

При обикновените надбягвания задачата е проста – състезавате се с един или няколко опонента и трябва да стигнете преди тях до определена точка. Хубавото е, че разлика от повечето подобни рейсъри, тук няма никакво ограничение за избрания от вас път. По време на движение играта услужливо ще ви предлага различни маршрути, но крайният избор е ваш. Следователно, ако сте прекарали известно време в разучаване на потайностите из Парадайз Сити, това определено ще ви бъде от полза. В противен случай, неминуемо ще се помъчите малко, защото за разлика от традиционните рейсъри, в които пътят ви е винаги оказан, тук имате пълната свобода да се движите, откъдето сметнете за добре – също и да се загубите, ако не уцелите правилния завой.

При състезания от типа „Road Rage” трябва да извадите от строя определен брой коли за предварително зададено време. В “Marked Man” пък трябва да пристигнете до определена точка на картата, но това няма да е лесно, защото поне един противник ще направи всичко, за да ви спре. Ако сте любители на каскадите, за вас е “Stunt run”, където трупате точки с акробатичните си изпълнения. Най-накрая имаме и “Burning route”, което се явява черешката на тортата. За да участвате в състезание от този тип, трябва да притежавате определен вид кола. Когато отговаряте на условието, започвате надбягване с друг опонент до някоя точка в града. При победа печелите неговата кола, която въври с различни подобрения. Състезанията с мотори също са от типа “Burning route” и се провеждат през деня и през нощта. А ако се притеснявате, че лудото каране ще потроши вашия автомобил, само трябва да минете през някоя от бензиностанциите или сервизите, разхвърляни по картата и возилото ще е като ново.

Като цяло Burnout Paradise е добро предложение за всеки фен на моторните спортове. Според мен щеше да бъде по-добре, ако играта имаше определена сюжетна линия. Не че това щеше да я направи достойна за „Оскар”, но поне помага да запазим чувството за прогрес. Все пак това не е болка за умиране, защото е ясно, че рейсърите не разчитат на спиращи дъха драматургични обрати, а на високи скорости и динамика. Ако не сте имали възможност да поиграете на някой от конзолните предшественици, Burnout Paradise определено заслужава да й отделите време. Колко точно, това зависи само от вас. 


Виртуална политика

В разгара на президентската кампания в САЩ миналата есен, издателите от Electronic Arts официално съобщиха, че кандидатът на Демократическата партия Барак Обама е платил за свои изборни реклами в Burnout Paradise. Така всеки, който кара по улиците на Парадайз Сити, може да види някои от ключовите послания на чернокожия президент. Нестандартната кампания бе заложена в XBOX версията на играта и протече в продължение на почти месец, непосредствено преди ноемврийските избори. Любопитно е, че създателите на Burnout Paradise са отправили подобно предложение и към щаба на Републиканската партия, от където обаче лекомислено отказали. Останалото, както се казва, е вече история...
 
системни изисквания
Pentium 4 2.8 GHz (3.2 GHz for Vista); 1 GB RAM (1.5 GB for Vista); 128 MB Video (Shader Model 3.0+)
напиши коментар
 

481 мнения
профил »
denik каза на 27.03.2009, 06:26 ?. :

Burnout-a ми хареса повече от последните 3 нфс-та, при положение, че и двете игри са издавани от ЕА. И е повече от очевидно кой е флагманът и кой по-незначителният и нискобюджетен проект.
И въпреки измислените коли и трудната (но само в началото) ориентация из града, B:Paradise City ми хареса много повече от трите последни NFS-a взеи заедно!

3 мнения
профил »
aleksandar каза на 25.05.2010, 06:52 ?. :

nfs hift e mnogo bagnata igra taka che paradais siti e mnogo ama mnogo dobra

10 мнения
профил »
The procesor каза на 27.03.2009, 07:15 ?. :

Адски готина игра,много разнообразна,перфектна графика и в същото време не е никак тежка.Ако Критерион продължат да правят Бърнаут и за РС то с НФС е свършено.
П.С. Честито за новия сайт-мноо е як ;)

481 мнения
профил »
denik каза на 27.03.2009, 08:48 ?. :

Малко офтопик, но като видях трейлъра на NFS:Shift, имам чувството, че поредицата може пак да тръгне нагоре. Но за момента - Бърнаут е къде-къде по-добра.

151 мнения
профил »
StubbsZombie каза на 27.03.2009, 10:40 ?. :

Много добра игра!

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 27.03.2009, 10:40 ?. :

Факт е, че от EA обещават поредния велик рейсър, който ще бъде още по-реалистичен във всички области, свързани с шофирането (включително и при пресъздаването на катастрофите, което пък е силна черта именно на игрите от поредицата Burnout). Същевременно последният продукт с подобни претенции - NFS: ProStreet - не бе посрещнат особено добре и това ме кара да бъда по-предпазлив в очакванията си. Важното за момента е, че най-накрая имаме възможност за избор между NFS и заглавие от серията Burnout.

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 29.03.2009, 15:09 ?. :

Най-добрия рейсър който съм играл някога.

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 01.04.2009, 18:39 ?. :

Преди няколко месеца играх на бокса Byrnout Paradise. Инсталнах си преди няколко дни тази игра на компа, за да видя дали има някаква разлика и бях приятно изненадан :) Играта определено е подобрена, а карането на мотори е много забавно :) Като цяло ме радва, все пак съм си върл фен на поредицата ;)

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 01.04.2009, 18:41 ?. :

Ох, забравих да добавя :) Да не забравяме, че ЕА работят над три NFS игри наведнъж, така че да не очакваме да са супер добри, а ;)
П.С. Новия сайт пълни сърцето ми с радост ;)

370 мнения
профил »
des каза на 02.04.2009, 10:42 ?. :

Абе интересна си е играта,но в един момент втръсва,щото да повтаряш едни и същи трасета е малко тъпо,въпреки това е яко,че има състезание навсякъде и има доста хидън простотии

370 мнения
профил »
des каза на 02.04.2009, 16:14 ?. :

Може би това,което доста дразни в нея е,че почва винаги с една изключително тъпа песен (и то една и съща всеки път) и отнема 30 мин,докато вляза в нея.Доста досадни елементи има,ама кво да се прави.Пак е по-добра от други рейсъри на ЕА,които губаят рейтинг от години насам

3 мнения
профил »
aleksandar каза на 25.05.2010, 06:53 ?. :

myzikata si q biva

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 02.04.2009, 17:21 ?. :

Аз пък съм фен на Guns N' Roses и според мен саунда е перфектен.

370 мнения
профил »
des каза на 03.04.2009, 04:50 ?. :

Guns 'n' Roses имат и хубави песни,но тая специално много ме дразни (повтаря се едно и също нещо през цялата песен) и още повече,че играта винаги почва с нея

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 03.04.2009, 08:38 ?. :

тая игра е много добра ЕА пуснаха нещо по зарибяващо от поредния NFS малко е досадна понякога с правенето на едно и също но пък по всяко време може да направиш някои скок или с удоволствие да се размажеш!

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 03.04.2009, 17:41 ?. :

Ей, Guns 'n' Roses има т супер яки песни, а тази е една от любимите ми :)

96 мнения
профил »
big_bad_wolf каза на 04.04.2009, 11:19 ?. :

Уникалното на играта в сравнение с NFS-тата е че може да играш с мотор а и разбиванията си ги бива.Аз лично много се изкефих когато за първи път си хвърлих трошката в една пропаст.Жалко само че когато си с мотор не можеш да правиш толкова неща колкото с колата.

41 мнения
профил »
Dexter каза на 07.04.2009, 06:38 ?. :

Ами за тая игра съм писал много(във форума) и не мога да кажа нищо друго освен-най-добрата!!!Никога не съм си падал особено по нфс,едва ли скоро ще и ще започна...просто не ми харесва!Но виж Бърнаут-яки колички,яко трошене...да не говорим,че първите 30мин от играта нямаш представа какво правиш и къде караш...Абе с една дума ЕА постепенно започват да си връщат поразклатените в последните години позиции.
П.С.-До края на годината искам още един Бърнаут,ама да е с два градаче тоя го обиколих сигурно 10 пъти...

35 мнения
профил »
Chavo1234 каза на 25.06.2009, 09:10 ?. :

Igrata e neveroqtna nqmam dumi.

40 мнения
профил »
GEGATAFLL каза на 05.07.2009, 13:31 ?. :

Ами километраж ?

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 12.05.2011, 08:30 ?. :

Ами... НЯМА КИЛОМЕТРАЖ ^^

2 мнения
профил »
svetkavica каза на 17.09.2009, 11:13 ?. :

mnogo qka igra

1 мнения
профил »
sylvergreen каза на 25.09.2010, 19:26 ?. :

Може ли някой да ми каже дали е ноебходима регистрация или трябва да се регистрираш за да я играеш защото си я друпнах и ми иска някакво има пароли регистраций EA download manager и аз се чуда дали да я трия или да я остава
МОЛЯ ВИ КАЖЕТЕ!!!

1 мнения
профил »
hawk_sasuke каза на 07.05.2011, 16:56 ?. :

мн е готина играта ама незнам от къде да я изтегла :S от замундата е мн ГБ ве

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 24.08.2011, 22:40 ?. :

Липса на лицензирани коли и модификации? Моля ви се...
НЕ ВСЯКА СЪСТЕЗАТЕЛНА ИГРА ТРЯБВА ДА КОПИРА NFS!
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Colin McRae: DiRT 2 44
Need for Speed: The Run 44
FIFA 13 38
Split/Second 38
Pro Evolution Soccer 2013 38
Blur 31