facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Blitzkrieg: Green Devils
Ревю | 31.07.2005 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
La Plata Studios
Издател:
CDV
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

Спомням си, че когато в средата на 2003-та излезе същинският Blitzkrieg, за да подеме своята “светкавична война”, бях като по чудо отново обзет от онази доста опасна и пристрастяваща мания, наречена Втората световна. Предполагам всички сме наясно колко изтъркана е тази тема днес. По онова време обаче именно Sudden Strike беше играта, която безусловно се извисяваше над всички, имали нещастието да попаднат в жанра на тактическите реалновремеви стратегии. И когато Blitzkrieg се появи, почти никой не очакваше тя да успее да си извоюва своя собствена ниша. Но за моя изненада голяма част от фенове на подобен род геймки прегърнаха с отворени обятия това руско творение на Nival – компания, която между впрочем в момента се бъхти както върху Blitzkrieg II, така и върху Heroes V.

Спомням си също така, че през следващите години се появиха n на брой експанжъни – някои от тях официални, а други не. Цялата история около тях наистина е много, много сложна и честно казано понякога е трудно да се разбере кой от кого е направен, официален ли е или не, доколко Nival имат пръст и т.н. Измежду купищата “продължения” се намериха и добри попадения. Но все ми се струва, че като цяло по-скоро развалиха добрата представа за иначе страхотната игра. Green Devils е следващият неофициален експанжън, роден от изобретателните кратуни на пичовете в La Plata Studios. И за да бъде подкаран, трябва задължително да се снабдите преди това със самия Blitzkrieg или с поне едно от другите две техни творения – стендалоунд разширенията Burning Horizon и Rolling Thunder.

По отношение на геймплей, визия, музика и въобще всичко останало Green Devils не предлага абсолютно нищо ново в сравнение с Burning Horizon и Rolling Thunder. Единствената разлика спрямо тях е, че настоящият експанжън не проследява подвизите на конкретни исторически личности, като Патън и Ромел. Кампаниите, с които разполага Green Devils, са две на брой – Eagles и 9th Panzer Division. Освен тях геймката предлага и четири трейнинг мисии, наречени Ernst Stein Tank School, в които ще можете да подобрите уменията си на главнокомандуващ.

Орлите

В първата кампания ще тръгнете по петите на група немски парашутисти, наречени от британските военни “Зелени дяволи”, по времето на шест техни операции, протекли в периода 1940-1941. Тя се състои от шест мисии – Narvik, Raid on Eben-Emael, Holland, Air Drop in Corinth, Aliachmon-Line и Air Drop on Crete: "Operation Mercury". За съжаление първото впечатление от кампанията не е много добро. В началната мисия разполагате с четиридесет минути, за да превземете едно селце и да организирате добра защита, чрез която да устоите на набезите на англичаните. Това време е напълно достатъчно да построите обширна и ефективна дефазивна стратегия, чрез която да отблъснете противниците без никакви затруднения. Също така част от пехотата ви е въоръжена с немски противотанкови оръдия, които принципно по онова време (1940) все още не са били измислени и пуснати в употреба. И следващата мисия е сравнително лесна и се минава за много кратко време, като на всичкото отгоре не предлага нищо интересно. По-напред отново ще усетим колко значими са снайперистите и шпионите, както бе и в по-старите експанжъни. В една от мисиите например ще трябва да изпратите свой снайперист да се срещне с шпионин, който да го прекара през противниковите позиции на безопасно място (като през цялото време снайперистът ви е видим за противниците), където да изчака допълнителни заповеди.

9-та панзер-дивизия

Тази дивизия е избрана за основа на следващата кампания поради простата причина, че е взела участие в едни от най-важните сражения на територията на Европа по онова време. Тук ще откриете пет основни мисии, като всяка от тях се играе на две различни карти. В тази кампания се натъкнах на една доста новаторска идея, свързана с геймплея на Blitzkrieg като цяло – събития, случващи се на произволен принцип. Веднъж ще ви атакуват един тип единици, друг път – съвсем различни. Това до голяма степен разнообразява начина на игра. Нещо повече – вражеските единици се разполагат на най-различни места от картата с всяко ново преиграване. Въобще – по този параграф La Plata Studios са свършили перфектна работа.

Тренировъчното училище

Определено е малко странно да пуснеш експанжън, който се появява две години след оригиналната игра и в него да попаднеш на подобни тренировъчни мисии. Досега бяхме свикнали да виждаме само туториали, които общо взето не създават много реална представа за самата игра. Както и да е - тези четири мисии, в които можете да подобрите стратегическите си умения, не бива да се пренебрегват с лека ръка, защото наистина има какво да се научи от тях. На първата карта ще ви бъде обяснено как да направите окопи и защита против танкове по най-удачния начин. Също така ще използвате и 88-мм въздушна артилерия против танкове, ще видите как шепа пехотинци могат да обезвредят цял батальон танкове и т.н. Във втората мисия ще нападате група немски танкове (Panzer III и пленени Matildas) посредством Шърмани. След това ще повторите мисията като използвате, M10 за да успеете да усетите разликата между танковете и SPG-тата. Последните две карти ще ви помогнат по-скоро да се ориентирате в тънкостите на мултиплейър режима.

Не мисля, че има смисъл да се издават подобни експанжъни, които не предлагат нищо ново. Две кампании и четири трейнинг мисии. Не, благодаря. Особено като се има предвид, че не е нанесена абсолютно никаква промяна нито по външния, нито по вътрешния облик на оригиналната игра. Green Devils определено се проваля в опитите си да се различи от множеството подобни нему къстъм кампании. Малко усилия от страна на авторите в тази насока не биха били излишни, особено при положение, че геймката не е безплатна. Всъщност – най-добре въобще да секне излизането на експанжъни за Blitzkrieg! Мисля, че е крайно време на белия свят да изгрее и официалното продължение на може би най-добрата историческа стратегия, създавана до сега. А това ще стане съвсем скоро. Blitzkrieg II се очаква на 14 октомври. 

 
системни изисквания
PIII 700 Mhz, 128MB RAM, Windows 98/ME/2000/XP, DirectX 9.0c
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28