facebook facebook
 
 
 
   
 
Bethesda се забъркаха в скандал с плагиатство
08.05.2019

Промоционално настолно RPG в света на Elder Scrolls, публикувано от Bethesda само преди дни, беше изтеглено след обвинения в плагиатство. Наблюдателни фенове са забелязали, че играта има подозрителни прилики с приключение от света на Dungeons & Dragons, публикувано от Wizards of the Coast през 2016 г.

RPG-то тип pen-and-paper, наречено "Elseyr", е част от промоционална кампания за Eldes Scrolls Online. В него има текстове, които изглеждат взети едно към едно от приключението The Black Road, като някои думи са заменени или разместени. От Bethesda казват, че разследват случая.

Трудно е нюансите на евентуалното плагиатство да бъдат отразени при превод, но все пак приликите си личат. Например, ето увода на оригиналния The Black Road:

"Само пустинята може да накара хората да се чувстват малки и нищожни. Във всяка посока огромни дюни се разстилат по пейзажа, а още по-голямо небе надвисва отгоре. Оазисът Вуертил е разнородна колекция от избелени от слънцето палатки в огромната пустиня Анарох."

Ето и текстът от Elseyr:

"Нищо не е по-добро от пустинята в това да накара хората да се чувстват малки и маловажни. Във всяка посока огромни дюни се разстилат по пейзажа, а още по-голямо празно небе виси отгоре. Оазисът на границата между Сиродил и Елсуир е пъстра колекция от облени от слънцето палатки в огромната пустиня Елсуир."

Приликите се простират и извън текстовете, а присъстват и в геймплея и мисиите. Можете да прецените сами дали има нещо подозрително от сравнителните снимки. Това е странен пропуск от страна на Bethesda, които обикновено сами са жертва на плагиатство.


 


напиши коментар
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
The Elder Scrolls: Online

новини:
До 6 декември геймърите с PlayStation 4 и PC/Mac ще могат да свалят и играят основната игра, но без скорошния експанжън Morrowind.
Експанжънът е близо, но за да стъпите на познатата територия, компютърът ви ще трябва да отговаря на определени изисквания.
Офертата е добра - достъп до цялата игра без ограничения и 500 Crowns, които да похарчите.

Ревю:
The Elder Scrolls: Online е нечовешки увлекателна и комбинира най-доброто от два привидно несъвместими поджанра на ролевите игри

НАЙ-КОМЕНТИРАНО
Игрите през новата седмица 17.08-23.08 177
Завръщането на една легенда! 163
Grand Theft Auto V идва за PS4, XBO и PC 158
Петото "яйце", награди и регламент 154
Слух за изискванията на АС: Unity 152
The Division за PC няма да е прост порт 145
Assassin's Creed: Syndicate е официална, но закъснява за РС 131
Blizzard също прави разпродажба на игри 122
Най-разочароващо заглавие за 2014 г. 122