facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Beach Life
Ревю | 17.10.2002 | автор: Васко Чаворски


оценка:
Производител:
Deep Red
Издател:
Eidos
Жанр:
Тайкун
Платформа:
PC
сайт на играта »

Beach Life е дяволски добра - откъдето и да я погледнете, запаленият почитател на тайкуни ще открие перфектна изработка и вложено старание, носещо само наслада на сетивата. Графиката е съвършена за подобен род игри, музиката е с Ibiza-звучене и това съвсем не е всичко. Преди да се е появил RollerCoaster Tycoon 2, бързам да ви представя най-добрия до този момент симулатор за летуване и развлечения.

Геймплей

От древни времена хората са търсели утеха в зрелищата и забавленията, харчейки и последните си пари за късчета безгрижние, забравяйки за момент иначе трудния живот. Целта на играта е от позицията на главен мениджър да осигурите развлечения от всякакво естество за нуждите на жадните за емоции летовници. Освен задължителните места за хранене и кътове за продажба на безалкохолни напитки и бира, трябва да осигурите и най-различни атракции - зони за наемане на водни колела, сърф и плажни чадъри, сцени за изява, дори конкурси за "Мис Мокра фанелка". И да не забравите местата за нощен живот - кипящата кръв на разсъблечените курортисти се нуждае от охлаждане. За тази цел трябва да гарантирате, че в баровете ще има коктейли с много лед, че в басейните редовно ще има нощно къпане и че горещите танци в дискотеките по плажа ще накарат летовниците да изживеят едни от най-незабравимите си мигове в живота си. Което е и целта на всяка една почивка, нали?

Сградите

На ваше разположение са над 50 постройки с най-разнообразни функции. В началото на всеки сценарий, включително и на sandbox-овете (или казано по геймърски - free play mode), разполагате с вече построен хотел, генератор за електричество - накъде без този жизнено необходим ресурс и група ентусиазирани строители. Оттам нататък следвате осъществяването на целта, зададената в сценария, и в зависимост от нея изграждате различни съоръжения. Например, ако се изисква почистване на крайно замърсен курорт, наблягате на хигиенното звено, а ако този сезон морето ви е изненадало с подводни опасни течения, наемате двойно повече спасители. Ключова роля играят местата за чистачи, механици, спасители, охранители и рекламни лица - без тях рейтингът ви ще стане катастрофално нисък и туристите ще си тръгват разочаровани със следващия автобус или ферибот.

След построяването на всеки отделен елемент, да вземем например един душ на плажа, следва да осигурите почасова грижа за неговата изправност. С ляв click активирате прозорец за управление с различни секции - техническа изправност и регулярност на проверките, цената на услугата, както и някои настройки, специфични за всеки обект. Не мога да не спомена, че има опция за set-ване силата алкохола в бирата, която се продава по плажните барове. :)

Посетителите

Желаещите да похарчат парите си летовници не са просто безлични и движещи се хаотично марионетки. Всеки посетител във ваканционното селище има своя неповторима идентичност, както и специфични предпочитания. Нека не ви учудват напълно различните имена, както и множеството показатели, по които можете да съдите за състоянието на отделните курортисти - пари в наличност, степен на слънчев загар :), количество на алкохол в кръвта, физически нужди (например дали на някого му се пикае), страда ли въпросният човек от махмурлук в момента, какво му се прави и кое не му се нрави... Ако изпитвате любопитство какви ги върши някой, може да се прикачите и да го следвате с мини камера.
Най-добрият барометър за настроението на гостите в курорта си остава следенето на отношението им към цените, разнообразието на забележителностите и атракциите, както и чувството на сигурност по отношение на всеки един елемент. Никой няма да си купи сладолед, ако е със завишена цена, а ако механикът е забравил да прегледа някоя постройка и да я приведе в безопасен вид, хората ще странят от нея. В повечето сценарии ще трябва да разкрасявате курорта с пейки, декоративни храсти, палми, светещи неонови реклами и какви ли още не екстри за създаване на уют, включително огньове и факли по плажовете.

Персоналът

Умно са го измислили от Deep Red - с построяването на всяка сграда се появява и специфичният за функционирането й персонал. На вас остава да прецените количеството хора, които да наемете, размера на техните заплати и работното им време. Всеки служител е с уникално име и има различно отношение към работата. Ако, недай си боже, условията на труд не удовлетворяват строителя Уилям Калтер, лошото настроение намалява неговата работоспособност и той е непълноценен. Така че добро отношение трябва да проявявате както към курортисти, така и към най-обикновените чистачи.

В курортите понятията за ден и нощ са размити и това налага гъвкаво отношение към заетостта на подчинените ви. Съветвам ви да осигурите денонощно грижа за хигиената и сигурността. В противен случай изгревът на слънцето всяка сутрин ще огрява осеяни с нечисотии алеи, препълнени и/или съборени кошчета за боклук, а около тоалетните ще кръжат рояци конски мухи, чието жужене ще къса нервите ви всеки път щом се приближите. Това ще кара летовниците да бърчат от погнуса нос и да стягат багажа си в търсене на по-спретнати и приветливи курорти. Бюрото за оплаквания ще бъде заринато с жалби и туроператорите няма да включат долнопробното ви ваканционно селище в рекламните си материали. А това значи само едно - няма откъде да си върнете инвестициите, защото, за жалост, в Beach Life не е предвидена и опция за вземане на заеми.

Графика и звук

Нека първо да започна с добри думи за графичното изпълнение, което предлага изобилие от резолюции и перфектна изометрична визия. Смяната на ден с нощ се пресъздава много истински - слънчевите лъчи избледняват, една по една се включват светлините на заведенията лампите и по алеите. А какво е морето без снимки? Освен всичко разполагате с дигитална камера Olympus, с която да запазите вълнуващите мигове и да ги изпратите на мама или да ги приберете в архива с виртуални приключения.

Курортът пулсира в ритъма не само на сменящите се светлини, но и на променливия музикален фон, съобразен с това да ли е party time или е време за йодни изпарения. Beach Life предлага и вграден mp3 player, с който можете да си осигурите музикално оформление по ваш избор, в случай че 13-те парчета не ви допадат. Но това едва ли може да се случи, тъй като те са идеалната компилация за една истинска лятна фиеста. Ще спомена само името на Laurent Garnier и повече няма да ви убеждавам.
А за тези, които още не са повярвали, че всичко това може да е истина, ще повторя - дяволски добра е играта и ако не я превъртите, то или сте геймър-сухар, затънал до шия във вражеска кръв, или просто не знаете как са се забавлявате. 

 
системни изисквания
PIII-800, 256 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Jurassic Park: Operation Genesis 2
Mall Tycoon 1
Hard Truck Tycoon 1
Sid Meier’s Railroads 1
Railroad Tycoon II 1
Sim City 4 1
The Movies 1
Prison Tycoon 1
Tropico 1
Railroad Pioneer