facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Battlefield: Hardline
Ревю | 29.03.2015 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
Visceral Games
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
79.19 лв.
купи играта »

плюсове

Най-интересната кампания в поредицата

Атрактивен ТВ формат

Богат на съдържание мултиплейър с класически и нови режими

Феновете на поредицата ще открият своето

минуси

Някои бъгове в онлайн режима

Това не е най-добрата употреба на енджина Frostbite

Последното конзолно поколение, а оттам и гейминга като цяло, бе доминирано до голяма степен от т.нар. военни шутъри – като се започне от Втората световна война и се стигне до съвременните сценарии, които пионерът Call of Duty 4: Modern Warfare наложи. И в момента военната тематика е прекалено силно застъпена, но е факт, че в последно време неминуемо се появи известно пренасищане от подобни сюжети. Ето защо различните издатели и студия потърсиха алтернативи и дори най-новата Call of Duty игра реши да бъде малко по-смела и да ни предложи по-футуристична среда за своята история и геймплей.

За ЕА и Visceral Games отговорът очевидно се криеше в запазване на съвременната обстановка, но внасяне на промяна в концепцията, която идва под формата на една интерактивна история от типа „стражари и апаши“.

Студиото Visceral е известно най-вече със своята хорър серия Dead Space, както и с доста сполучливия конзолен хак-енд-слаш Dante’s Inferno – игри, с които то е доказало умението си да създава грабващи вниманието истории и не по-малко атрактивна атмосфера. Нагърбването с Battlefield игра е доста по-различно, но чест прави на студиото, че не се е уплашило да бъде по-гъвкаво в търсенето на нова концепция.

Както последните Battlefield игри, Hardline е разделена на сингъл кампания и мултиплейър. И както всички Battlefield игри, по-голямата част от геймърите навярно няма да се забавят с влизането в сървърите, защото по традиция сърцето на поредицата е именно там. Един съвет – не бързайте толкова, защото кампанията наистина не е за пренебрегване. Ако кажем, че тя е най-добрата сингъл кампания от времето на Bad Company 2, това вероятно няма да е чак такъв комплимент, тъй като сингъл режимите на Battlefield са посредствени в най-добрия случай. Но го казваме – да, кампанията в Hardline, която се развива по сюжета като на някой популярен полицейски ТВ сериал, наистина е най-добрата от много време насам и е достатъчно различна, за да заслужи малко повече от мимолетно внимание.

Ако сте гледали сериали като CSI и The Wire, веднага ще навлезете в ритъма на кампанията, която се върти около детектива Ник Мендоса, заменил като дете родната Хавана с опасните улици на Маями. Ник е призван от своя капитан да тръгне по следите на заплетена наркомрежа, която е хванала града в мрежите си. Заедно с партньорката си Кай Дао, детективът започва да души наоколо, но когато дългът и любопитството го отвеждат твърде далече, той разбира, че се е сблъскал с доста по-сериозен враг. Нататък историята се развива като в полицейски екшън – предателства и обрати се случват непрекъснато, приятелите стават врагове, а помощта идва от най-неочаквани места.

За интересния характер на кампанията допринася и фактът, че тя е организирана именно като ТВ сериал и е разделена на части, наречени епизоди. Те са достатъчно кратки, че да бъдат изиграни на един дъх и дори когато излезете, играта ви изпраща с превю от типа Next Time on Hardline.

Стартирайки с кампанията, определено трябва да забравите всичко, което познавате от предните Battlefield игри, тъй като тук нещата с значително по-различни. Откъде да започнем? Първо, стрелбата не е нито първото, нито единственото решение. Някои от враговете могат да се избегнат, а други да бъдат елиминирани чрез стелт подход. Дори когато се озовете очи в очи с някой, можете да размахате значката си, за да се опитате да го обезвредите. Смартфонът на Ник се използва като скенер, който може да маркира врагове, да открива улики и др. Можете дори да хвърляте патрони, за да разсейвате патрулиращите наоколо противници. Тези механики в никакъв случай не са революционни и ги откриваме в почти всяка стелт игра, но присъствието им тук е приветствано разнообразие и позволява да влезете в ролята на полицай доста по-добре. Разбира се, ако решите най-напред да стреляте и после да задавате въпроси, това също е напълно валидна опция.

Въпросът е, че така по-трудно ще се възползвате от възможностите за отключване на нови оръжия, модификации и екипировка, които играта ви предоставя след всяко качено ниво. Като цяло, кампанията в Hardline е замислена наистина като полицейска драма и колкото повече се придържате към процедурите, толкова по-интересно и полезно е за вас.

Когато кампанията най-сетне приключи, вече нямате друг избор освен да се насочите към мултиплейъра, където именно е сърцето на Battlefield като цяло. Главната иновация тук се върти именно около противопоставянето на престъпници и полицаи и на ваше разположение са четири нови фракции – SWAT и Street Cops, ако сте на страната на закона и Thieves и Criminals, ако предпочитате престъпния свят. Картите включват разнообразна селекция от локации, които позволяват и вертикално движение, плюс възможности за открити престрелки и използване на познатите превозни средства. На ваше разположение са десетки оръжия, като хубавото е, че отделните фракции имат различни оръжия (общо 51 на брой). В добавка, т.нар. Battle Pickup оръжия се намират на самата карта и с бързо ще се научите да ги търсите, защото те могат да наклонят везните в едната или другата посока.

Познати режими като Conquest и Team Deathmatch се завръщат, а заедно с тях дебют правят цели пет нови режима. В Rescue трябва да спасявате заложници, а в Crossfire ескортирате VIP персонаж до определена точка. Heist представлява обир на трезори, а в Blood Money двете страни се надпреварват в задигането и транспортирането на пари. Накрая идва може би най-интересният – Hotwire – който набляга на използването на превозни средства и създава доста динамични и забързани игри.

Visceral рекламира Hardline като „най-бързата до момента Battlefield“ игра и това до голяма степен е така. За сметка на по-бавните и тактически игри преди, сега всичко е по-ускорено, оръжията са още по-опасни, а движението е забързано. Дори вместо да чакате някой да ви даде муниции, можете просто да си ги вземете от него. За динамиката допринасят и много от колите, които спокойно биха могли да намерят място във всеки един рейсър.

Това не означава, че Hardline не е типична Battlefield игра; до голяма степен геймплеят не изневерява на традициите и новаците със сигурност ще трябва да отделят малко време, докато свикнат с класовете и екипировката им. Ако бързината благоприятства индивидуална игра, то победата в крайна сметка пак каца на онези, които знаят как да работят в екип.

Battlefield: Hardline заслужава похвала за смелите решения в сингъл кампанията и поднася един мултиплейър, който е едновременно достатъчно уникален, но и не страни прекалено много от традициите на серията. Най-вероятно той няма да може да спечели толкова фенове, колкото двата титана CoD: Advanced Warfare и Destiny имат в момента, но със сигурност през следващите месеци сървърите на играта няма да страдат от липса на интерес. Ако имате възможност да се включите към тях, направете го, защото си заслужава.

Оригиналния ключ на играта ни беше осигурен от www.fast2play.bg - където можете да намерите дигитални ключове за всички платформи.  

 
системни изисквания
OS: WINDOWS VISTA SP2 64-BIT (with KB971512 Update) PROCESSOR: Athlon II/Phenom II 2.8 GHz, Intel Core i3/i5 2.4GHz MEMORY: 4 GB RAM GRAPHICS CARD: ATI Radeon HD 5770 (1 GB), NVIDIA GeForce GTX 260 (896 MB) HARD DRIVE: 60 GB
напиши коментар
 

202 мнения
профил »
Avempartha каза на 30.03.2015, 10:31 ?. :

Много хубаво ревю. Браво! Аз лично преди да излезе играта си мислех, че няма да има изобщо сингъл кампания (не че съм се интересувал много от самата игра, де), а явно се оказва, че е на ниво. Може и да я пробвам. Единственото, което не ми харесва още отпреди да съм я инсталирал е разделението на епизоди и "Next time on Hardline". В RE:Revelations когато в началото на всеки епизод казваха "previously on Resident Evil : Revelations" ми звучеше изключително не на място във видеоигра.

560 мнения
профил »
dogma каза на 30.03.2015, 11:15 ?. :

Браво, колега, винаги е приятно да прочетеш коментар с положителен тон. Напомня ми на това как се обсъждаха материалите в сайта преди време, с уважение към потребители и автори. Дано и занапред да е така!

Иначе поиграх малко и на кампанията, и на мултиплейъра, но никога не съм бил почитател на BF. Иначе поне кампанията изглежда достатъчно различно, така че вероятно за това наистина заслужават похвала.

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 30.03.2015, 17:58 ?. :

Историята е направена в тип " Американски сериал " . Разработчиците си го казаха ;)

570 мнения
профил »
dr_gilotin каза на 30.03.2015, 13:32 ?. :

hater gonna hate и това си е.

Играта няма да играя, няма и да пиша в момента за игра а относно троловете без които в "криворазбраната" ни държавица са на всякъде....

Ако нямаш продуктивна критика по-добре не коментирай !!!
Ако си трол по неволя - хората те тъпчат в училище, имаш си проблеми с родителите, момичето което си влюбен се е*е с целия квартал без теб или нещо от сорта не е мястото тук да си изкарваш ядовете !!!
Стегни се !!! Намери си хоби, преоткрий себе си, намери начин да обичаш себе си и другите, да цениш труда на хората около теб, които правят неща които ти не можеш, дори и когато не им се получава добре - тогава и само тогава ще напишеш продуктивна критика, а не тролене.


Относно играта не съм запознат, един приятел ми я е показвал изглежда добре, ще има хубави отборни игри.


ПС. Спокойно можете да ми изтриете коментара като OFFTOPIC.

Благодаря за отделеното време и четенето на поста ми, надявам се някой от вас - тролчета да се замислят.

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 30.03.2015, 14:47 ?. :

igra4, ти и за трол си яко тъп, кефиш ме, наистина.
А за ревюто...не знам...това е най-положителното ревю на тази игра, на което съм попадал.А AJ направо я оплю.
Не съм я играл и не мога да кажа, дали сте прави, но съдейки от това, което съм наблюдавал до сега, според ревюто е нереалистично до известна степен.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 30.03.2015, 21:21 ?. :

AJ си го каза много точно. Първо че цената и е убийствена. Второ че можеше да не лепват името Battlefield отпред. Ако горните две неща ги нямаше щях с ръка на сърцето да признаят че EA са уцелили десетката и са направили нещо свежо. Вероятно тогава и следващият CoD щеше да е с подобна тематика.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 31.03.2015, 12:04 ?. :

Постно ревю постна игра ... плюсовете и минусите никфа връзка с реалността ! Личи си че автора дори не е докосвал мулти повече от 10 чааса сигурно !

742 мнения
профил »
jenssn каза на 31.03.2015, 12:09 ?. :
Редактиран на 31.03.2015, 12:10 ?.

https://youtu.be/ztZDVr3mZzg?t=157


REALLY >>> BATTLEFIELD hardline .. OR BROKENFIELD HARDLAINA ! :)
119$ ????????????

116 мнения
профил »
Rockstar каза на 31.03.2015, 14:30 ?. :

5 от 6

ПОТРЕСЕН СЪМ!

942 мнения
профил »
vesko18 каза на 31.03.2015, 15:23 ?. :

Чисто и просто - това не е Battlefield и не си заслужава парите. Това е некадърно скалъпен фенски мод, който даже има повече бъгове от такъв. Повече от 15 лева не и давам на тази игра, камо ли пълна цена + премиум.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 31.03.2015, 17:10 ?. :

"Богат на съдържание мултиплейър с класически и нови режими"

Щом автора е поместил подобна небивалица личи ясно че изобщо не е играл и една игра от поредицата .. след като в хардлайаната имаш 1/3 от оръжията които имаш в bf3 и bf4

1335 мнения
профил »
sollider каза на 02.04.2015, 12:23 ?. :

С тия хвалебствия ме надъхахте да пробвам кампанията, ама пари за това чудо абсурд да дам. Чудно как досега не са я кракнали...

116 мнения
профил »
Rockstar каза на 02.04.2015, 15:59 ?. :

Не е чудно - Denuvo.

355 мнения
профил »
PureJustice каза на 08.04.2015, 18:45 ?. :

Ще преглътна и този път тъгата и ще продължа да чакам WWII bf-то на десетилетието
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Battlefield: Hardline

новини:
DLC-дава достъп до две оръжия - нова версия на R0933 и нова Battle Rifle - както и до една джаджа (очила за нощно виждане).
През 2016 г. ще видим нова игра от шутър поредицата Battlefield , потвърди представител на ЕА.
Нов сезон на Battlefest започва този уикенд и още от снощи, геймърите ще могат да печелят двойно количество ХР точки в мултиплейъра на Battlefield: Hardline.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69