facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS4
 
   
 
Battlefield 1
Ревю | 05.11.2016 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
EA DICE
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Шутър
Платформа:
PS4
сайт на играта »

плюсове

изненадващо зряла кампания

епизодична структура

все така страхотен мултиплейър

бойните машини

минуси

някои карти не са на нивото на другите

Да представиш адекватно ужасите на Първата световна война, като в същото време създадеш развлекателен продукт за домашната конзола, не е лесна задача. За щастие, с Battlefield 1 студиото DICE е подходило по един зрял и пълен с уважение начин, създавайки най-добрата игра от поредицата от времето на Bad Company 2 насам.

За пръв път в историята на серията, кампанията в Battlefield 1 не се върти само около един герой или една история. Вместо това, тя е разделена в шест отделни сценария, които се развиват в различни страни и на различни етапи от конфликта. Всичко започва с едно доста силно въведение и без да издаваме излишни моменти, трябва да кажем, че интрото е много солидно, кара ни да се замислим върху войната и вероятно ще остане в историята като един от най-запомнящите се начини да стартирате една игра.

Война по избор

Хубавото е, че може да започнете игра от всеки сценарий, който искате, тъй като те не са пряко свързани помежду си. Ако си падате по танкове, Battlefield 1 има какво да ви предложи. Същото се отнася и за въздушния бой, а не е пропуснат и сценарий от типа "сам срещу всички", какъвто често срещахме в шутърите дълго време. Епизодичният характер дава нужното разнообразие и ви помага никога да не се занимавате с нещо прекалено дълго.

Самите сценарии не са особено дълги (всеки сценарий има около 5-6 мисии), но презентацията е отлична и помага да се потопите в атмосферата. Музиката също е изкючително добра, както и озвучението.

Ако кампанията показва възможностите на DICE да създава добри истории и впечатляваща презентация, мултиплейърът без съмнение е онова, което мнозинството геймъри очакват. С радост можем да кажем, че Battlefield 1 има солиден онлайн режим, който запазва динамичния характер на сингъл кампанията и въвежда усещането за истински масови битки. Особено зрелищно е присъствието - по традиция - на различни бойни средства като самолети, танкове, дирижабли и др. Да свалите с хиляди усилия един гигантски дирижабъл и да видите как чудовщно се сгромолясва на половината карта наистина е вълнуващо.

Напред към мултиплейъра!

Тук намират място всички познати от поредицата режими, включително Conquest и Rush и ако се чудите дали днес те са толкова забавни, колкото ги помните от преди време, отговорът е - абсолютно! Промените идват под формата на два нови режима, наречени Operations и War Pigeons. Operations позволява същата динамика нападатели-защитници като Rush, но вдига залозите като разпростира битката по няколко карти в една игра. Очакват ви продължителни битки, които траят повече от час. На свой ред, War Pigeons е вариант на Сapture the flag, при който два отбора се борят за контрол и трупане на точки. Този режим не изглежда толкова сериозен на фона на останалите, но пък дава възможност за битки в малки мащаби, така че да си поемете дъх по-лесно.

Този път и малко критика

Все пак, онлайн играта в Battlefield 1 има и два неприятни момента. От една страна, дизайнът на картите е неравномерен - някои като Argonne Forest например, веднага хващат окото, но пустинните карти пък не впечатляват нито визуално, нито като разнообразен геймплей. Равният и обезлесен терен дава прекалено предимство на снайперите, а при липсата на прикрития престрелките често пъти не са забавни.

Другият ни коментар е относно т.нар. Battlepacks. Въпреки че тази система бе опростена от Battlefield 4 насам и не е толкова free-to-play по характер, тя все още означава, че прогресът към нови опции за кустомизация зависи повече от късмета, отколкото от уменията, което по принцип е нечестно като система за награди. За някои това може и да не е проблем, но имайки предвид, че Battlefield 1 е ААА заглавие на съответната цена, не трябва да го пренебрегваме.

Като цяло, Battlefield 1 е игра, която само печели от дългогодишния опит и талант на DICE като водещо в мултиплейъра студио. С изненадващо зрялата си кампания, студиото се доказва и като сподобно на по-затрогващи и автентични истории, а онлайн играта е завладяваща както винаги. При пазар, пълен с игри, които акцентират върху бъдещето, е освежаващо, че завръщането в историята се оказа добър ход за Battlefield 1 и поредицата и от това геймърите само печелят.

Ревю копие на Battlefield 1 за PlayStation 4 ни бе любезно предоставено от нашите приятели и партньори от верига гейм магазини "Пулсар" 

напиши коментар
 

10 мнения
профил »
mirkosoft2 каза на 06.11.2016, 18:51 ?. :
Редактиран на 06.11.2016, 18:53 ?.

Някои забеляза ли, че в музиката на играта е включена песента "Зайди, зайди ясно слънце"?

686 мнения
профил »
the_presator каза на 06.11.2016, 20:03 ?. :

#ripcod
F

370 мнения
профил »
radi каза на 07.11.2016, 17:28 ?. :

Усещам ,4е и Код ще се върне към първата или втората световна :)

93 мнения
профил »
Okab3 каза на 08.11.2016, 05:31 ?. :

Съгласен съм, но ми се иска да продължат да правят КоД-овете във футуристична обстановка, за да има някакво разнообразие. Не ми се ще всяка година да започнат да бълват по 2-3 WW II шутъри.

173 мнения
профил »
Gen.Toast каза на 19.11.2016, 14:42 ?. :

Не мога да повярвам с колко малко контент я пуснаха на пазара, и имат наглостта да искат 100 евро за ultimate edition-а. Геймплеят е задигнат едно към едно от четворката, а кампанията е безумна холивудска простотия на стероиди със съответните безобразни анахронизми и пропаганда.
Щурмовакът има 3 (три) автомата и 2 (две) гладкостволни пушки на разположение, липсва кустомизацията и прогресията която дойде с релийса на тройката и четворката, и когато в крайна сметка дойде и ДЛКто за нашата скромна страна, ще го изкарат че 1/4 от българите са всъщност ескимоси/китайнци/южноамерикански индианци, бива ли такова нещо?

60 мнения
профил »
Sinister Spade каза на 23.11.2016, 10:15 ?. :

Като гледам пак няма кампания за германци или пък дори руснаци. Поправете ме, ако греша, но това ми се струва толкова банално вече, да се пренебрегват всички освен Западните съюзници.

10 мнения
профил »
mirkosoft2 каза на 05.12.2016, 21:36 ?. :

Уникална игра с уникална графика и атмосфера...

1 мнения
профил »
zerN каза на 09.01.2017, 15:07 ?. :

Е то за това няма да си купя тази игра, само да пълня гушите на тъпите американци.
Игра, създадена само за цел американска пропаганда, полза никаква!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Battlefield 1

новини:
DLC-то съдържа две нови карти - Cape Helles и Achi Baba - и осем нови оръжия и ще разкаже историята на десанта при Галиполи през 1915 г.
In the Name of the Tsar носи шест нови карти, 11 нови класа оръжия, нов режим Supply Drop, цялата руска армия и др. Цената на експанжъна е 15 долара.
Този своеобразен анонс повдига въпроси за бъдещето на Battlefield 1, но все пак до следващата година има доста време, особено ако играта се появи през есента.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Halo: Reach 176
Halo 3: ODST 26
Killzone 3 20
Crackdown 2 10
Duke Nukem 3D: Megaton Edition 9
Destiny 2 8
Homefront: The Revolution 5
Doom 2016 5
Legendary 3
F.E.A.R. 3