facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Battle of Britain 2: Wings of Victory
Ревю | 31.08.2005 | автор: Кирил Илиев


оценка:
Производител:
GMX Media
Издател:
GMX Media
Жанр:
Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

Битката за Британия – един от най-вълнуващите периоди от Втората световна война. Фашисткият ботуш тъпче Европа, а сега е дошло време да стъпи и на английска земя. Но какво е попречило на Третия райх да постигне тази цел? Отговорът се крие в небето и въздушните боеве между Луфтвафе и Кралските военно-въздушни сили...

След кратка лекция по история да пристъпим по същество. Battle of Britain 2: Wings of Victory – геймът, за който иде реч, пресъздава точно този период от войната. Когато стартирате играта, пред вас се разкрива основното меню. Там може да избирате измежду две възможности – Instant Action и Campaign. Първата ви предоставя няколко готови мисии и ситуации за тренировка. В тази секция задачите се разделят на три периода – началните конвойни атаки, масираните нападения и тежките бомбардировки. Може да се впуснете в битките като пилот както на Луфтвафе, така и на Кралските военно-въздушни сили. Като за начало ще тренирате Turkey Shot – зад опашката на вражия самолет сте и единственото нещо, което трябва да направите, е да го свалите. Но това не е чак толкова лесно и току-виж се окаже в един момент, че врагът се е зад вас. Може да си премерите силите в дуел 1 на 1, отборно обстрелване и т.н. Общо взето тук нещата седят много добре и имате големи възможности за разцъкване.

Кампанията

е вече друга бира. Тя пак се състои от трите периода, които споменах малко по-горе. Може да играете и от двете враждуващи сили. Интересното тук е, че имате цялата карта на Ламанша, като се изживявате и като обикновен пилот, и, в същото време, като командир, което внася стратегически елемент в играта. През по-голяма част от кампанията ще ръководите различните патрули от самолети на картата. Ще организирате атаки срещу противникови позиции или при наличие на недоброжелателни врагове ще вдигате под тревога ескадроните, с които разполагате. По време на битка ще влезете в ролята на някой от пилотите, за да се разправите лично с натрапниците.

Друг интересен факт тук е, че действието в играта се развива в реално време, т.е. докато вие си водите дадена битка, врагът може да организира някоя атака на друго място. Всичко това го научавате по радиото, тъй че веднага да може да отреагирате на ситуацията. След успешна бомбардировка над летище съперникът ви няма да може да атакува оттам, а ако унищожите някой радарен пост, то противниците ще бъдат „слепи” и по този начин ще забавите отбранителните им реакции. Друга важна подробност е, че разработчиците са се стремили да направят кампанията максимално достоверна спрямо историческите факти, тъй че хората, които си падат по тези неща, ще останат доволни. Присъстват и архивни кадри от войната, за да може съвсем да усетите атмосферата.

Самите битки

Преди всичко да спомена, че управлението на самолета може да бъде както реалистично, така и по-аркадно. В зависимост от стила ви на игра ще влезете в ролята на хардкор ас или ще действате в стил „дръж бутона за стрелба и цели всичко, що се движи”. Битките, освен малки схватки между три-четири самолета, може да се състоят и от масови обстрелвания от по сто бомбардировача и още толкова изтребителя. И то само от едната от враждуващите страни. Има и други неща, за които трябва да се тревожите като турболентност, слаби ветрове, бури (за последните се съобщава по радиото), които могат да ви създадат доста проблеми. Да не забравяме и горивото (разбира се, може да се определя дали то да свършва или не). За да избягате от врага, имате възможност да използвате облаците като прикритие.

Друго интересно нещо са различните самолети. Може да пилотирате общо осем вида – по две модификации от ударния Хърикейн и изтребителя Спитфайър за британците и по два типа от изтребителя Месершмит и лекия бомбардировач Стука (за швабите). Всеки един от тях има характерни статистики като скорост, таван на полета и товар, които ги правят доста различни като стил на игра.

Графичната система

Това е може би единственият аспект, който вероятно ще ви развали удоволствието от играта. Обикновено не може да различите контурите на самолетите на по-голяма дистанция, а на средна те са яко ръбати. Ако решите да летите ниско над земята, за да разгледате забележителностите, няма да останете особено очаровани. Ще забележите, че всичко под вас е една обикновена плоскост, върху която са лепнати лошо направени спрайтове на дървета, ниви и сгради. И по мое мнение обещанията за „невероятно ефектни експлозии” си остават само на думи. Но явно това е разбираемо, при положение че се водят битки от по стотина самолета, а по-слабите машини може и да не се справят с тази задача.

Аудиото пък е на по-добро ниво – може да определите мощността на двигателя единствено по звука например. Изкуственият интелект също заслужава похвала. Вашите другари се движат във формация и я спазват доста прецизно.

Като обобщение може да се каже, че Battle for Britain 2 е доста приличен симулатор, който си заслужава вашето внимание, въпреки че може да се подразните от овехтялата визия. 

 
системни изисквания
хардуер: P 800 MHz, 256 MB RAM | софтуер: Win All, DirectX 9.0
напиши коментар
 

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 08.06.2014, 19:15 ?. :

Помня че някакви пичове я играеха в компютрите до даскало преди 10-тина години. Изглеждаше яка.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
The Sims 4 15
F1 2013 15