facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Batman: Arkham Asylum
Превю | 15.04.2009 | автор: Владимир Тодоров


Производител:
Rocksteady Studios
Издател:
Eidos Interactive
Жанр:
Приключение, Екшън
Платформа:
PC
Излиза на:
18 септември

сайт на играта »
Цена:
77.00 лв.
купи играта »

Не случайно Eidos наричат своя Batman: Arkham Asylum игра, „съвсем близо до съвършенството”. Обикновено подминавам подобни изказвания с повдигната вежда, питайки се кога най-накрая издателите ще престанат да ни пробутват посредствените си заглавия с клиширани до болка изрази. Но в случая със следващата игра, посветена на Черния рицар, съм склонен да се съглася, най-малкото защото Eidos притежават правата над всички комикси по темата, излизали през последните 70 години и могат да почерпят вдъхновение от всеки един от тях, за да създадат най-добрата Batman игра въобще...

Общо взето Batman: Arkham Asylum, която няма да бъде обвързана с лиценза на който и да е от шестте филма, изглежда поразително добре. Както по отношение на графичния стил, пропит с тъмни, страховити, дори брутални тонове, така и със своя геймплей. А той е гъвкав, многопластов и ултра зарибяващ, донякъде напомнящ на The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay. Така че в следващите редове ще се опитам да ви разкажа подробно какво точно ни очаква на 9 юни, когато Човекът прилеп ще кацне и на нашия хард...

Добре дошли в лудницата

Историята в Batman: Arkham Asylum започва със залавянето на Джокера от страна на Батман, който го откарва със своя батмобил директно в психиатричната болница „Аркъм” – там, където в крайна сметка принадлежи, както с въздишка на облекчение констатира и комисар Гордън.

Това, което притеснява нашия маскиран герой обаче е, че ненормалният зеленокос злодей с визия, напомняща Хийт Леджър от „Черният рицар”, се е предал почти без бой. И има защо. Джокерът задейства своя пореден коварен план, избягва от ръцете на охраната, отваря килиите на всички ненормални престъпници в „Аркъм” и затваря Батман, заедно със самия в себе си, в огромната лудница.

Макар че цялото действие в Batman: Arkham Asylum ще се развива именно на въпросния изолиран от Готъм Сити остров, това не е непременно нещо лошо. Този факт ще позволи на авторите – британците от Rocksteady Studios, отговорни за появата на Urban Chaos: Riot Response - да създадат перфектния sand-box геймплей, без да се „разпиляват” твърде много. Всички видяхме какво се случи с Assassin’s Creed и наличието на много градове. Монотонността в крайна сметка надделя, а индивидуалният почерк във всяко едно от селищата се загуби след няколко часа геймплей. Така че не случайно втората част ще се развива единствено и само във Венеция.... В този ред на мисли изборът на лудницата „Аркъм” като основно място за действието е отличен.

Невидимият хищник

Спомняте ли си началото на първия филм Batman на Тим Бъртън, където двама кирливи обирджии обсъждаха най-новата си плячка? Далеч зад тях тихо и смъртоносно се спусна Човекът прилеп, разперил своята черна мантия. Тогава го видяхме за първи път. И за първи път станахме свидетели на неговата способност бързо, ефективно и почти незабелязано да елиминира своите жертви... Класика...

От един от трейлърите, озаглавен “Silent Knight”, става ясно, че точно такъв тип геймплей можем да очакваме и в Batman: Arkham Asylum... Той ни пренася в едно от огромните помещения в лудницата, което е пълно с подчинените на Джокера – идеалното място за т.нар. “Invisible Predator” режим. Целта тук е да елиминирате всички колкото се може по-бързо, като ще спечелите допълнителни точки и определени „постижения”, ако го направите напълно незабелязани.

Дебнене на жертвите

С лекота Батман забива една от куките си в статуята с формата на гарголит близо до тавана, изкачва се до нея за секунди с помощта на автоматичния механизъм, и прикляква тихо, наблюдавайки своята плячка. Неусетно, отново благодарение на своите джаджи, Батман прелита на друга подобна статуя, за да се приближи още повече до хората под него. Способността му да планира внимателно ходовете си, преди да атакува, ще бъде ключова за геймплея в играта. Превключвайки в т.нар. режим “Detective”, за който ще стане дума повече след малко, той вижда къде и колкото точно противници го очакват, с какво точно са екипирани (огнестрелни оръжия, ножове) и т.н. След няколко секунди време планът е предначертан. Време е за действие...

Разпервайки пелерината си, Батман се приземява в една от стаите в залата и поставя първия си капан – експлодиращ гел на стената. След което бързо отлита отново край тавана и го активира. Бум! Един враг по-малко! Останалите са вече под тревога и започват да търсят виновника под дърво и камък. Батман отново каца на земята, прикляква и пропълзява до някаква решетка на пода. Повдига я и бързо се вмъква под пода, само за да изчака жертвата да мине над него, да я сграбчи и обездвижи безмилостно.

Въобще – ще можем да правим всичко, което сме свикнали да гледаме във филмите и комиксите за Батман. Дори ще се спускаме с главата надолу, само за да сграбчим някой от противниците си и да го оставим да виси във въздуха. А после, стига да сме в съответното настроение, ще имаме възможността да срежем въжето точно тогава, когато друг минава под него, за да спечелим постижението „Mind Your head”…

Лице в лице с противника

Почитателите на по-агресивния подход също не са пренебрегнати и ако искате, може да елиминирате противниците си с груба сила и изключителна ловкост. Скачате и още докато сте във въздуха, разперили пелерината си, удряте един от враговете си с краката и след това го довършвате с няколко мощни юмрука в лицето. Прикривате се зад стената и мятате батаранг по патрулиращия на няколко метра от вас човек... Това са само малка част от нещата, които ни очакват в Batman: Arkham Asylum...

Батман не е безсмъртен, нито пък супергерой в пълния смисъл на думата. Но това не значи, че не може да се справи в юмручен бой с огромна група противници наведнъж. Тук идва ред и на втория ключов режим в играта, в който ще сте поставени в нещо като арена, където ще се наложи да победите постоянно прииждащите орди от главорези на Джокера.

За да стане това колкото се може по-бързо и по-ефективно, ще трябва да се специализирате в изпълнението на поредица от слаби и силни удари, които впоследствие ще ви дават достъп до нови специални движения. Например ако извършите пет последователни комбинации от атаки към някого, ще може да го хванете и замерите към електрическа ограда да речем. Или пък да го съборите на земята и да го довършите с няколко мощни удара, представени ви на забавен каданс. Към всичко можем да прибавим и способността на Човека прилеп да прилага и контраатаки, които ще се изпълняват по най-различни начини в зависимост от разположението на врага спрямо вас.

Елементи на RPG

Когато изпълни успешно поредицата от удари, Батман ще бъде обгърнат от ято прилепи и ще получи определен брой точки опит. Тук идва ред и на ролевите елементи в играта. В дървоподобна система играчите ще могат да разпределят точки из уменията на своя герой там, където намерят за добре. По този начин ще получавате нови бойни движения, ще може да събаряте противниците си много по-бързо, ще ъпгрейдвате джаджите си, ще се научавате да хвърляте по няколко батаранга наведнъж и т.н.

Детективът Батман

Третият ключов режим от геймплея, наречен “Detective”, ще напомня донякъде на сериала „От местопрестъплението”. Нашият герой ще бъде екипиран с набор от инструменти, напълно в стила на съдебната медицина. Например със сигурност ще търси следи от отпечатъци. Защо му е притрябвало да го прави това обаче, тепърва ни предстои да разберем. Говори се, че играта ще има система, подобна на тази в Dead Space, която ще ви подсказва накъде трябва да вървите, за да изпълните задачата си. Така че търсенето на отпечатъци е може би точно това.

Когато активирате “Detective” режима, ще може да виждате и всички „важни” за вас места. Например къде да забиете куката си, кои стени са достатъчно слаби, за да ги взривите и да накажете минаващите покрай тях противници. Въобще – ще бъдем улеснени в почти всяко едно отношение.

Босовете в играта

Марк Хамил – прословутият Люк Скайуокър от „Междузвездни войни” – отново ще озвучава архизлодея Джокера. Така, както го правеше дълги години наред в анимационния сериал за Тъмния рицар. Неговият герой обаче няма да е единственият „бос” в лудницата. Батман ще се срещне и с Килър Крок, Арле Кин, Зсасз, Гатанката, Пингвина, Плашилото, Отровната Айви, Мистър Фрийз... А от наскоро излезлия трейлър стана ясно, че и Бейн ще намери място в играта – един от най-интелигентните и физически мощни противници на маскирания пазител на Готъм Сити.

Тези босове ще представляват различна страна от Батман и не всички ще могат да се мерят с огромния му набор от умения. Затова някои битки с тях ще фокусират върху меле бой, други върху джаджите на прилепа, а трети – ще наподобяват сраженията с гигантските босове в Zelda.

Носят се слухове, че ще можем да играем и с престъпниците в играта. Това обаче не е потвърдено, пък и дори да се окаже вярно, може би това ще стане възможно, чак след като превъртим Batman: Arkham Asylum.

Нереално красива и брутална

Що се отнася до визията – играта изглежда поразително добре и изключително тъмна и брутална. Тя може и да няма нищо общо с филмите на Кристофър Нолън, но си личи от километри, че авторите са черпили силно вдъхновение от тях, поне що се отнася до атмосферата. Batman: Arkham Asylum ще се захранва от Unreal Engine 3, което само по себе си трябва да е достатъчно. Струва ми се обаче, че Rocksteady Studios са отишли много по-далеч. Извратеният дизайн на злодеите, визията на Батман, всяваща страх у своите противници, мрачните коридори на лудницата, осветявани единствено от проблясващите на моменти светкавици... Всичко това изглежда просто поразително.

Наистина Batman: Arkham Asylum се оформя ужасно сполучливо. Това донякъде вероятно се дължи на факта, че играта не е пришпорвана от крайни срокове и ще излезе точно тогава, когато е готова. До 9 юни остава още малко. Дали Rocksteady Studios ще ни дадат един култов летен блокбъстър? Искрено вярвам, че ще е така. Междувременно, ако нямате търпение, предлагам да се запознаете със следните комикси - Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth, Batman: The Last Arkham и Arkham Asylum: Living Hell, за които се говори, че са в основата на тази страхотна екшън-приключенска игра... 

напиши коментар
 

22 мнения
профил »
kris_dil каза на 16.04.2009, 13:52 ?. :

яка игра чакам я с нетърпение

508 мнения
профил »
Ragnarous каза на 26.04.2009, 07:19 ?. :

И аз. Само че искам да Ви попитам - как смятате, играта ще има ли хорър елемент(и) ?

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 16.04.2009, 14:52 ?. :

Четох интервю, в което питат Epic Games коя е най-красивата игра правена с техния енджин (UE3). Те разбирасе веднага се изцепиха със своята UT3, но след това казаха, че Arkham Asylum ще е с наистина с добра графика и изглежда тя ще оглави класацията. От трейлърите наистина изглежда много внушителна.

BTW, Влад, да знаеш колко часа ще е геймплея и в последния абзац си пропуснал едно "ъ" на думичката блокбъстър. : )

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 16.04.2009, 14:56 ?. :

:D "Ъ"-то е вече на мястото си. :) А иначе нямам представа колко часа ще е геймплея. :) Надявам се доста, Батман е може би единственият герой от комиксите, който наистина харесвам.

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 16.04.2009, 16:03 ?. :

На мен пък ми е Spawn и веднага след него е Ghost Rider, но мисля, че и тази игра ще ме задоволи. ; Д

370 мнения
профил »
des каза на 16.04.2009, 15:17 ?. :

Много ми хареса превюто.Наистина очаквам една изключителна игра,надявам се да няма издънки.
П.С:Владо,и аз като тебе...От всичките комкси май само Батман ми допада,а последният филм за него си беше просто размазващ :Р

130 мнения
профил »
Omerta каза на 16.04.2009, 18:17 ?. :

Физиономията на Батман е много странна. Не знам защо е толкова ръбав, нали е от добрите? Не, че съм очаквал да гледам Крисчън Бейл.

3 мнения
профил »
Evil14 каза на 16.04.2009, 21:56 ?. :

според мен играта щее уникална визия точно както е в комиксите мрачна зловеща готическа и батман изглежда супер въобще нее ръбат дано само да ми тръгне :D поздрави на владимир много добра статия :D

112 мнения
профил »
torbalan4o каза на 17.04.2009, 17:24 ?. :

Аз Батман го харасвам заради последния филм иначе комикси не съм чел, но играта изглежда наистина страшно добре.Супер ще са всички неща и мисля че определено ще я играя, а това превю още повече ме зариби имисля да видя дори кои са тези комикси в основата на играта.НАкрая ще разберем дали това наистина ще е БАТМАН :P.

342 мнения
профил »
nero9333 каза на 17.04.2009, 18:09 ?. :

вярно ли е 4е 6те е изцяло онлаин

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 18.04.2009, 01:16 ?. :

Пр04ети р3вют0 и 0т къд3 ти д0йде тази н3л3па идея?

342 мнения
профил »
nero9333 каза на 30.04.2009, 20:19 ?. :

ми от едно списание в пц мания едно на гта 4 е корицата там пи6е онлине онли

2 мнения
профил »
Nickname Here каза на 18.04.2009, 14:49 ?. :

Харесвам Батман /по-скоро Жокера/ от The Dark Kight,иначе преди не ми е правел впечетление.
Но тази игрица ми изглежда добра,чакам я с нетърпение. :)

370 мнения
профил »
des каза на 19.04.2009, 18:36 ?. :

Аз лично очаквам много от тази игра и се надявам наистина да си заслужава.Все пак трябва да се изиграе това нещо.До колкото разбирам от превюто,ще има доста персонажи и нямам как да се изпуснат сцените,в които ще се забъркваме с главния герой

16 мнения
профил »
k0k1ch4 каза на 21.04.2009, 20:55 ?. :

Нямам търпение да го видя този прилеп :)

35 мнения
профил »
tikira каза на 24.04.2009, 09:28 ?. :

Играта изглежда готина чакам я с нетърпение, но искам да попитам дали може да се плаща в евро като си поръчаш игра от Pulsar????

3 мнения
профил »
bonev123 каза на 24.04.2009, 19:12 ?. :

Ако Rocksteady спазят обе6танията и оправдаят о4акванията за играта , тя със сигурност 6те бъде много добра.

1 мнения
профил »
ludiqbg каза на 24.04.2009, 21:06 ?. :

izvinqvam se no mojeli kum igrite da pi6ete dati na izlizane

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 27.04.2009, 15:11 ?. :

Да, ludiqbg, и това ще стане факт в най-скоро време.

11 мнения
профил »
Makedonski каза на 01.05.2009, 18:15 ?. :

Абе не знам, но около емблемата на Батман се завъртат от успешни, по-успешни проекти. Не стига, че се създаде най-стойностният филм за комикс герой евър, а пък и тази игра май ще остане в историята.

Да си го кажем направо, че изглежда много красиво, но, ако напълнят и геймплеят със всичко от статията...няма да е само шарената, куха графика, ами и предизвикателство.

Марвел ще има да си гонят опашката...


128 мнения
профил »
qcetoo каза на 08.05.2009, 11:48 ?. :

Игра за Батман и то хубава наи сетне!!!

54 мнения
профил »
guitar_man123 каза на 25.05.2009, 20:55 ?. :

Хмм ... костюмът на Бруси можеше и да е по добър, не мислите ли? ;)

13 мнения
профил »
massari_fen каза на 12.06.2009, 06:45 ?. :

Ами мисля че ще е яка.Чакам я!!!

1 мнения
профил »
ZDeight каза на 17.06.2009, 11:24 ?. :

Mисля , че ще е много готина и бих искал да я имам когато излезе , но компютъра ми сигурно няма да има нужните изисквания... =(

7 мнения
профил »
Mitaka каза на 18.06.2009, 07:36 ?. :

nqmm t1rpenie da izleze !

35 мнения
профил »
Chavo1234 каза на 25.06.2009, 09:04 ?. :

NQMAM DUMI STRAHOTNA IGRA!!

73 мнения
профил »
Xtremal каза на 30.06.2009, 11:33 ?. :

Браво ставаме доста Батман феновете.Имам почти всички комикси с него.Да не говорим колко детски съм изгледал с Батман.Играта ми допада и 100% ще ми хареса.Все пак ми е любимия комикс герой

86 мнения
профил »
Children of Bodom каза на 04.08.2009, 22:53 ?. :

o0 Супер, Мищката с крилете и яките тупалки се зажръща! Ще се играе :P

7 мнения
профил »
big_9 каза на 06.08.2009, 06:40 ?. :

Тази игра как жи са и изискванията

7 мнения
профил »
big_9 каза на 19.08.2009, 09:22 ?. :

mn qka e igrata nqkoi da dade otgovor i kak vi i sa parametrite
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Batman: Arkham Asylum

Ревю:
Тази игра не е само и единствено за фенове на книжките с картинки – тя е за всички любители на екшън жанра. Мрачна, обсебваща те, убийствено добра.

Превю:
Въпреки че демото е болезнено кратко, то все пак успява да ни даде някаква смътна представа какво да очакваме от една от най-рекламираните игри на годината.

Чийт:
Тази игра не е само и единствено за фенове на книжките с картинки – тя е за всички любители на екшън жанра. Мрачна, обсебваща те, убийствено добра.

новини:
Колекцията Batman: Return to Arkham, която бе отложена малко преди премиерата си, явно няма да се завърне скоро.
Ежегодното издание на Академията за филмово и телевизионно изкуство удостои екшън-приключението на Rocksteady с приза за най-добра игра на изминалата година.
Такова е обещанието на шефа на студиото Rocksteady Games, който вярва, че новата игра ще бъде положителна изненада за всички фенове на супергероя.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 3 80
Assassin's Creed III 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48