facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Baldur's Gate: Enchanced Edition
Ревю | 17.12.2012 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Overhaul Games
Издател:
Atari
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Качествена, макар и не перфектна, реконструкция на една велика игра, която ви спестява инсталирането на един куп модификации върху оригинала

Геймплей, който устоява на теста на времето

Три нови герои

The Black Pits предоставя напрегнати тактически битки на арена

Ръчно изрисувани анимации, заменящи овехтелите клипчета на оригинала

минуси

Бъгове

Pathfinding-ът е все така калпав

Помните ли 90-те години на миналия век? Мъчно ли ви е за тях? Вече може да се завърнете в тях за отрицателно време с помощта на ролевата игра Baldur's Gate и машината на времето, наречена Enhanced Edition.

А заслужава ли си всъщност? Е ли Enhanced Edition-а наистина качествено подобрено издание на старата класика? Дали някои от новите елементи, добавени в него, не развалят нейната монолитност? Да видим...

Още в първия миг, в който пуснете играта,

ще видите първите разлики - смешните от днешна гледна точка анимации на оригиналния Baldur's Gate са заменени от доста приятни и ръчно изрисувани сцени, които идеално пасват на цялостната визия на ролевата игра. А тя, за щастие, е останала непроменена в своята основа. Просто в момента нейните текстури са адаптирани за широкоекранни разделителни способности. Добавена и възможността за леко приближение и увеличение със скрола на мишката, но това едва ли е опция, която ще използвате често.

Общо взето отвсякъде блика познатост и носталгия и чувството да се завърнеш в един любим един свят, в който за последно си бил преди толкова много години, е изключително.

Веднага прави впечатление и бутонът за Quick Save в лявата част на екрана, който е изключително удобно нововъведение, тъй като Baldur's Gate: EE, подобно на своя оригинал, рядко се сеща да прави автоматичен запис и това може да доведе до досадно преиграване на едни и същи сегменти по няколко пъти.

Що се отнася до новото съдържание,

част от него идва директно от Baldur's Gate II: Shadows of Amn, като класове, подраси, клас kits и т.н. Т.напр. Blackguard вече е достъпен, дори Kensai или Swashbuckler. И катани може да екипирате, но не очаквайте да попадате на тях особено често.

Що се отнася до наистина новото съдържание, по време на своето приключение ще се натъкнете на три нови героя - Wild Mage на име Neera, монахът Rasaad и полуоркът Dorn, който е Blackguard. И тримата си имат свои собствени куестове, и с тримата може да завържете романтични връзки. Нещо повече - новите герои, създадени от Overhaul Games, пасват идеално в света на Baldur's Gate. Така, сякаш наистина са били създадени преди 14 години от BioWare. Диалозите с тях са отлично написани и онези от вас, които никога не са имали удоволствието да играят на Baldur's Gate, няма въобще да ги различат като наистина ново съдържание (освен може би по озвучените им реплики).

В основното меню пък ще откриете и The Black Pits -


една от най-мащабните новости в Enhanced Edition-а. Тук ще имате възможност да създадете група от шест героя и да вземете участие в поредица от напрегнати битки на арена. Спокойно - ще имате възможност да си почивате и да купувате нови предмети между сраженията. За щастие не сте длъжни да се занимавате с The Black Pits, ако това не е по вкуса ви (като на мен самия), и може директно да потънете в необятния свят на Baldur's Gate.

И все пак основният въпрос остава - възможно ли е една игра да бъде все така пленителна и интересна дори след 14 години. Ако се казва Baldur's Gate, определено!

Дори и да махнем очилата на носталгията,

които мнозина стари геймъри имат навика да носят от време на време, ролевото приключение на BioWare определено е сред лидерите в жанра, дори и днес. Ако не сте се докосвали никога до него, сега е моментът да го направите. От днешна гледна точка единствената игра, която се доближава малко или много до него, е Dragon Age: Origins. Не случайно BioWare я наричаха „духовният наследник на Baldur's Gate".

Каквото и да си говорим обаче, Baldur's Gate е значително по-предизвикателна и непрощаваща. След кратък туториъл тя ви захвърля от уюта на вашия дом в Candlekeep директно в гората, в неизвестното. На място, където първата гадинка, която ви срещне, спокойно може да ви заколи за нула време.

Онези от вас, които не са запознати с правилата на AD&D 2e пък, ще бъдат принудени не веднъж и два пъти да се почесват по главата, чудейки се какво означават определени съкращения в екрана със статистиките и какво по дяволите значи 1d2 щети на оръжието.

Единственото нещо, което мога да ви кажа е - дайте й шанс и няма да останете разочаровани. Overhaul Games са свършили добра работа да вдъхнат нов живот на Baldur's Gate и макар и работата им да не е перфектна, тя определено е похвална. В този ред на мисли - Enhanced Edition-а страда от различни бъгове, присъщи най-вече за новите герои. Откриваме и различни проблеми с аудиото - играта забива под определени звукови карти, липсват реплики и т.н. Всичко това обаче (надявам се) ще бъде отстранено със съответните пачове.

Безумният pathfinding на групата ви също е останал непроменен и е особено дразнещ в по-тесните пространства, където може да бъдете заклани като едното нищо, ако не внимавате. 

В основата си обаче Baldur's Gate остава велика игра. Едно ролево приключение, в което ще искате да надзърнете във всяко едно кътче на неговия свят. Което изобилства от интересни герои, куестове и ситуации и което ще ви впримчи с часове наред пред мониторите на вашия компютър. Стига да му позволите. А ако все още се колебаете, вижте какво мнение е изказал нашия бивш колега Генко Велев през далечната 1999 г... 

 
системни изисквания
1-гигахерцов процесор, видео карта с OpenGL 2.0 поддръжка, 512 MB оперативна памет, Win All
напиши коментар
 

445 мнения
профил »
goblin каза на 18.12.2012, 16:51 ?. :
Редактиран на 18.12.2012, 16:53 ?.

Flawed but still classic - http://arstechnica.com/gaming/2012/12/baldurs-gat e-enhanced-edition-review-a-flawed-classic/
The good news is that nothing has gone drastically wrong - http://www.eurogamer.net/articles/2012-12-03-bald urs-gate-enhanced-edition-review

Трудно да ме убедят след като съм взел ГоГ едишън за 10$, да дам 20 за почти същото с интегрирани Widescreen, Unfinished Bussiness и TuTu модове /то последния по-добре без него за да не прецака и без това калпавия комбат/ след подобни ревюта :P

524 мнения
профил »
white storm каза на 18.12.2012, 17:46 ?. :

Enchanced Edition на Вещера си заслужава. Това тук, не мисля, че оправдава цената си, особено ако някой я има купена оригинал като мен.

598 мнения
профил »
XENOpz каза на 18.12.2012, 18:16 ?. :
Редактиран на 18.12.2012, 18:20 ?.

Честно, не хейтя, но за мен Neverwinter Nights 1 си остава най-доброто RPG. Не бях играл Baldur's Gate до скоро и може би съм имал твърде високи очаквания.

И все пак:

Хубавото:
- Музиката е невероятна. На мен ми напомня много на музиката от Конан Варварина с Арнолд (който не го е гледал да се засрами, филмът е изненадващо дълбок за фентъзи).
- Графиката е достатъчно завладяваща и си върши работата. Последната територия, която видях преди няколко дена наистина ме накара да се възхитя на това, как всички елементи от фона работят заедно и изглеждат естествено.
- Историята (поне за сега) е увлекателна.
- Играя с приятел и кооперацията с voice chat по skype е много забавна.
- Пускат пачове много често и вече са изгладили доста от бруталните бъгове (забиването на играта когато почивате в гостилница, докато сте в multiplayer).
- Срещнах Дризт До'Урден (от книгите на Р. А. Салваторе за Долината на Мразовития вятър (Icewind Dale)).
- Филмчетата напълно обективно "галят окото."

Лошото:
- Pathfinding-ът е ужасен.
- AD&D е идиотска система. Някои статистики намаляват, за да са по-добри, но ефектът им се измерва в положителни числа. Други статистики пък работят по обратният начин. Не е трудно да се разбере как работи системата, но просто е невероятно непостоянна в решенията си по "математизирането" на света.
- Повечето територии са празни, което много ме обезкуражава да изследвам света.
- Вдигането на нива с някои класове (fighter) е безумно скучно (просто се натиска level up и нивото е вдигнато без никакви опции за настройки освен понякога специализация по оръжие) и не доставя удовлетворение.
- Loot-ването е трудно когато няколко врагове умрат близо един до друг.

326 мнения
профил »
Daynov каза на 18.12.2012, 18:55 ?. :
Редактиран на 18.12.2012, 20:35 ?.

Разликата между двете версии е че на ЕЕ ще му трябват още пачове, за да върви почти толкова добре колкото нормалната версия с 2-3 мода. Голяма излагация като цяло и определено не си заслужава парите, които искат за нея.

Иначе NWN ставаше само ако играеш някой модул / в персистънт урлд. Кампанията е най-безинтересното нещо излизало от ръцете на BioWare през цялото им съществуване като компания. Първият експанжън малко пооправи нещата, а втория беше доста добър, но оригиналната кампания си остава трагедия.

445 мнения
профил »
goblin каза на 18.12.2012, 19:28 ?. :

BG е страхотна като РПГ изживяване и world exloration. Определено си заслужава да се изиграе и като добър и като зъл персонаж.

Слабото и място е комбатът - Icewind Dale показаха как това може да е увелкателно и с AD&D система с леки модификации /е то ID си е основно ориентирана за битки/.

Но при БГ изпъкват всичките минуси:
- първо в AD&D2.0 е в сила правилото "THAC0 rulez them all"
- системата е балансирана за герои 8-12 ниво /към 20 са полубоговете, а след 25 боговете/ и в резултат много класове и раси са просто lame след 12 ниво - например за лък правиш Fighter, a Ranger e само за да дуалнеш в Cleric с високи статове. Подобно е и с Thief - трябват ти само 3 нива преди Mage или Fighter. Да не говорим за дуавлването на Fighter в Маge - за да получиш ultimate класът за level cap над 12 или колко излишно е всичко останало с достъп до 9то ниво магии.
Именно затова смятам вдигането на level cap и ползването на системата от двойката за минуси на ЕЕ.

10 мнения
профил »
Dungeonnik каза на 18.12.2012, 20:24 ?. :

Не може да се играе от бъгове.
Голямо съсипване на велика игра.
За 10 години са успяли да направят 1000 бъга нищо повече който дразнят много.
За 6 дена 3 пъти я почвам от начало заради бъгове, но днес се отказах вече.
В форума на играта се говори само за това.

10 мнения
профил »
Dungeonnik каза на 19.12.2012, 07:46 ?. :

Най много ме издразни мисията на Дорн.
Стигнах до там да убия Симеон, до тук добре но след като го убия не става нищо и когато се върна след малко на същото място пак е жив. Така няколко пъти и Дорн напуска групата защото не искам да му помогна.

679 мнения
профил »
torrin каза на 19.12.2012, 07:39 ?. :

всъщност не е направно нищо кои знае какво, просто е преиздадена все същата игра, тук-там са добавили някое npc и толкова.
В еурогеймър има подробна статия с изказвания от разработчиците, как всъщност са искали да правят Baldurs Gate HD, но не са открили оригиналните бекгроунди и арт и не е имало как да ги преправят, затова са решили просто да преиздадат играта, статията е достаинтересна, който се интересува

http://www.eurogamer.net/articles/2012-12-17-enha ncing-baldurs-gate-the-bioware-veterans-who-dared

Иначе за мен единствената екстра е ipad версията, въпреки някой проблеми с интерфейса, като цяло се е получило сравнително сполучливо и е доста забавно да се играе BG на таблет

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 19.12.2012, 14:34 ?. :

Забавното е, че всъщност Ipad версията от която смятаха да правят пачките изначално е получила отказ от Apple и все още няма да я бъде.

679 мнения
профил »
torrin каза на 20.12.2012, 08:22 ?. :
Редактиран на 20.12.2012, 08:26 ?.

ами нещо си се объркал, мобилната версия се забави поради някакви технически проблеми но излезна преди седмица или повече, аз вече я разцъквам.

За това и по горе писах че основната екстра е версията за таблети, иначе по добре оригинала с туту модула е доста по сполучливо. Пробвах да играя EE версията на един нетбук но се оказа че има бъг и не работи добре на интелската видеокарта с която е въпросния нетбук, доста хора се оплакват по форумите.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 20.12.2012, 14:27 ?. :

Не съм разочарован, защото това е, което се очакваше. Не знам другите, които мрънкате, какво точно сте очаквали от това ЕЕ - не четяхте ли, не следяхте ли последната година... какво? Единствено цената би могла да допринесе за неприятния привкус, но, да си призная, не се реших да ги платя, затова и не съм разочарован. Просто ще я врътна с кеф наново и толкоз!

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 21.12.2012, 17:23 ?. :

пише се ENHANCED, но нищо
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Baldur's Gate: Enchanced Edition

новини:
Това е "масивно" допълнение към епичната ролева поредица, действието в което се развива между събитията от първата игра и Baldur's Gate II: Shadows of Amn.
Край, смартфоните ни вече няма да се ползват за говорене. Не и докато не минем пак Baldur's Gate
Феновете на Baldur's Gate, които все още не са се сдобили с Enchanced Edition-а на играта, могат да го направят само срещу скромните 3,49 евро.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Baldur's Gate 2
Baldur's Gate 2 - Shadow of Amn 1
Baldur's Gate 2: Darkest Day
Baldur's Gate II: Throne Of Bhaal
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78