facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3, Xbox One
 
   
 
Army of Two: The Devil's Cartel
Ревю | 25.03.2013 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Visceral Games и др.
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PS3, Xbox One
сайт на играта »

плюсове

дълга кампания с много екшън

няколко силни скриптирани моменти

Frostbite 2 в действие

екзотични възможности за кустомизация

в ко-оп адреналинът се качва

минуси

по-комплексна кампания щеше да е плюс

липса на индивидуалност

Ако искаме да сме честни трябва да признаем, че единственото хубаво нещо в оригиналната Army of Two бе идеята. Извън това играта бе доста скучна, недоизпипана и грозна – поредното доказателство за това, че Unreal 3 енджинът е ползван от мнозина, но овладян само от малцина. За щастие The 40th Day бе доста по-добро продължение, което замени различните горещи точки от оригинала с една-единствена дестинация – екзотичния Шанхай – и оправи доста от проблемите на предната игра. Devil’s Cartel отново залага на една локация в лицето на раздираното от нарко войни Мексико, но дали това е достатъчно, за да спечели играта уважението на феновете?

Нарко трилър по мексикански

Главните герои на предните две игри бяха двойка очукани от живота и битките наемници на име Сейлъм и Риос. След като в първата част станаха жертва на предателство, те създадоха собствена компания с името T.W.O. Този път обаче играчите влизат в ролята на двама от техните служители, кръстени с прозаичните имена Алфа и Браво. Сейлъм и Риос все пак се появяват, но за кратко и след като единият загива в началото на игра, задачата да оправят настъпилата бъркотия се пада именно на Алфа и Браво. А тя е пълна, след като наемниците са се замесили в една гангстерска война, чиято мишена е честен кандидат за кмет в мексикански град. За съжаление този път липсват моралните избори, пред които героите се изправяха периодично и които правеха The 40th Day по-интересна – в Devil’s Cartel всеки, когото срещнете, просто трябва да бъде застрелян. От друга страна въпреки, че е плоска, историята все пак предлага един-два изненадващи момента, които се появяват точно, когато започва да губи скорост - особено ако сте играли предните игри.

Една интересна механика

Поредицата Army of Two е замислена изключително като ко-оп игра и то още от време, в което на тази характеристика не се залагаше толкова. Дори и да играете сами, изкуственият интелект управлява вашия партньор, а за да извлечете максимума от ситуациите е необходимо да добавяте и по нещо от вас под формата на различни команди. Подобно на предните две игри Devil’s Cartel представлява тактически шутър от трето лице, в който се залага изключително на прикриването и координираните действия. Дизайнът на нивата е нещо средно между полуотворен и линеен, така че едновременно да не се отклонявате прекалено много от предварително зададения път, но и да имате точно толкова свобода на действие, колкото ви е необходима за изпълняването на някоя тактическа маневра.

В това отношение играта следва една отъпкана пътека от първата до последната мисия. Действително на Easy може и да не се възползвате толкова от различните укрития около вас, но дори и тогава от време на време идва ситуация, при която не може просто да се втурнете напред. Обикновено това са моменти, когато вие и вашия партньор се сблъсквате с някое укрепено картечно гнездо, което прави фронталната атака невъзможна. Тогава единият остава на място, за да привлича вражеския огън, а другият започва плавна заобиколна маневра, чиято цел е да удари противника отстрани. Трябва да отбележим, че за разлика от The 40th Day тук отсъства Agro системата, която внасяше допълнителна динамика в играта. Вместо това тук присъства функцията Overkill, която ви позволява след натрупването на определен брой килове да влезете в състояние на временна неуязвимост. Вашият партньор също може да постигне свой Overkill, който да активирате вместо него. За ефектния характер на престрелките помага и енджина Frostbite 2, благодарение на който разрушението на околната среда и аудио ефектите от оръжията са доста добри и напомнят на Battlefield 3.

Истината е, че началото на Devil’s Cartel не е много убедително, но постепенно нещата си идват на мястото. Играта е умерено забавна, а на моменти дори и доста динамична. Някои моменти като едно чудесно скриптирано авто преследване малко след средата на играта загатват за допълнителния потенциал, но в основата си Devil's Cartel не изневерява на структурата си. Фактът, че практически всичко се развива по една и съща схема означава, че за да изпитате истинско удоволствие задължително трябва да играете с приятел. Изиграна от един човек, Devil’s Cartel „става“; в ко-оп играта е категорично над средното. 

Кустомизация за двама

До голяма степен истинските герои на Devil’s Cartel са не Алфа и Браво, а техните оръжия и екипировка. Всеки кил, който регистрирате по време на мисията ви дава различен брой точки, които след това може да осребрите за добри стари долари. Киловете се оценяват на базата на система подобна на тази в Bulletstorm, като обикновеното убийство е най-простото. Ако направите хедшот, взривите някого с помощта на граната или пък вдигнете във въздуха кола, зад която се крие враг, всичко това ви дава повече точки. Същото се отнася за ситуация, при която заобиколите врага отстрани или съсредоточите огъня си върху някого заедно с нашия партньор. След края на всяка мисия събраните пари се използват за купуване на нови оръжия и екипировка, както и ъпгрейд на съществуващите.

Опциите за кустомизация са доста големи и засягат както прочутите маски (включително и такава, наподобяваща Айзък от Dead Space), така и костюмите и преди всичко оръжията. Те са разделени на три вид – главно, второ и допълнително – а вариантите, които може да постигнете при модификациите са изключително екстравагантни. Искате да сложите лазерен мерник на вашата помпа? Няма проблем. Предпочитате да поставите приставка на автомата ви за по-удобно държане? Възможно е. Ъпгрейдите на оръжията са една от основните движещи сили в Devil’s Cartel, защото стимулират по-творческа игра и дават нови възможности.  

Защо "само" четири звезди?


Може би един от малкото, но в същото време сериозен недостатък на Devil’s Cartel е липсата на достатъчна дълбочина в играта. Въпреки че над нея са работили цели три студия, начело с Visceral Games (създатели на екшън хорър поредицата Dead Space), подпомагани от Danger Close (Medal of Honor: Warfighter) и EA Montreal (Army of Two: The 40th Day), в нито един момент играта не внушава излъчване на солиден ААА проект, в който са изсипани достатъчно пари и усилия. Замяната на Unreal 3 с Frostbite 2 действително дава нови физични ефекти, но изглежда потенциалът на енджина не е използван напълно – визуално Devil’s Cartel отново е малко на средно ниво като сцените на открито определено изглеждат по-добре за сметка на тези вътре. Музиката в играта е композирана от известният Брайън Тейлър, който е писал музикалното оформление на хитове като Fast Five и Iron Man 3, както и на Call of Duty: Modern Warfare 3. Въпреки това нито озвучението е на особено високо ниво, нито анимациите са от класата на Tomb Raider или новия God of War (разбира се, това е малко нечестно сравнение, но все пак примерите са доста пресни). При цялата си кичозност Thе 40th Day бе по-впечатляваща по отношение на презентацията, а Сейлъм и Риос са с доста повече характер от Алфа и Браво.  Връщането на моралните избори заедно с по-комплексна кампания, за която загатват някои силни моменти като въздушното преследване към края, определено щеше да бъде от полза, но най-вероятно усилията на Visceral са били съсредоточени повече върху Dead Space 3.

Независимо от това Army of Two: Devil’s Cartel е изненадващо дълъг и солиден екшън, който блести най-вече в ко-оп. Ако пък посегнете към него с ясното съзнание, че ще играете сами, то Devil's Cartel със сигурност заслужава едно пълно изиграване. 

напиши коментар
 

173 мнения
профил »
Delian каза на 26.03.2013, 18:41 ?. :

Играта е горе-долу добра!
Жалко, че я няма за PC!

261 мнения
профил »
bo6kata каза на 26.03.2013, 22:04 ?. :

Е то Army of Two си е конзолен франчайз, щеше да е изненадващо да я пуснат за PC

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 29.03.2013, 19:15 ?. :

Army of two игрите винаги са ме кефили и като я гледам новата, направо му се чудя на Иво Цеков, при наличието на такива големи имена като Visceral Games и Electronic Arts, защо и е дал само четири звезди? По отношение на графика, озвучаване и геймплей определено се наблюдава еволюция в сравнение с Thе 40th Day. Според мен играта си заслужава поне 5-те звезди. Нали? :D

92 мнения
профил »
ex1s7 каза на 30.03.2013, 06:57 ?. :

Значи щом играта се прави от high profile publisher, автоматично трябва да получи висока оценка?

logic=flawless

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 30.03.2013, 16:35 ?. :

Ами обикновенно така става, замисли се където има Blizzard Entertainment, там са и големите оценки и обикновенно са обосновани, но не винаги. А че новото Army of two си заслужава 5-те звезди, съм се аргументирал добре....

92 мнения
профил »
ex1s7 каза на 30.03.2013, 16:52 ?. :
Редактиран на 30.03.2013, 16:54 ?.

Играта е мизерия в сравнение със старите Army of Two игри.

Героите са сменени и им липсва химията, която я имаше при стария дует
Няма хумор
AI-то е отвратително
Повторяем геймплей
Левъл дизайна е под всякаква критика
Играта се взема прекалено на сериозно
Няма competitive multiplayer

The list goes on and on but I've made my point.

560 мнения
профил »
dogma каза на 30.03.2013, 08:30 ?. :

Лично на мен играта ми хареса. В началото ми беше малко скучна, но после набира скорост и екшънът си заслужава. Не е нещо, което бих изиграл повторно - поне не и сам - но е приятна и неангажираща игра.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Army of Two: The Devil's Cartel

новини:
Конзолните геймъри ще имат възможност да опитат от кооперативния режим, който е в основата на новия екшън от трето лице Army of Two: The Devil's Cartel.
Станаха известни т.нар. achievements, с които ще трябва да се справите, за да повишите вашия Gamerscore резултат чрез Army of Two: The Devil's Cartel.
Създателите на Dead Space готвят нова доза кооперативен екшън с маски и мексикански нарко картели за собствениците на PS3 и XBOX360.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Grand Theft Auto V 142
God of War III 67
Assassin's Creed 2 (PS3 и Xbox 360) 62
Bayonetta 46
Grand Theft Auto V 29
Assassin's Creed: Brotherhood 29
Alan Wake 27
Metal Gear Rising: Revengeance 25
Transformers: The War for Cybertron 23
Quantum Break 19