facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
ArcaniA: Gothic 4
Ревю | 16.10.2010 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Spellbound Entertainment
Издател:
JoWooD Entertainment
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
79.95 лв.
купи играта »

плюсове

Аркания е детайлна и красива

Любопитно развитие на историята след Gothic 3

Ще се срещнете със стари приятели – Диего, Горн…

Изборът между две различни цветови гами на света – по-ведра и по-мрачна, „готическа” е добро хрумване

минуси

Лъжливо отворен свят, линеен геймплей

Елементарни ролеви елементи

Посредствени диалози, реплики, сведени до един избор

Няма фракции

Твърде лесни битки

Ужасно озвучени реплики

Не можете да плувате

Като стар фен на поредицата нямаше как да не посрещна новината за четвъртия Gothic със завидна доза скептицизъм. Piranha Bytes – едно от малкото гейм-студия, което е успявало да ме задържи с часове пред екрана на монитора – е отстранено от проекта. Нещо повече – за пръв път в историята на поредицата играта е предвидена и за конзоли. Решение, което, неминуемо обрича ролевата поредица на елементарност, поне що се отнася до RPG елементите.

И сега, когато ArcaniA: Gothic 4 е най-накрая на пазара, се оказа, че е имало защо да се притеснявам. На практика всичко онова, което направи Gothic велика поредица, е събрано накуп и безцеремонно изхвърлено в най-близкото кошче. С други думи –

старите фенове ще  бъдат изключително разочаровани 

Връзката с предишните части е предимно на ниво история. Ще се срещнете с някои от старите ви приятели – като Диего, Горн и др. – които ще ви разкрият част от събитията в миналите части. Но когато става дума за геймплей механика – почти всичко е елиминирано.

Изследването на новите територии бе в основата на цялата поредица. Първите три Gothic игри те захвърляха в света и те оставяха сам избереш своя път. Ако не искаш да се занимаваш с основната история, можеш да поемеш накъдето ти видят очите, да отидеш дори до края на света. Къде ли ще те отведе пътечката вляво? До пещера с някой опасен звяр! Плюй си на петите и се качи на отсрещното хълмче, за да събереш малко билки, пък току-виж си се натъкнал и на някое скрито съкровище. А какво е това в далечината – малка къщурка? Сигурно обитателите й се нуждаят от моята помощ. Да видим…

За мое огромно съжаление обаче, напук на обещанията,

светът в ArcaniA: Gothic 4, е лъжливо отворен

Да, той е монолитен. Но за съжаление е разделен на малки територии, връзката между които е постоянно запречена по един или друг начин. Разбойници са се установили край моста и не пропускат минувачите, местният владетел е забранил прехода към съседния град заради тамошната война, камъни запречват прохода към блатото… Общо взето все нещо ще изскочи по пътя към крайната ви цел.

С други думи – играта постоянно ви води за носа. Развитието на историята е линейно, повечето диалози са сведени до избор на една-единствена реплика (и между впрочем са озвучени трагично), а гореспоменатите „прегради” убиват усещането за свобода и правят света затворен и скучен.

Шансът да се изгубите по пътя си пък е сведен до миниум поради наличието както на мини карта, така и на куест маркер (могат да се изключат от опциите, ако по някаква причина искате да изгубите повече време с тази игра).

Кажете сбогом и на фракциите

На кого са му притрябвали? Те просто разнообразяваха геймплея, помагаха на историята да се разклонява в различни посоки (което в настоящата игра, разбира се, отсъства), а на героя – да специализира в класово отношение. Е, в ArcaniA: Gothic 4 отсъстват напълно.

Няма да откриете и добрите стари инструктори, които ви обучаваха на нови умения. Достатъчно е да влезете в менюто и да разпределите натрупаните точки. И готово – вече владеете нова бойна техника, с която блъскате противниците си със щит и ги зашеметявате! Разбрахте я от само себе си, просто ей така.

В този ред на мисли, главният герой в ArcaniA: Gothic 4 може да специализира в

три основни класове – воин, стрелец и магьосник

В сравнение с третата част, броят на уменията и магиите е редуциран до такава степен, че още преди да сте достигнали до средата на играта, еднообразието ще ви е погълнало тотално.

Нямате директен контрол и над базовите характеристики на героя. Може да им повлияете единствено чрез обличането на нова екипировка. Накратко – ролевото развитие в ArcaniA: Gothic 4 е ограничена до едно плешиво дърво с три специализации и шепа основни умения.

Иначе самата бойна система работи нормално, въпреки че можем да я оприличим най-вече с Diablo II. Ако решите да се превърнете във воин, ще се помпате основно на левия бутон на мишката, с помощта на който имате възможност да създавате и верижни атаки, бегло напомнящи тези в The Witcher. Задържите ли го, ще произведете по-мощен удар. Десният бутон на мишката пък изпълнява ролята на блок, като в комбинация с W, A, S, D кара героя ви да се търкаля в избраната от вас посока, за да избегне насрещна атака.

В случай, че изберете пътя на стрелеца, ще останете леко разочаровани – разполагате точно с две основни умения. Прицелване и промъкване. Всичко останало са пасивни бонуси към атаката и здравето ви.

Положението при магьосниците не е кой знае колко по-различно. Как ви се струва идеята да притежавате три основни магии – огнена и ледена стрела, както и светкавица, които се подобряват с течение на времето? Да, по време на странстването си ще попадате и на различни руни (достъпни за всеки един "клас") – някои от тях ви помагат да тичате по-бързо, други предизвикват земетръс около вас, а трети увеличават вашата атака за сметка на защитата – но и те не допринасят кой знае колко към цялостното разнообразие.

Монотонността на бойната система обаче далеч не е нейният основен проблем.

Това, което дразни най-много, е колко лесни всъщност са повечето битки

Особено на “normal”. Ако искате да имате поне „някакво” предизвикателство, е добре да превключите трудността на “gothic”.  Но дори и тогава единствената по-сериозна промяна е, че гадините ще ви взимат повечко кръв при удар. А те, между другото, не блестят с кой знае какъв интелект. С малко повече сръчност едва ли ще се намери гоблин, орк или чудовище, което въобще ще успее да ви докосне.

Общо взето едва ли е необходимо да ви казвам, че

разнообразието виси на косъм, а интерактивността, характерна за цялата поредица, тотално осакатена

Занаятите са претупани. Реално може да готвите, да варите еликсири и да ковете екипировка навсякъде. Казаните, наковалните и др. подобни са неактивни по подразбиране (можете да ги активирате в опциите на играта заради идеята, но така или иначе не са ви необходими за създаването на предмети). Не можете дори и да подремнете на някое легло, за да пропуснете няколко часа от деня или нощта. Т.е. нямате никакъв контрол над времето, което пък от своя страна не е пряко свързано с който и да е куест. 

Не на последно място - никой не се възмущава, когато влизате в дома му и го обирате – дори и посред бял ден, пред собствените му очи. В случай, че решите да пребиете случаен минувач в града, ще осъзнаете, че „приятелският огън” е неактивен. Дори не можете да бръкнете скришом в джоба му!

Що се отнася до факта, че не може да плувате – него дори няма да го коментирам.

И все пак –

ако се абстрахираме от всичко гореспоменато и подходим към играта с очилата на конзолния кежуъл геймър

който вижда ролева игра за първи път в живота си, ArcaniA: Gothic 4 има какво да предложи. Тя е лесна за усвояване и всички основни съставки на жанра присъстват във внимателно предъвкан и годен за употреба вид. Светът е красив и пълен с подземия за изследване, гадини за изтребване и елементарни куестове за изпълняване. А опцията, която ви позволява да го превърнете от „цветен” в „готически” е наистина добре дошла.

Какво излиза в крайна сметка? Да наречем тази игра Gothic 4 би било смешно, дори абсурдно. Това е едно изключително леко (и прилично) RPG, което би трябвало да се казва единствено и само ArcaniA. В този случай дори щеше да получи доста по-висока оценка. Но като наследник на една велика поредица, играта не заслужава нищо повече от тотално пренебрежение. 


Десет години след Gothic 3

ArcaniA: Gothic 4 ще ни пренесе десет години напред във времето след събитията в Gothic 3. Безименният герой от първите три части, с който бяхме свикнали, вече не е главното действащо лице. Той е успял да победи и изгони орките от своята земя и да се възкачи на трона на Миртана.

Незнайна сянка обаче надвисва над душата му. Жаждата за нови завоевания са по-силни от самия крал и много скоро цялата земя бива потопена в никому ненужни кървави конфликти.

В ArcaniA: Gothic 4 ще поемете управлението на друг безименен герой – прост овчар от остров Фешир, който се подготвя за своя сватбен ден. За негово съжаление обаче войските на краля достигат и това кътче на света и изтребват всички негови роднини, приятели и познати. Отчаян и озлобен, новият герой е готов на всичко, за да получи своето отмъщение. Тук започва и вашето приключение.

 
системни изисквания
Процесор Intel Core 2 Duo или AMD Athlon II 2.8 GHz, 2 GB RAM, GeForce 8800 GTX, Win XP/Vista/7
напиши коментар
 

174 мнения
профил »
ClyNe каза на 17.10.2010, 18:18 ?. :

Много дървена игра сякаш разработена от Пинокио , Dragon Age е пъти по-добра от тази графична летва :)

556 мнения
профил »
ciborg каза на 17.10.2010, 18:25 ?. :

Risen ми харесва доста повече. Трудно ми е да повярвам, че някой мирно ще ме гледа докато му разграбвам стаята, също ми се иска от време на време да мога да ступам когото си искам (или поне да опитам) и от време на време някой пазач да викне да си прибера оръжието. Малките неща могат да направят една игра велика, но могат и да развалят една доста приятна игрица. Не съм фен на поредицата и съм напълно безпристрастен, но смятам, че играта определено можеше да бъде много повече.

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 17.10.2010, 19:31 ?. :

Играта не става. Съгласен съм автора на статията. Прецакали са всичко, което направи поредицата велика. Реших пак да извадя и да поцъкам Risen, нея поне мога да я приема като достоен наследник. :)

601 мнения
профил »
Seigar -X- каза на 17.10.2010, 20:07 ?. :

Та това е поредния Fail хм?

Браво на Spellbound.

175 мнения
профил »
lorenar каза на 17.10.2010, 20:14 ?. :

Странно защо асоциирам тази игра с The Bard's Tale. Вероятно заради дебилния геимплей, но пък от друга страна Bard's Tale-а си заслужаваше мъките само заради уникалния хумор, докато в Arcana-та просто няма за какво да се хвана.

322 мнения
профил »
GiantR15 каза на 17.10.2010, 20:18 ?. :
Редактиран на 17.10.2010, 20:19 ?.

Един мой проятел е дългогодишен фен на поредицата и от когато си я взе в петък(с преордър) я играе, когато го срешна в понеделник ще го питам за мнението му.

Ако наистана е толкова зле ще му е много тъпо. Ама много.

1880 мнения
профил »
Sentry каза на 17.10.2010, 20:22 ?. :

Аз лично бих дал на играта малко повече, но това е най-вече защото не страдам от готикофилия.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 17.10.2010, 21:28 ?. :

Gothic 1, Gothic 2 и Risen
Предпочитам да превъртя първия Gotic за 7ми 8ми път отколкото да играя на тази бозичка, на фона на игрите на Bioware тез ми ти просто се излагат.

261 мнения
профил »
Xelian каза на 18.10.2010, 05:36 ?. :

Съгласен съм че Risen е истинският наследник на Готик. Макар че тази игра още не съм я играл. За съжаление имах чувството, че играя в някаква мини версийка на някоя от предните игри когато играх Risen. Просто мащабите бяха уникално малки. В сравнение с тези от тройката например.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 18.10.2010, 07:36 ?. :

Така е, Risen е една идея по-кратичка.
Но ако имаш нещастието да поиграеш новия Gotic ще разбереш, че играта изобщо не е това което трябва да бъде.

13 мнения
профил »
cilium каза на 17.10.2010, 22:57 ?. :
Редактиран на 17.10.2010, 22:57 ?.

Толкова съм разочарован, че просто нямам думи! :)
Отвратително дървен геймплей, дори на "Готик" трудност, повечето мобове се убиват изключително лесно. Намираш си някоя ограда или камък и скачаш напред-назад с лъка. Или само правиш кълба настрани като някакъв бавноразвиващ и цъкаш левия бутон 2-3 пъти в интервали от 1,2 секунди :D. Страшна бойна система, няма що!
Не че в Risen беше по-добре! Просто играта си компенсираше с всички други свои преимущества.
Всичко е толкова праволинейно!! Опитах да поразгледам света и да не се водя по историята, стигнах до няк'ви врати, които уж трябва да водят по-напред в света >- LOCKED
Няк'ви сандъци >- LOCKED
Като влизаш в чужди къщи ли каквито и да е постройки, почти никога няма какво да обереш!! Толкова ми беше кеф да се крия всеки път в Risen и да ме гони цялото село за едната ябълка! :D Побърквали сме се от смях с един приятел.
Не можеш да плуваш, героят трудно скача, много често се бъгва между няк'ви камъни, ако се опиташ да вземеш "по-лек" маршрут, прескачайки един два. Дори графично не ме впечатлява, Risen беше и като визия по-добре.
Толкова ли не се научиха какво им харесва на феновете?!
Супер много време я чакам тая игра!! С надеждата, че ще е по-добра от Risen и ще се размажа... А то какво стана. :D Изтеглих си демото и останах супер разочарован, а пълната игра ме довърши. :D
Ще се чака The Witcher 2 и това е! :)

24 мнения
профил »
xmassivex каза на 18.10.2010, 09:47 ?. :

Много точна статия,наистина играта няма нищо общо със предишните от поредицата жалко...

11 мнения
профил »
zagobg80 каза на 18.10.2010, 15:46 ?. :

много е зле играта, а чак я хвалиха боже

23 мнения
профил »
MartinX каза на 18.10.2010, 17:55 ?. :

JoWood отново показват, че всичко до което се докосват става боклук. Искат играта да допадне повече на casual геймърите, а тази аудитория със сигурност е по-голяма от феновете, които останаха разочаровани...

92 мнения
профил »
Въртолета каза на 19.10.2010, 05:41 ?. :

Имах един ""приятел"",които един ден само ми извика:
-Абе аз играя 7 Kingdoms Conquest,мани се с твоя WarCraft3!
JoWood ме отвращават.

556 мнения
профил »
ciborg каза на 21.10.2010, 20:02 ?. :

JoWood не разработват играта, така че не знам защо ги обвинявате тях. А и все пак са от издателите на Torchlight (последната игра, с която имат нещо общо), за която има само добри отзиви. А и малко са хората, които не харесват Neighbours From Hell 1 и 2...

11 мнения
профил »
iNfRaSoNiC каза на 19.10.2010, 15:18 ?. :

Според мен малко прекалявате във всяко едно нещо, същите неща четох и за Готик 3 - и да, имаше мнооого порлбеми, но въпреки това я изиграх с кеф, както ще направя и с тази, а отностно визията - нямам думи, чудесна графика.

23 мнения
профил »
MartinX каза на 19.10.2010, 16:52 ?. :

Дааа, а със сигурност не си изиграл първите 2, затова няма смисъл да споря с теб.

103 мнения
профил »
Sidef каза на 19.10.2010, 21:25 ?. :

Не съм играл предните игри и не можа да ме впечетли много.

679 мнения
профил »
torrin каза на 20.10.2010, 07:47 ?. :

Не ми е ясно какво са си мислили когато са решили да опростят играта по този начин. Дето се вика, зарязваш питомното да гониш дивото. Или казано с други думи, теглиш една майна на цялото готик комюнити, премахваш всичко което прави серията уникална, и решаваш че ще правим играта кежуъл за да се хареса на конзоладжиите дето никога не са и чували за готик.
И няма нужда да си Айнщайн за да ти е ясно предварително че цялата работа ще е един огромен провал. Първо, очевидно губиш феновете на оригиналната поредица. И второ - ами просто на играта все пак й липсват тези неща дето един конзолен играч търси - като интересна бойна система, комбо и т.н.; всеки уважаващ себе си конзолен играч ще зареже цялото това безумие още в момента в който влезе в първия по-голям град, как се казваше му забравих името (онази крепост на скалите над морето)...
В крайна сметка си инсталирах Готик 3, която преди не успях да изиграя заради многото бъгове, а и компютъра който имах тогава не беше достатъчно мощен. А последния пач оправя бъговете и вече може да се играе без проблем


242 мнения
профил »
HunteR каза на 21.10.2010, 16:28 ?. :

Всичко свършва тук:

"Нещо повече – за пръв път в историята на поредицата играта е предвидена и за конзоли. Решение, което, неминуемо обрича ролевата поредица на елементарност"

:(

556 мнения
профил »
ciborg каза на 21.10.2010, 20:07 ?. :

Стига па и ти бе. Вярно е, че конзолните RPG-та са устроени по друг (по-опростен като управление) начин, но това не значи, че не може да се получи една качествена PC игра (Fable: The Lost Cahpters)...

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 22.10.2010, 08:36 ?. :

Бих добавил и Mass effect 1 и 2

29 мнения
профил »
quizX7 каза на 22.10.2010, 17:05 ?. :

Не съм играл играта и не мога да кажа добра ли е или не (но след прочетеното мисля, че по-скоро не), но как може да е минус, това, че не може да се плува? И в Dragon Age не може да се плува, но е супер игра и факта, че не може да се плува не беше поместен при минусите.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 23.10.2010, 14:27 ?. :

Gothic 4 е това което тройката трябваше да бъде... лично мнение де.

9 мнения
профил »
Shadowin каза на 24.10.2010, 20:54 ?. :

Леле... току- що я врътнах на хард. Играта реално няма финал- има една крайно безсмислена (с оглед на историята) кътсцена след което директно започват надписите. Ама как, ама защо, ама после какво- няма, точка. Някак цялата игра, макар и прилична, накрая успява да предизвика чувство на прецакване...

390 мнения
профил »
venenum каза на 12.04.2011, 17:12 ?. :

още като я пуснах,поиграх я малко и разбрах че е много насра*а

638 мнения
профил »
generalan1 каза на 29.07.2012, 20:06 ?. :

Откога Горн е негър доколкото си спомням в Gothic II си беше бял
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
ArcaniA: Gothic 4

Превю:
Готическа приказка с два привкуса, която ще ни пренесе десет години напред във времето след събитията в Gothic 3.

новини:
JoWooD пусна за даунлоуд първия пач за току-що излязлата ролева игра на Spellbound. Според официалната информация той подобрява производителността й.
Безспорно възродената поредица Medal of Honor е най-интересното нещо, с което ще се срещне всеки един геймър, независимо от платформата, на която играе.
Издателите на ролевата игра обявиха, че тя ще закъснее с една седмица, но за щастие това забавяне засяга единствено американската версия. Поне засега.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Gothic 3: Forsaken Gods 3
Gothic II 3
Gothic 2: The Night of the Raven
Gothic 3
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78