facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
AquaNox 2 Revelation
Ревю | 13.09.2003 | автор: Сергей Ганчев


оценка:
Производител:
JoWooD Productions
Издател:
Jowood
Жанр:
Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

Шансовете да видите дълбините на морето и грандиозни баталии на фона на водорасли и планктон опират до три варианта. Първият не е особено динамичен: Discovery Channel и неговите варианти. Вторият включва коктейлите на баба, неразумното им комбиниране и консумацията им в прекомерни количества. Третият и най-интересен вариант е свързан с европеидното геймстудио JoWooD и игрите от серията AquaNox.
И двете досегашни геймки от комплекта представляват ужасно красиви подводни симулатори, развиващи се в далечното бъдеще. Всъщност те напомнят космически симулатори, чието действие се развива под водата. Според мен AquaNox 2: Revelation е едно от най-забележителните произведения, излизали за настояща година, а

ъпгрейдите спрямо епизод едно

са просто прекрасни. 

Новата история е брутална смесица от киберпънк, сапунена опера и постапокалиптичен мистицизъм. Цялата каша изобилства от фантасмагорични детайли включително тайнствено съкровище, влюбчива японка и чичо психопат. Картинката е вманиачваща и куца единствено в два или три излишно мелодраматични момента. Самата сюжетна нишка не е трудна за следене. Сценарият е абсолютно линеен. На играча не са дава и секунда кривване от правия път. Менютата с "искате ли..." и ок и cancel са поставени единствено за заблуда на противника. Всичко в Revelation опира до управлението на млад и наивен герой из права редичка приключения.

Като модел действието на AquaNox 2 е съставено от два вида събития. Първите са класически sci-fi симулаторни измислици: високотехнологични подводници, много, ама много торпеда, олово, плазма и т.н. Вторият момент е низ от диалогчета, разхвърляни из кораба майка ("базата" на героя) или различни градчета. Често, за да стигне до екшън, наша милост трябва да изтърпи по пет-шест вербални изяви, в които се изяснява общата история и се стига до идеята на следващата престрелка. На някои хора това вероятно ще им се стори малко досадно, но според мен се търпят.

От своя страна подводничарските прояви са приятно кратки и невротично интензивни. Целите са относително прости, но самото им минаване може да изиска по няколко опита. Повечето фронтални атаки с големите пуцала и многото броня са абсолютно безсмислени и самоубийствени. Малките тактически прояви и подготовката са добре дошли, ако не искате в пристъп на ярост да направите клавиатурата на сол. Онова, което също подпомага много, е и предварителният точен избор на кораб.

U-boats
 
Подводните машини на героя са няколко. В началото на действието той разполага с една. Останалите се придобиват по предимно противозаконен начин. :-) Всяко от подводните чудеса си има свои особености, които опират основно до разлики в баланса между здравина,маневреност и скорост. Прескачането от едно корито в друго е елементарно. Стига да ги има в наличност, подводниците са достъпни за изпълнение на всяка мисия. Приятен момент е, че дълбоководните съдини могат да се екипират свободно - като се тръгне от допълнителната броня, мине се през оръжията и се стигне до екстрите. Единственото неприятно нещо на това парче от играта е, че мястото на борда е сравнително ограничено. Играчът може да се окомплектова с до три "пушки", различно (относително малко) количество торпеда и помощни средства. Иначе отделните артефакти, които могат да бъдат накачулени, изобилстват из действието. Намирането им се осъществява  по два основни начина. Вариант едно - взриви лошите и получи останките. Вариант две - шопинг в някои от подводните градове. С малко повече събирателство и пазар в края на историята могат да се набавят уникални и ужасно силни помощни средства.

Лошите

Комплектът отрицателни елементи в Revelation е приятно разнообразен. Има както бързи и леки, така и тежки и зъбати гадини. На места се срещат дори зверове от рода на добрите класически екшън супербосове. Изкуственият интелект на враговете е около средното ниво. В AquaNox има само отделни моменти, при които се наблюдава сбой в системата. Най-честите пропуски си личат при използването на снайпера и издебването в гръб. В някои подобни ситуации мишените остават бездейни въпреки падащите им брони и околния шум от свистящи торпеда. 

Друг по забавен момент на геймката е управлението. В играта има два режима за каране на подводниците. При първия са включени редица компенсаторни механизми и контролът мяза на хубавичка стара аркада. При изключването на този шукаритет обаче корабчетата започват да се държат значително по-реално. Неочакваните и за самия вас маневри под водата и тем подобните ефекти са си точно по подобие на някои по-сложни симулатори. Иначе общото и за двете форми на "пилотиране" е прекрасната повратливост на подводниците. Дори и най-тежката машина на наша милост може да бъде помяткана и измъчвана както ви душа поиска. За малко повече генерална достоверност в играта е поместена и забележима инерция в комбинация с още едно две хидродинамични ефектчета, които да внесат малко разлика в сравнение с космическите симулатори.  

Video & Audio

AquaNox 2: Revelation е красива, наистина красива. Качеството на детайлите избива още от началните менюта. Копченцата и мърдащите джаджи са просто прекрасни. Вътрешният дизайн на играта доизвисява усещането за перфектна визия. Разговорната част е приятна и въпреки че няма много директно движение, може да зарадва почти всеки. Екшън елементите, от своя страна, са едни от най-добрите, на които можете да попаднете в момента в симулаторна игра. Кокпитът и видимите части на подводниците са пълни с различни малки чудеса - винтчета, диспели и т.н.  Самите им повърхности предлагат доста динамична визия и включват всичките му там отражения и ефекти. Стрелбата и околните фонове са със същото отлично качество. Ако играта се пусне с максималните си опции, получава се изключително приятна шарения. Особено поразително е наличието на свободни празни пространства, които не товарят твърде много процесора ви. Виновник за този момент е най-вече собственият графичен "двигател" на играта, наречен Krass. Той е създаден специално за подобни прояви. Появи се първо в първия AquaNox като в случая е претърпял някои сериозни модификации.

Другият елемент - аудиото - е със същото високо качество. "Писуканията" на геймката са "продукт" от най-висок клас. Ефектите при плаването, говора и т.н. са ужасно мили. Всичко е доразкрасено с всевъзможни триизмерни аудиоопции, достатъчно херцове и канали...

Казано на прост език, AquaNox 2: Revelation е страхотно фантастично произведение. Играта би могла да съперничи на класическите лукасовски симулатори. Историята е интересна, изпълнението й - прекрасно. Джиткането е същинска прелест, а превъртането носи  единствено весело размахана опашка и множество абстинентни лиги след това... 

 
системни изисквания
Pentium 750MHz, 128 MB RAM
напиши коментар
 

250 мнения
профил »
Little_Nicky каза на 13.04.2011, 11:12 ?. :

Изключително интересна игра беше :)))
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
F1 2013 15
The Sims 4 15