facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Age of Conan: Rise of the Godslayer
Ревю | 27.05.2010 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Funcom
Издател:
Eidos
Жанр:
MMORPG
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Подобрява качествено странстването из света на Age of Conan

Алтернативна система за развитие на героя

Интересни подземия

Нова система с фракции

Може да отгледате маунтовете си

минуси

Дребни бъгове по новите куестове

Все още има една-единствена стартова територия, след време става адски досадна

Твърде дълъг на места loading

От една от най-продаваните игри в деня на премиерата си, амбициозният Age of Conan претърпя своето падение няколко месеца по-късно под формата на отлив от разочаровани играчи. Това обаче, което не ни убива, ни прави по-силни и в случая с Funcom подобно твърдение важи с пълна сила. През последните две години авторите на най-варварското MMORPG направиха всичко по силите си с поредица от мини ъпдейти, за да запълнят дупките от 1-во до 80-то ниво и да го задържат на повърхността. И успяха. Фактът, че Age of Conan продължава да съществува напук на спорадичните си предсмъртни гърчове и различни спекулации на злояди езици за общия брой на играчи в Хибория, е показателен.

А сега – с Rise of the Godslayer – е време за една по-голяма крачка.

Популярното твърдение е, че

експанжънът подобрява играта по хоризонталата, а не по вертикалата

Макар и вече да звучи изтъркано, то е изключително вярно. Вместо да увеличават тавана на максимално ниво, който и без това си е висок, Funcom добавят още съдържание както за новите, така и за старите играчи.

На първо място всеки, който напусне пиратското крайморско градче Тортаж, в което прекарва първите 1-20 ниво, може веднага да отскочи до Khitai през Стигия и по-точно – до територията Gateway to Khitai, където да куества, докато стане 40-то. Самото пътешествие до източната империя заслужава специални адмирации. В един от възможните варианти може да платите на местен керван, който ще ви откара директно до новите земи. В случай, че джобовете са ви празни обаче, винаги може да се примолите да ви вземат безплатно. В замяна на това ще трябва да се съгласите да предпазвате кервана от потенциални проблеми по пътя. А те са различни всеки път. Може да ви накарат да се гмуркате във водата, в търсене на съкровища, или пък да ви пратят да събирате съставки, с които впоследствие да направите лек за болните моряци. Внимавайте обаче да не ги превърнете в крава по погрешка! Възможно е да се наложи да отблъсквате и нападатели или дори подхванете битка с прословутото морско октоподоподобно чудовище Кракен…

Веднъж щом стигнете до Gateway to Khitai

пред вас ще се открие една обширна равнина, изтъкана от слаби възвишения и причудливи постройки, а в далечината ви очаква Великата стена, през която ще минете едва когато достигнете 80-то  ниво, за да се доберете до още 4 нови територии като Paikang и Northern Grasslands и да се преборите с новата демонична заплаха, надвиснала над империята. А всички местности са величествено красиви и необикновено просторни. Funcom са потърсили помощта на творци от Корея, за да придадат автентичен източен вид на Khitai. И от това, което виждам, наистина са успели.

Новите територии са изключително интересни и коренно различни от онези в стария свят – дори до такава степен, че веднъж щом се изнижете от Gateway to Khitai, за да докарате героя си от 40 до 80, няма да имате търпение да се завърнете в източната империя.

Въпреки че таванът на развитие не е увеличен, старите играчи определено ще има какво да правят в Rise of the Godslayer. С експанжъна са въведени редица нови подземия, кое от кое по-предизвикателни и увлекателни. Celestial Necropolis например – освен че е зрелищно във визуално отношение – ще ви кара да си взаимодействате с обкръжаващата ви действителност по начин, който (поне аз лично) не съм виждал в други MMORPG игри. Така например за да задействате мост пред себе си, ще трябва да използвате системата за emotes в играта.

Няма как да не споменем и

фракцииите в Age of Conan

Тук нещата стоят по напълно класическия начин – сприятелявате се с едни, ставате враг на други. За щастие обаче има достатъчно куестове, които да ви помогнат да увеличавате благоразположението си към фракцията. А когато ви омръзне да сте приятелчета с тях, винаги може да ги предадете и да отидете при враговете им, за да видите какви награди предлагат те.

Едно от най-интересните (и харесвани от играчите) нововъведения в експанжъна са двата нови маунта. Тигърът и вълкът. Специфичното при тях е, че ги получавате, докато са още същински дребосъци. От вас зависи как ще ги отгледате – в бойни pet-ове или в гигантски маунтове. Наистина – идеята изглежда донякъде отмъкната от WoW и малкия раптор от Un'Goro Crater, но без ужасната мудност, с която трябва да обгрижвате мъничето си.

Онези от вас, които очакват нови класове, ще останат разочаровани (да, има една нова раса – khitai – но тя е по-скоро за цвят). На тяхно място е включена една

допълнителна система за развитие на героя, наречена Alternate Advancement

която става достъпна за играчи между 20 и 80 ниво. В нея откриваме нови магии и комбота, подобрени версии на старите умения и пасивни способности, разделени в три категории – PvE, PvP и общи. В първата трупате точки, като убивате чудовища (и въобще – компютърно контролирани противници). Във втората – биейки се с истински хора. А третата представлява съвкупност и от двете. За да изучите повечето от тях, ще се наложи да прекарате доста време в endgame съдържанието на Age of Conan, но бонусите, които въпросните perk-ове и feat-ове дават, въобще не са за подценяване.

Подобно на Guild Wars, и тук може да екипирате само определен брой от новите умения (от Alternate Advancement). За всяка една от трите категории са отделени по два слота. Така че дори и да сте прекарали седмици наред в grind на нови способности и сте спечелили поне 15, когато влезете в битка, може да понесете със себе си най-много 6 от тях.

Funcom са помислили и за онези от вас, които не могат да прекарват твърде дълго време в играта, но все пак искат да понаучат по някое и друго умение от Alternate Advancement. Веднъж щом станете 80-то ниво, ще може започнете да изучавате новите способности с "течение на времето". Точно както в EVE Online. Избирате си умение и играта ви показва малък брояч. Колко ще е необходимо (независимо дали сте онлайн или офлайн) да го изучите – минути или часове – зависи от самия perk/feat. Това, в комбинация с офлайн leveling системата, добавена с пач 1.07.2, която ви възнаграждава с едно „безплатно” ниво на всеки 4 платени дни за игра, което впоследствие може да предоставите на който и да е от съществуващите ви герои, прави Age of Conan MMORPG, достъпно и за кежуъл играча.

За финал – старите "варвари" ще останат доволни от новия експанжън. Но те вероятно вече си го знаят. Онези от вас обаче, които са напуснали света на Хибория след Тортаж, разочаровани от съдържанието на Age of Conan, определено трябва да дадат втори шанс на това MMORPG. Много е вероятно да останат приятно изненадани. 


Пробвайте "безкрайният" trial на Age of Conan

Ако искате лично да се убедите в предимствата на Age of Conan, но предпочитате да не избързвате с покупка на цялата игра, пробвайте trial версията на варварското MMORPG. За разлика от повечето предложения от този род, тази може да бъде разцъквана хем безплатно, хем за неопределен период от време. Единствената уловка е, че не може да вдигнете героя си над 20-то ниво. С други думи - да напуснете пиратското градче Тортаж.

Ако имате желание, просто последвайте този линк - http://www.ageofconan.com/trial/ - и свалете клиента на играта. Хибория ви очаква!

 
системни изисквания
Intel Pentium IV at 2.4 GHz / AMD Athlon 64 3500+, 2 GB RAM, 128 MB VRAM – NVIDIA GeForce FX 5700 / ATI Radeon 9800, 27 GB свободно място на диска, Win XP/Vista/7
напиши коментар
 

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 28.05.2010, 13:35 ?. :

Тази игра наистина я бях отписъл от списъка с активните MMO-та,но изглежда има още живот в нея :)

598 мнения
профил »
XENOpz каза на 28.05.2010, 14:57 ?. :

Пробвах "unlimited trial" и съм много доволен. Играта е много динамична и не става мудна като WoW ако трябва да избиете 60 гадинки от определен вид примерно. Заради бойната система тук всяка битка е различна малко или много. Нечовешки ме радват и single player частите на играта, в които играта е горе-долу като Neverwinter Nights. Цялостната атмосфера е като извадена от разказите за Конан. Ако сте ги чели и са ви харесали тази игра просто ще ви стане любима.

503 мнения
профил »
The Chameleon каза на 30.05.2010, 11:03 ?. :

Евала, евала, много яка игра!

54 мнения
профил »
dechko каза на 30.05.2010, 22:29 ?. :

Не се лъжете от първите 20 нива.Играта става уникална простотия след това.Да не говорим за пълната липса на занимания след като дигнеш на макс левъл.
Парите си през терасата да ги изхвърлите е по-добре отколкото да ги дадете на Failcom.Не само скапаха конан ами и се гаврят с трупа още.

10 мнения
профил »
monkeyisland каза на 31.05.2010, 06:30 ?. :

content има колкото си искаш, особено за endgame, очевидно не си играл играта и си говориш наизуст.

503 мнения
профил »
The Chameleon каза на 31.05.2010, 10:40 ?. :

@dechko, доста си зле; не заблуждавай хората с простотиите си. ;)

143 мнения
профил »
wannabe каза на 01.06.2010, 10:59 ?. :
Редактиран на 01.06.2010, 10:59 ?.

Съгласен съм. В началото играта изглежда много добра, което те подлъгва да си я купиш (както стана и при мен). След 20 левел обаче е зверската тъпотия. Не знам как е с експенжъна, ма едва ли има голяма разлика. За end game-a не знам, не стигнах до там

10 мнения
профил »
monkeyisland каза на 01.06.2010, 12:17 ?. :

След 20-ти левел става като във всяко друго MMORPG. Просто първата територия създава твърде високи очаквания за следващия кънтент. Age of Conan си имаше своите минуси в първите дни от премиерата, като недостатъчно куестове и територии в определени нива от левълинга, но сега всичко е запълнено и работи перфектно.
Да се нарича играта зверска тъпотия е равносилно да наречеш всяко едно MMORPG, наред с WoW, по този начин.

16 мнения
профил »
shub niggurat каза на 31.05.2010, 19:00 ?. :

играта е чук , лятото ще си взема карта и ще си продължа героя

5 мнения
профил »
cecube каза на 02.06.2010, 07:52 ?. :

А някой да знае откъде може да се закупи играта?В Пулсар я нямат в наличност,а на ozone са им свършили бройките.Ако знаете пишете.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 17.06.2010, 07:58 ?. :

Като MMO - геймър мога да кажа следното .
Wow - е капитан , който го отрича или си мисли ,че не е така се бърка много.
Ако сте фен на PvP - играйте Warhammer online
Aко се кефите на PvE - Lotro е стахотно попадение.
Аge of Conan e едно много красиво преживяване ,жалко е ,че мен не ме грабна .

В момента играя Lotro, много ме кефи игричката :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Age of Conan: Rise of the Godslayer

новини:
Funcom предлага 10 безплатни дни с Rise of the Godslayer – първият експанжън на своето варварско MMORPG. Но побързайте – офертата важи до 20 декември.
Eurogamer бяха принудени да изтеглят ревюто на Age of Conan: Rise of the Godslayer, след като неговият автор - Куинтин Смит - бе разнищен от критика.
По всичко изглежда, че Age of Conan: Rise of the Godslayer ще бъде най-интересното заглавие от новата седмица. Заслужават ли Funcom още един шанс?
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Age of Conan: Hyborian Adventures 1
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Aion 308
Star Wars: The Old Republic 96
The Elder Scrolls: Online - видео ревю 68
World of WarCraft: Cataclysm 54
World of WarCraft: Mists of Pandaria 46
Guild Wars 2 34
WoW: Warlods of Draenor (част 1) 29
Lord of the Rings Online: Siege of Mirkwood 28
Guild Wars 2: заключението 24
World of WarCraft: Wrath of the Lich King 21