AER: Memories of Old | Игри без насилие

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Как да започна, щом тази игра е метафизично усещане? Ти не я играеш, а я изживяваш. Като интерактивен разказ за отминали вълшебни времена, тя се изгражда на пластове – бавно и постепенно, докато не бъдеш погълнат от мощта на вълшебството, от идеалите едва загатнати зад разговорите…

Да започнем по-простичко. AER: Memories of Old ви предоставя възможност да се въплътите в момиче, превръщащо се в птица, което обикаля летящи във въздуха острови, с цел да събере информация относно това какво се е случило в миналото. И не само…

Историята ще ви отведе през китни и красиви места, започващи от, да го наречем южен топъл пояс, където е вечна Пролет. Постепенно с преминаването ви през картата ще достигнете до мразовитите острови на Север, а отвъд тях се крие “Покривът на Света” – едно тихо място, където сякаш “чувате”  как звездите на небосвода пеят.

Всяка една нова местност включва малък външен пъзел, който да ви отвори вратата към голям вътрешен такъв. Пъзелите са приятни и всеки един от тях е свързан със срещата ви с един животински дух, който да ви доразкаже своята история за времето около

“Голямото Разделяне”

„Голямото разделяне“ бележи времето когато островите все още са били една цяла земя, а не летящи парчета разделени от множество облаци. То е някакъв гигантски катаклизъм причинен от алчността на хората, заради тяхната гордост и непреклонност пред Природата. Естественият резултат е, че тези хора донасят със себе си разрухата на своя свят. Те внасят дисбаланс, който унищожава тяхната краткотрайна “победа” над един свят, който не търси първенство и съревнование.

Онези, останали след тях, са малкото които се опитват да възстановят живота отново такъв, какъвто е бил първоначално – чист и девствен, неподправен и искрен. Красив.

Историята описва събитията така, както би ги описал медиум – не толкова чрез форма и фактология, колкото чрез изясняване на целите и въжделенията на замесените.

Огромна роля в AER: Memories of Old има музиката. Музиката на тази игра със спокойствие ще ви вкара в транс, в медитативно състояние, с което да си отпочинете от ежедневното бързане и страхотиите показвани по новините.

Любопитно е да отбележим една много интересна техника заложена в играта – всяка една област има своя музика, или фонов звук, на който да се наслаждавате. Докато ходите из островите, ще слушате нейна “приглушена” или опростена версия, но щом излетите, тя продължава ритъма си, стартирайки своята пълноценна версия. Сякаш, за да отбележи, че има по-голяма свобода в това да летиш, отколкото да ходиш! Все още изтръпвам от атмосферата по време на влизането ми в ледения пояс на Севера!

Всяка една местност има своите уникални видове животни, с които ще се срещате. Всички те идват с естествени озвучения. Има мечки, птички, елени, зайци! Включително ще можете да чуете и

какво казва лисицата!

И този път лисицата е двуопашата! Външно погледнато, можем да кажем, че много митология е вкарана в AER: Memories of Old – има доста елементи като Слънцето и Луната, като всевъзможни Горски духове които ще срещнете и с които ще разговаряте по пътя си. Човек лесно би оприличил тази история като описана от някой американски индианец, даващ мило и драго неговият внук да оцени красотата и важността на Природата. И ние нямаме нищо против това – играта успява да внесе оня елемент на вдъхновяващо “Уааа!”, което може случайно да се изтръгне от човек в момента, в който се качи на Витоша и погледне обратно назад към светлините на нощна София. Или която и да е планина.

Събирателният образ на ужасите довели до разрухата на Стария свят, Лошковецът на играта – наречен The Void (“Празнотата”) е един

гигантски тъмен пич, винаги обгърнат в мрак,

едва различим силует със светещи очила във формата на прав ъгъл, говорещи за праволинейността на действията му – хвани и унищожи. Той се мярка за няколко мига в края на всяка следваща мисия като нещо, което приближава и което има намерението да ви хване в крачка, и да ви спре от каквото там правите, за да може да си стои тук като закотвена в тресавище лодка и като треска в петата, която все така продължава да унищожава света.

The Void се е появил поради променените мечти и сънища на хората. Хора, които по-рано копнеели за благополучието на всички, започнали да копнеят за първенство над света чрез власт. Появили се борбите, появили се лошите знамения и кошмарите. Първоначално кошмарите били дълбоко заравяни в специални мини, така че никога да не рушат баланса на света. Но хората решили, че могат и от тях да се възползват разглеждайки ги като ресурс, вместо като ниско вибриращи мисли. Изпускайки ги обратно наяве, те застрашили още повече съзнанията и света на хората.

Вътрешно погледнато, историята е още един разказ изпълнен със смисъла, който все ни се изплъзва цивилизация след цивилизация – Спри да мислиш за себе си, защото това ще те унищожи! Мисли за Цялото, защото в Цялото мислиш пак за себе си, но по правилния начин. Защото Цялото ще се погрижи включително и за теб!

История за почитане на мъдростта на предците.

Все сходности с историята за потъването на Атлантида, историята на избиването на носорозите, също и тази за изсичането на горите. Както действително бе отбелязал един индиански вожд, тук карам по памет – в своят най-бляскав и успешен момент, белият човек ще се задуши от собственото си творение. Неговият най-голям триумф ще донесе и неговата гибел – това е, което се е случило в миналото на играта.

Но това не е краят на историята – развитието на времето, което вие изживявате в играта е след този момент – тогава, когато малцината оцелели вече не вършат глупостите на безумците, не се страхуват, нито пък ги осъждат, а напротив – вдъхновено крачат напред да поправят щетата и вредата от грешката на онези преди себе си.

AER: Memories of Old не е постапокалиптична игра, ако и да звучи така. Тя по-скоро показва, че път напред има и че светлината в края на тунела е силна и с лекота ще възвърне онова, което е било изгубено.

Това е игра изпълнена с надежда и вяра в нашите най-вдъхновени стремежи и мечти.

Музиката от играта можете да слушате тук: Aer: Memories of Old (Official Soundtrack) ,

а самата игра може да намерите в Steam и Epic Games, като по времето на написването на този текст цената й в Steam е с -90% отстъпка, или 1,49€ общо.

Прочетете още нещо

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rostik79
Rostik79
1 year ago

Това изглежда като концепция и като графика като Journey и особено като ABZU.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x