facebook facebook
 
 
 
   
 
Дигитален мултимедиен плеър - WD TV
22.12.2014 | автор: Ивайло Йошков


оценка:

Вносител:

Цена:
179 лв.
сайт на продукта »
плюсове
- възможност за работа в домашна мрежа
- работа с облачни услуги
минуси
- няма сериозни такива


Помните ли времето, когато когато телевизорът беше просто устройство за приемане на ефирен сигнал, чието единствено предназначение беше да показва новините по Първа програма или да приспива децата с „Лека нощ, деца"? Нито пък аз J

През годините телевизорът се превърна в много повече от кутия с 200 ТВ програми, премина през епохи като VHS, VideoCD, DVD, за да стигнем до съвременни стандарти като BluRay и Streaming HD. Нарастващата популярност на т.нар. media-less формати (т.е. дигитални файлове, които нямат носител) наложи на пазара нов тип плеъри с вградена памет, както и такива, които могат директно да възпроизвеждат файлове от локалната мрежа. И няма нищо случайно във факта, че във времената на ThePirateBay точно този тип устройства се превърнаха в задължителна придобивка.

WD TV е обновена версия на мултимедийната серия плеъри на Western Digital. На пръв поглед няма да видите огромни разлики с предишния модел, и едва ли ще се влюбите точно във външния му вид. Важното и интересното е вътре - възпроизвеждане на видео и аудиофайлове от компютър, лаптоп, мрежов диск и изобщо всякакво устройство, включено в домашната мрежа, а също и стрийм на съдържание и около 30 онлайн и облачни услуги. Ето защо свързването към домашния рутер е задължително, като препоръчваме това да бъде с мрежов кабел, но ако нямате възможност, вграденият WiFi адаптер също ще свърши работа. През USB порта пък можете да свържете външни твърди дискове, флашки или даже видеокамера. Нашият съвет обаче е да се възползвате от мрежовата функционалност и да държите филмите си на едно място, вместо да разнасяте флашки и дискове. Също така, ако държите дискове с множество малки файлове, плеърът се опитва да ги инициализира при всяко включване, което забавя стартирането. Всъщност, не ви трябва изобщо да го изключвате.

Както се очаква от такова устройство, WD TV е много лесен за инсталация и употреба. Освен плеъра комплектът съдържа композитен кабел за връзка с телевизор, захранващ кабел и дистанционно управление. При всички положения ще ви трябва хубав HDMI кабел, така че предвидете такъв. Интерфейсът е интуитивен и предлага безпроблемна, и най-важното, бърза навигация. Поддържат се най-разпространените видео формати като MKV, H.264, QuickTime, Windows Media, както и множество аудио формати, сред които MP3, WAV, AAC и други. Повечето от най-популярните приложения присъстват в устройството - Netflix, YouTube, Hulu Plus, Deezer, Spotify, Vudu, Pandora, TuneIn, Shoutcast, internet radio и други. Същевременно обаче няма поддръжка на iTunes например. Интерфейсът може да се персонализира и дава възможност за създаване на шорткъти към 30-те приложения, които използвате най-често. Слабостите в приложенията обаче се компенсират от възможността за работа с облачни услуги. Работата леко се затруднява от това, че множеството икони не са именувани. И докато различаването на някои от тях не е проблем, други наистина представляват загадка. Nevermind, както се казва.

Всички характеристики звучат неубедително без реален тест на устройствата. В общия случай е достатъчен един голям и тежък видео файл със сериозна компресия, но тук ще обърнем внимание и на допълнителните услуги. По отношение на възпроизвеждането, новият WD TV предлага много висока производителност и отлична съвместимост. Ако имате голяма колекция от видео или аудио файлове, вероятността да работите с тях без абсолютно никакъв проблем е наистина огромна. Всъщност ще трябва да положите доста усилия, за да намерите неразбираем за устройството формат. Тествахме филма TNMT в 3D и 1080p резолюция в mkv с x264 компресия, и нямахме никакъв проблем с кадрите.

При други подобни плеъри работата с Netflix обикновено често е затруднена от лагове във връзката и се налага често да изчаквате досадния буферинг. Доколкото качеството на видеото винаги зависи от "благоволението" на съответния източник, обикновено то отговаря на очакванията. Още един отдавна известен проблем е работата с приложението Slingbox. WD TV работи с него доста стабилно, но все пак командите отнемат около 10 секунди (в PC версията лагът е между 1 и 3 секунди). По всичко личи, че в случая става дума за софтуерен проблем в самото приложение. Едно нещо, което би направило WD TV още по-привлекателен, е наличието на някакъв (какъвто и да е наистина) уеб браузър. За съжаление такъв няма, така че трябва да се задоволите с наличните приложения. Ергономично дистанционно е много леко и удобно, дори има Netflix бутон, както и 4 други бутона, които могат да бъдат програмирани за любимите ви приложения. И все пак, браузването с дистанционното е… хм...

Не може да не засегнем и поддръжката на социални мрежи. WD TV разполага с приложения за Facebook, Twitter, Flickr и т.н., но всички имат нужда от подобрение, надяваме се в бъдещите ъпдейти на софтуера това да се случи. Във Flickr например не могат да бъдат разглеждани колекции и сетове от снимки, а често се появяват и проблеми с пропорциите на изображенията. Във Facebook пък ще ви се налага допълнително да зуумвате, за да четете цели постове.

WD TV е най-добрият от всички плйъри на Western Digital досега. Той предлага съществени подобрения и с редки изключения осигурява всичко, от което можете да се нуждаете пред широкоекранния си телевизор. Съвместимостта му с облачни услуги и неограничените възможности за стрийминг предлагат незаменимо удобство при използването на всичките ви колекции с видео, аудио и други файлове, без значение от носителя. 

напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ фото и видео
Конзолен аксесоар: AverMedia Game Capture HD 17
Фотоапарат: Nikon Coolpix P500 16
Мултимедиен плейър: Diva FX79 14
Фоторамка: Diva DF8V 14
D-Link DCS-5222L управляема подвижна IP камера с Cloud услуга 14
Фотоапарат: Panasonic Lumix G10 13
Дигитален мултимедиен плеър - WD TV 12
Philips с признание за най-добър телевизор 12
5 начина за спортни снимки с високо качество 11
Медиа плейър: Western Digital HD TV 11