facebook facebook
 
 
 
   
 
Гигабитов безжичен 802.11AC рутер D-Link DIR-860L
03.07.2013 | автор: Петър Йорданов


оценка:

Вносител:
Мост компютърс,Поликомп
Цена:
299 лв.
сайт на продукта »
плюсове
Високи и стабилни скорости
Елегантен дизайн
Облачен рутер
минуси
Мобилните приложения предлагат ограничени функции

Дълго време си мислех, че мога да изкарам и с евтин рутер от 25 лв. Да, месец-два човек няма никакви проблеми. После обаче се започват честите забивания и проблеми с връзката на повече от няколко метра. Да не говорим, че евтините машинки са толкова горещи, че човек може да си направи яйца на очи върху тях. Поне до момента, в който не се развалят.

Очевидно е, че е време за инвестиция в нещо по-добро и от по-висок клас и DIR-860L на D-Link изглежда като правилният избор. Това е бърз Wireless AC1200 двулентов облачен рутер, който е бърз, стабилен и предлага широко Wi-Fi покритие. Дори поддържа високоскоростен USB 3.0 порт.

Дизайн

Продуктът не притежава характерната за този тип устройства стандартна форма. Вместо това компанията е предпочела вертикалния и цилиндричен дизайн, който видяхме за първи път у DIR-645. В предната част са разположени два кръгли зелени светодиода, които показват дали е включен, както и интернет статуса. За съжаление, няма индикатори за отделните мрежови портове.

В задната част откриваме четири гигабитови LAN гнезда (за Ethernet клиенти), един гигабитов WAN порт, както и USB 3.0 порт, в който може да включите USB устройство като принтер или външен хард диск. Тук се помещава и бутонът вкл/изкл, както и този за WPS. Когато го натиснете, имате прозорец от 2 минути, в който може да включите други WPS-устройства във WI-Fi мрежата на рутера.  

Инсталация

Не е необходимо да направите нещо по-специфично, за да инсталирате рутера и да създадете Wi-Fi мрежа. Всичко е изключително просто и отнема само няколко минути. 

Веднъж щом вържете всички кабели, имате две възможности – или да си свалите мобилното приложение на компанията QRS Mobile и да използвате смартфон или таблет, за да довършите инсталацията, или да отворите своя браузър и да въведете IP адреса по подразбиране 192.168.0.1 с потребителско име admin и празна парола.

Възможности

DIR-860L използва Wi-Fi чип на Broadcom. За разлика от DIR-868L, който поддържа трипоточна настройка както за 802.11ac стандарта, така и за 802.11n, DIR-860L поддържа двупоточен сетъп и на двата Wi-Fi стандарта. С други думи - предлага до 300Mbps на честотата 2.4GHz. При 5GHz достига до 867Mbps.

Сърцето на рутера - Broadcom чипът е второ поколение. Това означава, че сега поддържа SmartBeam технологията, която подобрява Wi-Fi производителността и покритието на рутера. Продуктът обаче не може да бъде използван като медия бридж или само като access point. С други думи – не може да се ползва като 802.11ac клиент, за да се добави Ethernet устройство към Wi-Fi мрежа. Накратко – DIR-860L трябва да се използва само като първи гейтуей за домашна или бизнес мрежа.

Разбира се, всички характеристики за рутерите от този клас, присъстват и тук – мрежа за гости, IPv6, QoS, файъруол и т.н. Уеб интерфейсът е добре организиран, налични са множество средства за филтрация на мрежата. 

Що се отнася до USB 3.0 порта, той може да бъде използван с който и да е външен хард, форматиран във FAT32 или NTFS. Работи безпроблемно и с bus-powered устройства. Веднъж щом ги включите, може с лекота да споделите данните на тях с всички в мрежата. Имате възможност и да стриймвате дигитално съдържание на преносимото устройство в рамките на мрежовите медийни стриймъри. Имайте предвид, че по подразбиране USB портът работи в 2.0 режим. За да го включите в 3.0, трябва да влезете в уеб интерфейса и да активирате съответната опция.

Облачен рутер

Подобно на моделите DIR-865L и DIR-605L, DIR-860L също е облачен рутер и като такъв имате възможност да управлявате своята домашна мрежа през интернет с помощта на портала mydlink. Първо, ще трябва да си създадете безплатен акаунт (в случай, че вече не притежавате такъв) и да добавите рутера към него. Впоследствие ще може да следите неговия статус, както и да променяте част от настройките му – както от който и да е компютър, вързан към мрежата, така и през вашия смартфон с помощта на приложението D-Link Light (за iOS и Android).

Чрез D-Link Light имате възможност да следите статуса, да променяте името на Wi-Fi мрежата и дори нейната парола, да блокирате или отблокирате вързаните клиенти и дистанционно да рестартирате продукта. Приложението работи отлично и 3G връзка ви е напълно достатъчна, за да осъществите всичко това.

С това обаче мобилните приложения, налични за рутера, не се изчерпват. Чрез D-Link SharePort ще имате възможност да стриймвате към дадено мобилно устройство различно съдържание (снимки, музика, видео и т.н.), съхраняващо се на външен диск, вързан към рутера чрез USB порта. За съжаление то поддържа ограничен брой видео формати и не може да пуска популярните AVI или MKV. Освен това не може да работи на фон – т.е. няма как да стриймвате музика, докато вършите нещо друго с мобилното устройство (например да сърфирате в мрежата).

Производителност

В това отношение DIR-860L се представя меко казано отлично. Производителността му при 802.11ac с 802.11ac с медиен бридж на друга компания – на разстояние 4,5 метра, бе цели 171Mbps. Дори и да се отдалечите на 30 метра, резултатите пак ще са впечатляващи – цели 150Mbps, като по този начин малко продукти от този тип биха могли да се сравняват с DIR-860L. За справка -– 165Mbps и 57Mbps.

Ако използваме DIR-860L с 802.11n (Wireless-N) клиенти – най-популярните на пазара в момента – рутерът също се справя много добре. На 5-гигахерцовата лента достигна 131Mbps и 120Mbps съответно на къси и дълги разстояния. За справка - Belkin AC 1200 отбелязва съответно 116Mbps и 79Mbps.

На 2.4-гигахерцовата пък достигна 57Mbps и 50Mbps съответно на къси и дълги разстояния. За справка - Belkin AC 1200 отбелязва съответно 33.5Mbs и 9.6Mbs. Подобни резултати го поставят сред едни от най-добрите рутери от този тип на пазара в момента. 

DIR-860L прави особено добро впечатление с факта, че скоростите не падат рязко с увеличение на дистанцията. Това означава, че не е необходимо да сте твърде близо до него, за да се насладите на бързи скорости. Той разпростира сигнал безпроблемно и на 90 метра разстояние, но най-ефективен е на 45 или по-малко.

Освен това е важно да се отбележи, че в рамките на двудневните тестове връзката не е прекъснала нито веднъж – Wi-Fi сигналът бе стабилен и при двете ленти.

Заключение

DIR-860L е един от най-добрите 802.11ac рутери на пазара. Той предлага високи и стабилни скорости, а елегантният му и нестандартен дизайн, допълнен с облачните услуги, са приятни екстри. 

напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ периферия
Ново поколение рутер с вградена облачна услуга: D-Link DIR-605L 25
USB 3.0 хъб: D-Link DUB-1340 24
Рутер: WD My Net N750 23
Мишка: WoW Legendary Mouse 23
Хибриден рутер:D-Link DHP-1565 22
Портативен рутер: D-Link DIR-505 20
Рутер: D-Link Cloud Router N300+ (DIR-626L) 19
Рутер: Netgear Nighthawk X4 Smart WiFi 19
Рутер: D-Link DIR-645 18
Сторидж: Бидон 16
ДРУГО ОТ D-Link
D-Link DCS-5222L управляема подвижна IP камера с Cloud услуга 7
Камера за наблюдение: D-Link DCS-2136L 4
DNS-327L ShareCenter 3
Видео камера: Baby EyeOn камера DCS-825L 2
Мрежови адаптер: PowerLine DHP-P309AV 500 кит 1
Хибриден рутер:D-Link DHP-1565 1
Ново поколение рутер с вградена облачна услуга: D-Link DIR-605L 1
Wireless AC WiFi адаптер: D-Link DAP-1520 0
Портативен рутер: D-Link DIR-505 0
D-Link AC Mobile Cloud Companion DIR-518L 0