facebook facebook
 
 
 
   
 
Ще допуснем ли от март да ни следят в нета?
13.12.2009 | автор: Свилен Енев


Дилъри продават наркотици чрез мрежата, престъпници организират убийство по Skype, педофили уговарят деца за среща – подобни заглавия на новини виждаме все по-често от новинарските сайтове. На този етап обаче на полицията й е трудно да проследява да речем Skype, който има 256-битово кодиране и специфична схема на маршрутизация на трафика. По този начин той се превръща в удобен инструмент за престъпните среди. Самата компания, стояща зад Skype, може да проследява разговорите, но според полицейски шефове, тя отказвала да сътрудничат на службите. Доставчиците също не са особено ентусиазирани да пеят кой с кого си чатил и от кой сайт теглил порно. Но МВР иска да знае по всяко време на денонощието кога сме били в интернет, на кого сме пращали имейл или sms, а също така с кого сме говорили по телефона, използвайки глобалната мрежа. Затова правителството е подготвило проектозакон, който мощно нарушава анонимността ни в глобалната мрежа.

От март ще се събират данни за времето, което всеки от нас е прекарал в мрежата, за изпращача и получателя на всеки имейл, както и за началото и края на разговорите през програми като Skype. Информацията ще се съхранява от операторите в продължение на година. МВР шефовете изтъкват, че изискването е записано в директива на Европейската комисия от 2005 г. Целта е да се предотвратяват и разследват сериозни престъпления и тероризъм. Но дали всичко, което ЕС иска от нас, е добро и правилно? Нали законите са правени за хората все пак? След като вече ни наблюдават с камери на улицата, в парка, в магазина, сега искат да ни следят и у дома.

На надигналото се обществено брожение от вътрешното министерство се оправдават, че самото съдържание на разговорите и кореспонденцията няма да се следи, а ще се наблюдава единствено с кого, колко пъти и кога сме общували. Да се знае тази информация е

почти същото като това да се чете и самата тя

Защо? Защото, ако една фирма води многократни преговори с друга за сливане например, от разпечатката този ход може да бъде отгатнат и ако информацията изтече към конкурентни компании, сливането може да бъде осуетено. Или пък ако някоя известна личност звъни всяка вечер по 3 пъти и говори с часове с друга известна личност, може да се допусне, че - да кажем - имат интимна връзка. Примерите са много, но още по-обезпокоителното е, че униформените искат достъпът да е в реално време за всички трафични данни на уебпотребителите чрез т. нар. интерфейс. Това ще рече министерството да има достъп без човешка намеса и без самият оператор да знае, че някой отвън следи данните.

Как е сега? Ако се налага да се следят действията на някого в интернет, полицията иска разрешение от председателя на окръжния съд. Това означава, че само

28 човека в страната могат да разрешат ровенето в личната ви поща

И тези 28 човека са магистрати с опит, на които е гласувано доверие и вариантът информация да изтече от тях е пренебрежимо малък. Какво обаче прави впечатление в предложения нов закон за право на достъп до лична информация? Там ще има не просто една компетентна служба – например за борба с киберпрестъпленията или “Оперативно техническа информация”, а буквално всеки, който носи униформа, ще може да ви наблюдава постоянно. Иска се да могат да ни следят от следните служби: специализираните дирекции, териториалните дирекции и самостоятелните териториални отдели на Държавна агенция “Национална сигурност”; главна дирекция “Криминална полиция”, главна дирекция “Борба с организираната престъпност”, главна дирекция “Охранителна полиция”, главна дирекция “Гранична полиция”, дирекция “Вътрешна сигурност”, Столична дирекция на вътрешните работи и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи; службите “Военна информация” и “Военна полиция” към министъра на отбраната и Националната разузнавателна служба.

Този оформящ се "Биг Брадър" е доста обезпокоителен, защото колкото повече хора имат достъп до личните ни съобщения, толкова е по-вероятно с тях да се злоупотреби. Особено застрашени са

богатите хора, фирмите и известните личности

тъй като хиляди униформени ще могат да се ровят в кореспонденцията им и да продават информация на престъпни групировки или пък на жълти вестници. Пък после иди доказвай от коя дирекция изтекла информацията – от РДВР-Сливен ли, от Гранична полиция-Трън ли, от Охранителна полиция-Каспичан ли или от Военна полиция-Ямбол. Имам едно предложение към министър Цветанов, което ще се хареса и на прекия му началник – нека към следящите личното ни пространство включат и служба „Пожарна и аварийна безопасност“. Ако си стоя в нас и стане пожар, а ми е паднала батерията на телефона, че да се обадя на 112, то, като пратя на леля ми от интернет sms с текст „Stana pojar u nas, nqmam bateriq da se obadq, zvani na 112“, бдящите в нета пожарникари ще го прихванат и навреме ще са у нас, дори и тя да е заспала и да не може да го прочете.

Абсурдността на законопроекта се атакува от много граждански и правозащитни организации. Според програма "Достъп до информация" предложените промени в Закона за електронните съобщения, които предвиждат следене на трафични данни в интернет и телефонните разговори, са без аналог в европейското законодателство. Правозащитниците припомнят, че точно преди една година Върховният административен съд

отмени тогавашния текст на Наредба № 40 на предното правителство

която предвиждаше същите условия за достъпа на МВР до тези данни. Точно затова обаче сега кабинетът се опитва да заобиколи независимия български съд, като прокара промените в парламента. Според някои поддръжници на законопроекта няма лошо да те следят, защото ако не вършиш нищо нередно, няма от какво да се опасяваш. Но в замисления закон е записано, че важи за всички престъпления, които предвиждат над 2 години затвор, което на практика обхваща почти всички нарушения включително пътните. Така, макар че ЕС прие, че притежаването на софтуер от торенти не е престъпление, то по новия закон, всеки, за който е регистриран трафик от някой торент сайт, става обект на наблюдение, защото е нарушител на Закона за авторското право и сродните му права, който предвижда до 3 години лишаване от свобода.

Експерти от областта на интернет са изпратили становище за изработването на проектозакона, което обаче не е взето предвид. Сред тях са Програма “Достъп до информация”, “Електронна граница” и “Интернет общество – България”. Ето защо вече все повече граждани и организации протестират срещу законопроекта. Сред техните мотиви срещу приемането на наредбата са, че институция, като МВР, на която не може да се има доверие, ще има достъп до данни от личния им живот. Известно е участието на полицаи в престъпни групи, като дори и в неуловимата банда за отвличания се смята, че има бивши униформени. От МВР твърдят, че са взели мерки против изнасянето на информация - пробация или 1 година затвор грози всеки, който изнесе незаконно подобни данни. Да, но ако са ти обещали десетки хиляди да „снесеш“ кой бизнесмен къде ще почива или коя фирма с кой чужд производител преговаря, една година да се разписваш в районното едва ли е сериозна санкция.

Друг аргумент на противниците на проектозакона е, че наредбата ще засегне единствено обикновените потребители, а не престъпниците, към които е насочена. "При малко усилия и интернет грамотност всеки, който е решил да направи престъпление, може да покрие следите си в мрежата", коментират някои протестиращи.

Не искам някой да знае с кого общувам и какво правя

казват те и искат, ако законът се приеме, поне да има граждански контрол над използването на данните от МВР, което обаче не е предвидено засега. Затова някои дори стигат до призиви за крути мерки. Изпрати sms на депутат от ГЕРБ или на министър Цветанов, зоват от партия „Зелените“. Според тях събирането на трафични данни от интернет и мобилна телефония позволяват на МВР да съставя профил на всеки от нас, който да бъде съхраняван в лично електронно досие.

Според протестиращите организации годишно МВР прави по над 300000 справки за трафика - телефонни разпечатки, електронна поща и посещения в интернет за около 40000 граждани, но не е известно дали данните са използвани за разкриване и разследване на престъпления и какъв е процентът им. Това също буди недоверие към новия проект. Още повече, че е известен и доклад на Върховната касационна прокуратура, според който от 10000 разрешения за специални разузнавателни средства за 2 години за правосъдието са ползвани едва 267 или 269, т. е. 2-3%.

Според юристи, ако поправките минат, операторите ще трябва да дадат информация за мястото, от което е проведено обаждането, което вече е само по себе си проследяване, а

по конституция това е забранено

освен ако не става дума за тежко престъпление. Самите интернет доставчици също са ощетени, защото ще трябва да инвестират собствени средства, за да обслужват новия закон. “Спектър нет” например, който е най-големият интернет доставчик, вече оповести, че би трябвало държавата да обезпечи техните евентуални инвестиции за обслужване на изискванията по новия закон.

Ако си против посегателството срещу личната ти свобода и неприкосновеност, трябва да направиш нещо веднага. Около този призив се обединяват все повече интернет потребители. Засега те са подкрепени от няколко политически организации – СДС, според които предоставените от GSM-операторите и интернет-доставчиците данни могат да бъдат използвани за разчистване на сметки между конкурентни фирми, и ДСБ, според които такава постоянна интерфейс връзка няма нито една страна-член на ЕС. Тя няма да даде и резултат в борбата с организираната престъпност, като в същото време ще остави у българските граждани впечатление, че са следени. От непредставените в парламента партии против новия проект са „Зелените“ и НДСВ.

Парадоксалното е обаче, че ГЕРБ, които бяха против промените в Закона за електронните съобщения при предното правителство, сега са негови инициатори. Убеден съм, че здравият разум ще надделее и интернет няма да се превърне в един затвор за нас, където денонощно ще ни наблюдават. Но за да стане това, всеки от нас трябва да е активен и да покаже на правителството, че не е съгласен с новия законопроект. Не вярвате, че вашето мнение има значение? Ще ви дам пример - скоро пенсионерите от Пловдив излязоха на митинг, за да се противопоставят на вдигането на цените на билетчето за градския транспорт и въпреки категоричното решение на кмета, си постигнаха целта – няма да има увеличение. Ако 300 немощни дядовци могат да променят нещо с решителното си намерение, какво да кажем за десетки хиляди млади и здрави интернет потребители? 

напиши коментар
 

27 мнения
профил »
fear4 каза на 15.12.2009, 11:19 ?. :

Ще следят фирмите и техните шефове . Все ми на ъкъла някой ще следи как си пиша с комшията и моя цветущ език на две мастики .... айде сега . Или пък колко филма съм изтеглил , ако не тегля направо отивам в общината и почвам с бичмето да ги коля... Без това увеличиха всичко , билета го направиха 1 лев . Дори както съм инвалид пак ми искат стотинки за билет .
Незнам вече скоро ще има жертви , и без това съм регистриран в психодиспансера ... Време е да коля и да беса .... Време да им сложа компреса... Изби ме простотията накрая...

142 мнения
профил »
modesty каза на 15.12.2009, 11:48 ?. :
Редактиран на 15.12.2009, 11:58 ?.

Абе следят - един дол дренки.
Кой пък точно мен или теб ще следи.
Та какво ми пука на мен дори така да е.
Все едно аз да следя някакъв от град Сливен... Дреме ми какво с кого и кога.
Но виж ако е Мими от A клас, по-става :D :D XD XD ^^.

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 15.12.2009, 12:21 ?. :

По-тъп коментар не можеше да направиш.

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 20.12.2009, 02:39 ?. :

офф поме прати ми снимка на Мими ба ламър

154 мнения
профил »
unauthorized каза на 01.01.2010, 11:42 ?. :

"Първо дойдоха за комунистите, но не се обадих защото не бях комунист.
После дойдоха за профсъюзите, но не се обадих, защото не бях от тях.
После дойдоха за евреите, но не се обадих, защото не бях еврей.
Тогава дойдоха за мен - и нямаше кой да се обади за мен."
-- Martin Niemöller

http://en.wikipedia.org/wiki/First_they_c ame...

27 мнения
профил »
fear4 каза на 15.12.2009, 12:27 ?. :

А да бе комшийката да следя става . Кво като следят , само да го открия кой е имам брадвичка под леглото . Един касапин от село ми я даде , сече кости като съчки . Те ченгизите да стачкуват , що то не са гладни или боси . Простотия , от всякъде само ми дай да хвана някой шпионин дет ме е следял. Направо ще видят филм на ужасите ... Тексаско клане с брадвичка ... Болка и ужас това ги чака от ГБОП , НСБОП и там всичките родени от семето на наркомани и хомусексуалисти...

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 15.12.2009, 13:53 ?. :

Колкото и да не ви се вярва, интернет все още е мястото където можеш да получиш нещо безплатно или свободно. Интеренет е источник на информация, а информацията е сила. Трябва да пазим интернет, като единственото място, в което има свободен поток от информация. Интернет съдържа най-чистата информация, друг е въпросът дали можеш да я отриеш. Останалите медии - вестници, радио, телевизия имат за цел да ти отвлекат внимание от това, което е наистина важно - твоето благополучно съществуване.

Всеки ден ставаме свидетели на това колко е зле положението в страната, в същото време по телевизията, радиото и вестниците чуваме/прочитаме "Днес взехме важно решение", "Днес решихме това", "Днес решихме онова"... само празни приказки. Кой от вас е усетил положетелна промяна от как сме в Европейският съюз? Кой от вас е усетил положителна промяна измежду смяната на парвителствата? Въобще единствено в интернет сме свободни да правим нещо, което искаме по собствено желание. Едиствено в интернет имаме достъп до големи количества информация от всякакъв тип. Единствено в интернет можеш да ивдиш място, до което иначе нямаш пари да отидеш.

Съвремнният свят е пълен с ограничения, целящи да ни държат "долу в калта", модерното робство така ни е завлядяло, че всъщност всичко се свежда до "ядене и пиене", а всичко извън това е нестандартно или не си заслужава... Глупости! Ако решиш, че искаш да се занимаваш нещо то трябва да се бориш за него и да го отстояваш пред тези които искат да го съсипят. Интернет е едно от тези неща, едно от тези места. Нека се борим за правото да сме свободни, за павото на избор! КИБЕР ПЪНК ЗАВИНАГИ!

70 мнения
профил »
kala07 каза на 15.12.2009, 13:59 ?. :

Ето този коментар ми хареса най-накрая някой да каже нещо умно. xD

693 мнения
профил »
perro каза на 15.12.2009, 14:25 ?. :

Съгласен съм, но пък от друга страна не виждам връзка между казаното от VK_ и следенето на действията ни в Интернет. Като те следят няма да намираш информация? Или тя ще стане платена?
Нещо ми се губи връзката...

51 мнения
профил »
cimotic каза на 15.12.2009, 15:03 ?. :

Подкрепям те напълно. Невероятен коментар!

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 15.12.2009, 15:10 ?. :
Редактиран на 15.12.2009, 15:44 ?.

1. Виждат какво правиш и къде
2. Спират ти достъпа до там
3. Или по-зле откриват автора на сайта и му "разказват играта"
4. Резултат - много недоволни хора

И нямам в предвид само пиратските сайтове или порното, а всичко де що ти хрумне като полезна информация. Най-вече неща, които не искат да знаеш. Ето един нагледен пример:

http://www.youtube.com/watch?v=BtqRvAu71G w&feature=channel

693 мнения
профил »
perro каза на 15.12.2009, 17:38 ?. :

Доста елементарно и параноично ми звучи този вариант. Това и сега се знае:
1. Виждат какво правиш и къде.
1.1 Тегля пиратки от арена/замунда/п2пбг.цом/демоноид/ваникс.н ет. Като се знае пиратските групи НЕ разрешават рилисите им да се пускат по публични тракери в 99% от случаите.

2. Спират ти достъпа до там.
2.1 Няма как да стане. А и това и сега може да стане, ако се напънат. Прочети и 3.1.

3. Или по-зле откриват автора на сайта и му "разказват играта".
3.1 Нали се опитаха с арена и замунда - не става. Нищо не можа да се докаже.

4. Резултат - много недоволни хора.
4.1. Е, и? В България не се протестира адекватно така или иначе.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 15.12.2009, 18:09 ?. :

Хич не ми се ще да споря, но май ще се наложи. Пайрът бей загуби в съда нали така?
http://www.pcmania.bg/?go=news&p=detail&n ewsId=189&type=1
Какво се случи с Мининова? Мир на прахта и. Може и да е песимистичен че дори и параноичен коментара ми, но това не значи не е възможно да се случи. А пък относно 4.1 - честно, с такова настроение никога няма да има адекватно протестиране. И нека да не спорим повече защото ми се струва, че отиваме леко встрани от основна тема... моля =)

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 15.12.2009, 14:07 ?. :

"След като вече ни наблюдават с камери на улицата, в парка, в магазина, сега искат да ни следят и у дома."

Добре дошли в Европа...

366 мнения
профил »
Mersin каза на 15.12.2009, 14:13 ?. :

значи знаят какво си дрънкаме по skype..(това не е добре..

87 мнения
профил »
inFamous каза на 15.12.2009, 14:32 ?. :

Това няма да се случи,100 %.Най много пак да има протести в последния момент,но няма да се случи,почти сигурен съм =]

350 мнения
профил »
Ghost_Leader каза на 15.12.2009, 14:36 ?. :

Може да ви е смешно на повечето тук,но съм сигурен,че никой от вас не би искал да му следят личните разговори или чатове.И аз си мисля,че подобно нещо е абсурдно и едва ли ще стане,но никога не се знае.

51 мнения
профил »
cimotic каза на 15.12.2009, 15:05 ?. :

Какво като ме следят? Влизам в "ЕДИ КОЙ СИ" сайт.. тегля порно. Пиша по-скайп с приятели .. какво ме интересува, че някакъв идеот с ниска заплата ми гледа съобщенията. Стегнете се.. все тая дали ще ни следят.

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 15.12.2009, 15:20 ?. :

Говори за себе си. Ще ти е от полза да прочетеш "1984" от Джордж Оруел.

142 мнения
профил »
modesty каза на 15.12.2009, 17:01 ?. :
Редактиран на 15.12.2009, 19:14 ?.

StormChaser спри да плюеш по хората, ами напиши нещо смислено.
Кат не ти харесва и плюеш...??
Твоите коментари са най-безсмислени.
Като не ти харесва се изнасяй.

370 мнения
профил »
des каза на 15.12.2009, 18:03 ?. :

Вижте...смятам, че минахме епохата на Тоталната власт. Това, че Китай правят подобни нещата (да дебнат хората) си е тяхна работа. Ние няма да оправим света, ако позволим нещо подобно...още повеече, че това може да доведе до пълна манипулация, защото както стана на въпрос, в интеренет тече информация (ценна и неценна). Предполагам се досещате, че държавата може преспокойно да пуска разни пропаганди и да ни манипулира по този начин, при условие, че ни следят и виждат от какво най-много се интересуваме. И не ми минавайте с номера, че живеем в демократична страна и това няма да се случи. Позволим ли подобно нещо, повечето отиваме на майната си

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 15.12.2009, 18:51 ?. :

Съгласен.Достатачно партии са против тази промяна в Конституцията и се надявам, че промени няма да има.Особенно като се има предвид, че в нито една страна в ЕС не дебнат.Тук не е Китай.

601 мнения
профил »
Seigar -X- каза на 15.12.2009, 18:41 ?. :

"О не ... Ще ми прочетат мръсните разговори с бивши гаджета..."

Стига да не показват еротичен чат на Катринка от 5-А клас и Тончо от 6-Б или някои други по БТВ новините като първа новина съм ок.
Ако искаме да изчистим страната от престъпност и изроди, то ни трябва човек като The Punisher!


"Ако искаш мир, приготви се за война"

64 мнения
профил »
iamiam каза на 15.12.2009, 18:41 ?. :
Редактиран на 15.12.2009, 19:02 ?.

Аре ше викаме Атаир или Езио да ни носи пощата ! XD

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 20.12.2009, 02:42 ?. :

...ебаси пича...

64 мнения
профил »
iamiam каза на 15.12.2009, 18:44 ?. :

Аре геймъри (пирати) на възтание ! Всички на кабел и розетка ! XD

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 15.12.2009, 18:52 ?. :

На кибер-бунт!

46 мнения
профил »
katotemoto каза на 17.01.2010, 16:38 ?. :

Да кибер бунт!!!!

370 мнения
профил »
des каза на 15.12.2009, 19:50 ?. :

Ще е интересна гледка...определено ще съберем новинарите от целия свят :Д

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 15.12.2009, 20:18 ?. :

За 1ви път в сайта на PCMANIA виждам толкова много малоумни дребни прости неразбиращи пикльовци на едно място...

По темата - немога да повярвам че точно ГЕРБ подкрепят това действие, май наистина никога в България няма да има свястна партия и свестни управляващи...
Явно за пореден път НЕЧИИ ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ отново ще са за сметка на целия народ - в превод - някой смотаняк с приятел депутат му е хрумнало че трябва да може законно да наблюдава шеф на конкурентна фирма и иска да е легално, и за да не е подозрително се прави цял един закон който ще важи за ВСИЧКИ НАВСЯКЪДЕ в държавата... Ако не вярвате че това е възможно припомнете си как Ванко 1 излезна от затвора - съвсем случайно тогава промениха еди-кой-си закон за проституцията ли какво беше, като намалиха наказанието с няколко години и така Ванко 1 С ГОЛЯМ КЪСМЕТ че това стана точно когато той беше в затвора излезна като първия човек.

Засега тази новина ми звучи прекалено абсурдна, ама в България прекалено абсурдните неща ги гледаме всеки ден така че няма да се учудя... Ако наистина това стане И ТЪПИТЕ ПРОСТИ ГЕЙМЪРИ НЕ РЕАГИРАТ ДА УМРАТ ДАНО ВСИЧКИТЕ ! ! !
Ако все пак ще реагират - там ще съм и ще бъда сигурен че ще уцеля някой депутат или какъвто и да било управляващ с домат, яйце, зелка, камък и крава ! :@

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 15.12.2009, 20:35 ?. :

За съжаление нещата не опират само до "Тъпите и прости геймъри", ами и до малко по-умните сред тях, че и онези хорица дето не играят игри, а ползват интернет като средство за комуникация(например), иначе казано - всички ползващи интернет. Няма смисъл да кълнеш друте да мрът и незнам си какво още, а вместо това виж какво можеш да направиш ТИ по въпроса. От както свят светува мрънкащите са мнозинството, а действащите са малцина. Никой не се прочул с празни приказки, така че ако искаш нещо да се случи напрви нещо по въпроса. И това не го казвам само към теб, а към всички които четат тази статия!

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 15.12.2009, 21:07 ?. :

Брат ми, може да ти се струва че само кълна по нета, ама грешиш. Ако нещо се наложи единственото ми условие за да изляза да действам и аз е - Да Не Съм Сам!
Само това е - дори и един човек да има на моя страна - излизам!

80 мнения
профил »
LUDIA666 каза на 16.12.2009, 07:59 ?. :
Редактиран на 16.12.2009, 08:01 ?.

Към всички дето уж не ги интересува дали ги следят или нем ше ви дам пример. Имате интернет банкиране и електронен подпис. Примерно правите някакви покупки или плащания. Всичко ви виждат, защото за повечето се получават съобщения в пощата ви. А примерно сте направили 1000 лева от залози, ама не сте ги обявили. Спокойно могат да ти натресът НАП. Друг пример, имате си разговор по SKYPE с вашият личен отговорник в баката в която имате пари и т.н. и той ви дава няква информация, относно вашите сметки или някакви номера и т.н. Всичко ще ви лъсне като на маймун задника. Това ли искате. Някакъв тъп чиновник или неграмотна кука да знае това, което е само за между двама човека. Не се заблуждавайте, това е поредната полицейска идиотщина, Понеже не искат да заловят големите с различните "бизнеси" понеже са в един кюп с тях, правят това и онова. Ние какво втора Хамерика ли ще ставаме, където всичко се следи и минава през NSA. Аде моля ви, помислете с главите си, а не с други ваши части, че инак всеки ще плаче после.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 16.12.2009, 08:12 ?. :
Редактиран на 16.12.2009, 08:13 ?.

Някой малко по-зрял от останалите смешници...
Ем точно затова ако има протест - там да сме всички !

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 16.12.2009, 09:31 ?. :

Работата е,че не е така.Не се следи какво пишеш,а само от кой и кога си получил e-mail,съобщение или каквото и друго да е.Това,че имаш съобщение от сайт за залагания им казва колко точно си спечелил? Това,че говориш с личния си отговорник в банката им казва пълната ти информация?
Какви действия могат да се предприемат,когато хората даже не знаят за какво става на въпрос?

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 16.12.2009, 14:46 ?. :

Ти си привърженик на идеята или какво, че ми казваш къде греша?

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 16.12.2009, 20:12 ?. :

Не съм привърженик на идеята за следенето,привърженик съм на идеята човек да се информира и да помисли преди да пише.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 16.12.2009, 08:22 ?. :

А сега се сетих да спомена - помните преди няколко години като на властите изведнъж им беше хрумнало че трябва да спрат торентите. Защо ли беше това? Сигурно в България ВСИЧКО ДРУГО ни е на 6 че само това е останало да се оправи... Ето какво е станало според мен - поредните лични интереси - някой въшкар му е станало криво че неговия албум не се продава изобщо и решава че за това е виновна arenabg и какво, казва на близкия си приятел в министерството да създадат закон против това и готово...
Всичко отшумя много бързо понеже всички реагираха, и ако сега стане нещо и никой не се възпротиви - пожелавам им някой загорял полицай който наблюдава разговора да разбере къде ще се срещнат с гаджето си и да ги ******* и двамата, защото и това е възможно!

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 16.12.2009, 09:41 ?. :

Ще започна с това,че съм против следенето на хората по какъвто и да е начин,но и с това,че ме изненадва абсолютната неинформираност на масата по този въпрос (както и по много други,но темата за упадъка на обществото и постоянното мрънкане е за друго време и място).Всички започват с "Как ще ми гледат какво пиша?" Отговорът е прост - никак. Писал си с Пешо от Чепеларе в 23 часа в неделя вечер...и? Дори да си писал със стар твой бизнес партньор пак нищо,няма да раберат за какво си писал.
Отрицателните страни на следенето са изтъкнати в статията,която е може би единственото добро нещо на тази страница.
Чудя се как ще протестират такива хора...:
-Не искам да виждате какво пиша в интернет!
-Ние и не можем.
-Аа...нищо,аз не искам!
Трябва да се направи нещо против такива репресивни мерки,но не може да го направи всеки.

ПП: "какво да кажем за десетки хиляди млади и здрави интернет потребители?" за съжаление потребителите на този сайт cа 99% пишлемета,на които тати им е казал,че политиците са лоши и не си гледат работата.

153 мнения
профил »
marinkov каза на 16.12.2009, 10:52 ?. :

Аз съм за следенето.
Който има от какво да се притеснява, ами да се притеснява :D

223 мнения
профил »
Маце Борко каза на 16.12.2009, 11:43 ?. :

Лично мен не ме е еня особено. В крайна сметка - ако някой прочете еротичния ми чат, примерно, какво толкова, да не съм единственият? Освен това дори срам не мога да бера, защото така или иначе си оставам някой си там, един от многото. С други думи, погледнато от практическа гледна точка - не върша нищо нередно, следователно нямам притеснения.

НО!

Това е само едната страна на монетата. Другата е, че въпросът е чисто и просто принципен. Такова нарушаване на правата на човека, влизащо в директен конфликт с Конституцията (всъщност, това го взимам на доверие и не съм го проверявал), представлява нещо като отправна точка за по-големи вмешателства в личното пространство и е необходимо да бъде избегнато. Ако започнем със следенето на кореспонденцията ни, по-късно ще се появят и други претенции от страна на властите.


4164 мнения
профил »
VK_ каза на 16.12.2009, 12:12 ?. :

Твоя гледна точка ми харесва, дори да не е в разрез с конституцията, трябва все пак да имаме в предвид, че "Личен живот" се пише "Личен живот", а не "Правителствено достояние". Освен това дори сега има доста случаи на източени пари от банкови сметки. Представете си колко по лесно ще стане за хакерите да се докопат до тази информация когато тя бъде събрана на едно място. Не бива да отхвърляма възможността нещо да се случи само защото не се е случило на нас досега. И да, веднъж приет, този закон лесно могат да го разширят или допълнят, защото законодателството в БГ е на такъв принцип, че първо се измисля закон, а после правилата за прилагането му.

153 мнения
профил »
marinkov каза на 16.12.2009, 12:59 ?. :
Редактиран на 16.12.2009, 13:01 ?.

Хех, вие явно не сте чували за "Ешелон". Ние отдавна сме наблюдавани и това няма да се промени. Свиквайте... А иначе винаги има бутон "Shut Down". Глупаво е да си мислите, че понятието "личен живот" има същото измерение и в интернет, всичко се записва и се пази.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 16.12.2009, 14:51 ?. :
Редактиран на 16.12.2009, 15:10 ?.

Много сте ми интересни тия дето ви е супер всьо равно че НЯКОЙ ще ви следи, дори и без да знаят подробностите (какво сте си писали например)
За мен е повече от достатъчно че би могло трафика ми да се наблюдава, не точната кореспонденция, ами и самия трафик да знам че ми го наблюдават... Е не ви знам вие що за хора сте дето ми обяснявате какво ще може и какво няма да може! НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА! НЕ ИСКАМ ДА ЗНАМ ЗАЩОТО НЕ ИСКАМ ДА СТАВА ТАКА ! ! !

EDIT: Ей, типичните Българи дето сте се събрали тука в тая тема:
1- Овча примиреност - каквото и да става в държавата на тях не им пука и могат само да я оплюват по кръчмите
2- Че даже намират и добрите страни на тази мизерия
3- Толкова мързеливи че дори и да искат няма да се надигнат

Еми на такива хора освен да го духате друго немога да кажа

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 16.12.2009, 15:20 ?. :

Успокой се.

223 мнения
профил »
Маце Борко каза на 16.12.2009, 16:16 ?. :

Алоу, активния, точно такива вресливци по интернет като теб правят най-малко.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 16.12.2009, 18:58 ?. :

А къде да ида да врякам бе? Ако се наложи (ДАНО не се) ще ида да врякам и на улицата и ще дойда да ти врякам и на ушите за да видиш че не го правя само по интернет

370 мнения
профил »
des каза на 16.12.2009, 19:24 ?. :

=SpeC= Виж...всеки в този сайт си има собствена ценностна система и всеки разбира нещата по свой начин. И да пишеш и да не пишеш няма да промениш никого. В тези коментари се иска мнение, а не да покажеш как се оправя България. Не разбирам от политика, затова не се меся. Няма да промениш хората, няма да промениш България, единственото което правиш е да вряскаш тука и да заплашваш (явно) по арогантен начин потребителите, които изказват мнение, противоречащо на твоето. Мисля, че както аз бях написал по-горе щеше да е напълно достатъчно и за теб. Не виждам какво още продължаваш да дъблаеш в тази тема. Не съм аз този, който трябва да ти напомни къде и с кого пишеш. Повечето потребители сигурно са на възраст около 13-15 години...не си въобразявай, че ще им набиеш акъл в главата

1565 мнения
профил »
n00b каза на 16.12.2009, 19:28 ?. :
Редактиран на 16.12.2009, 19:28 ?.

Смешници, ей! Колко престъпления са разкрити с подслушване на телефони и и-мейли? Колко терориста затвори Станишев и колко терориста затвори Борисов, че сега тръгнал да вкарва такава полицейщина, каквато в ЕС няма.

Нещастни комунистически изроди! Ще им спретнем един хубав протест. Ако трябва и 10.

370 мнения
профил »
des каза на 16.12.2009, 19:35 ?. :

Ти стихотворението "Септември" на Гео Милев чел ли си? Смятам, че трябва да се позапознаеш с текста...тогава коментирай. Или прочети в Уикипедия за Септемврийското въстание

1565 мнения
профил »
n00b каза на 16.12.2009, 20:04 ?. :

Чел съм го. Е?

370 мнения
профил »
des каза на 17.12.2009, 06:20 ?. :
Редактиран на 17.12.2009, 06:21 ?.

Е там става точно на въпрос за това как народът решава, че иска да е още по-свободен и решава да се вдигне на бунт. Естествено комунистите стоят в основата на бунта, но исках да кажа, че тогава сме били под демократично управление. Хем демократично управление, хем фашистки режим, хем милиция и хората са недоволни. Правят въстание и всички са изклани, както пише в романа "Хоро"-"Държавата сечеше народа си така, както турчин не ги е клал." Тоест, ако управляващите искат нещо много силно, не мисля, че е възможно да се спре, ако ще си стачкувай 10 години. Но казах, че не искам да коментирам политиката, защото не съм спец в нея, а това не е мястото за обсъждането й. Така че спирам дотук.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 17.12.2009, 10:28 ?. :

В такъв случай дай да мреме всички, ебал съм ти и държавата ! ! !

1565 мнения
профил »
n00b каза на 17.12.2009, 10:49 ?. :

По принцип си прав - когато управляващите (тоест ББ :D) твърдо решат нещо, е трудно да бъдат разубедени, защото в доста от случаите предледват собствените си интереси - слава, пари, одобрение от еди къде си. Само че ние - народът, сме суверен, ние ги избираме, ние ги сваляме, наше е решението за абсолютно всичко, както и вините и заслугите за всичко в държавата.

261 мнения
профил »
Xelian каза на 17.12.2009, 08:08 ?. :

Цялата тази работа не се прави с цел да следят мен или вас или който и да е потребител на този форум. Нито пък всяка кука ще има достъп до това което сте писали. Целта на това са по големите риби. Както в момента се оказа че сумати висши магистрати и депутати имат връзки с някакъв мафиотски бос. По разпречатка на разговорите. Искат да направят същото и с е-майлите и инстант месинджърите. И понеже няма как официално да изискаш данните на някого от Google или Skype (Пък и да ги изискаш няма да ти ги дадат) на някоя хитра глава му се е видяло добра идея да си го прокараме като закон. И до известна степен са прави. Съвсем друг е върпосът, че някои хора могат да се възползват от тази информация като я препродават, а в последствие законът може да прерастне от наблюдение в контрол. Например в оказване на натиск върху интернет доставчиците за отказване достъп на потребителите им до торент тракърите. Примерно.

Независимо от това един такъв закон не би трябвало да съществува в една демократична страна. С изключение на откаченяците от САЩ и комунистите в Китай мисля че няма развита държава където да има такъв закон. Вероятно за държавата един такъв закон ще бъде полезен, а самите нас няма да ни засегне особено (пожелавам им успех в филтриране на 2000 спам съобщения които се получават на седмица в емайлите на всеки един от нас), но въпросът е принципен. При един евентуален простест бих се присъединил към него. Защото трябва да се борим за всяка капка свобода която имаме и да я остояваме възможно повече време.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 17.12.2009, 10:27 ?. :

Да не мислиш че депутатите с техните връзки и имунитети и големите риби с мноо кинти ще позволят да ги следят? Според мен ЕДНА от основните цели на тази простотия са пак торент тракерите.
Както е тръгнало няма да се учудя след години да въведат закон на всяко новородено дете да му слагат камера в едното око, че така всички хора след време да бъдат наблюдавани дори и когато са на "4 очи" ...

503 мнения
профил »
The Chameleon каза на 17.12.2009, 10:44 ?. :
Редактиран на 17.12.2009, 14:41 ?.

"да му слагат камера в едното око, че така всички хора след време да бъдат наблюдавани дори и когато са на "4 очи" ... "


Така направиха с Индианеца от "Оракула", много добро сай-файче.
---
Спек, ти си извор на мъдрост и мозъчни клетки !1!11!
---
Да живее киберпънка! >:

Ps. А НА ВСИЧКИ ХИПАРИ ЩЕ ИМ ОБГОРЯ ЧАРКОВЕТЕ! ФОРТУНА Е НА МОЯ СТРАНА.

Ps2. Нз д@ли д@ $е р@дв@м н@ н0вин@т@ или не, л0л


ЕДИТ : http://www.chitanka.info/lib/text/601 >:

223 мнения
профил »
Маце Борко каза на 18.12.2009, 20:21 ?. :

Хамелеоне, спри Блек Рам-а... :D

86 мнения
профил »
Children of Bodom каза на 25.12.2009, 09:19 ?. :

Едниствения човек който каза нещо свястно......лол

33 мнения
профил »
Alabala каза на 18.12.2009, 10:34 ?. :

Никой не осъзнава, че прокарването на такъв закон може да повлече много по-големи гадости. Позволим ли да следят телефоните и интернет, много лесно след това могат да поискат да правят обиски без съдебна заповед. Не ми се мисли до къде може да се стигне следвайки се принципа "Аз ще кажа, че сестра ти е курва, пък ти доказвай, че нямаш сестра!". Ще ме следят само при достатъчно основание за престъпление и то със съдебно решение, за това е съда и за това е независим, за да се гарантира справедливост, а не сульо и пульо да решават дали съм престъпник. Световния принцип е "Невинен до доказване на противното", с този закон ставаме по презумция виновни и ставаме подвластни на субективната оценка на някой с власт, а смисъла на законите е точно да се избегне субективноста.
Някой замисли ли се, че данните от следенето може да се фалшифицират?
Ако ви изкарат една разпечатка, че редовно сте в сайта на АЛ Кайда, как ще докажете обратното?
Мислете бе, хора!

503 мнения
профил »
The Chameleon каза на 18.12.2009, 14:00 ?. :
Редактиран на 18.12.2009, 14:00 ?.

" Ако ви изкарат една разпечатка, че редовно сте в сайта на АЛ Кайда, как ще докажете обратното? "Добра логика!

64 мнения
профил »
iamiam каза на 23.12.2009, 11:04 ?. :

Ама те сайт ли си имали ?A аз още се опитвам по пощата да се свържа ! XD

16 мнения
профил »
Свилен Енев каза на 19.12.2009, 15:57 ?. :

Първа победа! След като всички медии публикуваха информация за готвения от МВР законопроект и хиляди граждани му се противопоставиха във форумите, а правозащитни организации - официално, в-к "Сега" ни информира, че от ресора на Цветан Цветанов вече са направили първите си отстъпки. Вътрешното ведомство е съгласно да се запише изрично, че следенето в интернет ще се осъществява само при разследване на тежки престъпления, които се наказват с над 5 г. затвор. Първоначалното им предложение бе това да става и при престъпления, които се санкционират с над 2 г. затвор. Ще има и срок, в който МВР ще съхранява получените данни. Първоначалният проект не предвиждаше такъв. Гражданите, станали обект на нерегламентирано следене, ще бъдат информирани от специален държавен орган. Въпреки отстъпките на МВР стана ясно, че ведомството на Цветан Цветанов не е склонило за премахване на интерфейса - способът, чрез който МВР ще може да следи по всяко време интернет потребителите. "За" поправките са гласували от ГЕРБ и "Атака", всички останали партии са се обявили против. Така че протестът за правото ни на лична свобода засега продължава!

693 мнения
профил »
perro каза на 20.12.2009, 08:37 ?. :

Сигурен бях че така ще стане и за това говорих! А тук се получи оле-мале следят ме, четат ми скайпа, гледат ми мейла, знаят по какви сайтове ровя... излишна параноя беше това от самото начало...

30 мнения
профил »
aaleel каза на 20.12.2009, 11:59 ?. :

Прочетох коментарите и се наслушах на простотии, има и доста смислени коментари, но като интернет потребители нека да се обединим и да поискаме референдум за този закон. Нали приеха закона за референдумите - трябват 300 000 подписа и съгласието на президента. Интернет потребителите сме много повече от тази бройка и можем да покажем на света, че макар да сме последни по всичко в света сме обединени макар и за нещо незначително на пръв поглед.

Защо в една Швейцария се гласува всякаседмица за много по-дребни работи, но хората го правят и се гордеят с това и не можеш да ги накараш да променят начина си на мислене. Така те казват на тяхното правителство дали са съгласни или не са и управляващите се сълсават или си отиват. Така правят в белите страни.

Защо и ние да не го направим?

Можем да спрем този закон стига да пожелаем това!

8 мнения
профил »
ТРУПОНАРЕЗЕНинс каза на 22.12.2009, 13:00 ?. :

Мн добре списано от г-н Енев.
Респект. :))

++

Мнението ми е, че това следене си се случва отдавна,
просто сега му дирят законна форма.

Тоест,
дори да спрем инициацията, слухтенето ще си остане факт.

Уви. :(

140 мнения
профил »
morg0mir каза на 23.12.2009, 09:24 ?. :

Реално те ше следят само къде влизате,ми не директно личната кореспонденция,ще я следят само при нужда.Общо взето ше е нещо като разпечатките при мобилните оператори.Слушайте министъра кво говори бе,те няя да мачкат торент сайтове наред.

261 мнения
профил »
Xelian каза на 25.12.2009, 23:50 ?. :

Разгеле някои дето все пак е слушал преди да говори. Те дори и да искат да ти следят нещо повече е почти невъзможно. Е-майли да. Ама на скайп разговорите са криптирани, както и чатовете. Предполагам че на повечето свестни мейинджъри също са. Това което могат да видят е че ИП 1 се е свързало с ИП 2. Точно което сега могат да видят и с телефонните разпечатки. Нямат разговора.

64 мнения
профил »
iamiam каза на 23.12.2009, 11:12 ?. :
Редактиран на 23.12.2009, 11:13 ?.

Аз съм твърдо против всякакъв вид следене в интернет. Не просто защото това е единственото място от където не ти дрънчат пари за щяло и нещяло, а и тъй като шансът информацията събрана от компетентните органи на реда да се използва в наш ощърб е огромен !
ПС. Стачните действия не са от значене в България, тъй като няма кой да ги чуе !
ПС.2. Това е мое лично мнение ,което може да не е на 100% вярно или доказано. Моля мерете си приказките и обидите по мой адрес ,тъй като вече ни следят хаха ! XD

64 мнения
профил »
iamiam каза на 23.12.2009, 11:14 ?. :
Редактиран на 23.12.2009, 14:08 ?.

Я скивайте лозунга - Ние не сме престъпници. И в скобички (повечето от нас) XD

390 мнения
профил »
juni0r каза на 23.12.2009, 14:16 ?. :

Дайте да организираме убийството на Барак Обама по скайп. Довечера в 9 правя конферентен разговор...

261 мнения
профил »
Xelian каза на 25.12.2009, 23:52 ?. :

Бтв някъде бях чувал че всяко споменаване на Bin Laden или някавки такива ключови думи в Скайп автоматично се препраща към някакви американски тайни служби ;) Ама може и да е някаква градска легенда :) Ама кой знае. Те американците са луди... Може и да имат някакви споразумения...

154 мнения
профил »
unauthorized каза на 01.01.2010, 11:51 ?. :

Да бе. Защото очевидно някой който се крие от американската армия години на ред ще позволи информация за него да изтече в скайп.

1 мнения
профил »
Nelo Angelo каза на 03.01.2010, 07:44 ?. :

И все пак ако някой се интересува има подписка против този закон на

http://azprotestiram.com


90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 11.01.2010, 17:52 ?. :

Ето моето мнение по темата:

1.На 14 Януари 2010 г.ще има протест именно за това следене който иска да дойде(точно на 14 защото...еми миналогодишната традиция е нещо добро)
2.Те няма да ни следят от Март,те вече ОТДАВНА ни следят-още от Януари 2008 г.,а сега просто са решили че е време да го узаконят че да не вземе някой да осъди държавата и да му падне на всеки депутат по 1 стотинка от джоба-въпреки че има милиони,дайте сега да не правим лошо на хората който ограбиха и разрушиха нас и държавата ни ;)
3.Аз съм твърдо ПРОТИВ това следене,защото не желая малоумен и безмозъчен индивид с ниска заплата да следи личния ми живот
4.Следят ни с камери по улиците,магазините,училищата-а сега и вкъщи.Добре дошли в Европа-нали хвалехте Европейския съюз преди да влезнем,а сега какво стана,бе?Тези хора ако могат така да се нарекат малоумниците от МВР искат да ни превърнат в полицейска държава като САЩ.
5.Не е ли време да свалим това шибано правителство?Помислете...

15 мнения
профил »
Spiritdon каза на 16.01.2010, 21:07 ?. :

смешко такава те казаха вече че няма да следят всички само пресъпниците или заподозрените ! баш тебе никой няма те следи

103 мнения
профил »
Sidef каза на 20.01.2010, 06:20 ?. :

Който има от какво да се притеснява да се преитеснява.
Аз нямам проблеми с това.

110 мнения
профил »
Изход каза на 22.01.2010, 08:07 ?. :

Да им се невиди и отвличането на общественото внимание от горенето на стотици хиляди тона боеприпаси (БУКВАЛНО) и обгазяванията.

149 мнения
профил »
Императора каза на 22.01.2010, 16:47 ?. :

Толкова много мнения "не ми пука"... Тъжно.

13 мнения
профил »
AL7!3R_2856 каза на 24.01.2010, 22:07 ?. :

Вървам, че информацията, получена от МВР по този начин може действително да помогне на полицията и да спаси много човешки животи. Но ТВЪРДО СЪМ ПРОТИВ ЗАКОНА В ТОЗИ МУ ВИД!!! Такъв закон, безспорно, тръбва да има, но той не бива да позволява полоцейски произвол. Недупостимо е аз да съм цивилен гражданин на Република България и Конституцията й да ми гарантира следното: "Чл. 32.: (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи." или "Чл. 34.: (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.". В същото време се появява някой, искащ от сега нататък да знае какво правя абсолютно всяка минута пред ПЦ-то си.
Не ме разбирайте грешно! Контрол трябва да има - за наше добро е. Но начинът, по който се осъществява този контрол е плашещ. Според мен, само от разузнаването, спец службите, ДАНС, отделите за борба с Интернет престъпленията и главна дирекция “Борба с организираната престъпност” трябва да могат да изискват подобни данни и то след решение на председателя на окръжния съд или негов заместник. Също така, каквото и да намерят в кореспонденцията ми, би могло да се запази, само ако е във връзка с разследване или повдигнато обвинение.
Нека дружно подканим НС да редактира текста в по-нормъл-пийпъл-френдли вид!
напиши коментар