facebook facebook
 
 
 
   
 
Честит 19-ти рожден ден на PlayStation 2!
05.03.2019

На 4 март 2019 г. PlayStation 2 празнува 19-тия си рожден ден - тогава тя се появява в Япония, в Северна Америка на 26 октомври 2000 г., в Eвропа на 24 ноември, а автралийците я виждат за първи път шест дни по-късно: на 30 ноември.

PlayStation 2 е най-продаваната конзола на всички времена, след като достига над 150 милиона продадени бройки към 31 януари 2011 г. Това постижение е постигнато за десет години и единадесет месеца, след като устройството е пуснато в продажба. Освен това Sony твърдят, че има 3874 заглавия за PS2, и от тях общо са продадени 1.52 млрд. копия от старта.

Игрите за PlayStation 2 се разпространяват на CD-ROM и DVD-ROM. Тя може да възпроизвежда аудио CD-та и DVD филми и е обратно съвместима с игрите за PlayStation. PS2 също поддържа картите с памет и джойстици на PlayStation. Джойстикът DualShock 2 е модернизиран от стария PlayStation DualShock. Подобно на своя предшественик, DualShock 2 има функцията "вибрация". Стандартната карта с памет на PlayStation 2 има капацитет 8 МВ и използва криптирането Sony MagicGate. Може да бъде добавен хард диск на гърба на конзолата, който е необходим за играене на някои игри, например Final Fantasy XI.

А това е хардуерът на оригиналният модел:
Процесор: 64-bit; 294.912 MHz
RAM памет: 32 МБ
Графична карта: "Graphics Synthesizer" – 147.456 MHz
Резолюция: от 256×224 до 1280×1024
Поддържани дискови носители: CD-ROM и DVD-ROM формат на PlayStation 2, DVD Видео. Съвместими са и DVD5 (4.7 ГБ) и DVD9 (8.5 ГБ).
 

напиши коментар
 


1126 мнения
профил »
vanmx каза на 08.03.2019, 23:34 ч. :
Редактиран на 08.03.2019, 23:52 ч.

Хардискът може да бъде сложен само на FAT конзолите и най-първите слимове ако си добър с поялника и си падаш по по-сложните модове.

За харда на "дебела" конозола ти трябва една приставка която се нарича PS2 Network adapter и както името и показва освен хард диск, позволява и свързване към интернет.

Първоначаллната идея е била конзолата да може да се ползва като стандартно PC с Linux (както впрочем се опитаха и да направят с PS3 в началото) - затова японците са пуснали един Linux Kit включващ адаптера + официален Sony 40 гигабайтов хард + dvd с някаква Linux дистрибуция + VGA преходник + Playstation 2 брандирани мишка и клавиатура.

Тази идея умира доста бързо, защото разните хакерчета бързо разбраха как да пускат пиратски игри от харда, в последствие се появават неща като HD Loader и Open PS2 Loader които правят това пиратстване масово достъпно. Отделно че машинката е само с 32 мегабайта рам и даже и интернет страниците се зареждат трудно с вградения там netscape браузър :)

Още по-рано обаче Sony пускат Софтуер който работи само с официалния network adapter и хард диск - Нещото се нарича PS2 Broadband Navigator - това е един доста модерно изглеждащ dashboard с който можеш да гледаш различни канали с филмчета и опцията да се пазауват онлайн игри за PS1 и PS2 които да се свалят и стартират директно на харда. Тази идея умира още по-бързо, отново заради пиратстването и не напуска пределите на Япония. Това реално е първоизточника на PSN/PS Store и т.нНо пък е и яко е когато плейстейшъна е хакнат и могат да се свързват вясакакви SATA хардове с преходници или китайски адаптери. Аз на моя съм набучил един 2 терабайтов - имам 500 игри на него и заетото ми пространство е една трета :)

Допреди няколко години можеше да се играе онлайн в пълни сървъри на SW Battlefront 2, доста често имаше и играчи и в Battlefield 2, SOCOM 2, CoD 3 както и няколко други игри и си беше забавно, докато GameSpy - фирмата държаща тия сървъри не дръпна шалтера. Сега пак е възможно чрез една програмка работеща като hamachi но не знам как седят нещата към днешна дата

А това че PS2-ката стана на 20 години ме кара да се чувствам изключително дърт, защото все едно вчера бях тийн я гледах със замечтан поглед през на витринките на разните техно магазинчета за цената от 699 лв :)

968 мнения
профил »
Serious Sam каза на 09.03.2019, 13:39 ч. :

Аз по същия начин си мечтаех за xbox, но беше на второ място след PC-то. Преди две-три седмици гледах цените на различните модификации на Xbox One, изкушавам се да си взема една, но предполагам до година-две ще дойде новото конзолно поколение и не е особено разумна покупка предвид това.
напиши коментар
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
PlayStation 2

новини:
Легендарната конзола на Sony излиза на днешния ден през 2000-та година.
Двадесетгодишно момче се опита да ограби магазин за хранителни стоки, въоръжен единствено с гейм-дистанционно за PlayStation.
Компанията показа изненадващо дизайнерски решение, което съчетава един от новите й модели от серията Bravia с вече поостарялата, но класическа гейм конзола.

НАЙ-КОМЕНТИРАНО
Игрите през новата седмица 17.08-23.08 177
Завръщането на една легенда! 163
Grand Theft Auto V идва за PS4, XBO и PC 158
Петото "яйце", награди и регламент 154
Слух за изискванията на АС: Unity 152
The Division за PC няма да е прост порт 145
Assassin's Creed: Syndicate е официална, но закъснява за РС 131
Най-разочароващо заглавие за 2014 г. 122
Blizzard също прави разпродажба на игри 122