facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Ударна доза книги-игри за лятото
Ревю | 11.08.2014 | автор: Ал Торо


оценка:
Производител:
Издател:
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC

В края на 90-те в България започнаха да добиват популярност ролевите игри, с които изкарах хиляди приятни часове с приятели. Компютърните вече бяха във вихъра си - вероятно много от вас помнят малките квартални залички с шест-седем компютъра, в които се цъкаше до забрава всичко от Carmaggedon и FIFA до Blood, Quake, Half-Life, бета версиите на CS и класики като HoMM III, AoE и StarCraft.

След края на 90-те тези зали постепенно бяха заместени от чудовищните халета с по 50-100 компютъра, а геймърската култура тук придоби впечатляващи размери. Невероятни времена, наистина, но нещо липсваше.  Онова уникално чувство, появяващо се когато обиколиш будките и книжарниците из целия град и най-сетне на щанда на някоя любима леля-продавачка откриеш, че са излезли една-две нови книги-игри, които все още нямаш. Познато ли ви е? С пъстрите си корици и десетките илюстрации на култови български художници, с дневниците си и новата бойна система за игра... Вместо да отшуми, тази носталгия в много от феновете на жанра само се засилваше с времето и така повече от десетилетие. Докато в един момент най-запалените от тях достигнаха до извода, че така повече просто не може.

Новото начало

В началото на 2011-та у нас се появиха форумът и сайтът knigi-igri.bg (тогава - .net) и първата книга-игра от „новата вълна" - „Котаракът и Черният нарцис" на някакъв ентусиаст, Ал Торо. Жанрът започна да се завръща бавно, но сигурно - първите две години излизаха по две книги, 2013-та цели шест и един сборник, а 2014-а почти е надминала това постижение.

Не е неочаквано, че някои от порасналите някогашни читатели се бяха превърнали в  писатели на интерактивна литература и сред произведенията им има и такива, които не отстъпват на класиките в жанра. В споменатия по-горе форум започнаха конкурси за кратки книги-игри, най-добрите от които се публикуват в т.нар. „тетрадки" (заради обема и формата си), а в последствие се сформира и сборникът „Призвание герой", обединяващ всяка година по три от най-добрите нови творби.

Жанрът не само се завърна, но и започна сериозно да еволюира, тъй като времената са други, конкуренцията в сферата на забавленията - сериозна, а публиката - зряла и с високи изисквания. Новите книги-игри започнаха да разглеждат и по-сериозни теми, да търсят повече литературност и да си позволяват сцени и език, подходящи само за по-възрастни читатели. Някои, разбира се, са си адресирани както преди към младежите, а други, приказките-игри, към една изцяло нова за жанра аудитория - децата от 3 до 9 годишна възраст.

 

Старите автори

Тежката артилерия на жанра също не остана безучастна. Ейдриън Уейн се завърна пръв с две доразработени книги-игри, които навремето са писани в тандем с Робърт Блонд - източното фентъзи „Асасините на Персия" и хумористичната фантастика „Патрул за Ада: 2 в 1".

Майкъл Майндкрайм, най-продаваният и продуктивен автор от едно време, се появи на страниците на втория брой на „Призвание герой" с „Отново заедно". Експериментатор, както винаги, той написа книга-игра на битова тематика, която е изцяло реалистична и разказва за преживяванията на четирима приятели от нашето ежедневие.

В предната статия ви разказахме вече и за завръщането на „бащата" на жанра у нас, Колин Уолъмбъри, с „Ледената цитадела". Аналогичният по значимост, но на световно ниво, Иън Ливингстън, също направи своето завръщане миналата година с „Кръвта на зомбитата", а книгата е вече издадена и на български.

 

Препоръчано (или „Списък с книги-игри за четене през лятото"):

За да не празнодумстваме, тук сме ви подбрали най-готините безплатни нови книги-игри. Стига приказки, време е да поиграете:

  • Котаракът и Черният нарцис - low fantasy-то, с което започна възраждането на жанра;  В ролята на Котарака ще бъдете вплетени в коварен заговор, в който са замесени покварени управници, градската стража и едно младо момиче с необикновени способности и ужасни врагове;
  • Котаракът и Спасението на Аврея - малко предистория на Котарака - едно от първите му приключения, в което трябва да се погрижите красивата Аврея да не остане в лапите на агентите от АрНам, най-безскрупулното стражево звено в цяла Аркадия;
  • Хуаранг и Кумихо - в това фентъзи ще бъдете легендарен корейски хуаранг, изправен срещу подъл мистичен демон, който ще обсеби сънищата ви;
  • Невероятните приключения на дядо Коледа - комедия за пораснали; независимо дали ще се справите с пияните джуджета, застаряващата Снежанка, прадядо Коледа и извънземните, след тази книжка Коледата никога няма да е същата за Вас;
  • Голямото приключение на малкото таласъмче - ако покрай вас има малко таласъмче (на възраст между три и девет), гарантирано ви очаква приятно семейно преживяване вечер след вечер с този бестселър, спечелила цяла купчина награди само за година.
 

напиши коментар
 

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 12.08.2014, 12:09 ?. :
Редактиран на 12.08.2014, 12:11 ?.

Ал Торо, има ли начин да се купуват в елекронен вариант тези заглавия? Имам предвид да се снабдявам легално с тях, не да търся алтернативни места за това. Много по-удобно ми е да имам една такава книга на Нука, таблета или телефона, защото по-лесно се водят записки и ми е винаги под ръка.

Въпросът може да е тъп и да има лесен отговор, но си признавам, че не съм проверявал.

134 мнения
профил »
Terwell каза на 12.08.2014, 12:32 ?. :

Всички книги с линкове горе са безплатни и в електронен вариант.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 12.08.2014, 14:28 ?. :

Нямах време да проверя ликовете, зададох прибързан въпрос, но благодаря за отговора.

И друго се чудя - кой е сложил минус на отговора?

134 мнения
профил »
Terwell каза на 12.08.2014, 16:20 ?. :

Както казах и в другата тема, има една бригада, която цъка минуси на всичките ми мнения, без значение какви са.

Ше го преживея :)

15 мнения
профил »
Ал Торо каза на 14.08.2014, 13:08 ?. :

Точно така, горните са безплатни и електронни книги-игри.
Тук може да намерите още доста, стига да се поровите:
http://forum.knigi-igri.bg/viewforum.php?f=117

Допълнително мисля да напиша статия с препоръки за Android-ските безплатни app-овете книги-игри на български и английски до края на месеца. Те естестествено предлагат благинки, които няма как да ги има в обикновенните pdf-и, а предполагам, че хората със смартфони и четящи свободно на английски на този сайт са сериозен процент :)

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 18.08.2014, 11:44 ?. :

Уффф.. изтървах малко тази тема и пиша по-късно, но искам да те уверя, че такава тема на мен ще ми е интересна и полезна. Оказа се, че последно време предпочитам телефона дори пред Нука, по простата причина, че е на 100% време с мен, за сметка на Нука, който трябва специално да имам предвид, когато тръгна някъде. Току се окажеш на някоя опашка в поредната администрация и ето ти час, два време да прочетеш нещо.

Ако можеш да нахвърляш и малко инфо за предимствата на различните формати, ще е полезно. Например, сега препрочитам една от първите книги на Пратчет, която ми попадна преди десетилетия и в нея всички препратки (които той така обича да слага :)) са като активни линкове. Кликвам на обяснителната бележка [1] и ми се отваря прозорец, в който прочитам препратката, след което затварям и си продължавам главата.

При книгите-игри този тип активни линкове са крайно удобни, когато избираш да продължиш към конкретна глава. Не че опциите на съответния рийдър не стават, но оформлението като бърза връзка си е удобно и приятно. Чудя се само това от самото първоначално оформление на съответната книга ли е или е специфична поддръжка на файлове с определени разширения.

Та, с това исках да кажа, че подобна статия ще ми е полезна и благодаря предварително.


15 мнения
профил »
Ал Торо каза на 17.09.2014, 08:32 ?. :

Извинявам се за закъснелия отговор, за съжаление чак сега видях новия въпрос.
Накратко, има два коренно различни подхода.

Първият е изготвяне на файлове с връзки в тях, което става най-лесно и бързо и в последствие може да се експорнте в различни формати, примерно pdf, epub и т.н. Голямата част от книгите-игри от старата вълна са дигитализирани така.

Вторият подход е да се правят приложения, които да поддържат неща като хвърляне на зарове, дневници, битки и т.н. Той е по-трудоемък, има препокриване за различните книги-игри (въеждане на епизоди, връзки, проверки и т.н.), но си има и специфики покрай различните системи, параметри, комбинации. В момента българският developer на книги-игри за андроид (xsmind) действа с такъв подход - обща система + доработка за всяка книга-игра.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Ударна доза книги-игри за лятото

Ревю:
Книга-игра от ново поколение която се чете и играе по електронната поща.

Интервю:
Интервю с Колийн Ливингстън – младата надежда на Новата вълна в Книгите-игри, автор на почти апокрифната „Мъдростта на Царя" и на новата „Самсон”.

новини:
Припомнете си какво беше този позабравен жанр, или ако никога не сте ги виждали, запознайте се с тях!
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 3 80
Assassin's Creed III 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48