facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Ударна доза книги-игри за Коледа
Ревю | 03.12.2014 | автор:


оценка:
Производител:
Издател:
Жанр:
Куест, Сървайвъл хорър, Приключение
Платформа:
PC

В началото на зимата ни очакват четири нови книги-игри, които са подходящи за малко по-пораснали деца и за направо дърти такива, ако съдя по себе си. Три от тях („Щурмберг”, „Поробената принцеса” и „Кладенецът”) са обединени в новия брой на сборника „Призвание герой”, а последната е първата руска книга-игра, преведена на български – „Тихото училище”. Аз обаче мисля да ви разкажа  наведнъж за всичките, така и така съм ви хванал да ме четете J

 Ако искате малко да разнообразите от фентъзито, първата книга от „Призвание герой”  ще ви дойде като свеж (дори мразовит) полъх. „Щурмберг” е мрачна и кървава крими-трилър история, която се развива в началото на миналия век в отцепено от света планинско немско селище. Една кошмарна нощ очаква младия лекар Томас Айзенхов, или иначе казано – читателя.

Най-силната страна на „Щурмберг” е атмосферата и историята, която трябва да разнищите чрез събиране на улики и правилни заключения, на всичкото отгоре в надпревара с времето. Игралните механики са съвсем прости, така че ако държите на големите дневници и хвърлянето на зарове, това няма да е подходящото за вас четиво. Ако обичате добрата литература или разни стари adventure игрички тип “Shivers II”, пускайте нощната лампа и нагазвайте в кървавия сняг.

Авторът, Сикамор Брайт, вече се появява за трети път на родната сцена и тази година дори се нареди в международния каталог със съвременни български автори на АБК, така че сте в сигурни ръце.

 ТРЕЙЛЪР на „Щурмберг”

Втората книга от „Призвание герой” е „Поробената принцеса”. Това е историческо фентъзи, което няма да е много милостиво към вас. Накратко, поемате ролята на младата арабска принцеса Шейла, която е главозамайващо красива и… поробена – неприятна комбинация, както историята е доказала. Действието се развива през XIII век в размирните по това време Кордоба и Кастилия (днешна Испания).

Тук отново литературата е на по-сериозно и по-зряло ниво от това, което сте свикнали да виждате в книгите-игри и е сериозен плюс на творбата. Самата игра обаче, също е качествено развита – ще трябва да проявите остроумие и смелост, за да не рухнете, да успеете да изградите план за бягство и да го осъществите. Разнообразието тук е голямо – има различни възможни начини да се измъкнете и разбира се още повече, по които да се провалите.

 

„Кладенецът” е затварящото за сборника трето произведение, дело на един от младите български майстори на фентъзито и ужасите – Бранимир Събев. Тук ще трябва да спасите сестричката си Михаела от силите на Злото, които пък по всевъзможни начини ще се опитват да ви разфасоват. Тази история не се взема толкова на сериозно колкото предните, а за сметка на това е разтоварваща комбинация от български фолклор, приказно фентъзи и грайндхаус ужас. На фокус в „Кладенецът” е по мое мнение е класически dungeon crawler –обикаляте из подземие, събирате предмети и трепете гадини на кило. В съчетание с „Баркъровия” стил на автора, забавлението за феновете на този тип игри е гарантирано.

 

И така, остана да ви разкажа за „Тихото училище” (“Silent School”). Като споменах, че книгата е руска, имах предвид, че е МНОГО руска, по готиния начин. Главният герой е учител и очаквано – алкохолик. След поредния запой се свестява в кабинета си, за да установи, че токсичен газ от близкия завод е превърнал съгражданите му в безмозъчни свирепи зомбита – всички, освен пияните, защото алкохолът в кръвта неутрализира действието на въпросния токсин. Книгата е тъпкана с готин полупросташки хумор, намигвания към култови игри и филми и – макар да знам, че няма да ми повярвате – един по-дълбок и почти философски пласт, който за мен сработи неочаквано добре. Дали и при вас ще се получи – не мога да кажа, но поне трябва да се изкефите на останалата част, която си е правена специално за геймърите, киноманите и любителите на руския самоироничен хумор.

 ТРЕЙЛЪР на „Тихото училище”

 Та, ако ви е писнало от Коледните песнички, лампички и джудженца, тези две книги определено ще ви оправят „вкуса” J 

напиши коментар
 

15 мнения
профил »
Ал Торо каза на 04.12.2014, 12:54 ?. :

Между другото, форумна среща + импровизирана премиера на двете книги-игри ще има в 18:00 във вторник, 09.12.2014. Ако някой иска да си вземе книгите на живо и с отстъпка или просто да дойде на хапка, пийка и лафче, може да заповяда - мястото е Мистър Пица, София, бул. Васил Левски 53 (резервация - Сдружение Книги-игри).
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
The Talos Principle 13
Back to The Future: It's About Time 13