facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Тактика: Resident Evil 5
Тактика | 06.10.2009 | автор: Иво Цеков


Производител:
Capcom
Издател:
Capcom
Жанр:
Сървайвъл хорър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

Като истински шедьовър в жанра, Resident Evil 5 ви кара внимателно да обмисляте всеки свой ход. Ключът към успеха тук е събирането и оползотворяването на ресурсите по най-добрия начин. Следващите редове ще ви помогнат да се ориентирате в управлението на вашия инвентар и при избора на оръжия.

Екипировка

За разлика от предните игри в поредицата, тук не може да увеличите капацитета на инвентара си, така че бъдете внимателни - разполагате всичко на всичко с 9 слота. Опитвайте се да комбинирате лечебните треви колкото може по-бързо. Винаги е добре да имате поне един свободен слот за нова плячка, а в краен случай - изхвърлете най-малко полезния си предмет.

Лечебни предмети

Спрей за първа помощ (ц. 1000): възстановява еднократно здравето ви на първоначалното ниво. Винаги е полезен, особено преди битка с бос.

Лечебни треви и комбинации:
биват зелена (ц. 100/възстановява 25%), червена (ц. 200/без самостоятелен ефект), зелена + зелена (ц. 400/възстановява 60%) и зелена + червена (ц. 500/възстановява 100%)

Яйца:
снасят ги змии и кокошки, но може да ги откриете и по картата. Биват бяло (ц. 250/възстановява 25%), кафяво (ц. 500/възстановява 50%) и златно (ц. 1000/възстановява 100%). Изключение е разваленото яйце (ц. 2000). Ако го изядете по погрешка, ще загубите 50% от здравето си, но може да го използвате като замерите враговете си с него.

Бронирани жилетки

Bulletproof vest – намалява с 50% щетите от огнестрелни оръжия. Истински необходима ви е едва от глава 5 насетне, когато редовно ще започнете да срещате въоръжени с такива оръжия противници.

Melee vest – намалява щетите от непосредствани удари с 50%. Добре е да я набавите колкото се може по-рано.

Съкровища

Не може нито да ги използвате, нито да ги комбинирате, така че единствената ви задача е да ги продадете колкото се може по-бързо. Биват най-различни по вид и по стойност, като за двете най-скъпи – Soul gem (глава 4-1) и Heart of Africa (глава 5-3) може да вземете по 10000.

Оръжия

Продажбите в играта работят по правилото 10% - така за всяко свое оръжие, което продадете, ще получите 10% от стойността му. Не е много изгодно, но все пак е по-добре, отколкото да заема място в инвентара ви, а да не го използвате. Не можете да си купувате муниции, така че не разхищавайте наличните и не пропускайте всеки шанс да се сдобиете с нови в играта. Мунициите за обикновените и картечните пистолети са постоянни, което е и една от причините да имате такова оръжие. Всеки път, когато закупите ъпгрейд на пълнителя, ще получите нов комплект куршуми за съответното оръжие.

Нож: в RE 5 той вече не е толкова ефективен и трябва да гледате на него като последна възможност, когато се окажете в беда и без муниции. Обикновено ще използвате ножа за разбиване на сандъци с ценни предмети.

Пистолети

М92F (максимална мощ 250): Основното предимство на оръжието, с което започвате играта е, че за него лесно се намират муниции и че има голям капацитет. Бонусът му е ъпгрейд на критичния изстрел, така че се постарайте да го получите максимално рано и се целете в главите.

H&K P8
(максимална мощ 300): Няма да бъде особено ефективно оръжие, докато не е ъпгрейднат поне до половина, но пробивната му сила го прави идеален срещу незащитени врагове.

SIG P226
(максимална мощ 480): Не е особено впечатляващ, но ако имате достатъчно пари за максимален ъпгрейд на огневата мощ, ще получите еквивалент на пушка-помпа с по-голям капацитет.

M93R
(максимална мощ 400): Отключва се, след като ъпгрейднете докрай М92F. Този пистолет има автоматична стрелба, за която трябва да задържите натиснат бутона за стрелба. Добра алтернатива на картечния пистолет.

Помпи

Ithaca M37 (максимална мощ 400): Перфектното оръжие срещу тълпите от ранните мисии. За максимален ефект се целете по-високо или изчакайте до последно за хедшот. Ъпгрейда до край отключва Hydra.

M3 (максимална мощ 900): М3 е чистата сила. Няма специален бонус, но е отлично оръжие, а ъпгрейдът му е относително евтин.

Jailbraker (максимална мощ 350): Огневата мощ наистина е ниска, но компенсира с краткото време за зареждане и автоматичната стрелба. За разлика от останалите помпи е ефективен и на далечно разстояние.

Hydra
(мексимална мощ 550): Комбинира огнева мощ и обсег, но презареждането е най-бавното в този клас, а когато я използвате, героят ви закрива голяма част от камерата. Оригинално оръжие, подходящо за второто изиграване.

Картечни пистолети

VZ61 (максимална мощ 100): Подобно на стартовия ви пистолет, VZ61 също има голям капацитет. Характерна за целия клас е ниската точност, но за сметка на това дава бързина. Ако го ъпгрейднете докрай, ще отключите Gatling gun.

AK74 (максимална мощ 250): Неудачен вариант, който се отличава с малък капацитет, докато същевременно хаби доста куршуми.

H&K MP5 (максимална мощ 120): С него няма да постигнете висока огнева мощ, но може да го ъпгрейднете доста бързо. С приличния си капацитет и краткото време за презареждане, това е най-добрият картечен пистолет.

SIG 556
(максимална мощ 180): Оръжието с най-кратко време за презареждане от този клас. Доста скъпо е, но може да се превърне в отлично помощно оръжие в комбинация с помпата.

Снайпери

S75 (максимална мощ 2000): След всеки изстрел се налага да презареждате, така че временно ще загубите от поглед целта си. Скоростта на презареждане ще си остане слаба, но може да използвате мерника, за да огледате терена напред. Ъпгрейднете го докрай, за да отключите Longbow.

Dragunov SVD (максимална мощ 1300): Първият от полуавтоманичните снайпери, който позволява два изстрела един след друг. Ъпгрейдването му дава малко, което обаче означава, че оръжието е достатъчно добро и в началния си вид.

H&K PSG-1 (максимална мощ 1200): Сходен с предното оръжие, но има специален бонус под формата на оптически мерник. По-добрата видимост означава по-голям шанс за хедшот, но в същото време ще ви се наложи да местите мерника доста, за да не изгубите целта от поглед.

Магнуми

S&W M29 (максимална мощ 3200): Препоръчва се ъпгрейд на пълнителя, тъй като мунициите за тези оръжия са малко. Ако успеете да го ъпгрейднете докрай, ще отключите най-мощното оръжие в играта.

L.Hawk
(максимална мощ 3000): Ако сте се сдобили с предния магнум, няма особена причина да го сменяте с този, но ъпгрейднат до край, L Hawk е по-добър.

S&W M500 (максимална мощ 5000): С такава огнева мощ, може да се изсмеете в лицето на всеки бос. Проблемът е, че ако може да си го позволите при цена от 119000, а преди това сте ъпгрейднали до край S&W M29, вероятно сте толкова добър играч, че този пистолет няма да ви трябва.

Експлозиви

Ръчна граната (мощ 1500): Стандартна граната, която може да използвате срещу тълпата. В един слот от инвентара ви се побират до 5 такива.

Запалителна граната (мощ 500): Добра е, ако искате да забавите враговете, тъй като иначе е малко вероятно да убие много от тях.

Флаш граната (мощ 0): За кратко може да спре приближаващите врагове, но може да засегне и вас.

Мина (мощ 1500): Може да я поставите върху всякаква повърхност, а се задейства ръчно или ако врагът стъпи върху нея. Имате възможност да я преместите, дори след като веднъж сте я поставили.

Други оръжия

Гранатомет: При изстрел, траекторията е права, така че се целете директно в противника или пред краката му. Не може да се ъпгрейдне, но стреля с различни видове гранати: explosive (мощ 1000), electric (мощ 400), acid (мощ 500), nitrogen (мощ 100), flame (мощ 500) и flash (мощ 100).

RPG:
Позволява един изключително мощен изстрел, който може да заличи практически всеки враг при директен удар. Мунициите са адски скъпи (10000), затова се целете внимателно и използвайте зуум функцията.

Gatling gun
(мощ 450): Преди да се посипе дъжда от куршуми е необходимо оръжието да загрее, така че трябва да натиснете бутона за стрелба неколкократно. Прицелването е малко затруднено, а точността не е силната му страна.

Longbow
(мощ 1500): Съвсем в духа на това архаично оръжие, при прицелване ще трябва да разчитате само на окото си. Траекторията е балистична, така че трябва да се целите високо за далечни изстрели. Може да стреля доста бързо, а огневата мощ е впечатляваща.

Stun rod:
Единственото оръжие за масовка освен ножа. Може дори да убие по-слаби врагове, но обикновено ги зашеметява. Помага за отблъскване на атаки срещу партньора. 

напиши коментар
 

43 мнения
профил »
BloodStF каза на 07.10.2009, 07:28 ?. :

mersi mnogo (:

598 мнения
профил »
XENOpz каза на 07.10.2009, 08:00 ?. :

Stun rod за мен е най-доброто оръжие в играта. Единствено противниците с картечница са проблем за него. Иначе съвсем спокойно можете да пребиете всичко без много зор с него (дори босовете се гърчат).

А, да се похваля: Последния бос го пребих със Stun rod когато ми свършиха всичките патрони за магнум-а и rocket-launcher-а *proud*.

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 07.10.2009, 16:24 ?. :

Калашник и карабина Sig Sauer- картечни пистолети...айде моля ви се...

Напълно ъпгрейднат М29 с опция за безкрайни патрони...Просто обезмисля всички други оръжия.

43 мнения
профил »
JuveUltra каза на 07.10.2009, 17:35 ?. :

Браво! Много полезна статийка. ;]

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 07.10.2009, 18:09 ?. :

Последния бос го пребих като си изхарчих всички пари за муниции за гранатомета(единствените амуниции които се продават).

3 мнения
профил »
kibernetic каза на 09.10.2009, 07:34 ?. :

Ще ми помогнете ли незнам как да убия вампира (или там какъвто и да е :)) дето са с жената заедно, незнам как. Помогнете :)

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 09.10.2009, 08:34 ?. :

Здравей, предполагам, че говориш за сцената в Monarch Room (глава 5-3), където се срещаш с Wesker и Jill. Тук не можеш да убиеш Wesker; това ще се случи след още две битки в самия край на играта. Целта е да оцелееш в продължение на 7 минути - точно както ти го казва Wesker. По принцип няма твърда система за това, аз лично успях да прекарам голяма част от необходимото време зад една колона и просто се криех от погледа му. Иначе когато сцената свърши и отново можеш да контролираш героя си, тръгни към вратата на изток от теб и я разгледай (examine), когато играта ти даде възможност. След това тичай нагоре по стълбите и може да се скриеш из коридорите след тях. Движението на Wesker се вижда на картата, така че може да се ориентираш лесно дали е наблизо; Jill не се отбелязва, но за момента нямаш работа с нея. Когато той каже "You can't hide forever", това значи, че за момента не може да те открие, което е добър ориентир. Стрелбата срещу Wesker в тази ситуация е безсмислена, защото когато седемте минути изтекат, той ще си отиде, оставяйки те с Jill.

119 мнения
профил »
Destroyer16100 каза на 09.10.2009, 18:29 ?. :

аз още на плейстеишана я превъртях на всички мисии на А клас на хард трудност ... тези тактики са за нУУбс ! >:D

13 мнения
профил »
XfOrce каза на 18.04.2011, 17:49 ?. :

Да такива като теб!BTW добри тактики :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Тактика: Resident Evil 5

Ревю:
Африка крие нова и изключително мрачна тайна. Ще спасите ли света от злото и този път в петата част на една от най-великите хорър поредици?

новини:
Японската компания Capcom отново доказа негативното си отношение към РС гейминга, забърквайки се в поредната неловка ситуация.
Екшън-хорърът от 2009 г. е продал 6.5 милиона бройки и с това постижение застава начело на богатия каталог от игри в историята на японския издател.
Нямате търпение да се спуснете в мрачните дебри на Африка и да видите какво ви чака там? Не е зле първо да хвърлите едно око на системните изисквания на играта.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Resident Evil 5 31
Resident Evil 4 14
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Don't Starve 32
Resident Evil 5 31
The Walking Dead: Survival Instinct 29
Silent Hill: Homecoming 22