facebook facebook
 
 
ИГРИ » Онлайн игри
 
   
 
Стратегия: Nemexia
Ревю | 15.04.2010 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
XS Software
Издател:
XS Software
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
Онлайн игри
сайт на играта »

Вход в играта
Играй
безплатно

плюсове

Разнообразен геймплей

Три уникални раси

Интересни идеи, включително тази за озоновия слой на планетата

Воювай срещу или заедно със сторици играчи

минуси

Туториъл под формата на пъзел

Дребни графични недостатъци

Не съм фен на научнофантастичните игри – признавам си го без бой. Дайте ми фентъзи от всякакъв род и ще се кефя, ако ще и да е най-долнопробната игра. С Nemexia обаче нещата стоят по малко по-различен начин. Дали заради всеобхватния геймплей, или пък може би заради социалния елемент? Не знам. Но междузвездните пътешествия и сражения станаха с една идея по-яки благодарение на тази българска онлайн стратегия, която можеш да чоплиш, без да ти омръзне, във всеки един миг от деня ти, стига пред теб да има един напълно функциониращ браузър, както и – разбира се – достъп до интернет.

Регистрацията, естествено, е безплатна

Единственото по-тежко решение, което се изисква от вас, е това с каква раса ще играете. Избирайте внимателно, защото връщане назад няма. Възможностите са 3 - Конфедерация, Тертети и Нокси. Всяка една от тях разполага с различни сгради, кораби и защита, а за да е по-интересно във визуално отношение – и трите имат различен облик на менюто си – съответно син, зелен и червено кафяв.

Конфедерацията е расата на хората. Тази раса е приятна и лесна за игра, специализирана в големите кражби и бързите атаки. Разполага с най-бързият кораб в играта – Кръстосвачът, както и с най-добрият пиратски кораб – Скаутът. Ще имате възможността да пробвате най-големите и силни кораби в играта – Унищожителят и Звездата на смъртта, но внимавайте, тъй като поради големината си, ще заемат много повече пространство в хангарите ви. Тертетите, от своя страна, представляват интелигентни изкуствени форми на живот, които някога са изпълнявали ролята на слуги на конфедерацията. С една дума – роботи. Те са балансирана раса и ще ви предоставят контрол над Щит бота – най-силния кораб щит в Nemexia, както и над уникалния Голиат, който дава бонус към атаката на всички останали кораби от армията. Накрая идва ред и на Ноксите – пришълците, чийто органични слаби и бавни кораби имат способността да мутират в много по-мощни и свирепи единици. Тяхното преимущество е в многочислената армия, готова да накаже всеки враг на космическия фронт.

Трите раси се различават и по начина, по който строят своите кораби. Ако конфедерацията прави това на партиди, което позволява строежа на много видове кораби едновременно, то Тертетите ги изграждат на „опашка” (използват новопостроените машини на момента), а Ноксите – на две опашки: една за първичните кораби и една за мутациите.

Избрахте ли си раса? В такъв случай е време да влезем в галактиката на Nemexia

и да се настаним удобно на нашата нова планета. В основата си играта не се отличава от стандартните игри от жанра – събирате ресурси, изграждате постройки, натрупвате армия. Това си има и своите плюсове, тъй като я прави изключително достъпна за всеки, дръзнал да се изживява като космически пътешественик.

В самото начало ще трябва да се погрижите за вашето икономическо състояние. Ще боравите с три основни ресурса – метал, минерали и газ – както и с един по-специфичен, наречен енергия. Подобно на популацията в „Хановете”, и тук енергията не се генерира ежечасно и определяща, в конкретния случай, за броя на сградите, които имате възможност да построите.

Това, че Nemexia спазва основните стандарти на жанра, не значи, че няма и няколко доста интересни идеи. Така например

всяка планета разполага с озонов слой

който се разрушава с вашия икономически и индустриален просперитет. Колкото повече постройки издигате, толкова по-тънък ще става той. Но същевременно – колкото по-тънък е той, толкова по-голям бонус на енергия притежавате и съответно – може да строите повече сгради. Хитро, нали?

За да развиете успешно планетата си обаче, трябва да спазвате някакъв баланс. Така например може да увеличите озоновия слой с науки като Екология. Но не забравяйте, че достигне ли неговия абсолютен минимум, планетата ви ще бъде заключена, докато не разрушите своя постройка, не купите озонов слой и т.н.

Следващата стъпка – атака на Слънцето!

Въобще – енергията е ключова за вашия успех. Всяка планета на който и да е играч е част от конкретна Галактика с едно собствено Слънце - по начин, сходен с островите в Ikariam. Макар и сгради като соларните панели да ви снабдяват с енергия, те я добиват от Слънцето, а то остарява с течение на времето. За да победи, един съюз от играчи ще трябва да събира кристали директно от голямата жълта топка. Как? Като я атакува! Всяко успешно нападение към Слънцето намалява неговата енергия, което означава, че всички играчи от Галактиката ще трябва да запретнат ръкави и да се опитат да защитават своето собствено, което прави и по-късния етап от играта особено интересен.

Nemexia безспорно е игра с потенциал. Това обаче не означава, че няма и известни недостатъци. Така например всяка планета е разделена на три зони – ресурсна, индустриална и военна. Във визуално отношение обаче те изглеждат сравнително пусти. Проблем, който може да се отстрани с лекота. Също така туториълът, макар и оригинален, може и да подразни по-нетърпеливите от вас, тъй като е изграден под формата на пъзел, в който търсите скрити в интерфейса иконки.

Въпреки това Nemexia е една зарибяваща игра. Няма какво да ви лъжа. Може да я чоплите и по 10 минути, и по 1 час на ден – зависи до голяма степен от това с какво време и възможности разполагате. Така че ако ви е дошло до гуша от елфи и орки, елате в тази многообещаваща българска научнофантастична стратегия. 

напиши коментар
 

72 мнения
профил »
Omega-x каза на 17.04.2010, 06:24 ?. :

Расите в Bulfleet не се ли казваха по същия начин или поне не бяха ли същите?!

123 мнения
профил »
Bloodcount каза на 17.04.2010, 06:43 ?. :

Това е Bulfleet 2.0. Доколкото знам, пак е направена от създателите на Bulfleet, която в момента е в "лека" криза. Общо има около... 3000 играча (главно поради появяването на немексия)

8 мнения
профил »
Riven каза на 17.04.2010, 08:40 ?. :

Хубава игра е но иска почти 24/7 часово стоене да можеш да следиш всичко, да атакуваш когато трябва и да се пазиш. Твърде много време лапа за това и се отказах от нея.

19 мнения
профил »
kikiti каза на 17.04.2010, 09:20 ?. :
Редактиран на 17.04.2010, 09:20 ?.

Аз я играя от време и е всеоще ми е интересна

11 мнения
профил »
Efix каза на 17.04.2010, 11:32 ?. :

Играя я от около 2-3 месеца на международния сървър и мога да кажа, че не гълта чак толкова много време. Може би малко в началото, но след това човек си изгражда цикъл на игра и не се стои повече от час на ден в нея сумарно. Ако някой иска - правя клана на българите - Great Bulgaria - Efix7

267 мнения
профил »
TreantBG каза на 17.04.2010, 16:33 ?. :

Това е най-посредствената и ограничена игра която съм играл някога...
по-тъпо само WoW може да е

123 мнения
профил »
Bloodcount каза на 17.04.2010, 17:20 ?. :

Don't hate d00d

Какво в нея не ти харесва ?

267 мнения
профил »
TreantBG каза на 17.04.2010, 17:54 ?. :
Редактиран на 17.04.2010, 17:57 ?.

Много неща не ми харесаха
примерно битките... аз съм играл подобни игри още от 2000 година и битките са все едни и същи - седиш и чакаш часовника да изтече.... нема никва еволюция

естествения елемент на тактика е един - кой ще прати армията докато другия спи хахаха >= трябва да си нон стоп буден и да следиш яко (е естествено ако не си МЕН - който си прави бот, който следи и праща SMS-и на тел-а, който е до възглавницата, при атака :D (ама това пак тъпо щот да си спирам съня за простотии)... и после кво ставам, товаря всичко в транспортьорите последните 2 минути ,минава атаката с никакви поражения и натискам "върни"....

айде строежа на сгради го приемам, друг начин едва ли има, може би и тренирането на единици

да не говорим че отборната игра е минимална : има 2 възможности - или пращаш защита на съотборника или нападаш нападателя ... пак по часовник...а ако не успее = духаст мукар.

там калнове,алианси , нап и други простотии, никой за нищо ги нема... free for all един вид...

а бе както казах по-просто само wow може да бъде :D

123 мнения
профил »
Bloodcount каза на 17.04.2010, 21:35 ?. :

Признавам, че това което си изтъкнал е така. То е налице във повечето от масовите онлайн игри (поне всички които аз съм играл) Битките са на доста посредствено ниво... съюзите са по-скоро за да не си във война с някой отколкото за да си помагате взаимно...


Като положителни страни мога да изтъкна, че като цяло скиновете разтоварват очите и е нещо с което можеш да убиваш времето докато ти се ъпдейтват игрите. ;)

Аз оставам неутрален- не съм видял пълния потенциял на играта, за да си направя окончателните изводи.

42 мнения
профил »
ringlas каза на 21.04.2010, 18:23 ?. :

Много благодаря на PC Mania за тази статия, накарахте ме да процъкам и Nemexia. Въпреки че играя хановете и тази игра ми я тикат в очите с разни банери на хиляди места, все пак мнението на моето любимо онлайн списание си каза думата :)

26 мнения
профил »
bokserkitemi каза на 21.04.2010, 22:27 ?. :

Ще помоля авторите на PC MANIA да разгледат тази онлайн браузърска игра >- http://trophymanager.com/klubhus.php

Играе се от много българи, а и нашият национален отбор е в топ 5 в света !!

Мога да ви пратя преведени линкове на български език с полезни съвети в играта, ако решите да правите ревю. Мислех да пиша лично съобщение до някой автор, но не знам защо не ми работи тази функция.

1 мнения
профил »
Хатче Ешреф каза на 08.07.2010, 05:54 ?. :

Страхотна игра

11 мнения
профил »
nasopraso каза на 25.08.2010, 14:11 ?. :

Махнете ги тия браузърски изпълнения и играйте нещо наистина уникално
http://www.eveonline.com/ :))))

1 мнения
профил »
cindarela7 каза на 16.12.2010, 08:34 ?. :

здравейте!Видях видеото на играта,но доколкото разбирам,май не е безплатна.Има само 14 дни за зарибявка безплатно.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Стратегия: Nemexia

Ревю:
XS Software предприе поредната сериозна стъпка към подобрението на Nemexia, една от най-успешните български космически браузър игри.

Тактика:
Искате да пробвате тази страхотна фантастична браузър стратегия, но не знаете какво да правите, след като се регистрирате? Ето нашите съвети.

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
World of Tanks 25
Sofia Wars 25
MMOG: Second Life 19
Интервю: Хановете 18
За новата рубрика „Онлайн игри” 15
Nemexia - Еволюция 15
Време за мъже: Lady Popular 13
Първи стъпки: Nemexia 13
Интервю: BGmafia 12
Ролева игра: BGmafia 9