facebook facebook
 
 
ИГРИ » Онлайн игри
 
   
 
Стратегия: Хановете
Ревю | 29.03.2010 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
XS Software
Издател:
XS Software
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
Онлайн игри
сайт на играта »

Вход в играта
Играй
безплатно

„Навремето имах акаунт в Хановете, ама вече дори не си помня ника“. Ако възкликнете с тази реплика, имайте предвид, че сте загазили. Защото сега най-известната българска онлайн игра е наистина различна от онази, която геймърите вкусиха при създаването й. Веднага отидете на ясновидка, за да ви върне ника и паролата, и ако парите отидат нахалост, просто направете спешно нова регистрация, защото ще преоткриете едно цяло царство. То е така променено, че направо ще зяпнете в захлас, когато стъпите в неговия свят и без съмнение ще прекарате десетки безсънни нощи в безкрайни приключения.

Като същински владетел и ваша милост ще се сдобие със свой собствен замък. Той е може би една от най-важните постройки в играта, а нейното развитие е решаващо за изхода от голяма част от конфликтите, в които ще встъпите. За да създадете силна империя, трябва да боравите изключително внимателно и с ресурсите, идващи от постройки като златни и железни мини, дъскорезници и ферми. Същевременно не трябва да забравяте да облагородявате замъка си и с допълнителни сгради като конюшна, казарма, жилища, работилница, пазар, ковачница, лазарет и разбира се – защитна стена. Не е лесно да си владетел.

Що се отнася до вашия герой – тук откриваме приятен полъх на RPG елементи. Той качва нива и развива най-разнообразни умения като например лидерство – което увеличава морала на войските ви. Същевременно може да го превърнете във воин, стрелец, кавалерист, защитник, скаут, лечител и дори да го направите специалист във финансови дела, които увеличават приходите ви; да разбира повече от обсада; да има по-голям късмет и т.н. Трябва добре да обмисляте кое умение да изберете, защото често от това ще зависи цялото ви развитие. Лично според мен някои от тях са приоритетни и задължителни – например скаут – за да се придвижвате по-бързо, и финанси – за да не ядете постна пица ;). Самите умения се ъпгрейдват от ниво чирак, през напреднал, до майстор, като не е за пренебрегване, че можете и да си слагате аватар за персонификация.

Общо взето богатството на геймплея е запазено. Към него обаче откриваме редица нови опции като например юзър френдли навигация,свободата да чатите, нападате, определяте характеристиките си и прочее. Може би едн от най-яките допълнения в Хановете обаче са клановете. Посредством тях можете да се съюзявате както с реални приятели, така и с по-силни противници от играта, които да ви защитават и подпомагат с ресурси и пари. Когато сте в клан, е съвсем нормално да предложите династичен брак на друг играч, което е знак за добри взаимоотношения между вас, а това също така намалява пътните такси между двама ви, както и времето на всички походи с 15%.

Така лека полека стигаме и до битките, където всяка нация си има свои уникални бонуси – друг основен елемент от Хановете. Наличието на добре развита армия е може би най-съществената ви цел. Живеете в свят, в който опасности дебнат отвсякъде и във всеки един момент някой може да забие нож в гърба ви. Затова е добре постоянно да увеличавате и ъпгрейдвате воините си, въпреки че това ще ви лишава от безценните ресурси, необходими за вдигането на нови постройки. В крайна сметка обаче кому е нужно напълно развито царство, ако няма кой да го предпазва?

Така или иначе няма как никога да не претърпите крушение и точно тук е чарът на играта – дори и цялата ви войска да бъде унищожена, ще можете да продължите напред, създавайки отначало своите бойни редици. Войниците са различни предвид расата, която сте избрали. Радостното е, че понеже играем българска игра, ще можем и да си бъдем българи. А нашият велик водач, да е хан.

И сами виждате - невъзможно е да се опишат всички достойнства на играта в една статия. А те са много и интересните идеи дебнат от всеки ъгъл - например оборката е доста важен прийом за добиване на допълнителни ресурси и представлява нещо като легално мародерство – тоест събирането на ценностите, останали след битка.

Който е играл играта, знае колко велик е нейният чар. Не пропускайте възможността да владеете своето българско царство, където ви очакват много приятели и предизвикателства. А как лично аз се справям с нея и за новите ми приключения из вълнуващия й свят, ще научите съвсем скоро... 

напиши коментар
 

99 мнения
профил »
Ред каза на 15.04.2010, 16:46 ?. :

Хубаво ще е и да казвате дали играта е от типа "10 мин на ден" или "постоянно трябва да следиш какво става".

190 мнения
профил »
Freedom каза на 28.04.2010, 12:13 ?. :

Всичко зависи от тебе, само знай че може да седиш по макс 20 часа на ден :D, а иначе може и да влизаш по 10 мин на ден, но така най-вероятно ще станеш касичка на такива дето не им стигат и 20те часа дневно.

19 мнения
профил »
rizar_666 каза на 14.09.2010, 05:41 ?. :

тия игри дето са по 10 мин на ден са пълна скръб

42 мнения
профил »
ringlas каза на 15.04.2010, 17:10 ?. :

В момента съм 22-ри lvl в Свят 2 и е идеално да убиеш времето по време на лекции или упражнения. Пуснеш си нещо да се строи сутринта, пошпионираш някой, нападнеш двама-трима нередовни, та вечерта пак да има ресурсче за друга сграда. Естествено познавам и бай Иван, който ще стане в 4 часа сутринта да пусне атака срещу съседа докато спи и нехае какво го чака, и после пак ляга, хора всякакви... Иначе тези от върха на класацията са си нон-стоп онлайн, за да се хранят успешно по вселенския чат, за който плащат по 5 жълтици на съобщение.

С няколко думи - добра игрица.

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 15.04.2010, 17:38 ?. :

Преди година я играех и много ме кефеше но се отказах заради постоянните атаки. Няколко пъти започнах нова игра и все същото: някой по-висок левъл започва непрестанни атаки срещу мен и ми пречи да се развивам, а и когато най-после се сдобия с хубава армия някой ми я разгромява.

46 мнения
профил »
katotemoto каза на 15.04.2010, 18:01 ?. :

Имал съм същите проблеми с играта Ikariam.Сега не я играя.

21 мнения
профил »
Hunter_91 каза на 24.04.2010, 09:25 ?. :

Играта е "КАЗАРМА" който не е ходил а му се ходи да я играе.Ако използвате всички платени опции в продължение на 1 месец трябва да похарчите около 500 лева за 1 месец.Денонощно ще ви се наложи да седите пред компютъра,а дори и да не искате по-висшите от клана ви ще ви карат да седите,да помагате в атаки и превземания които са през нощта,а отделно да не говорим че трябва да бдите над акаунта си да не бъде превзет постоянно!А вроденото чувство на българина да има повече и да бъде по-напред ще ви накара да пръскате пари за ресурси,ВИП акаунти,министри и други екстри!

1 мнения
профил »
DeadElf каза на 19.07.2010, 00:38 ?. :

Към автора:
Защото не напишете нещо за така известната браузар игричка Travian или пишете само за БГ игри?
Защото всеки който я е играл ще потвърди че е доста по интересна от хановете или империя онлайн.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Стратегия: Хановете

Ревю:
Денят започна както обикновено – с натрапчива мирис на кравешка тор и досадното кудкудякане на прислужничките ми.

Интервю:
Българската историческа браузър стратегия не престава да се развива. Какво да очакваме от нея за в бъдеще? Разговор с нейния продуцент - Петко Стоянов.

новини:
Стратегическата онлайн игра "Хановете" се сдоби с нова версия, където личат редица подобрения по геймплея и специални бонуси за ВИП потребителите.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Sofia Wars 25
World of Tanks 25
MMOG: Second Life 19
Интервю: Хановете 18
Nemexia - Еволюция 15
За новата рубрика „Онлайн игри” 15
Стратегия: Nemexia 14
Време за мъже: Lady Popular 13
Първи стъпки: Nemexia 13
Интервю: BGmafia 12