facebook facebook
 
 
 
   
 
Смартфон: LG BL40 Chocolate
10.11.2009 | автор: Пламен Димитров


оценка:

Вносител:
LG
Цена:
850лв.
сайт на продукта »
плюсове
Отличен дисплей
Много възможности за филми и музика
минуси
Слаба батерия
Странни размери

Първото нещо, което ще забележите при срещата си с новия Black Label модел на LG, е, че името отговаря на истината – телефонът наистина прилича на шоколадче, вместо на традиционната за смартфоните от iPhone насам “сапунерка”. Това обаче е нож с две остриета: от една страна, LG Chocolate наистина изглежда доста стилен и определено хваща погледите. От друга страна обаче, ще ви трябва известно време да свикнете с по-различната форма и поне на мен в началото телефонът ми изглеждаше прекалено ръбат. Въпрос на вкус, все пак.

Точните размери са 128 x 51 x 11mm и тегло от 129 гр, което го прави леко неудобен за носене в джоб, но за тази естетика си има причина. Причината, разбира се, е екранът – 4-инчов TFT LCD дисплей с разделителна способност от 800 x 345 и aspect ratio от 21:9. Именно последната характеристика е много важна и означава, че на практика не би трябвало да виждате черни линии под и над картината, когато гледате филм.

Интерфейсът е ъпдейтната версия на S-class менютата, познати например от LG Arena. Дисплеят отново е capacitive, вместо resistive touchscreen, но за разлика от Arena-та, която поне на мен ми правеше проблеми, работата с Chocolate е наистина е лесна и удобна. Отново имаме познатия куб, който можете да въртите с пръст. Основното меню е леко затлачено с множество иконки, които не се различават особено лесно една от друга, но пък се свиква бързо. Интересна идея е, че имате на разположение и команди с жестове – например, ако напишете с пръст M на екрана, ще отидете при съобщенията, C – при контактите и така нататък. За съжаление тази функция не е налична за всички приложения.

Качеството на звука е добро, дори когато сте в движение и телефонът трябва да се прехвърля на различни клетки. Естествено, снабден е и с Wi-Fi и HSDPA свързване, а вграденият браузър работи добре. Уви, ще имате проблеми с някои страници, които трудно работят с размерите на екрана, но с две почуквания по дисплея, телефонът ще ги оразмери възможно най-добре. Смартфонът има и допълнителни възможности за e-mail, като поддържа по-известните безплатни пощи като Hotmail, Gmail и Yahoo Mail. Има също възможности за следене на RSS емисии.

Камерата е 5МР и като цяло не е нещо особено, но оптиката е на Schneider Kreuznach, чието име не мога да произнеса без да си нанеса сериозна травма на езика. Отнема й около 5 секунди да се включи и още 3, за да заснеме нещо, така че не е най-пъргавата на пазара. Общото качество на снимките е добро, макар изглежда камерата има малки проблеми при директна слънчева светлина и при кадри с висок контраст. Сред другите екстри на телефона си заслужава да споменем A-GPS (подкрепен от Google Maps), радио, 3,5 мм жак за слушалки и разбира се Bluetooth.

Както вече споменахме, екранът е специално предназначен за гледане на филми. Не знам дали много хора биха желали да го правят, но това е положението. Изображението е наистина добро, а при по-стандартна 16:9 резолюция, можете да го разпънете на цял екран. Поддържаните формати за видео са MP4, WMV и AVI, но телефонът е съвместим и с DivX и Xvid. Обърнато е внимание и на музикалните фенове, като отстрани на корпуса има специален бутон, който ви отвежда към аудиоплейъра. Тук поддържаните файлови формати са MP3, WMA и AAC. Качването става през леко тромавия софтуер LG PC Suite IV, а самият смартфон разполага с 1.1 GB вътрешна памет. Ако това не ви е достатъчно, можете да добавите още до 32 GB чрез microSD карта.

Може би най-големият проблем на Chocolate е неговата батерия – при нормална работа можете да изстискате едва около ден живот. Можете да намалите яркостта на екрана, за да пестите енергия, но дори и така батерията е прекалено слаба. Ако обаче за вас това не е особен проблем и харесвате уникалния му външен вид, този модел на LG е наистина изключително стабилен и мощен. 

напиши коментар
 

8 мнения
профил »
S3X_agreso каза на 12.11.2009, 18:16 ?. :

Дамски телефон но огромен екран не си ли е н97 или HP другото е расипване на пари

69 мнения
профил »
mirkosoft каза на 13.11.2009, 06:02 ?. :
Редактиран на 13.11.2009, 06:02 ?.

Само не знам как решихте, че е смартфон?

693 мнения
профил »
perro каза на 13.11.2009, 07:24 ?. :

Коя от тези характерни за смартфона функции не покрива LG BL40:
"A smartphone is a mobile phone offering advanced capabilities, often with PC-like functionality (PC-mobile handset convergence). There is no industry standard definition of a smartphone.[1][2] For some, a smartphone is a phone that runs complete operating system software providing a standardized interface and platform for application developers.[3] For others, a smartphone is simply a phone with advanced features like e-mail, Internet and e-book reader capabilities, and/or a built-in full keyboard or external USB keyboard and VGA connector. In other words, it is a miniature computer that has phone capability."

Aко нямаш какво да кажеш - по-добре не го казвай. за справка Spec-a.

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 17.11.2009, 09:04 ?. :

само SONY!!!!!!!

238 мнения
профил »
io_bs каза на 29.12.2009, 11:59 ?. :

+1
:)

370 мнения
профил »
des каза на 03.01.2010, 09:40 ?. :

Прекрасен телефон. Аз лично съм фен на LG и когато имам възможност ще си го купя
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ телефони
Huawei Mate 10 Pro покори CES 2018 27
Xperia XA2 и Xperia XA2 Ultra 25
GSM зарядно устройство за колело 22
Huawei Mate 10 Pro: AI на помощ 20
iPhone 4 – струва ли си? 18
Samsung Galaxy А3 и А5 2017 дебютират у нас 16
Смартфон: Nokia N78 14
Galaxy S8 и S8+ приордъри във Виваком 13
Xiaomi Mi6 и Xiaomi Mi A1 първо в Мтел 13
Смартфон: Nokia N8 11
ДРУГО ОТ LG
Първи поглед: LG Optimus 3D 7
Телефон: LG GD510 Pop 6
Смартфон: LG KC910 Renoir 5
Смартфон: LG Optimus 2X 2
Смартфон: LG Optimus 3D P-920 2
Първи поглед: LG Optimus 4X HD 1
Външна записвачка: LG GP08 1
LG с пълна аудио гама на CES 2017 0
LG показа безжична прахосмукачка CordZero 0
LG показа футуристични IoT роботи 0