facebook facebook
 
 
ХАРДУЕР » компоненти
 
   
 
Система + кутия: Cooler Master HAF 922
30.10.2011 | автор: Петър Йорданов, Филип Станиславов


оценка:

Вносител:
Мост
Цена:
2590 лв.
сайт на продукта »
плюсове

Кутията има LED светлини и изглежда отлично

Стабилна и здрава конструкция

Доста място отвътре

Инсталация на оптични дискове без отвертка

Много мощни вентилатори, дори безшумни. Не усещате, че имате компютър в стаята

Самите компоненти в системата са меко казано отлични

минуси

Червеният цвят на кутията е твърде агресивен, черният е по-привлекателен.

Има ли смисъл да казвам, че не е по джоба на всеки?

Геймърските лаптопи стават все по-мощни и по-мощни. Същевременно - те са лесно преносими и стилни. С една дума - гъзарски. Нито един от тях обаче не може да се мери по мощ с добрите стари настолни компютри, които продължават да държат фронта като единствените, способни да изстискат максималното количество кадри в секунда от най-взискателните игри на пазара в момента.

Не всеки обаче разбира от компютри и когато се стигне до сглобяването на настолна машина, човек може да се почувства наистина объркан. От какъв процесор имам нужда, дали дъното, което съм си избрал, го поддържа... А видео картата? Колко пари да отделя за нея? Каква е разликата между DDR 2 и DDR 3 памет? И в крайна сметка - в каква кутия да побера всичко това?

Решение на този проблем има и той се казва - асемблирана система. Днес ще ви запозная с едно подобно чудовище, което имахудоволствието да разцъкам за няколко дни. В сравнение с него моят компютър прилича на вехтошарска щайга.

Какво ще кажете за 8-ядрен процесор AMD FX-8150 на 3.61 GHz (Black Edition), изграден на архитектурата Bulldozer, дъно MB ASUS CrosshairV Formula/AM3+, оперативна памет 2 x 4GB DDR3 1600 Kingston XMPM, 2 терабайта диск (HDD2TB Hitachi 7200/SATA 6G/64MB) и видео карта ASUS EAH6970/DCII/2DI4S/2GDP5? Не е зле, нали? И всичко това, допълнено от захраване PSU Seasonic SS850KM Gold/850 и оптично устройство LG BH10LS30 Blue ray RW, е побрано в кутия Cooler Master HAF 922, която наистина заслужава отделното ревю, което сме поместили в приложеното по-долу каре.

Върху това чудовище решихме да инсталираме 64-битов Windows 7 Ultimate. Всички драйвери на компонентите са обновени до техните най-нови версии. Да видим как ще се представи на няколко теста...

Първо, стандартният Windows бенчмарк:

Processor: Calculations per second - 7,6
Memory (RAM): Memory operations per second - 7,7
Graphics: Desctop Performance for Windows Aero - 7,9
Gaming graphics: 3D business and gaming graphics performance - 7,9
Primary hard disk: Disk data transfer rate - 5,9

Е, никак не е зле, нали? Особено като се има предвид, че стойността 7,9 е максималната, която Windows 7 поддържа. Иначе видео картата определено би се представила още по-добре. Ниската оценка при трансфера на хард диска не би трябвало да ви притеснява. По-висока от тази с твърдотелен продукт просто няма да постигнете, ако искате максимума, ще трябва да се сдобиете със SSD.

Как се справя под Haven Benchmark? High shaders, DX11, 16 Antistrophy, 8x Anti-aliasing и резолюция 1920x1080. Доста прилично - 35,1 к/с средно, 21,6 минимум и 74,1 максимум. Общият точков резултат пък е 885.

Въпреки всички мои опити да я затормозя, машината така и не се предаваше. Да вземем за пример Crysis 2. С най-новия пач, добавящ DirectX 11 и текстури с висока резолюция, както и на максималните (Ultra) настройки, с абсолютно всичко, опънато до край (единствено резолюцията бе оставна на 1680x1050), играта държеше стабилни 30 к/с. Най-много успя да падне до 29, а на места показваше дори 42.

Същото важи и за Battlefield 3 - отново с всички възможни опции (но тук с резолюция 1920x1080), включени до край, играта поддържаше стабилни 38-40 к/с. Както и за Metro 2033 в този ред на мисли - между 34 и 44 к/с. Въобще - никакъв компромис по отношение на качеството. Ефектите са поразителни, а игрите вървят толкова мазно, че на места дори ми беше трудно да повярвам с какво чудовище имам удоволствието да играя.

Накрая реших да пробвам дори и проблемния Rage. Но дори и той не може да създаде кой знае какви проблеми - 28 минимални к/с, 42 к/с средно и 57 максимум.

Уникално, нали? Жалко, че по време на нашите тестове игри като Batman Arkham City и The Elder Srolls V: Skyrim все още не бяха излезли. Щеше да ми бъде безкрайно любопитно да пробвам и тях. Но, уви, всичко хубаво си има и своя край. Време е да се разделим, HAF 922. Сбогом... Дано попаднеш в добри ръце. Някой ден се надявам да се върнеш отново при мен. Само почакай да спечеля от тотото...  

Cooler Master HAF 922

Покупката на нова кутия за вашето РС е сериозна задача, тъй като ще се наложи да пренаредите цялата си конфигурация. Компанията Cooler Master се е заела със задачата да ни убеди, че усилието си заслужава и ни предлага своята HAF 922.

Кутията се предлага в солиден черно-червен кашон. На предната страна има голяма снимка на модела, а на гърба освен по-малка такава са изброени и основните характеристики на кутията. Широките изрязани дупки позволяват лесното носене на целия кашон.

Отвътре кутията е защитена от две плоскости стиропор, поставени съответно отпред и отзад. Това е разумно решение, защото по този начин обемът на пакета се намалява до минимум. Освен стиропора кутията е опакована и в найлонова торбичка.

Освен самата HAF 922 вътре има подробно описание с инструкциите, релси за инсталиране на 2.5-инчов твърд диск в 3.5-инчов порт и метална пластинка, с която заключвате страничния капак на кутията. В малко пликче откриваме и всички винтчета, необходими за сглобяването на кутията.

След като веднъж свалите опаковката не ви остава нищо друго, освен за пореден път да се възхитите на цялостния дизайн на HAF 922. Приликата на модела с HAF 932 е очевидна, но Cooler Master са нанесли няколко осезаеми промени, които правят кутията малко по-атрактивна. Предницата на кутията изградена от стомана и доста издръжлива пластмаса. И двете страни на кутията се отличават с елегантен дизайн, наподобяващ сериите Sniper и Scout.

На едната страна има голям отвор под формата на вентилационен прозорец. От една страна това ви позволява да инсталирате два 120-милиметрови вентилатора или дори един огромен такъв, но в същото време значи, че нивото на шума, идващ от вътрешността на кутията ще бъде доста високо.

В най-долната част на предницата има инсталиран един 200-милиметров вентилатор с червени LED светлини. Над него има пет 5.25-инчови шасита за твърди дискове. Най-долното от тях обаче е снабдено с 3.5-инчов адаптер, така че ако сте склонни да жертвате един диск – а това е доста вероятно – може лесно да го смените с флопи или карточетец. По-горе са разположени два USB 2.0 порта, изходи за микрофон и слушалки и eSATA порт. На върха е бутона за рестарт и този, който гаси вътрешното осветление. Между двата е копчето за пускане, което е по-голямо и квадратно. На дъното на горния капак е разположен поредния вентилатор, който отново е 120 мм. И издухва горещия въздух от вътрешността. Отново обаче няма нищо, което да държи праха вън, а шума – вътре, така че високото ниво на шума е очаквано.

Ако обърнете HAF 922 на обратно, най-отдолу е мястото за захранването, което може да бъде инсталирано по два различни начина. Над него има осем експанжън слота за дъно, като седем от тях са разположени традиционно, а последният е настрани. Това дава възможност да добавите нещо допълнително като контролер за вентилатор или дори отделен вентилатор, без да се лишавате от ценно място. Най-отгоре има още един 120-милиметров вентилатор и два отвора за евентуално водно охлаждане.

Окомплектоването на кутията и компонентите става лесно и удобно. Тестовете показват, че хард дисковете се закрепват без проблем и изглеждат доста стабилно в гнездата си. Инсталацията на оптично устройство също става бързо, тъй като дизайнерите на Cooler Master са предвидили същото лесно за изваждане шаси, което познаваме от HAF 932. После просто плъзгате вътре диска и натискате бутона, за да активирате заключващия механизъм. Ако все пак искате да се подсигурите максимално, може да използвате и стандартни болтчета.

Когато всички компоненти са по местата си е време да натиснете бутона за включване. Предните LED светлини грейват в ярко червено, което наистина изглежда много добре на фона на черна кутия. Нашата обаче бе червена, което не се връзва особено...

Въпреки това Cooler Master HAF 922 е страхотна кутия с агресивен външен вид, лесна инсталация и много свободно място за нови компоненти и работа с тях.

напиши коментар
 

242 мнения
профил »
HunteR каза на 31.10.2011, 15:36 ?. :

И двата минуса са без покритие и смешни.
Това, че Вас ПЦМ не ви кефи червения цвят и ви се струва "агресивен", за други може да е перфектен. Относно това, че не е по джоба на всеки също не трябва да присъства в минус, щото това, че в БГ сме бедняци, не значи, че навсякъде е така.

Минус за цена може да се сложи само тогава, когато тя е твърде висока и дадения продукт не може да я оправдае.
Така, че моля коригирайте си статията.

585 мнения
профил »
Jaison каза на 31.10.2011, 17:28 ?. :

Все пак колективът на PCmania е част от хората в България, което ще значи че споделят нашите чувства, интереси и т.н. Относно червеният цвят не мисля, че някой като го види като минус веднага ще си каже "Тва не е за мене", а колкото до цената, както вече казах, те са българи и споделят нашите приходи и разходи. Съгласен съм, че трябва да се подходи от независима гледна точка, но не е лошо да се подходи и като клиент, защото така може да получим по-качествена информация.

247 мнения
профил »
ivaillo.asenov каза на 31.10.2011, 18:21 ?. :
Редактиран на 31.10.2011, 18:22 ?.

Супер е машината, има хора които могат да си я вземат за 10 дена работа и такива дето за 2 - 3 месеца

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 31.10.2011, 22:03 ?. :

Cooler Master добре, но 2000 лева за кутия + още 1000 за части...
това е сериозна инвестиция задоволяваща единствено виртуалните потребности, желания и удоволствия... Истинските човешки неща в живота не се мерят с постигането на удоволствие.

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 01.11.2011, 05:14 ?. :

Имали смисъл да казвам че един елиънуеър бих предпочел за тия пари ?

341 мнения
профил »
BreenGuyLOL каза на 01.11.2011, 06:39 ?. :

Има ли смисъл да казва, че този компютър струва колкото една добра българска заплата?

43 мнения
профил »
Darkthrone каза на 01.11.2011, 10:55 ?. :

@Che Guevara - провери поотделно частите колко струват и ще излезе горе-долу толкова,недей да говориш за елиънуеър.
Мислех точно такава конфигурация да си сглабям,но предвид ревютата на булдозера нещо се разколебах,а и моята си ми върши перфектна работа,нищо че е на 2 години

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 01.11.2011, 15:31 ?. :
Редактиран на 01.11.2011, 15:32 ?.

Ще умра от смях!Скоро купувах PC и наистина падна голямо мислене.Лъган съм неведнъж от компютърни фирмички ама какво да прави човек-и те трябва да ядат.Мислих,мислих и премислях много варианти за система и естествено се обърнах към форуми,а не да тичам по фирми да разпитвам.Тази система е изключение,но аз никога не бих си взел готова сглобка-гаранция че ще ви изклатят малко или много.Ще споделя какво съм взел,не за да се хваля,а за да подкрепя мнението си че не е нужно да се потурчват чак толкова много пари и пак да се вземе добра машина(за мен си е добра,вие си преценете дали и за вас е такава):

CPU:Intel i5-2400 7.4 Win 7 score
RAM:2x2 GB Kingston HyperX 1600 7.7 Win 7 score
VGA:Sapphire HD 5770 1 GB 7.4(Win Aero със същия резултат)
HDD:WD Blue 1 TB Sata 3 5.9 Win 7 score

Останалите неща мисля да не ги споменавам.Излезе ми около 1100 лв. като някои неща съм ги намерил на по-тънки цени 2-ра ръка с гаранция.Видеото ясно,но игрите не са ми огромен приоритет,важното е да вървят гладко.Не подкарвам споменатите игри на абсолютен максимум.Е,и?Дупя ли ги на 2/3 от настройките без проблем?Да!

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 03.11.2011, 17:34 ?. :
Редактиран на 03.11.2011, 17:36 ?.

Добре си се ориентирал :) П.П. Тези Windows резултати не са обективни според мен.

Интересен факт, даже и Рапторите не могат да качат над 5.9 (Само SSD-та го надвишават) Така, че дали си с HDD за 100лв или за 300лв на Windows-a не му пука когато прави резултатите.

91 мнения
профил »
Mitaka963 каза на 08.11.2011, 06:51 ?. :
Редактиран на 08.11.2011, 06:52 ?.

Как със Sapphire 5770 получи 7.3? Аз съм със Sapphire HD6770 и ми дава рейтинг 6.3 и за гейминг и за Windows Aero

200 мнения
профил »
Hibernate каза на 01.11.2011, 23:09 ?. :

Истината е, че за тези пари, ако сам си сглабяш конфигурация, ще инвестираш много по-разумно парите си. Няма нужда такова изхвърляне - Seasonic захранване, че и Gold серия, ако се отреже малко от захранването ще се направи една чудесна i7 2600k конфигурация, че пари и за SSD могат да останат

200 мнения
профил »
Hibernate каза на 01.11.2011, 23:13 ?. :
Редактиран на 01.11.2011, 23:14 ?.

i7 2600k - 500 лева
1156 Sabertooth - 350 лева
PSU CM 700W silent proM - 180 лева
2TB - 150-170 лева
Кутия - 200 лева
Видеокарта - 500 лева
РАМ - 100 лева
Засега е 2000 лева горе-долу, а тази конфигурация ще е далеч по-добра отколкото гореспоменатата.. Правете си изводите.

247 мнения
профил »
ivaillo.asenov каза на 02.11.2011, 07:40 ?. :
Редактиран на 02.11.2011, 07:40 ?.

+1 да не говориме, че за мене 2 TB са излишни, може и с по малко.

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 02.11.2011, 12:58 ?. :

Малко ти избяга дъното в случая :)

200 мнения
профил »
Hibernate каза на 02.11.2011, 21:12 ?. :

А това какво е бе умнико: 1156 Sabertooth - 350 лева - паста за зъби ли ?!?!

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 03.11.2011, 17:05 ?. :
Редактиран на 05.11.2011, 20:15 ?.

Ами хайде умнико, виж кои процесори поддържа тая паста за зъби :) И не ми говори на "бе" ако обичаш.

EDIT Хитман, по-любезно от: "Малко ти избяга дъното в случая :)" ми беше трудно да измисля. Не аз се заяждам в случая. Освен това той очевидно не знае за какво става дума, след като повтори тази иначе лесно допустима грешка :)

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 03.11.2011, 17:36 ?. :

тоя 2 терабайтов хард с какъв въртящ момент ще е за тия 170лв.

250 мнения
профил »
h17man каза на 05.11.2011, 00:49 ?. :

Така и така остават пари направо да се мята на 580-ца.
1ТB Blue си е предостатъчен.
Малко си сбъркал 1156 с 1155, но това са бели кахъри кво се заяждате с човека.

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 02.11.2011, 12:29 ?. :

По-глупав процесор трудно биха избрали. Вместо огромен HDD, по добре едно скромно SSD+HDD

Всички части са на ASUS, които са едни от най-скъпите. Повече не ми се коментира. Поредната сглобена конфигурация.

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 02.11.2011, 12:56 ?. :
Редактиран на 03.11.2011, 17:22 ?.

Gigabyte Z68XP-UD3P

Intel Core i5-2500K, 3.30GHz, 6M, BOX, LGA1155$

COOLER MASTER Hyper 212 Plus 600-2000 rpm, 13-32 dB

Corsair 2x4GB Vengeance DDR3 1600Mhz

WD 1024GB 32MB SATA III Blue

Sapphire 1024M HD6950 DDR 5 PCI-E Lite 2x /// EDIT 2x HD6850(Цената ще падне)

Seasonic SS-850KM Gold, 850W

Cooler Master HAF-922 BLACK

DVD-RW GH22NP21 Black

Blue-Ray го изпускам, защото тук гоним FPS все пак. Това бих предложил аз.

2568.72

250 мнения
профил »
h17man каза на 05.11.2011, 00:47 ?. :

И за какъв чеп му е това захранване. С една карта(дори 580-ца) едно добро 600-650 вата ще са му предостатъчно. Може да се вземе и P67 дъно и парите пак ще паднат или ще стигнат за 6970/570 и т.н.
Но като цяло перфектна конфигурация.

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 05.11.2011, 12:51 ?. :
Редактиран на 05.11.2011, 20:15 ?.

Ами хайде умнико, виж кои процесори поддържа тая паста за зъби :) И не ми говори на "бе" ако обичаш.

EDIT Хитман, по-любезно от: "Малко ти избяга дъното в случая :)" ми беше трудно да измисля. Не аз се заяждам в случая. Освен това той очевидно не знае за какво става дума, след като повтори тази иначе лесно допустима грешка :)

278 мнения
профил »
fizo каза на 02.11.2011, 15:15 ?. :

Конфигурацията е прекрасна но има един основен минус, който сте забравили.

Конфигурацията е с противоречивите АМД булдозери.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 02.11.2011, 15:52 ?. :

Кутията е много добра, но не си струва човек да троши толкова пари за Булдозер.

200 мнения
профил »
Hibernate каза на 02.11.2011, 21:11 ?. :

Булдозера не е нищо особено, едно голямо разочарование. Даже не е толкова скъп.

43 мнения
профил »
Darkthrone каза на 02.11.2011, 18:41 ?. :

конфигурацията ми на 2 години,която все още разцепва:

Phenom II 955 Black
Asus Crosshair III Formula
2x2 GB OCZ DDR3 PC3-12800 Platinum AMD Edition
Sapphire 5870 1gb
NVIDIA GeForce GT 240 1gb
CM Silent Pro M700
CM HAF 922


32 мнения
профил »
Xan_Dragonhand каза на 02.11.2011, 18:57 ?. :

Вие кутията ли коментирате или разни конфигурации???
не е важно какъв компютър слагате в кутията. кутията си е кутия.
Това нещо в българия ще е само за фасон, тешкарене и фукане между разни богаташчета, които се чудят къде да си хвърлят парите.

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 03.11.2011, 01:19 ?. :

Красива е, но предпочитам "пълнежа" отколкото лъскава "опаковка".

52 мнения
профил »
asfalot каза на 03.11.2011, 11:19 ?. :
Редактиран на 03.11.2011, 11:19 ?.

Само че от "пълнежа" след 2-3 години ще искаш да се отървеш, а добрата кутия може да е дом за следващите ти конфигурации още дъ-ъ-ълго време.
Кутията е добра инвестиция. Качественото захранване - също.

585 мнения
профил »
Jaison каза на 03.11.2011, 11:43 ?. :

Но като смениш конфигурацията, другата къде отива? Не ми се вярва да се продаде някъде

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 05.11.2011, 00:44 ?. :

Да, така е, но пък кутията въобще няма да има значение за перформънса. Можеш да си намериш широка и красива кутия за далеч по- малко пари. :) Захранването е важно обаче. То се сменя с "пълежа", така че в случая не го броим. :) Не знам, като цяло предпочитам да инвестирам в части, пък кутията- само ако се причудя кво друго да си взема...

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 03.11.2011, 17:45 ?. :

на вторични ще се продаде ;)

2 мнения
профил »
Lenks каза на 20.11.2011, 16:23 ?. :

И какво й е хубавото на тази конфигурация? Смешния 8 ядрен Булдозер? Не мога да повярвам, че може човек да попадне на такова ревю...

64 мнения
профил »
devillord каза на 01.12.2011, 22:29 ?. :

Драги пъпеши от PC Mania вземете да си оправите информацията една кутия не може да е толкова скъпа, ето линк с реална цена http://nikem-bg.net/computer-components/CM-HAF-92 2-RED-(BLACK-INSIDE) нещто напоследък статийте, ви са пълни с грешки и невярна информаци старайте се малко поне де.

8 мнения
профил »
baifi4kata каза на 05.02.2012, 16:25 ?. :

xaxa mai ste izturvali edna 0-la :D kutiqta e kum 240 lv ne 2300 :D opravete si infoto malko i iskam da pitam za6to si4ki slagat v konfiguraciite si Intel Core i5 2500K 3.30 GHz a ne slagat Intel Core i7 2600K 3.4GHZ da vtoriq e po skup no za 200 lv predpo4itam i7-ca ???
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ компоненти
SSD диск: Transcend SSD370 128GB SSD 58
Захранване: Corsair RM850 Gold - 850W PSU 46
Кутия: Therlmaltake V3 BlacX Edition 44
Кутия: Thermaltake Armor Revo 43
Захранване: Thermaltake Smart M750W 39
Стойка за таблети: Spire Cassi SP316PL 27
Охладител: Cooler Master NotePal U Stand 26
Видео карта: Gigabyte GTX 550 Ti 1GB GDDR5 22
Система + кутия: Cooler Master HAF 922 21
Захранване: Corsair RM1000 21
ДРУГО ОТ CoolerMaster
Вентилатор: Cooler Master Excalibur 8
Охладител: Cooler Master NotePal U Stand 6
Кутия: CoolerMaster CM Storm Trooper 5