facebook facebook
 
 
 
   
 
Рутер: WD My Net N750
15.08.2012 | автор: Петър Йорданов


оценка:

Вносител:

Цена:
209 лв.
сайт на продукта »
PC Mania Store
159
00
 
Купи
от магазина

плюсове
Dual Band технология с до 750Mb скорост през WiFi
Лесна инсталация, удобен интерфейс за настройки
Технология FasTrack, която дава приоритет на видео и гейм трафика
Може да създадете свой собствен облак, ако го комбинирате с My Book Live
минуси
Няма

С какво асоциирате името Western DIgital? „С хард  дискове, разбира се" ще отговорят повечето от вас. Действително, именно дисковете бяха онова, с което американската технологична компания се наложи на пазара на хардуер. Ето защо бяхме малко изненадани, когато преди малко повече от месец тя обяви изцяло нова продуктова линия, този път съставена само от... домашни рутери.

Оказа се, че WD имат какво да предложат и в този сегмент. Както подобава на високотехнологична компания, тя успя да избяга от масовите N150 и N300 продукти и да предложи разнообразие от решения във високия клас рутери, предназначен главно за геймъри и хардуерни ентусиасти. Всъщност, предлаганите от WD рутери са част от тяхната Connected Home концепция, която включва и няколко модела домашни сториджи с безплатна облачна функционалност, както и мрежови мултимедийни плеъри, като общата идея е да достъпвате общото мултимедийното съдържание от всички устройства в дома и да го възпроизвеждате на голям екран.

Към момента, в който заявихме тестова бройка, бяха налични N600, N750 и N900 модели, като към края на този месец се очакваха и първите рутери с вграден твърд диск. Решихме да тестваме N750 модела, тъй като е с почти същата функционалност като N900, но е чувствително по-евтин. И така, днес ще разгледаме отблизо WD My Net N750 - мултимедиен двубандов гигабитов рутер с технология FasTrack. И за да не се чудите повече, FasTrack е фирмената технология на WD, която автоматично разпознава минаващия през рутера мултимедиен трафик, и му задава по-висок приоритет, за да гледате гладко видео без насичане на своя смартфон, таблет или каквото друго устройство се сетите.

Още преди да отворим кутията се почувствахме в добрите стари времена, когато един домашен рутер беше от порядъка на 300 лева, още около 80 лева бяха нужни за закупуване на безжична карта на PCI слот. И наистина, кутията на My Net N750 е направо огромна, направена от твърд картон и достатъчно тежка, за да буди любопитство към това, което е вътре. Освен самия рутер, в комплекта има и добре екраниран мрежов кабел, 220V адаптер и малка купчина книжки. Устройството е масивно, с приятна и трудна-за-описване-правоъгълно-овална форма, и наложилите се напоследък вградени антени. В  задната част на черно-белия корпус са четирите гигабитови LAN гнезда, в които може да включите например компютър, мрежов сторидж, мултимедиен плеър и конзола. Очаква се това да е напълно достатъчно за средния потребител, а ако сте с повече устройства, винаги може да минете през гигабитов суич, или пък да закачите някое от устройствата безжично. Налични са също така два  USB порта, в които може да включите външен хард диск (за архивиране или споделяне в мрежата) или принтер, за да принтирате от всеки един компютър. В предната част, освен LED индикаторите, е разположен и стандартният WPS бутон за свързване на нови устройства с едно натискане. Буквално за секунди ще добавите към мрежата си нов лаптоп, смартфон или таблет, поддържащ UPnP  (Universal Plug and Play). Лично аз използвам WPS само ако някой приятел иска да върже телефона или лаптопа си в моята мрежа, така не се налага да му давам WiFi паролата си. 

Според WD, в My Net N750 са вградени специални елементи, насочващи сигналите на вградените антени така, че те взаимно се усилват, без получаване на нежелана интерференция, и постигат по-добро покритие. Тествали сме не един двубандов рутер и знаем наизуст "сенчестите зони" в офиса, т.е. местата, където обхватът се влошава видимо. Поставен върху бюро, без специално търсене на оптимална позиция, рутерът успя да покрие абсолютно всички проблемни места и се нареди високо в персоналната ни класация. Разбира се, поради липсата на точен метод за измерване, това беше по-скоро субективно усещане. Иначе скоростите на хартия са повече от задоволителни - 300Mbps на 2.4-гигахерцовата честота и 450Mbps на 5-гигахерцовата (откъдето идват и максималните 750Mbps).

Това, което прави рутерът по-специален от всички останали продукти на  пазара, е гореспоменатата FasTrack технология. Тя може да разпознава до 21 различни поточни услуги (включително YouTube и Skype) и да приоритизира трафика. Така например ако стриймвате даден филм, било то през сайт или през външно устройство като Apple TV или WD TV Live, рутерът ще се съсредоточи  именно върху тази връзка и ще гледате видео без буфериране или лаг. И понеже не разполагахме с две интернет връзки, за да тестваме два рутера в реално време, а свързването на двата рутера през трети щеше да направи една голяма хардуерна салата, решихме да направим теста по най-тъпия начин. Харесахме си сравнително обемен файл (малко над 800MB) от български файлов сървър. Избрахме си и един тежък 1080p трейлър в YouTube на Зов за завръщане, който се завърта тези дни. Включихме първия рутер, пуснахме файла да се тегли, отворихме нов браузър и отидохме директно на адреса на трейлъра. Отне ни 15 секунди за буфериране и филмът "заби" на 4-тата секунда. Скоростта на теглене беше около 1MB в секунда. Изчистихме кешовете и свързахме My Net N750. Започнахме да теглим файла и стартирахме клипа. Отново 15 секунди за буфериране, след което трейлъра си вървеше мазно до последната секунда. Скоростта на теглене на файла пък спадаше докъм 350Kbps на моменти, но като цяло стоеше около 700-750Kbps, като след финалното буфериране скочи отново на 1MBps.  И всичко това - с default конфигурацията, без никакви допълнителни настройки!

Допълнителна екстра към продукта на WD е, че ако притежавате My Book Live или My Book Live Duo, може да свържете и него към рутера и създавайки свое облачно решение. За разлика от публичните сървъри, тук ще съхранявате всички файлове на безопасно място - в домашната си мрежа. И дори ще имате достъп до тях от всяка една точка на света (без каквито и  да било месечни такси и ограничения, даже не е необходимо да имате реален или статичен IP адрес). Към My Net N750 върви и специален софтуер за анализ и наблюдение, с който ще следите бързо и лесно всичко, което се случва в домашната ви мрежа. Той анализира топологията на мрежата, визуализира всяко крайно устройство, за да знаете кой е в мрежата ви, анализира най-честите проблеми и дори се опитва да намери решение. Това безспорно е хубава функция и затвърждава усещането, че първият опит на WD да навлезе на пазара на рутери не е случаен. WD успява да предложи продукт, който да се открои от масата на пазара и същевременно да се обвърже с досегашната й продуктова гама. Ако сте с N150 рутер, и имате повече от две свързани към него устройства (PC и лаптоп, PC и таблет или PC и смартфон), не се заблуждавайте, че не ви трябва нещо по-бързо. WD My Net N750 е решение, което ще добави лесно доловима скорост към домашната ви мрежа. Особено, ако гледането на мултимедия онлайн е сред нещата, които правите у дома.


 

напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ периферия
Мишка: WoW Legendary Mouse 24
USB 3.0 хъб: D-Link DUB-1340 23
Рутер: D-Link Cloud Router N300+ (DIR-626L) 23
Рутер: WD My Net N750 22
Хибриден рутер:D-Link DHP-1565 22
Ново поколение рутер с вградена облачна услуга: D-Link DIR-605L 22
Портативен рутер: D-Link DIR-505 20
Рутер: D-Link DIR-645 18
Рутер: Netgear Nighthawk X4 Smart WiFi 17
Сторидж: Бидон 15
ДРУГО ОТ Western Digital
Външен диск: WD My Book Essential 3TB 19
Дигитален плейър: WD TV Live 6
Медиа плейър: Western Digital HD TV 4
Дигитален плейър: WD TV Mini 3
Външен диск: WD My Passport Essential 3
Western Digital My Cloud Mirror 4TB 2
Външен диск: WD My Passport Studio 2
Външен диск: WD My Passport Essential SE 2
Кутия за външен HDD: WD Nomad 2
Мрежови плейър: WD TV Live Hub 1