facebook facebook
 
 
 
   
 
Рутер: Netgear Nighthawk X4 Smart WiFi
25.01.2015 | автор: Ивайло Йошков


оценка:

Вносител:

сайт на продукта »
PC Mania Store
490
80
 
Купи
от магазина

плюсове
- 4 външни антени
- по-мощен процесор
- добра сила на сигнала
минуси
- ниски скорости на трафика

Помните ли времената, когато връзката с Интернет беше dial-up? А  досадно бавното свързване и измъченото скрибуцане на модема? Ако сте  били свидетели на това със сигурност си спомняте и някои досадни  ограничения - вечно сърдитият съсед-дуплекс, както и телефонният кабел,  ограничаващ възможностите ви за движение като стоманена верига.

Разбира се, това романтично време отдавна отмина. Днес сме свикнали да  имаме възможност за ползване на Интернет във всеки най-отдалечен ъгъл на  дома или офиса. Освен това устройствата, с които се включваме в мрежата  понякога са толкова малки, че dial-up порта многократно надвишава  дебелината им. Днес всички ползваме безжичните мрежи, освобождавайки се  от всякакви физически ограничения за достъп.

 

Тази свобода обаче много зависи от използвания рутер. Тази машина,  която през по-голямата част от живота си изобщо не се изключва, трябва  да има надежден хардуер, да осигурява постоянен бърз трафик, без спадове  в скоростта, и - което е особено важно - сигналът от нея трябва да  достига до всички места, от които можем да се сетим да използваме Интернет. А трябва да си признаем - човешката фантазия в това отношение  не признава граници.

 

Дизайн и инсталация 

Новият безжичен рутер на Netgear - Nighthawk X4 Smart WiFi Router  (R7500) е представител на така наречената втора вълна в развитието на  тези устройства, предлагащи ново поколение 802.11ac специфики.  Теоретично той трябва да поддържа трафик със скорост 600Mbps при работна  честота 2.4GHz и 1.7Gbps при честота - 5GHz.

 По големина новото устройство наподобява вече познати модели на същия производител. Размерите му са 5 х 28,5 х 18,44 см. Под черния пластмасов капак обаче се крие съвсем нова техника. Работата на машината се управлява от 1.4GHz двуядрен процесор, който дава по-висока NAS производителност, което не е трудно да откриете, ако свържете например външен твърд диск към един от двата USB 3.0 порта на рутера. Друга новост е наличието на eSATA порт.

 

 R7500 има 4 външни антени. Само по себе си това не е кой знае колко впечатляващ факт, но има и любопитна подробност. Всяка антена има принтиран номер и трябва да бъде включена в съответния конектор на рутера. Защо от Netgear са решили да не направят антените универсални вероятно ще остане загадка, но е очевиден факт, че принтираните с бяло цифри са трудни за прочитане на яркожълтата основана стикера... Решенията на дизайнерите обаче, често са загадъчни и неясни.

 

 Инсталацията на рутера е повече от елементарна. Просто трябва да включите устройството чрез Ethernet кабел към някой LAN порт на настолен компютър или лаптоп или да използвате предварително конфигурираната безжична връзка, чийто потребителско име и парола са написани на стикер на рутера. Управлението на рутера се осъществява през какъвто и да е браузър чрез Netgear Genie интерфейса, а ако имате желание можете да изтеглите и настолната му версия или пък приложението Netgear's ReadyShare Vault. Програмата автоматично проверява за нови версии на софтуера, и накрая потвърждава, че има връзка с Интернет.

 

 Повечето функционалности на R7500 са вече добре познати от предишни модели. Трябва обаче да се обърне внимание на една новост, наречена Dynamic QoS. Тази функция разпознава различни приложения като игри, стрийминг приложения, файлови трансфери уеб браузъри и т.н. и ги приоритизира. Изпробвахме Dynamic QoS с Netflix. Никаква особена разлика не се появи при включване и изключване на функцията. Времето за буфериране си остана едно и също. Вероятно е разликата да се явява при включване на повече устройства, работещи едновременно с различни приложения. Особено важно в случая е, че можете да влезете в таблица, която показва всички включени към мрежата устройства и да им зададете желания от вас приоритет. От Netgear са внедрили в софтуера си теста за скорост Ookla, който автоматично проверява ширината на лентата на връзката ви с интернет и автоматично задава ограничения за теглене и качване. Разбира се, можете да направите това и ръчно.

 

 Производителност

 

 Тестовете за производителност на R7500 са доста объркващи. Факт е, че това е 4х4 стрийм рутер, а на пазара все още няма такива клиенти. Но се очаква показателите му да бъдат поне толкова добри, колкото на предхождащите го добре познати модели.

 

 При работна честота 2.4GHz рутерът постигна трафик със средна скорост от 59Mbps, което е по-ниско от по-старите модели на същия производител. При 5GHz 802.11n пък скоростта достигна 139.5Mbps. Тази тенденция се запази и при 5GHz 802.11ac режим, където средната скорост беше 130.25Mbps.

 По отношение на силата на сигнала обаче R7500 се представи отлично. Бяха правени две измервания- на 1,5 метра и на 10метра. При честота 2.4GHz силата на сигнала спадна едва със 7% на отдалечения тест. При 5GHz 802.11n спадът беше по-голям - 16%, а при 5GHz 802.11ac - 9%.

 

Заключение

 Netgear Nighthawk X4 Smart WiFi Router (R7500) е рутер от „втора вълна", който определено си заслужава вниманието. Макар и да не предлага, кой знае какви нови функционалности, той разполага с по-мощен двуядрен процесор и нови възможности за свързване с външни устройства. Инсталацията му е максимално улеснена и буквално можете да започнете работа едва няколко минути след като отворите кутията. Силата на сигнала е повече от задоволителна, но има какво да се желае от скоростта на трафика.

А вие, скъпи читатели, не забравяйте, че може да научавате всички новости около сайта, актуални новини и публикувани ревюта на нашите страници във Facebook,Twitter и Google+.  

 

  

напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ периферия
Ново поколение рутер с вградена облачна услуга: D-Link DIR-605L 27
Рутер: WD My Net N750 26
USB 3.0 хъб: D-Link DUB-1340 25
Хибриден рутер:D-Link DHP-1565 24
Рутер: D-Link DIR-645 22
Портативен рутер: D-Link DIR-505 22
Мишка: WoW Legendary Mouse 20
Рутер: Netgear Nighthawk X4 Smart WiFi 20
Рутер: D-Link Cloud Router N300+ (DIR-626L) 19
Сторидж: Бидон 17