facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Първи впечатления от Darkest of Days
Превю | 12.08.2009 | автор: Свилен Енев


Производител:
8Monkey Labs
Издател:
Phantom EFX
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
Излиза на:
8 септември 2009

сайт на играта »

плюсове

Постигнати са мащабни сражения

Пътуване във времето - от бъдещето към миналото

Нова фабула в компютърна игра

минуси

Врагът обикновено умира, само ако го уцелиш в главата

Трепеш с картечница древни римляни вместо древни гърци или македонци

Еклектика – това е първото, което ми хрумва, ако трябва да определя Darkest of Days. По принцип тази дума не е натоварена с негативен смисъл, както често сме чували да я употребяват като гръцки синоним на турското „тюрлю гювеч“ или на българското „манджа с грозде“... или то пък и това си е турско, но както и да е. Еклектика означава подход на мисленето, при който човек не се придържа твърдо към определени модели или разбирания, но съчетава различни теории, понякога дори противоречащи си, за да постигне дадени обяснения за заобикалящия го свят - както настоящия, така и миналия. Ако тази дефиниция ви се струва прекалено философска, нека просто маркирам играта с шепа ключови думи – римски центуриони, изправени срещу РПГ; индианци, отведени в космоса; войници от Конфедерацията от Гражданската война на САЩ, изпепелени с лазерно оръжие или прегазени с танк... Ясно ли е вече? Нещо доста - меко казано - иновативно.

Къде обаче е чарът на тази фантасмагорична фабула? Още не мога да ви отговоря, защото първите ми впечатления са само от демото на играта. Вярвам обаче, че издателите Phantom EFX ще ни обяснят убедително, когато си платим за техния нов продукт. Защо да го направим, ще попитате? Простият отговор е - защото играта кефи. Играеш шутър дори с компютъра в офиса и в същото време имаш сравнително приятна графика и хубава звучна музика, наситени сражения, интересна природа, в която щъкат раси, култури и всъщност цели цивилизации.

Главният персонаж пътува във времето, попадайки от Втората световна, през Гражданската война в САЩ, та чак до Пуническите войни. Имах нагласата да играя една

шутър форма на Цивилизацията

но се оказа, че дълбоко съм се заблуждавал. Основната разлика с великата стратегия е нелинейността на времето. Вместо да стартирате като вмирисан Фред Флинтстоун, въоръжен с боздуган, еволюирайки чак до Бойко Борисов, вие например се озовавате сред група нахъсани и издаващи екзалтирани бойни викове индианци, които са доста пъргави и колкото и да ги гърмите със своя Колт, нито един не пада под неговите куршуми. Тъкмо обаче почти са ви взели скалпа, когато група солджъри от Междузвездни войни ви идват на помощ, пращайки с бластерите си вашите дългокоси страхове във Вечните ловни полета, а вас - отвеждайки в космическа станция за обучение.

Е, недейте, наистина не се отчайвайте. Не мога да не се държа с лека ирония към сюжета, но всъщност нивата са достатъчно самостоятелни. Когато влезете в дадена епоха, си играете именно в нея, без да се страхувате от големи исторически разминавания. Това хем ви кара да се потопите в предоставената ви реалност, хем в друго ниво ще се биете в съвсем различна епоха и със съвсем други оръжия. Замислих се дали играта има паралел с друго нетипично повествование, дори и било от света на киното, и в съзнанието ми веднага изплува „Старгейт“. Точно така – може да видиш непознати технологии и психотронно оръжие, а в същото време на някоя си планета два пасторални народа да се заклеймяват, че един на друг са си направили магия, заради което

да се колят с вили

Сега вече убедих ли ви, че играта има чар? Има и още как – дори да се криете из царевицата, презареждайки мускета, вие ще се страхувате еднакво силно, както ако играете шутър по Втората световна. Нали сърцето спира и от куршум, и от барут, и от сабя, и от стрела, и от... страх.

Амуниции по картата има, обаче няма никакви аптечки за възстановяване. Вашите жизнени показатели си идват на мястото, просто като се отдалечите от обстрелващите ви противници. И някак в това има логика – ако не ви обстрелват, дали ще си върнете здравето чрез бели кутии с червен кръст на тях, или със спокойствие, чист въздух и хубава храна, не е ли все едно?

Контролите са типични за всеки шутър, но забавно е, че освен разнообразията на оръжията – от архаични револвери, през мускети, пушки, карабини, автомати, чак до лазерни оръжия, имате подобни благинки и във взривните материали – от оръдия (да не кажа черешово топче), гаубици, лимонки, бомби, та чак до интелигентни електромагнитни шашки с изкуствен интелект, които налазват вразите и разтрисайки ги с електрошок, ги обезвреждат, а след това се връщат... във вашата десница. Паднахте ли под масата? :)

В заключение трябва да се спомене кълбото от светлина или може би от плазма, което е подобно на това от сериала „4400“, което е и вашият спасителен остров, било то в блатата на Виетнам, или в напечените скали на Юга. Само не забравяйте, че и враговете са интелигентни и от вашето светещо кълбо може да изскочат супермодерни противникови бойци. Тогава бягането му е майката. 

 
системни изисквания
CPU 2.0 GHz, 2 GB RAM, Видео nVIDIA GeForce 8800/ATI Radeon 3000
напиши коментар
 

150 мнения
профил »
Алми каза на 13.08.2009, 08:22 ?. :

Това минималните системни изисквания ли са? Защото скрийншотовете са изключително грозни!

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 13.08.2009, 17:46 ?. :

Аз също се сблъсках с този проблем. В демото съм вдигнал всичко на максимум и пак няма нещо особено в глафиката. Дано да е заради това, че е демо в противен случай ги очаква голям провал.

Прави ми добро впечатление обече изключително краткия лоудинг тайм =) и трикът с бързото презареждане взет деректно от ГоУ =Р

31 мнения
профил »
cantona87 каза на 13.08.2009, 08:27 ?. :

Очертава се интересно заглавие...макар,че на мен ми намирисва нещо на Legendary...дано да не си останем с очакванията

53 мнения
профил »
redmaf каза на 13.08.2009, 10:54 ?. :

Нямаше ли нещо такова в Empire Earth ?
Танкове срещу средновековни крепости ?

229 мнения
профил »
d1s@s7eR каза на 13.08.2009, 11:44 ?. :

Да,найстина,според това,което се виьда на скрииншотовете системните изсквания не би трябвало да са такива!

35 мнения
профил »
johnyman каза на 13.08.2009, 12:10 ?. :

Препоръчителните са, но не си правете труда да го играете на машина под тези, изглежда дори по-зле от шотовете.

105 мнения
профил »
deqncho каза на 13.08.2009, 12:44 ?. :

Глупости!Играта си изглежда супер,вярно,моделите на персонажите не са нищо особено,но като цяло графиката е добра.

7 мнения
профил »
ramoon каза на 13.08.2009, 14:49 ?. :

Не очаквайте всичко да е с грaфиката на Modern Warfare 2.

105 мнения
профил »
deqncho каза на 13.08.2009, 17:04 ?. :

Прав си.

150 мнения
профил »
Алми каза на 13.08.2009, 17:37 ?. :

Вместо да стартирате като вмирисан Фред Флинтстоун, въоръжен с боздуган, еволюирайки чак до Бойко Борисов

Е, явно не стигаме особено далеч в еволюцията...даже назад се връщаме :D

69 мнения
профил »
mirkosoft каза на 14.08.2009, 05:19 ?. :

Съгласен съм, че има несъответствие между изисквания и качество на графиката. Очевидно дизайнерите са се издънили много лошо. Според мен играта ще се провали въпреки оригиналната идея и след няколко месеца ще прочетем че студиото разработчик е затворило врати...

22 мнения
профил »
Der Meister каза на 14.08.2009, 05:40 ?. :

Хаха тая игра ще е ебаси ташака. Аз отдавна съм имал идея да се направи такава игра бтв. Тия пичове ми четат мислите. Дано е добра, че иначе хубавата идея ще отиде на кино.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 14.08.2009, 07:31 ?. :

"Аз отдавна съм имал идея да се направи такава игра бтв"

Светът е голям и всеки един човек е потенциален "генератор на идеи". На тоя принцип и аз винаги съм чакал нещо като Mabinogi: heroes и Huxley: The Dystopya =)

150 мнения
профил »
Алми каза на 14.08.2009, 08:27 ?. :

А бе идеятан ито е нова, нито е оригинална.
Ще дръпна демото за да видя какво са разработрили за да излъжат тъпите американчета да си го купят.

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 14.08.2009, 08:44 ?. :

Всъщност идеята може да се оакже добра ако се спавят с реализацията й.

150 мнения
профил »
Алми каза на 14.08.2009, 10:53 ?. :

Пробвах демото-първите 3 минути бяха забавни, после става пълна простотия.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 15.08.2009, 11:55 ?. :

VK_ "Прави ми добро впечатление обече изключително краткия лоудинг тайм =) и трикът с бързото презареждане взет деректно от ГоУ =Р" да ама сега не плюеш като на Близард нали??? Даже ти е приятно.

150 мнения
профил »
Алми каза на 15.08.2009, 12:37 ?. :

Много неясно си си написал коментара, обаче излиза, че трикът за бързото презареждане е измислен от близ.
LOL
Ти си зле. Гръмни се.

69 мнения
профил »
mirkosoft каза на 15.08.2009, 14:00 ?. :

Човека има предвид Gears od War

150 мнения
профил »
Алми каза на 15.08.2009, 15:02 ?. :

Еми какво общо имат Gears of War с Blizzard? Omg

1220 мнения
профил »
vasito каза на 15.08.2009, 15:10 ?. :

Обяснявам на Emanuil (който се е доказал като умен трол) и на mirkosoft.

Онази тема, че Близард краде. В нея VK_ и още няколко човека викат, че Близзард само крадат и нямат нищо оригинално и т.н.

VK_ тука казва, че му харесва идея която е Директно взета от GoW.

Затова АЗ се заядох с него, че когато става въпрос за Близзард е кражба и ги плюе, а когато става въпрос за друга компания "откраднатата" идея му прави "добро впечатление"

Сега кой ще се гърми Емануилчо???

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 15.08.2009, 19:09 ?. :

Еми ти, защото пишеш не много ясни коментари,които не принадлежат тук.

А иначе играта ми харесва. Визуалните ефекти имат нужда от малко подобрения, но като цяло графиката е доволна

716 мнения
профил »
Drecher каза на 17.08.2009, 09:31 ?. :

Имаше едно филмче по Cartoon Network- Time Squad се наричаше. И там историята се беше разбъзикала и главните герой я опраявяха. Само че, по един мнооооооооого по-пацифистичен начин.

99 мнения
профил »
Statis каза на 19.08.2009, 08:20 ?. :

Future Man FTW!!!

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 17.08.2009, 10:56 ?. :

Моля, обсъждайте единствено Darkest of Days. За Blizzard си има отделна тема с над 100 коментара. Всякакви офтопици ще бъдат изтривани.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 17.08.2009, 12:06 ?. :

Искам да ви попитам нещо от доста отдавна.

В списанието пишеше, че в коментарите може да си се обиждаме да си викаме да си правим квото си искаме, но ако стигнем една твъъъърде висока граница, чак тогава ще ни се пращат предупреждения и т.н.

Сега гледам на 1 пич Stormheim или нещо подобно без да се е заяждал с никого го заплашвате с бан и подобни глупости??

Ами като обиждат разни компании защо не се намесвате??

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 17.08.2009, 12:22 ?. :

Stormheim e олицетворение на поведение, което не толерираме в сайта. Човекът поства коментари с една-единствена идея - да тролства и флейми. Това, че не виждаш да се заяжда е, защото тези негови постове са отдавна изтрити. Не сме казвали, че може да си правите каквото си искате. Има просто правила на нормални отношения, които трябва да се спазват. Дотук с офтопика.

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 17.08.2009, 13:52 ?. :

Браво шефе!

А иначе: Когато стрелях с модерната щурмова карабина имах чувството, че е куха и направена от тенекия. Не е точно усещането, което очаквах от пушкало създадено в бъдещето...

99 мнения
профил »
Statis каза на 19.08.2009, 08:21 ?. :

Пробвах демото и играта ми се вижда забавна. Ще видим като излезе цялата обаче.

112 мнения
профил »
gogott каза на 14.09.2009, 09:57 ?. :

Ама вас честно ли не ви кефи,да не сте гледали само скрийншотчета.Аз я пробвах и ми хареса,графиката не е крайсис лайк ,но има доста интересни неща,като димът след истрел и ракетите дето ги ползвате в една от 1вите мисий.На мене много ми допадна играта и ще си я цъкам с кеф!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Първи впечатления от Darkest of Days

Ревю:
Ето го и най-смелото смесване на историята от Civilization насам в шутър вариант. Но дали наистина си струва да сеете хаос с картечница в Древен Рим?

Чийт:
Ето го и най-смелото смесване на историята от Civilization насам в шутър вариант. Но наистина ли си струва да сеете хаос с картечница в Древен Рим без чийтове?

новини:
Пътуването във времето е интересна концепция, която изглежда е заинтригувала Холивуд и шутърът на 8monkey Labs ще се превърне в още една игра с кино адаптация.
Phantom EFX и 8Monkey Labs удържаха на обещанието си и пуснаха демото на Darkest of Days - футуристичен шутър, който ще ви позволи да пътувате във времето.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69