facebook facebook
 
 
 
   
 
Портативен спийкър: JLab B-Flex X-Bass
01.02.2012 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:

Цена:
ок. 60 лв.
сайт на продукта »
плюсове
по-малък от кутийка "Кока-кола"
гъвкава стойка
вграден субуфер
прилично качество и сила на звука
минуси
не е истинско стерео
прекалено усиления плейър не му понася
в комплекта няма предпазна кутийка за път

Ако ползвате редовно вашия лаптоп, то доста вероятно е да не сте особено доволни от аудио възможностите му. Причината е, че дизайнерите на преносими компютри често пъти пренебрегват нуждата от хубав и плътен звук, затова защо да не помислите за алтернатива? Представете си добре изглеждащ потративен спийкър с размери, не по-големи от кутийка за "Кока-кола" и USB захранване. Точно това с две думи представлява JLab B-Flex X-Bass.

USB спийкърите, които са призвани да заместят вградените колони на лаптопа, идват в най-различни разновидности. Някои от тях са доста обемисти и предназначени преди всичко за бюро, други се поставят от двете страни на екрана на лаптопа, а трети представляват една дълга колона в долния или горния му край. Независимо какъв е конкретния модел, със сигурност около него се въртят прекалено много кабели, особено ако колонките са стерео или аналогови.

За да избегне подобни проблеми, JLab се отказва от традиционния дизайн и вместо това приема по-нестандартен подход при серията B-Flex. Най-общо казано, JLab B-Flex X-Bass взима две нормални стерео колони и ги събира в една малка кутийка, закачена на гъвкава плоскост, завършваща с USB кабел. Ако трябва да сравним с нещо модела, то това навярно ще бъде нощната лампа, която сигурно имате на бюрото си. На пръв поглед спийкърът изглежда малко странно (не, лаптопът ви не е развил внезапно сателитна чиния), но с компактните размери и портативността не може да се спори. Включването на спийкъра става буквално за секунда и пак за толкова може да го свалите.

Почти микроскопичните размери на JLab B-Flex X-Bass ни карат да се съмняваме във възможността на колоната да произведе качесетвен звук, но се оказва, че благодарение на X-Bаss технологията това наистина става. В допълнение спийкърът може да се похвали и с вграден субуфер, което е доста рядко срещано при колони за лаптопи. Няма как да не се възхитим на дизайнерите на JLab, които са успели да включат субуфера в кутийка с размери 5х1.1х1.8 инча. Аудиото наистина е с добро качество и доста силно и с лекота надвишава капацитета на вградените Altec Lansing колони на тестовия ни лаптоп. Ако трябва да правим сравнение, JLab B-Flex X-Bass се оказва по-силен и от Logitech Z305 и единствено по-стария V20 USB модел на Logitech е по-осезаем, но той не само не се произвежда вече, но не е и особено портативен, защото е предназначен за бюро.    

Разбира се, от този тип спийкъри чудеса не бива да се очакват и това става ясно, когато увеличите звука над 80 процента. Тогава се забелязват известни нарушения в качеството на звука, особено ако песента е с тежък бас. За съжаление това са пределите на USB 2.0 захранването.

Освен това въпреки, че всъщност представлява две вградени колони в една кутия, JLab B-Flex X-Bass реално не може да бъде възприеман за стерео спийкър. Поради това звукът определено се усеща по-силно от страната, на която е разположен спийкърът и ще трябва да си поиграете малко с поставката му, за да балансирате поне малко това.

Друг недостатък на модела е, че странно защо компанията е пропуснала да предложи с него каквато и да било чантичка или кутийка, която да предпазва спийкъра по време на път. Изсипан на дъното на лаптоп чантата той лесно може да се издраска от някои HDMI или USB кабел, а лъскавата повърхност определено е податлива на подобна интервенция.

Като всеки един продукт JLab B-Flex X-Bass има своите плюсове и минуси. Ако портативността и компактните размери са водещ фактор, то със сигурност няма да сбъркате. Тази малка джаджа име изненадващо добро качество и сила на звука и е изключително гъвкава. Ако обаче ще ползвате лаптопа си предимно на бюро, вероятно си заслужава да обърнете повече внимание на по-големи, но за сметка на това истински стерео модели. 

напиши коментар
 

109 мнения
профил »
Windson7 каза на 02.02.2012, 09:17 ?. :

Казва се тонколона.

лол Спийкър ще ми пишат.

46 мнения
профил »
asovete каза на 04.02.2012, 19:07 ?. :

Кабела изглежда къс...
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ саунд
Външна звукова карта: Creative X-Fi HD USB 24
Altec Lansing MX-5021 19
LG с пълна аудио гама на CES 2017 17
Слушалки: Turbo-X H646MV 16
Мобилни колонки: Razer Ferox 15
Безжична колонка: Sony SRS-BTV25 15
Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 14
Слушалки: Sony Bluetooth DR-BT101 14
Усилвател за слушалки: FiiO E6 13
Колонки: Geepas 5.1 13