facebook facebook
 
 
 
   
 
Официално обявиха пристрастяването към игри за умствено заболяване
28.05.2019

Световната здравна организация взе противоречивото решение да обяви пристрастяването към игри за умствено разстройство. Базираната в Женева организация добави „Гейминг разстройство" към Интернационалната класификация на заболяванията, наречена ICD-11, която влиза в сила от януари 2022 г.

Състоянието е включено в раздела с други пристрастяващи дейности, като злоупотреба с вещества и хазарт. „Гейминг разстройството" се определя като „намален контрол върху играенето на игри" и „приоритизиране на гейминга до степен, в която игрите заемат първо място пред други интереси и ежедневни занимания", въпреки „появата на негативни последствия".

Решението не се приема единодушно - редица здравни експерти и представители на гейминдустрията се изказаха против него. Според противници на дефиницията, сред които Американската асоциация на психиатрите, все още няма достатъчно изследвания, които да подкрепят тезата за съществуването на такова заболяване.

От СЗО обаче държат на дефиницията, казвайки, че има документирани случаи на хора, играли игри по над 20 часа на ден, пренебрегвайки други дейности, като работа, сън и ядене. От организацията твърдят, че въпреки, че това заболяване потенциално засяга само малък брой хора, ранното му диагностициране може да помогне за предотвратяване на пристрастяване.
 


напиши коментар
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Про-гейминг

новини:
В 20 часа българско време можете да гледате Good Game - документален филм за StarCraft отбора Evil Geniuses

НАЙ-КОМЕНТИРАНО
Игрите през новата седмица 17.08-23.08 177
Завръщането на една легенда! 163
Grand Theft Auto V идва за PS4, XBO и PC 158
Петото "яйце", награди и регламент 154
Слух за изискванията на АС: Unity 152
The Division за PC няма да е прост порт 145
Assassin's Creed: Syndicate е официална, но закъснява за РС 131
Blizzard също прави разпродажба на игри 122
Най-разочароващо заглавие за 2014 г. 122