facebook facebook
 
 
 
   
 
На лов за вещици - от Fox до България
08.04.2009 | автор: Георги Панайотов


Преди около седмица в един от най-големите български седмичници се появи доста интересна тема на броя. Интересна не заради предоставената информация, а заради темата си. Винаги е любопитно да видиш обширен материал за GTA IV в медия, чийто фокус е вътрешната и световната политика. Конкретният повод за темата е станал разработван мод за екшъна на Rockstar, пресъздаващ едно към едно няколко софийски квартала.

Нахъсано бяха разкрити двамата тинейджъри, работещи по модификацията, вдига се вой за упадъка на новото поколение (като пример са дадени възторжени отзиви за мода от хора с 98 в края на никовете) и дори е потърсено „експертното” мнение на Българската федерация по електронни спортове. Лайтмотивите, прокрадващи се във всяка една от страниците на темата, са децата, насилието между тях и игрите, представени като семката сатанинска и корена на цялото зло в Татковината ни (OMFG!).

Всъщност историята е доста банална. Някакви лумпени са направили мод, някой е казал на двойка журналисти - единият от които не е помирисвал игра, камо ли конкретното заглавие, а другият е в отпуска по майчинство, че в него има насилие и 'оп - сензацията. Дори нямаше да си направим труда да я коментираме, ако сюжетът на случващото се не беше копие в умален вариант на скандала, вдигнал се около нуди сцените в Mass Effect. С други думи - класически пример на журналистическо мутиране на малко, жужащо насекомо с афинитет към отходните материали в гигантски, сив и с клюмнали уши слон.

Че има насилие в GTA4, както и в 90% от видео игрите, телевизионните програми и детските площадки - има. Но поредното прокламиране на игрите, като основата за "социалния и ценностния разпад" на младежта, е банален лов на вещици и проява на журналистическа тъпанарщина и тесногръдие. Винаги във всяко общество присъства определено количество социопатично настроени единици, с маниакални склонности и без реална представа за добро/зло и позволено/забранено. Независимо дали злосторствата им ще се изразят в тормоз над по-слабите около тях или, не дай си Боже, в убийство – такива хора винаги ще има, а игрите не са виновник за липсата на родителски контрол и компетентни психолози, работещи с проблемните деца.

Наслушахме се на изказвания "X копия от играта Y, която е пълна с насилие" са намерени в дома на тинейджъра, изклал половината си съученици. 2009-та година е, гейминдустрията е втората най-силна и разпространена в ентъртейнмънт сектора след киното - едва ли има младеж, без поне една геймплатформа у дома си. Това прави ли всеки един от нас потенциален убиец? Отговорът е да толкова, колкото и сцените с насилие в "Под Игото", или друг произволен роман, изучаван в училищата. Та за субективния поглед дори невинна боза като ТВ шоуто Телетъбис може да бъде прието за изпълнен с подстрекателства към хомосексуализъм и насилие продукт!

Идеята е, че ако някой прещрака и започне да избива всичко около себе си, то не е заради игрите, а заради това, че баща му го е бил като малък например. Няколко страници след темата за GTA в същия вестник имаше авторски коментар относно запознанството на един журналист с дете, извършило тежко убийство. Детето е ромче, без достъп до игри, но с достъп до реалността. Самият случай не ни интересува, а фактът, че журналистът красноречиво описва садистичната постъпка на тийна в най-малките подробности. При следващото подобно убийство, ако се открие точно този брой на вестника в дома на престъпника, трябва ли да го забранят и свалят от печат? А журналистът, написал материала, пъхнат в затвора за подстрекателство? Естествено, че не!

Но каквото и да си дуднем, желанието за сензация е един от най-силните наркотици сред колегите. Подобни материали е имало, има и ще има. Остава ни да се кикотим на техен гръб, и да се надяваме, че все някой ден хората ще започнат да обръщат повече внимание на потомствата си, отколкото на единични цербери. 

напиши коментар
 

112 мнения
профил »
torbalan4o каза на 10.04.2009, 07:29 ?. :

Господин Панайотов много добра статия.Особено сравненията,а това за Телетъбис беше върха.Аз съм на същото мнение че игрите не водят до насилие, то ако водеха трябваше вече 3 световна да е започнала.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 10.04.2009, 07:36 ?. :

Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак. Струва ми се че никой не си върши точно неговата работа - бг журналистите що не си пишат поръчковите статии, вместо да си врат гагите на фрапантно неудачни места.

Конкретно за GTA IV - да, тя е вулгарна, брутална и цинична, но г-н Белич много добре осъзнава колко низко и пошло нещо е насилието и по никакъв начин не го пропагандира, дори напротив. Просто в GTA това е неговия начин, защото както сам казва - той друго не знае и на умее.

Бг журналистите да го духат. Журналистите на PCmania не са бг-журналисти, а европейски такива. Браво.

5 мнения
профил »
Peregrinus каза на 10.04.2009, 09:00 ?. :

Човек по природа е склонен да убива, краде, мами и всичко останало, което пак той, човекът, е обявил за аморално и зло. Иронията е, че по законите на същата тази природа е съвсем естествено да посочи друг като виновник, за да се избегне конфронтацията със собствената съвест. Истината е, че навсякъде в човешката култура насилието е основен елемент, като започнем от религиите ни и завършим с изкуството, насилието има свое отчетливо място, ненарушимо от хода на времето и развитието на цивилизацията. Идеята е, че се иска усилие да се пренебрегне вродената човешка жестокост. Жестокост, която не е провокирана от игри, филми или Интернет, а от самите основи на "зверското" ни общество. Да обвиниш игрите е възможно най-лесно, в съвременен аспект, те са сравнително млада индустрия, с още не доказали се качества, творчески потенциал и постижения. Наглед свръх агресията заложена в тях е лесно за доказване и способна да впечатли всеки, който не знае какво е tetris. Игрите си имат своето място в съвременната култура и е невъзможно то да бъде пренебрегнато, независимо от действията на псевдо журналисти и мнението на така нареченото ни обществото, което така и не си прави труда да види за какво точно става дума.

167 мнения
профил »
3dwarman каза на 10.04.2009, 09:09 ?. :

Кучето си лае, кервана си върви. Добре дошли в България.....

40 мнения
профил »
SlimShadyFan каза на 10.04.2009, 09:10 ?. :

Напълно подкрепям г-н Панайотов, българските журналисти винаги търсят сензация под дърво и камък само и само да си вдигнат рейтинга! Естествено че игрите и филмите НЕ са причина за развитие на насилие у децата, но се иска мозък да се разберат тези неща. Още когато бях ученик, толкова пъти се опитвах да обясня на съучениците си и съученичките си и дори на учителите си, че игрите не са повод и причина за отключване на насилие у подрастващите, но те като кон с капаци, дори не искаха да го проумеят!! Повод за насилие са боят причинен от родител, боят нанесен от по-големи момчета в квартала, и много други причини! Но игрите и филмите определено НЕ са причината за насилието!! Просто хората в държавата ни не искат и не могат явно да го проумеят! Ако действително това беше причината до сега нямаше да останат живи хора защото всички гледаме филми (с насилие)!! Просто хората които правят тези ужасни и брутални неща са хора с болна психика, които се нуждаят от лечение от психолози! Нормален човек с нормална психика не извършва престъпления!! Това трябва да проумеят хората и да оставят геймърите на мира най-накрая!!

5 мнения
профил »
Orlin Shirov каза на 10.04.2009, 10:54 ?. :

"Огледалните неврони" и компютърните игри

Ако кажем, че компютърните игри, холивудските филми, комиксите и въобще цялата поп култура, следствие на научно-технически прогрес през последните 50-100 години е безопасна, ще трябва да си изкривим душата. Трябва да се съгласите, че както каза колегата Панайотов, хората правят това, което виждат - интерпретират го и го изиграват в реалния свят, по начин, по който те смятат, че това трябва да се направи.
Не знам дали ви учат на това в училище, но преди 7-8 години в една италианска лаборатория, учените откриха "огледални неврони". Това са мозъчни клетки, който, оказва се, работят когато вие наблюдавате дадено действие. Ако гледате как някой вдига чаша от масата, огледалните ви неврони в мозъчната зона за движение на ръката ще станат много активни, дори и да не сте вие, този който вдига чашата.
Това ме води на мисълта, че през висички тези дни и нощи, когато вие добровoлно сядате пред екраните и се подлагате на дузини часове стрелба на Cоunter-Strike, вашите "огледални неврони" работят. Вашия мозък наистина преживява убийствата, екшъна и тн. (само за пример ще там, как на FIFA, понякога, се усещам как неволно правя шпагат с крака си, когато дигиталното човече от екрана не може да достигне топката). За това са доказателство и изследвания, които еднозначно показват, как играчите на CS са много по-умели стрелци от нормална извадка от населението.

С тази си своя мисъл искам да каже, че в годините 0 до 16, нашите родители могат да предценят какво и как да се поднася пред нашите "огледални неврони". Аз знам, че ако детето ми играе CS от много малко, то няма да е съвсем наред (повярвайте ми), също както вярвам, че "вдухновението" и примера от гейминг индустрията имат заслуги за много убийства извършени от подрастващи (в гимназията Columbine например). От друга страна, тези игри, филми и т.н. са следствие на научно техническия прогрес. Човечеството се развива с главоломна скорост, така че понятията Добро или Лошо остават само субективна преценка, свързана с личните нужди и желания на индивида.

GTA е опасна за малките деца. Както е опасен и CS и BF1942 и много други игри. Въпрос е обаче на лична преценка и на родителски контрол, кой кога и как да играе тези игри. В страни като нашата, никой не регулира пазара за компютърни игри, който малко или много го няма. Контрола остава в ръцете на всеки родител, а в България, както каза Бате Б "има лош човешки материал". Аз не купувал тези гтака наречени игри на моето дете, също как аз лично избягвам филми от рода на SAW изпълниени с часове безмислено насилие, което кара вашите "огледални неврони" да черпят материал и да се вдъхновяват, без дори вие да усещате.

В края на това лирично отклонение искам само да си пожелая никога да не попадам под кръстосания огън на група дечица, взели "на заем" оръжията на родителите си и раздаващи някакво детско правосъдие по улиците. Изглежда ви далечно и нереално, но в западна Европа, както и в САЩ това е ежедневие и реалност. Дерзайте. :)

134 мнения
профил »
Terwell каза на 10.04.2009, 11:43 ?. :

Само като прочетох "Демо версията [на мода] се тегли от skype на автора срещу 15 лева" и ми стана ясно за каква "журналистика" става въпрос в случая.

5 мнения
профил »
Orlin Shirov каза на 10.04.2009, 11:49 ?. :

Хахахаха, вижте цитат от споменатата от Жоро статия:

"В същото време налице е и случай, описан от My Web Times, при който 11-годишната американка Одри Плик, която покрай играта Grand Theft Auto научила за възможността катастрофирал автомобил да се запали и след пътно произшествие успяла да извади родителите си, сестра си и брат си от автомобила. Инцидентът е станал в щата Илинойс, при катастрофата джипът се е превъртял четири пъти и родителите на Одри са били в безсъзнание. Тя успяла да се измъкне през задното стъкло и реагирала по начин, който копирала от играта."

Направо GTA в програмата за "Гражданска защита"! :)

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 01.06.2009, 11:20 ?. :

хахаххахаха... Това е! Аз съм чел за това как няква мацка била нападната на улицата. Обаче тя с уменя от файтинг игрите сритала задника на "злодея". Според мен дали ще бъдеш подвластен на това, което виждаш на екрана зависи изцяло и само от теб. Много се дразнех едно време (и сега също) като казваха, че геймърите са "тъпи". Това си е жива клевета. Има много хора, които не са геймъри и пак си глупаци/пияници/наркомани и въобще лоулайфове. Геймингът е просто развлечение, което може да предизвика зависимост. А нима с футболът не е същото? Само вижте "футболните хулигани". Мисля че е излишно да се казва повече.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 10.04.2009, 13:37 ?. :

Г-н Широв, здравейте! Адмирации ... за всичко.

Искам да направя една бележка, която мисля че е от значение. Много е важно възпитанието на детето за начина, по който то ще възприеме една игра. Ако е възпитано чрез агресия - караници, "НЕ прави това, НЕ прави онова", бой, детето най-вероятно ще възприеме и хареса агресията, която то може да упражнява безнаказано, в количества каквито си пожелае. Аз например изиграх GTA с ясното съзнание, че Нико Белич не обича насилието, но това е единственото нещо, което му се удава добре. На няколко пъти беше загатнат за ужаса, който е изживял през войната и според мен играта в никой случай не казва "Бъди животно и ще караш скъпа кола". Напротив. Показана е цялата бруталност на престъпния свят, който е обвързан с органите, които трябва да се борят с него. Наркотици, поръчкови убийства, наказателни акции ... само смърт.

Когато джиткам обичам да МИСЛЯ за бъдещото развитие на играта, евентуалния тактически подход и контра-действие. Мисля че е много важно човек да се наслаждава на една игра, докато се опитва да разсъждава за средата, в която тя го поставя, вместо просто да се цели в главата на другарчето си.

ПС: Не харесвам никакви шутъри, дори да са хибриди с друг жанр, от типа на Fallout3. Такава пряка агресия от първо лице, единствено число, не ме забавлява по никакъв начин.


642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 10.04.2009, 15:35 ?. :

Гусин Широв много добре и точно е обяснил всичко. На мен ми купиха комп чаак 2005 година и си мисля, че ако имах такава технология по-рано ще съм някъв много изкуфял сега. Но от друга страна двама приятели (братя) имат компютър от много малки и са много печени и въобще не може да се каже, че са играли игри с насилие от ранно детство. Единия е философ, а другия е 3Д дизайнер. Мисълта ми е, че не зависи само това кой какво ще гледа и играе, зависи и от самия човек. Аз, както и гусин Широв няма да позволявам на детето ми (дай боже да имам такова :Д) да играе игри докато не навъши поне 14-15 години, за да може по-добре да осмисля нещата.

Винаги съм приемал игрите, като неща, които не може да се въшат в реалния свят.

370 мнения
профил »
des каза на 10.04.2009, 17:29 ?. :

Аз лично имам доста силна воля и не се подавам толкова лесно.Засега само WoW ме е хващал,ама и от него лесно се отказах.Никога не съм си позволявал да дам власт на игрите над мен.Все пак те са за забавление,а не за някакъв интернет бизнес (примерно да плащаш на някой китаец да ти гринди в WoW )И съм напълно съгласен и с Жоро,и с г-н Широв.Примерно за инцидента в Кълъмбайн беше обвинен Мерилин Менсън,че с музиката си провокирал двамата тийнейджъри да избият половината колеж...не е така.Според мен,когато стане такова нещастие,родителите ПОДСЪЗНАТЕЛНО (подчертавам дебело тази дума) търсят причини и грешки у някого друг,но не осъзнават,че вината е в тях.Повлияни от емоцията,те обвиняват първото нещо,което пресата реши да нападне.Взел някой си тийнейджър пушка и изгърмял половината си клас...айде игрите,филмите,музиката,всички са виновни,а кой е дал на детето пушката???Защо детето незнае мярката.Защо не открива разликата между реалност и игра.Защо родителите не са му помогнали,не се се интересували от странното (и би трябвало очевидно) "ново" поведение на детето си.Едва ли всичко изглежда нормално и след 10 минути-половината град избит...За всичко е виновно семейството.Нека да не задълбавам,но Баба Ванга е казала:"Ако човек е осъден на 10 години затвор,то родителите му трябва да се осъдят за 20 години".Има логика в това...

8 мнения
профил »
unugundur каза на 10.04.2009, 21:25 ?. :

Естествено, че и аз съм на това мнение, иначе кво прая в тоя сайт. Ама кога ще разберете, че няма нито ромчета, нито ромейчета има само циганчета.

16 мнения
профил »
Свилен Енев каза на 10.04.2009, 22:15 ?. :

Напълно съм съгласен с мнението на Орлин Широв, който ми е два пъти колега - един път като автор в списанието и втори път като психолог. Игрите могат да са опасни и не само родителите са виновни, ако те попадат в неподходящи детски ръце. Никой родител не дава на децата си да пушат цигари или да пият алкохол, но много деца са опитвали от тези вещества, защото са им ги дали алчни търговци от кварталното магазинче. По същия начин, по който се забранява тези артикули да достигат до малолетни, трябва да се следи и деца да не играят игри, свързани с брутално насилие и поквара.
Ако Министерството на културата, което защитава авторското право върху игрите и дава становище за подходяща аудитория на интелектуалния продукт, си върши работата, а след това полицията следи на кого се продават игри с банер 18+, тогава журналистите от масовите всекидневници няма да имат правото да обвиняват гейминдустрията за поредния превъртял тийн, избил класа си. Както не обвиняват примерно "Пещерска гроздова" за причина за домашното насилие.

219 мнения
профил »
Boby каза на 11.04.2009, 15:36 ?. :

Искам само да поясня, че легалните игри, които се продават в България, имат надпис на български за възрастово ограничение. Възрастовите ограничения се определят от ELSPA (Европейската асоциация на издателите на игри) и всичко е съобразено с Европейското законодателство. Т.е. търговците в случая са абсолютно изрядни и не са небходими някакви специални наредби. В това отношение работата е свършена перфектно - вносителите на игри в България се броят на пръсти и имат много добра координация с държавните структури и организации в бранша.

Проблемът е комплексен и много сложен, защото всичко може да бъде пиратирано от торент тракерите в интернет, а там както е известно възрастта не може да бъде проверена. И пак, едва ли и в тeзи случай GTA е проблем, имайки предвид голяма част от не-геймърското съдържание тези сайтове - то би шокирало и травмирало доста от възрастните. От друга страна, един родител много трудно може контролира детето си - то в повечето случаи е много по-грамотно от него по отношение на интернет и всякакви нови технологии. Как може, например, една баба да следи своя внук, какви ги върши в мрежата ;-) ?

Има много неща да се кажат по въпроса - поне за още една статия :-)

9 мнения
профил »
Bradata каза на 11.04.2009, 20:33 ?. :

Имам много специално отношение към категорията "журналист".
Най-вече към онези индивиди от тази професия, които ще си скъсат г..а само и само да бъдат забелязани, сиреч да излязат с едни гърди ИЗнапред останалите
си колеги и така да ни покажат на нас (останалите простаци) до къде са се извисили в прозренията си над всеобщата ниЗкокОлтурна гмеж!
Особено ме забавлява и реакцията им, когато някой такъв, който както мен ги "обича", вземе че каже нещо срещу някого, персонално - веднага се започват
едни внушения за цялата ГИЛДИЯ, 5-ата ВЛАСТ и т.н. идиотщини. Всеки от тях, колкото и да е нищожен като индивидуалност, или като професионална изява във
вестничето си жълтичко, или шаренко списанийце, където ако не са снимките няма какво да прочетеш, мигом се идентифицира като СЪЩЕСТВЕНА част от цялото и
недай си Боже някой пък да се усъмни в това!
Ярослав Хашек брилянтно го е казал в "Приключенията на добрия войник Швейк", чрез думите на обикновения, прост войник Шимек, изразяващ себе си като апотеоз на човечеството така:
"...Ей, че са нахални тукашните курви! Поне да е за пред хората, маймуната му с маймуна. Да я духнеш, ще падне, а пък дъртата му мистрия, все пак иска да си има работа с войници."

Такъв е начинът им на мислене и познайте, за голямата част от тях, ние, останалите, неудостоените с божествената професия, към коя от горните категории
сме причислени?!

Определено ме е яд на тях, защото когато някой от ежедневното ни обкръжение започне да се прави на психолог или сърцевед или нещо подобно, то ние можем или не можем да го приемем с подходящата сериозност, естествено и зависи какво му е интелектуалното ниво, култура и т.н. Но каквото и да се случи, тези неща си отлитат в ефира, който и без друго е претъпкан с глупости и казаното не прави впечатление, а и авторът не претендира повече от това да бъде чут.
Обаче журналистът е ВИНАГИ с претенции да е прав, да формира (представете си как това го прави някаква 22-23 годишна девойка родом от Чупърляне, но вече
от цели 5 г. в София) обществено мнение и отгоре на всичко яростно да го защитава, в повечето случаи иначе със сравнително богат речников запас, зад
който обаче не се съзира и богатство на мисъл. Даже това определение "богатство" се явява малко в повече. Забелязва се доста голямо отсъствие на познания и то в области, по които се взема отношение и се градят внушения. Истинска катастрофа сме наблюдавали, когато дори именити журналисти или телевизионни говорители не са в състояние да произнесат число с големина над 7 цифри. То са едни милиони хиляди милиарди... Което ме навежда да споделя отколешното си прозрение, че факултет по журналистика не трябва да съществува въобще! Не може човек на 18 - 19 г. да се обучава да бъде журналист въобще. Лекар по всички болести, инженер по електроника, строителство, механика едновременно, е немислимо да има, но виж - журналист - да! Специалист по всичко!!!
Журналист трябва да се става след упражнявана професия поне няколко години и след завършване на следдипломна квалификация "журналистика". И токава вече - всяка жаба да си знае гьола!


Пак се сещам за нещо подобно от световната литература. Разказът на италианския хуморст Акиле Кампаниле "Пожарът в двореца Фолена" осмива именно това, че
на мястото на пожара е пратен, поради отсъствието на специалиста по такива хроники, светския хроникьор. На сутринта репортажът представлява следното:
"Ослепително великолепие от светлини и искри, незабравима вихрушка от женска голота ..." и т.н.
И това е писано някъде през 30-те години на миналия век, което показва откога хората някъде са прозряли необходимостта от адекватността при отразяване на събитията.

Дотук за журналистите нашенски.

За насилието нещата просто са ясни. Няма много голямо значение каква е средата, когато генетично повреден матариал вземе оръжие. Всякакви варианти са се случвали и за съжаление, ще продължават да се случват. Аз като съм изиграл всичките шутъри, даже и не ми минава през ум за такова нещо, като да влезеш в една болница и да си стреляш по беззащитни хора. Или в училище и детска градина, като онези скорошните изроди! Шутърът ме разтоварва от умственото напрежение през деня и единственото, което ми натоварва е зрението...Дали Джак Изкормвачът през 19 век е изиграл целия Counter Strike, Doom или Crysis? Или Вакарелският убиец GTA4?

Още едно доказателство за изключителната неадекватност на една огромна част от онези индивиди, които гордо се кичат със званието журналист!
Има, обаче и много грамотни, които за съжаление са малко и не са достатъчно нагли в пробивността си.

На нас ни остава само да чукаме на дърво! Да не ни срещат и от двете категории...

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 11.04.2009, 21:09 ?. :

Играя игри от много малък.Още помня първата ми игра-Golden Axe.Не мога да кажа че игрите са ме направили човек на насилието(а повярвайте ми аз играя доста).Дори напротив-те доразвиха в мен чувство за отговорност и увереност.Повечето игри не са като GTA(която ме отвращава).Те са приказки за герой странстващи из непознати страни откриващи артефакти и т.н. но едно е сигурно-в всяка една игра има момент в който трябва да се направи избор.Тези избори(който не винаги са на играча) и грешките и успехите които нашето виртуално копие изживява поучават като приказка на братя Грим-те учат как трябва да се живее.Бих дал на детето си да играе дори игри които са оценени 16+ стига "приказката" да е добра(Пример:PoP:Warrior Within).

16 мнения
профил »
Свилен Енев каза на 12.04.2009, 01:23 ?. :

В допълнение на постинга на Боби - да, прав си и опираме до торентите. Дали именно заради такива казуси не трябва да бъдат забранени? Впрочем поради подобна причина за злоупотреба законодателите искат да забранят анонимното предлагане на предплатени сим-карти. Това може да се случи. Но за да се случи и при торентите, те трябва да се легализират и чак тогава да се иска доказателство, че клиентът има 18 години. Трудна работа, а проблемът се задълбочава.

5 мнения
профил »
Orlin Shirov каза на 12.04.2009, 09:30 ?. :

Според мен, проблемът не е до цензурата (защото комисиите за контрол и т.н. са си точно цензура) нито пък в пиратщината (която да е жива и здрава).

Ключът е в морала. Защото моралните правила ние сме си ги написали - НЕ Убивай!

Защо ми е тогава да убивам дори и на ужким?
Как може един такъв акт - акта на убийство да е свързан с доставяне на удоволствие на разумен индивид? АБСУРДНО Е!

Замислете се за това, което се случва в GTA - кради, убивай, изнудвай етц. Вярно, не сме религиозни т.е. имаме морал и без да се страхуваме от Ада. Но дали е така? Морален човек ли прави игри за убийства, за кражби, изнасилвания, мъчения?

Човешкото съзнание е животинско. Ние сме природни създания, като лъвовете, като мишките, здравеца или бифидо-бактерията например. Отнело ние милони години да се цивилизоваме - т.е. да достигнем до това А и Б: Не кради, не убивай и т.н.. За съжаление или радост, колкото и милиони години да изминат, ние ще си останем животни. Ще ни радва да убиваме, да крадем, изнасилваме и т.н.. та дори и на ужким.

Щастлив съм за себе си, че игри като CS и GTA не ми носят никаква наслада. В противен случай щях да се уплаша, че животното в мен надделява над разумната човешка природа.
За съжаление, с глобализацията и тези темпове на развитие, нито цензурата, нито армията или полицията могат да спрат тази де-интелекутализация и връщане към дивите корените. Всичко е въпрос на персоналана позиция и морал. Морал, който в днешни дни, съвсем логично, се диктува от личния, а не обществен интерес ( в нашия пример забогатяването на директорите на Rockstar, а не педагогическото послание на играта).

Когато създадеш и освободиш звяра, не можеш да виниш охраната, че не си върши работата....

219 мнения
профил »
Boby каза на 12.04.2009, 16:14 ?. :

Преди време гледах един шведски криминален филм. Криминалето беше постничко, но интересното в него бяха престъпниците, хуманни и морални до абсурдност, нямащи нищо общо със злодеите, които сме свикнали да гледаме в холивудските продукции.

Няколко дни по-късно прочетох, че шведската министърка на външните работи Ана Линд е убита с нож, докато пазарувала в магазин. След като е заловен, 25-годишният убиец дава показания, че е нападнал жената по заповед на Исус. В шведските филми престъпниците не убиват. Отключващият фактор, в случая, може би е била Библията или църквата. Не се шегувам ;-), има много примери - ловът на вещици, инквизицията, скандалите със свещениците-педофили в наши дни.

Държавата и обществото, в случая, са лицемерни към младите хора: не играй и не гледай, защото си малък, но утре като навършиш 18 години, ела в армията, там ще те научим да убиваш не наужким. Значи, да играеш Кънтъра е лошо и се отразява зле на психиката, но да отидеш на майната си в Ирак, и там да трепеш гадовете в реалния кънтър, е благородно и патриотично? С едната ръка размахваме заканително пръст към игрите, а с другата гузно натискаме спусъка било за пари, било за удоволствие. Ами да вземем разни видни интелектуалци и общественици, които връщайки се от лов (дори не става дума за лов, в елитните ловни стопанства отиваш на чакалото при хранилката и гърмиш полупитомни беззащитни животни) плещят глупости за насилието и съвременната култура, за упадъка на морала при днешните тийнейджъри. И така е не само у нас, а почти навсякъде. Децата се възпитават не с глупави и поучителни приказки, а с пример, и какъв е примерът който дават възрастните?

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 12.04.2009, 10:34 ?. :

Много добра статия на г-н Панайотов. Особено ме радват сложните думи, характерни за ядосания му вдъхновен тон, които използва. Напълно съм съгласен, особено за Телетъбис. Малките разноцветни гръмопроводчета подронват основите на обществото с телевизионния си разврат вече колко- 5, 10 години?! Време е да спрат. Искрено се радвам, че екипът на PCMania не оставя лошите алчни вестникари да минат безнаказано с глупостите, които пишат. Поздравления.

Другото хубаво- благодарение на новия формат господата Широв и Енев споделят мненията си относно статията. Червена точка за он-лайн-носителя. И все пак продължаваме да очакваме видео-ревютата. :Ъ

80 мнения
профил »
Lord of the dreams каза на 13.04.2009, 18:41 ?. :

Прекрасна статия на г-н Панайотов, както и страхотни коментари на г-н Широв и г-н Енев.:) Според мен наистина не би трябвало игри като Manhunt, CS или GTA да бъдат играни от десетгодишни деца, но пък този контрол трябва да го упражняват родителите.А да обвиняваш филмите/игрите/книгите за собствените си неуспехи като родител, е просто глупаво.

8 мнения
профил »
ТРУПОНАРЕЗЕНинс каза на 14.04.2009, 04:52 ?. :

Повръща ми се от духовни кастрати, бълващи огън и жупел срещу РС гейминга в невежествто си. Но отдавна съм ги пущил да рупат калинки по асфалта. Просто, не`ам нерви вече.
Тези плювачи не различават реално от виртуално, хич пък не вдяват, че насилието в Том и Джери е хилядократно повече, от която и да е кървава игрица, щото е СЕРИАЛ МНОГОГОДИШЕН.

Такива, ако им дадеш власт, първо ще забранят игрите, после ще забранят Вълкът и седемте козлета, после Червената шапчица.
Като привършат с приказките, ще спрат тв, киноиндустрията и като нищо ще запалят Св. Библия само щото извътре има доста сцени, които дразнят нежните им душички, дирещи рай на земята.

+++++++

Прочее, това с телетъбисите бе лаф, открадвам си го. :)

3 мнения
профил »
DarkyD каза на 15.04.2009, 15:54 ?. :

Интересно ако гемките подтикваха към насилие аз 100% трябваше да сам сериен Killer
по скоро геимките спомагат за освобождаването на натрупалия се стрес от колкото да те поттикват към убииства !!!!

6 мнения
профил »
dantedev каза на 21.04.2009, 18:22 ?. :

и аз играя игри но до сега никои не съм застрелял така че това зависи само от играещия а не от игрите в смисъл че ако един човек е нормале и има хубав живот то каквото и да играе нама да започне да избива хора а ако започне причината за това ще бъде че нещо в живота му което няма нищо общо с игрите не е наред

35 мнения
профил »
sabatonski каза на 23.04.2009, 17:59 ?. :

Хубава статия,но защо тези които са направили мода са наречени лумпени!?!?!

25 мнения
профил »
Admiral General Hurf каза на 27.04.2009, 15:27 ?. :

Чрез сложна мрежа успях да се сдобия с част от протокола на тайно събрание на министерския съвет:

'Точка едно от дневния ред:
Искам, съгласно закона за защита (Сисификация) на младежта да бъдат забранени следните продукти на развлекателната индустрия:
"Тримата мускетари" - за сексуално съдържание, пропаганда на масово насилие над служители на закона, поругаване на църквата, мръсен език, подстрекателство към употреба на алкохол, подстрекателство към закононарушение, подстрекателство към злоупотреба с власт, подстрекателство към гражданско неподчинение.
"Али Баба и Четиридесетте разбойници" - за подстрекателство към: кражба, влизане с взлом, финансова измама, многоженство, злоупотреба с власт, търговия с хора, употреба на наркотични вещества, употреба на алкохол, убийство, подкуп, преврат.
Точка две:
Срещу книгата "1984" беше предявен иск, по настояване на предаването "Big brother", за злоупотреба с лицензираното име на шоуто, спрямо закона за авторското право.
Точка три:
Според новоприетият закон за абсолютна репресия на обществото... пардон, за наблюдение на потенциално подозрителни субекти в електронното пространство се разрешава на МВР да следят кореспонденцията на, залавят и разпитват чрез избрани от тях методи заподозрени лица, или такива, с престъпно бъдеще.'


8 мнения
профил »
ТРУПОНАРЕЗЕНинс каза на 12.05.2009, 16:58 ?. :

Което си написал е много талантливо, смях се яко. :)

39 мнения
профил »
Sah War каза на 27.04.2009, 19:13 ?. :

Много добре аргуметирана статия и коментари към нея, ето така показваме, че геймърите са и интелектуалци, загрижени за обществото си и общото бъдеще на човечеството.

В такива случаи, май е по-добре да живееш в Сомалия и да нямаш нищо общо с видео игрите, а да се стремиш към образование и общественополезна дейност за качествено развитие на социума... като не ставаш роб на държавата, а следваш свободата си на избор и бъдеш критичен.

Не, че игрите са нещо лошо, просто ако лоши/неопитни/невръстни/психичноболни хора ги подхванат, нещата лесно могат да излязат извън контрол...

Затова винаги съм държал на това, в продуктите на развлекателната индустрия винаги да има надписи като:
"This work is purely fictitious(измислено, въображаемо). No connection with real characters, actions, events or places and such is intended. Proceed with moral and common sense, enjoy responsibly, be critical... The authors don't endorse any points of view, conceptions, opinions, violent acts or actions depicted herein and cannot be held liable for any damage caused by trying to copy/reproduce them".

-SW

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 30.04.2009, 22:50 ?. :

Като чета коментарите се чувствам истински късметлия,че не съм станал някакъв олигофрен в следствие на това че имам компютър от по-рано :D Всичко е строго индивидуално,кой как приема игрите и така нататък.Игрите,филмите,та дори и розовите филми освен че гълтат адски много пари на потребителите,те успяват и да ги забавляват.Хората изпитват някаква потребност от тяхната употреба.Това че няма никакъв родителски контрол си е чист семеен проблем и заради това ще има все повече изперкали хора по улиците.Последният пресен пример,един познат купи наскоро що-годе стабилна гейм машина за домашно ползване.Отначало синът му, който беше 1-ви клас тогава,не разбираше почти нищо и постепенно усвояваше все повече неща и стоеше пред монитора все по-дълго.След като ми спомена накъде отиват нещата си позволих да му дам един съвет(макар че аз не съм родител,но съм виждал как след няколко години нормални хора стават развалини и не мога да разменя 2-3 нормални изречения с тях :( ) да направи така че да няма възможност да седи пред компютъра,защото така и така(сещате се какво съм му казал) и той ми отговори: "Да,да знам!" Не каза нищо повече все едно не е станало нищо.След време ще се чуди и мае защо не е взел този проклет компютър на по-късен етап от развитието на сина си...

39 мнения
профил »
Butters каза на 12.05.2009, 09:04 ?. :

Добре, нека да кажа и аз едно мнение... Не можем да отречем напълно, че игрите не влияят. Ако си едно дете на 7-8 години и блъскаш една игра в която се колят и режат кървища и родителите ти са заети по цял ден с работа много ясно че на тебе това ще вземе да ти се струва "нормално". Не хуквайте веднага в хор да вземате да плюете наш'та мила журналистика (тя си е плюене, ама това си е друг въпрос...), ами малко се замислете не са ли прекалено вулгарни днес "игрите". Не ми излизайте само с изказването "ама това си било работа на авторите на игрите", отдавна стана ясно, че игрите станаха нещо мноооого повече от просто "запълване на свободното време", тя си е вече лайфстайл. Вие приказвате - БГ журналистите са кретени, винаги търсят сензацията, ами авторите на игрите защо винаги търсят скандалното? Не е ли поради същата причина - да бъдат сензационни? Замислете се малко, преди да вземете да ми скачате...

261 мнения
профил »
Xelian каза на 12.05.2009, 11:51 ?. :

Дори и да е така както казваш, вината е на родители не на самото дете. Сългасен съм, че има игри които не са подходящи за малки деца. Но е работа на родителя да научи детето си да прави разликата между игра и реалност. Много е лесно да хвърляш вината върху някого другиго. Или върху нещо друго. Било то игри, кино или така нататък. Възпитанието на едно дете е работа на родителите му. Не на държавата, учителите и така нататък.

114 мнения
профил »
Nonemed каза на 15.05.2009, 00:38 ?. :

Както и има неподходящи филми за деца, налИ? Какво като гледаш някой от клишираните екшън филми няма да станеш убиец, но от игра 100%... това си е просто гонене на вещици. Всичко упира до възпитание... ако не позволиш на детето си някоя игра, филм, играчка или нещо такова, то няма да умре... информираите се хора! Това за Азис дето си показва голия задник навсякъде та децата да го виждат не е ли проблем!? Насилието по стадиони, по улиците и тн... игрите не са ви проблема.

114 мнения
профил »
Nonemed каза на 15.05.2009, 00:39 ?. :

Съжалявам за правописните грешки, е това става като се ядосаш. :)

33 мнения
профил »
Alabala каза на 16.05.2009, 08:03 ?. :

Да казваме, че игрите нямат вина за насилието е толкова грешно колкото и когато казваме обратното. Двете твърдения са крайни, а това винаги е погрешно. Вярно, че характера на човек се формира от семейството и средата в която живее, но филмите и игрите се явяват надстройка на този характер. Не са основната причина за добри или лоши действия, но определено оказват влияние и това е нормално. Забравяме обаче, че хората сме разумни същества които осъзнават постъпките си и изказвания за ползата или вредата от игрите и филмите ни принизяват до животни водени от придобити инстинкти като кучето на Павлов. Книгите, филмите и игрите са само част от заобикалящата ни среда, обвинявайки само една от тях е все едно да обвиним само ръката коята е стреляла. Трябва да се заклеймяват изкавания които търсят причината само в игрите, но не трябва и да се оправдават напълно. Всяко нещо в умерени дози е полезно, дори отровата на змията, прекаляването е опасно, но това вече е друга тема.
напиши коментар