facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Книга-игра: Сиви
Ревю | 14.11.2014 | автор:


оценка:
Производител:
Издател:
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

Казано накратко, „Сиви” е дебютанта книга-игра на младия Деян Георгиев. Ще започна малко по-нестандартно – ще ви кажа първо какво НЕ Е „Сиви”. „Сиви” не е „curriculum vitae” и няма общо с автобиографии, не е стандартното героично фентъзи с елфи и магьосници и не на последно място – не е обикновена книга-игра. Авторът дори вдъхновено обяснява, че това всъщност въобще не е книга-игра, но по мое мнение е просто един експериментален представител на жанра, каквито напоследък за щастие изобилстват.

Първата особеност е, че „Сиви” се чете и играе по електронната поща. Регистрирате e-mail-а си, и получавате всеки ден по парче от нея, а веднъж на два дена имате право на избор, който правите чрез кликане на един от два възможни линка. Епизодите са с такъв обем, че да можете да ги прочетете в кафе паузата на работа, а за цялото приключение винаги преминавате през точно определен брой епизоди. Ще имате четири избора. Ако някой ден нямате време или компютър на разположение, „книгата” ще си чака послушно във вашата поща, докато не направите следващия си избор. Повече детайли можете да видите ТУК.

Втората особеност е, че разклоненията никога не се събират, т.е. всяко специфично разиграване си има свои уникален край – четири избора, шестнадесет края. В интерес на истината книгите-игри са се зародили в подобна форма (Examen de la obra de Herbert Quain, 1941). За да си го представите най-лесно ще сравня структурата на книгата с тази на родословно дърво, само се абстрахирайте от тези на английската аристокрация през средновековието, че там нещата са по-оплетени. За любителите на жанра „Избери своето приключение” е най-популярният аналог в игрално отношение.

Третата специфика на „Сиви” е наистина новост за мен. Историята е така предвидена, че ако направите само едно разиграване, за Вас ще останат много отворени въпроси. За пълнота ще трябва да преминете през повечко от възможните пътища, всяко от които ще допълва липсващи парчета от пъзела. Колко общо изигравания са достатъчни зависи от самия читател и от това колко точно иска да знае за този свят и тези герои.

Светът на „Сиви” ми напомни малко за една от любимите ми игри „The Witcher”. Хората са себични расисти и в жаждата си за власт унищожават де що намерят елфи, магьосници, орки, вампири и въобще всякаква неугодна паплач, щъкаща по света (малко като в нашата си действителност). С това си спечелват прозвището „сиви”, а малцинствените групи са наречени „чужденци”. С течение на времето малкото оцелели „чужденци” се научват да се прикриват измежду хората, къде чрез магия, къде чрез не дотам приятни медицински методи.

Нашият герой е младият Сам, който на двадесет научава, че е различен. Не, не този вид различен… просто е елф, при това - последният. Дали ще се бори за правата и свободите на малцинствените групи, или просто ще търси мъст за злодеянията на хората, кого ще следва и срещу кого ще се изправи – зависи изцяло от Вас.

Авторът планува това да е първата от много интерактивни e-mail книги, а светът дава огромно поле за развитие. Персонажите са интересни и историята успя да ме грабне. Литературата не достига кой знае какви висоти, но пък не е дразнеща или неприятна. При това обаче едва ли на хартия „Сиви” щеше да пререди голяма част от другите книги, чакащи на нощното ми шкафче. В действителност обаче измести всички и си беше най-очаквания мейл в пощата ми през тези десетина дни. Правилната дозировка, съчетана с липсата на каквито и да е правила, различни от „Избери А или Б” правят интерактивната книга подходяща за всеки любител на фентъзито, със или без свободно време, играещ или не играещ игри, пристрастен или не към четенето.

Ако искате да прочетете „Сиви”, просто трябва да се регистрирате безплатно и без опасения за спам на нейната страницата на BigBoxGamers и скоро ще получите своя първи епизод. 

напиши коментар
 

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 15.11.2014, 18:41 ?. :

Това ми напомня, че съм играл текстови приключения през някакъв ДОС прозорец, беше много яко. Уви - всичко за което се сещам е на английски език.
Има ли нещо такова на български език?

103 мнения
профил »
suiiuris каза на 16.11.2014, 09:33 ?. :
Редактиран на 26.07.2015, 08:37 ?.

@Serius Sam това за което говориш вероятно е Interactive fiction http://en.wikipedia.org/wiki/Interactive_ fiction още известно като IF. Това са текстови приключения, всъщност първите представители на приключенския жанр във видео игрите, и едни от първите компютърни игри изобщо.
За съжаление не ми е известно да има такива на български език. Българските авторите не са много отворени към тези идеи и вероятно с право. За хората и нормалните книги-игри са достатъчно странни. Най-иновативната форма, под която се представят книги-игри у нас, в момента е PDF форматът. Даже много по-удобните epub или mobi формати още не се използват.
За ползващите английски език обаче нещата са много по-различни. Притежателите на Android и iOS, например могат да играят игрите на Tin Man Games http://tinmangames.com.au/blog/ - повече от двадесет заглавия, които непрекъснато се увеличават, а така също и невероятната Joe Dever's Lone Wolf https://play.google.com/store/apps/detail s?id=com.bulkypix.lonewolf. Това обаче са класически книги-игри поднесени в електронна форма. Ако става въпрос за IF там нещата са трудни за описване. Жанрът е на повече от 30 години и има всичко. Има наложили се класики като Zork серията и двете Andromeda истории от Marco Innocenti, излизат и всякакви странни експерименти. Много е интересно. Вижте сайта IFDB http://ifdb.tads.org/, както можете да се сетите сайтът е нещо като IMDB на IF игрите.
Игрите могат да се играят и направо в браузъра (с относителен успех), както и да се свалят и да се играят чрез програма (parser interpreter), препоръчвам Inform http://inform7.com/if/interpreters/ или Gargoyle http://ccxvii.net/gargoyle/ за Windows, както и Son of Hunky Punk https://play.google.com/store/apps/detail s?id=org.andglkmod.hunkypunk - за Android.
Съжалявам за грозните link-ове, но изглежда сайтът не поддържа нито BBCodes, нито дори HTML, съответно никакъв шанс за форматиране.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 16.11.2014, 20:39 ?. :

Линковете не са грозни, просто не работят.

15 мнения
профил »
Ал Торо каза на 17.11.2014, 21:12 ?. :
Редактиран на 17.11.2014, 21:15 ?.

Мнението на suiiuris е доста неподготвено и далеч от истината, но го казвам без лоши чувства, човекът просто не знае :)

Ето подробна статия като добавка към неговите препоръки:
http://pcmania.bg/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%8 6%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0 %B8-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0 -Android-%D0%B8-iOS/?go=games&p=detail&ar ticleId=7695

Тук можете да намерите книги-игри за Android телефони на български, макар и само десетина броя:
https://play.google.com/store/apps/develo per?id=xsmind&hl=en

А тук, да прочетете нещо директно от browser (изисква Silverlight, обаче, ако не ви се инсталира се връщате към "pdf"-ите.
http://www.legacyofkreya.com/bg/books/kot arakat-i-spasenieto-na-avreq/play

Отделно от това се мисли и планува по-сериозно развитие на електронните форми, но нещата стават бавно - българските книги-игри се пишат от фенове на жанра, а не от студия за правене на игри, така че забавянето е нормално.

Приятно четене :)

707 мнения
профил »
sturba каза на 15.11.2014, 20:11 ?. :

Айде пуснете някоя новина за FC4 , че да поспамим малко.

66 мнения
профил »
heartfall каза на 09.12.2014, 11:09 ?. :

2015та година - книги игри. Боже-боже... Отдавна ги изхвърлих всичките, единствено на Майндкрайм ставаха, при това максимум за 2-3 четения, всичко друго е боза беше боза и крадене на парички, от някакви евтини автори. Та едва ли се е променила идеята и с тази "книга-игра"
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Порция книги игри за Android и iOS 18
Книга-игра: Кръвта на зомбитата 10
Ударна доза книги-игри за лятото 7
Книга-игра: Ледената Цитадела 5
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 3 80
Assassin's Creed III 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48