facebook facebook
 
 
 
   
 
Камера за наблюдение: D-Link DCS-2136L
22.04.2014 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:
Мост компютърс;Поликомп
Цена:
499 лв.
сайт на продукта »
плюсове
компактни размери и елегантен външен вид
лесна инсталация
16GB microSD карта в комплекта
видео в 720р
мобилно приложение за всички съвременни смарт телефони
минуси
мобилно приложение за три водещи операционни системи, по което може да се поработи още малко

Постоянната свързаност на потребителите с мрежата ни позволява да използваме умните си устройства по най-различни начини. Вече не е достатъчно само да проверяваме имейла през телефона си или да качваме във Facebook направените преди секунди снимки. Сега същият този смартфон може да се използва като прозорец, през който да надникнете… в собствения си дом. Съвсем буквално. 

С помощта на една камера, която е колкото миниатюрна, толкова и мощна

D-Link DCS-2136L е ново предложение от лидера в мрежовите устройства D-Link, което представлява компактна HD камера, която може да монтирате практически навсякъде в дома или офиса си, след което да наблюдавате в реално време всичко, което се случва там директно на своя мобилен телефон или таблет или през интернет портала mydlink. Практическите приложения на подобна джаджа могат да са безкрайни – от ефектен начин да държите под око малко дете или домашен любимец през изграждането на достъпна и качествена система за домашна сигурност та чак до обезпечаването на наблюдението в малкия офис. Съвсем в стила си D-Link предлага един лесен за инсталация уред, който може да вкарате в употреба за броени минути като в пакета има абсолютно всичко необходимо за безпроблемното функциониране на камерата.

Надзъртаме в кутията

D-Link DCS-2136L пристига в компактна картонена кутия с прозорче отпред, което ни позволява да надникнем директно вътре и да видим самата камера. На предната страна на кутията са посочени някои от най-важните функции на модела като възможност за цветен нощен образ и записване на видео в 720р, докато на гърба има кратко описание на модела, придружено от няколко илюстративни шота на функциите и поддържаните сертификати. Прави впечатление, че D-Link DCS-2136L работи със съвсем новия 802.11ас безжичен интернет стандарт, което не само превръща камерата в един от първите комерсиални продукти с такава поддръжка, но и затвърждава позицията на D-Link като водеща компания, налагаща новия WiFi стандарт.

Отваряйки кутията, откриваме вътре самата камера, LAN кабел за връзка с рутер, стойка за монтиране заедно с комплект винтчета, захранващ кабел, DVD с инсталационната програма за придружаващия софтуер, задължителните документи и… една приятна изненада. В пакета е добавена и microSD карта с капацитет 16GB, която може да използвате за локално съхранение на направените записи. Тази карта позволява да записвате до 7 дни без прекъсване и без нуждата от външен носител. Записаният материал попада в две папки, направени на картата по подразбиране - Pictures и Videos, където респективно отиват снимките и клиповете. При теста бяха пробвани още две microSD карти с различен производител и капацитет и камерата ги прие без проблем така, че няма място за притеснение относно съвместимостта. Разбира се, ако искате може да замените картата с такава с още по-голям капацитет (SDHC картите поддържат капацитет до 64GB), но фактът си е факт – добавянето на microSD карта от D-Link заслужава само адмирации.  

Освен на картата камерата позволява видеото да се записва на външен сторидж (NAS), на FTP или дори на е-mail (във вид на кадри), като това може да става както по график в определено време на денонощието, така и в режим на охрана когато се появи външно движение пред нея (Motion Detection) подходящ за изграждане на системи за сигурност. Към това може да добавим и вградените цифров вход и изход с които камерата може да управлява външна аларма например. 

Малка камера, големи възможности

На външен вид D-Link DCS-2136L е изключително компактна и елегантна камера, която с еднаква лекота може да се притаи в някой ъгъл, така и да краси бюро или офис помещение. Все пак предвид, че основната задача на камерата е да предостави сигурна и ефективна система за наблюдение, най-добро е да й намерите по-закрито място. Тя се състои от две части – самата камера и поставка с възможност за въртене във всички посоки. Отзад са разположени входа за захранването, този за LAN кабела и бутоните за ресет и WPS връзка. Оптичният сензор на камерата позволява запис в HD резолюция (720p), което определено е предимство, тъй като ако държите камерата ви да ви осигурява ефективно наблюдение, то тя задължително трябва да прави това със съответния висококачествен образ. 720р е чудесна резолюция за подобна джаджа и образът, който се предава е с доста добра разделителна възможност и контраст.   

Инсталационен процес

Тъй като абсолютно всичко необходимо за функционирането на камерата е включено в комплекта, от пускането и в пълноценна експлоатация ви делят само няколко действия. Най-напред включваме в нея захранващия кабел, чийто друг край отива в контакта. По същия начин на съответното място попада и LAN кабела, с чиято помощ свързвате камерата с вашия рутер. Ако всичко е наред, зеленият LED индикатор под лещата светва, за да покаже, че камерата е включена. Сега вече е време да поставите в оптичното устройство и инсталационния диск, който идва с D-Link DCS-2136L. т.н.  Setup Wizard ще се стартира автоматично и след съвсем кратък инсталационен процес ще завърши операцията. Алтернативно камерата поддържа 802.11 ac/n/g безжична връзка, което всъщност е и предпочитания начин на свързване. Хубавото е, че камерата поддържа и WPS (WiFi Protected Setup) връзка така, че ако искате може да се възползвате от този начин на свързване стига да имате рутер, който да ползва същата функция. За целта обърнете камерата и натиснете за няколко секунди WPS бутона, синя LED светлина ще ви съобщи, че функцията е активирана. След това намерете и натиснете съответния WPS бутон на вашия рутер и D-Link DCS-2136L автоматично ще създаде безжична връзка. 

Оттук насетне ви остава единствено да изберете най-подходящия начин за приемане на излъчваната от D-Link DCS-2136L картина – на компютър или на мобилно устройство. Ако се спрете на първия вариант, то трябва да посетите сайта mydlink.com и да си направите регистрация, след което получавате достъп до фийда на камерата отвсякъде. Истинската гъвкавост обаче получавате, когато използвате смартфон или таблет, защото тогава наистина имате максимална мобилност при наблюдението. Съответното mydlink Lite приложение работи във версии за iOS, Android, а вече и за Windows Phone. За целите на ревюто мобилното приложение бе тествано на таблет Nexus 7 с най-новата версия на Android - 4.4.2. Като цяло въпросната програма работи добре и върши това, за което е предназначена, макар че поне в Android версията има известна възможност за бъдещи подобрения. Интерфейсът и управлението не са съвсем интуитивни, но след като свикнете веднъж с тях, нататък няма проблем. Безплатната версия е напълно достатъчна, за да ползвате по предназначение камерата, но ако наистина държите да извлечете всяка капчица функционалност от нея, може би е по-добре да се сдобиете и с платеното приложение. То се нарича mydlink+ и струва 1.50 лв. и поне на теория предлага още няколко екстри, които се изплъзват на безплатната версия, като едновременно гледане на 4 камери на екрана вместо само една. Нямахме възможност да тестваме mydlink+, но ако оценките за него в Google Play Store са някакъв индикатор, то мобилното приложение на D-Link е може би единственото място, където компанията би трябвало да положи малко усилия.

Функционалност

Все пак нищо до тук не би имало чак толкова голямо значение, ако камерата просто не успява да се справи задоволително с основната си задача – записване и възпроизвеждане на кадри с добро качество в реално време. За щастие D-Link DCS-2136L функционира точно така, както бихте очаквали. Вграденият пасивен инфрачервен сензор засича движение около камерата в радиус от 4.5 метра, при което тя записва автоматично видео на microSD картата или външен сторидж, като освен това може да изпрати и имейл съобщение със кадри на уловеното движение на собственика и. Образът е добър дори в условията на минимална светлина. Камерата има микрофон и вграден миниатюрен спикър, които позволяват двустранна комуникация между потребители. По такъв начин D-Link DCS-2136L  може да намери отлично приложение на входа на офиса, за да контролирате достъпа до него или пък в детската стая. Дори на тъмно снимките стават доста прилични, а при наличието на естествена светлина картината определено е с неочаквано за миниатюрните размери на камерата качество. Резолюцията на видео потока е 1280х720р във формат 16:9 или 4:3, а възможните видео формати са H.264, MPEG-4 и M-JPEG като при последния всеки кадър се компресира като самостоятелна JPEG снимка за картинки в случай, че решите да се възползвате от полезната функция за скрийншотове. 

Може би до съвсем скоро подобни камери се считаха за нишов продукт, но истината е, че тяхното приложение е максимално широко. Покривайки всички възможни изисквания на потребителя, D-Link DCS-2136L има потенциала да се превърне в незаменим уред за дома и малкия офис. Изключвайки факта, че мобилното приложение може да бъде подобрено с бъдещи ъпдейти, нищо по дизайна, инсталацията и употребата на D-Link DCS-2136L не търпи критика.


 

напиши коментар
 

560 мнения
профил »
dogma каза на 23.04.2014, 11:55 ?. :

Чудесна статия, радващо е, че и в този раздел се появява по-подробен и задълбочен материал. Иначе камерата определено е интересна джаджа, може би за съжаление вече е време все повече хора да се обзаведат с такива у дома.

1 мнения
профил »
bokrael каза на 24.04.2014, 11:48 ?. :

От къде може да се закупи?!

97 мнения
профил »
lokoman1929 каза на 25.04.2014, 10:23 ?. :

Камерата ще налична в началото на май месец за българския пазар.Пишете ми на velcho@pcmania.bg . Ще ви пусна линк от къде да си я вземете.

88 мнения
профил »
cristijno каза на 24.04.2014, 12:45 ?. :

Таман за едно домашно порно с аверката ...
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ периферия
Рутер: D-Link DIR-645 63
Рутер: Netgear Nighthawk X4 Smart WiFi 42
Рутер: D-Link Cloud Router N300+ (DIR-626L) 32
Рутер: WD My Net N750 28
USB 3.0 хъб: D-Link DUB-1340 28
Ново поколение рутер с вградена облачна услуга: D-Link DIR-605L 28
Хибриден рутер:D-Link DHP-1565 26
Портативен рутер: D-Link DIR-505 26
SteelSeries Rival 3 17
Видео очила: Vuzix Wrap 280 15
ДРУГО ОТ D-Link
D-Link DCS-5222L управляема подвижна IP камера с Cloud услуга 7
DNS-327L ShareCenter 3
Видео камера: Baby EyeOn камера DCS-825L 2
Ново поколение рутер с вградена облачна услуга: D-Link DIR-605L 1
Мрежови адаптер: PowerLine DHP-P309AV 500 кит 1
Хибриден рутер:D-Link DHP-1565 1
Pутеp: D-Link GO-RTW-N300 0
Адаптеp: D-Link Wireless AC1200 DB USB 3.0 0
D-Link ShareCenter DNS-320L 0
Wireless AC WiFi адаптер: D-Link DAP-1520 0