facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Как се прави клуб за настолни игри във Варна?
Интервю | 09.05.2015 | автор: Дамян Христов


оценка:
Производител:
Издател:
Жанр:
Книга-игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

Тези щастливци от вас, които се подвизават из София, вероятно са се наситили да гледат, да участват и да играят в тамошните столични клубове, посветени на настолни игри и игрите с карти. И все пак остава въпросът дали настолни игри могат да се практикуват и играят само в София? Следващото интервю ще ви демонстрира, че подобни клубове за игри вече се появяват и отварят не само в столицата. Представяме ви Янчо Харбалиев от град Варна, който макар да е още на младежките 22 години, вече е съсобственик в най-големия клуб за настолни игри в Морската ни столица. Този клуб се нарича Varna Games и се намира в град Варна на ул. „Халил Ефенди" №4, в близост до ЖП гарата и на 5 мин. от операта и шадраваните. Линк към сайта на клуба можете да видите най-долу, а сега даваме думата на нашия приятел, който да ни разкаже повече за инициативата. Да се стопанисва клуб за игри не е лека задача, но Янчо се справя повече от отлично, организирайки много турнири и забавления за участниците и гостите си. А ето го и самото интервю, приятно четене на всички фенове!

PC Mania: Янчо, здравей! Първо, поздравления, момче, за успеха и желанието ти да направиш нещо различно в твоя град. Настолните игри лека-полека си пробиват път и в провинцията, но вместо да се обиждаме на селяни и граждани, ти си създал цял един нов клуб за феновете! Това е чудесна възможност за много хора във Варна да се докоснат до магията на настолните игри и игрите с карти. И все пак, първо би ли се представил с няколко думи на читателите ни. С какво се занимаваш, когато не играеш игри, следваш ли нещо във Варна, каква музика слушаш и изобщо що за човек си лично за себе си?

Янчо: Здравейте! Казвам се Янчо Харбалиев, както най-вероятно вече сте разбрали, и се занимавам основно с управлението и поддържането на клуба за настолни игри и игри с карти във  Варна. Студент съм в Техническия университет - Варна и тази година завършвам бакалавърската си степен. В свободното си време, което покрай клуба и университета, е някак оскъдно, харесвам да чета - книги, истории, комикси, да гледам анимета, да свиря на китарата си, да се разхождам в морската градина с приятели, да спортувам и разбира се, не на последно място, да се ровя из нета, търсейки нови и интересни събития и игри, с които да обогатя клубната ни дейност. Свиря в група „Неврон", където правим основно рок кавъри, така че това е единият от стиловете музика, които слушам, като списъка може да продължи с - алтернатив, джаз и доста други понеже списъкът е дълъг. Бих се описал като спокойна, но въпреки това авантюристична личност, имаща прекалено оптимистичен поглед над нещата.

PC Mania: И така, следващият логичен въпрос е как ти хрумна да си направиш клуб за игри във Варна? Може би си бил в София, или познаваш хора от тамошните среди? Или просто ти се доигра във Варна на нещо и се оказа, че няма с кого? Или пък си станал участник в мащабен бизнес проект, увлечен може би от своите приятели? Какво точно се случи, за да се стигне дотук?

Янчо:Всъщност историята започва още преди 10 години... Тогава за първи път се сблъсках с подобно място, където хората се събираха и забавляваха, играейки любимата ми по това време игра - Yu-Gi-Oh! Имайки се на предвид, че вкъщи имах купчини с карти и по цял ден играех с брат си, мястото което се откри пред мен е наистина невероятно. Магията на това място ме грабна още тогава и не може да ме пусне и до този момент.

PC Mania: За всичкото това време, откакто съществува клубът във Варна, вече имате толкова събития, турнири и участници. Как точно и на какъв принцип правите програмата на клуба? Следите ли кое е актуално в Интернет, или зареждате предимно игри, които вие лично бихте играли? Отделяте ли внимание на всеки един от жанровете за игра, или наблягате най-вече на игрите с карти, или на най-популярните заглавия от настолните, без които не може? Правите ли демонстрации и безплатни промоции на игри, или винаги и за всичко се заплаща?

Янчо: Клубът беше създаден с основната цел да развие игрите с карти във Варна, но след като се докоснах до света на настолните игри, реших, че си заслужава да се работи и в тази насока. От тогава в седмичната програма на събитията в клуба започнаха да се поместват и събития, свързани изцяло с настолните игри. Относно жанровете на игрите гледаме да се угодим на вкусовете на всеки, за да може който и да дойде в клуба да има какво да играе. В клуба всеки може да заповяда да погледа и да разбере за какво става въпрос, плаща се единствено, ако решиш да играеш на някоя от игрите. Безплатни демонстрации на някои от игрите са правени най-вече по моловете във Варна.

PC Mania: Настолните игри са една доста дълбока ниша в пазара за игри на запад, но за жалост в България, и по-специално в провинцията, те са труднодостъпни и като цяло, не всеки е чувал за тях. Какви трудности срещате в опита си да привличате нови хора в клуба, инвестирате ли в реклама (например плакати или поне флаери) и изобщо как може да се научи за вас ИЗВЪН Интернет? Казвам извън нета, защото светът не е само Facebook и ако аз например, не знам за тези игри и приятелите ми не знаят, едва ли ще разбера за клуба ви толкова лесно...

Янчо: Като цяло това е най-голямата пречка за един клуб - разпространението на информацията за неговото съществуване до хората, които биха проявили интерес. Участваме във всяка отдала се възможност по фестивали, които са свързани до някаква степен с това, с което се занимаваме, и по този начин успяваме да покажем на хората за нашето съществуване. Също така имаме и изготвени флаери, които само чакат хубавите дни, за да тръгнем да ги раздаваме на хората и да обясняваме за съществуването на нашия клуб.

PC Mania: ТИ лично на какви настолни игри играеш в клуба ти? Разбрах, че си голям фен на игрите с карти и по-специално на MAGIC: THE GATHERING, но едва ли се задоволяваш да играеш само на нея. Имаш ли любими настолни игри, какъв жанр игри харесваш по-точно, с коя настолна игра започна за първи път и коя е №1 в твоята лична класация за всички времена?

Янчо: Първият ми сблъсък с настолните игри, до колкото си спомням, беше „Заселниците на Катан" и тя наистина ме впечатли - независимо колко лесни бяха правилата, колко забавно и интересно може да протече изиграването и. Не съм сигурен, коя игра да определя като №1 за мен, но съм сигурен за това, че Ticket to Ride е в челните места на списъка ми!

PC Mania: Янчо, това интервю с теб ще бъде публикувано на сайта на PC Mania, а знаеш, че ние сме предимно геймърски сайт и се вълнуваме изключително от компютърни игри. Ето защо не мога да не те попитам ти лично геймър на компютърни игри ли си, на какво играеш в свободното си време, имаш ли си свой личен фаворит, на който цъкаш редовно и като цяло какво мислиш за разликата между една класическа настолна игра и класическата компютърна такава? (Разбира се, под класическа нямам предвид стара, а по-скоро такава, която е известна на всички.)

Янчо: Heroes 3 е може би играта, която колкото и време да мине отново бих я играл, затова и мисля да се спра на нея! Колкото да разликите между настолна и компютърна игра - със сигурност са доста големи, изключвайки социалния елемент, физически да се докоснеш до самата игра е всъщност точно това, което ме запали по настолните игри и игрите с карти, понеже усещането (поне за мен) е съвсем различно и не бих го заменил за другата алтернатива.

И най-накрая за всички запалени фенове, които искат да видят истинска игра във варненския клуб на живо, изгледайте прикаченото видео, от което ще научите повече за това какво и как точно се играе там:

  

напиши коментар
 

406 мнения
профил »
Freedom or Death каза на 10.05.2015, 20:45 ?. :

Струва ми се доста екзотично, но желая на остроумният младеж успех. :)

202 мнения
профил »
Avempartha каза на 10.05.2015, 23:11 ?. :

Аз също му пожелавам успех. В България трябва да има повече такива места.

117 мнения
профил »
4ovka каза на 11.05.2015, 06:37 ?. :

Защо ?

218 мнения
профил »
TheAlpha534 каза на 11.05.2015, 15:15 ?. :

Защо не?

66 мнения
профил »
dakata каза на 11.05.2015, 07:40 ?. :
Редактиран на 11.05.2015, 07:41 ?.

@4ovka
Как така защо? :)
Защото се запознаваш с хора, веселиш се, разчовъркваш си сивото вещество. Абе, това си е геймърство, само че няма развалящ очите монитор. Настолните игри са скъпички, ако има повече клубове, повече хора имат възможност да опитат ново хоби.

117 мнения
профил »
4ovka каза на 11.05.2015, 07:53 ?. :

И ще трябва да го заменям със старото си хоби (маструбацията)!?
Няма как да стане !!!

388 мнения
профил »
velikana каза на 12.05.2015, 22:11 ?. :

Много си интересен.

248 мнения
профил »
Lord igra4 каза на 11.05.2015, 08:22 ?. :

Хубава инициатива на съгражданите ми :)

47 мнения
профил »
Ins0mn1a каза на 11.05.2015, 08:53 ?. :

Браво ! Дано начинанието пожъне успех, има нужда от повече такива места. Преди няколко месеца отвориха подобен клуб и във Велико Търново въпреки, че не предлагат само бордови игри.

202 мнения
профил »
Avempartha каза на 11.05.2015, 23:15 ?. :

Точно това щях да пиша за Търново. Но Might & Magic e по-скоро гейм бар, отколкото пълноправен клуб за настолни игри. Освен ако разбира се нямаш предвид друго място, за което не знам :D

154 мнения
профил »
dstalev каза на 11.05.2015, 11:51 ?. :

Младежът се е захванал с нещо много похвално - популяризирането на едно занимание, което стимулира както въображението така и умението да мислиш. Браво, хубаво ще бъде да стават все повече такива начинания.

63 мнения
профил »
Kirilicata каза на 11.05.2015, 13:34 ?. :

YuGiOh играе ли се

218 мнения
профил »
TheAlpha534 каза на 11.05.2015, 15:16 ?. :

LOL същия въпрос си зададох.

202 мнения
профил »
Avempartha каза на 11.05.2015, 23:16 ?. :
Редактиран на 11.05.2015, 23:16 ?.

По-добре да не се играе. В момента Yu-Gi-Oh е извратено подобие на това, което беше преди 6-7-8 години. :D

1 мнения
профил »
ddoogg каза на 12.05.2015, 11:30 ?. :

Играе се, но не всяка седмица. Най-добре следи на сайта им: http://varnagames.com/events/

53 мнения
профил »
jenssn123 каза на 11.05.2015, 15:40 ?. :

Space Conquers е мега брутална настолна игра ... една игра с една игра никога ама никога няма да се повтори нито да си прилича .. ако сте 5 човека е мега яко щото има 72 рас ие е адски фън !

47 мнения
профил »
Ins0mn1a каза на 14.05.2015, 16:23 ?. :

Tочно Might and Magic имах предвид, за това и написах "подобен" клуб :D

202 мнения
профил »
Avempartha каза на 14.05.2015, 21:57 ?. :

+1 Много приятно място.

13 мнения
профил »
Атанас Илиев каза на 15.05.2015, 19:06 ?. :
Редактиран на 21.01.2017, 18:43 ?.

.

10 мнения
профил »
lilawa_baby каза на 08.06.2015, 13:31 ?. :

нямате живот :( тъг лайф
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Книга-игра „Кръвта на Зомбитата” 4
Седемте живота на Мая 2