facebook facebook
 
 
ХАРДУЕР » компоненти
 
   
 
Захранване: Corsair RM1000
03.09.2014 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:
Солитрон
Цена:
275,90лв
сайт на продукта »
плюсове

повече от достатъчна мощност

изключително тихо

отлична изработка

модулен комплект

минуси

усеща се загряване малко повече от необходимото

В компютъра на всеки запален геймър има доста мощни и скъпоструващи компоненти – от конфигурации с две видео карти до оувърклокнати процесори. Това е нормално, защото хардкор геймърите се нуждаят от максималната мощност, на която са способни машините им. В същото време, за да поддържате тази мощна конфигурация имате нужда от подходящ продукт, който да я захранва. Немалка част от потребителите дори не си дават достатъчно сметка за това колко важно е качественото захранване, но то играе изключително важна роля за стабилността и дълголетието на системата. Доброто захранване трябва да минимизира топлината, която е основният враг на компютъра, както и да разполага с вентилатор с ниска турболенция, за да няма излишен шум. И не на последно място да спестява енергия.

Ако сте в търсене именно на такова захранване, съвсем логично е да се ориентирате към предложения с марката Corsair. Компанията е известна не само със своите добри памети и SSD-та, но и с качествени захранвания за най-различни нужди. Конкретно серията Corsair RM се предлага в няколко различни варианта на мощност. Нейни основни преимущества са ниско ниво на шум, ефективност и модулния дизайн. Що се отнася до целевата група, която серията покрива, това са умерени до сериозни геймъри и оувърклок ентусиасти. 

Corsair RM1000 се явява върховият модел в серията с мощност от 1000W. Това го прави не само най-мощният от всички, но и доста по-различен спрямо по-слабите модели. Захранването идва опаковано в голяма картонена кутия, издържана в сиво и жълто – цветове, които са запазената марка на серията. Лицевата страна предлага снимка голям формат на вентилатора на захранването, а на гърба може да прочетете доста подробно описание на най-важните функции на модела. Данните са обособени дори в таблици и диаграми, което прави възприемането им още по-интуитивно.

Съдържанието на пакета е напълно достатъчно за продукт от такъв висок клас. Вътре откриваме захранващ кабел, винтчета, книжка с инструкции, няколко връзки тип „свински опашки“ за пристягане на кабелите, Corsair Link интерфейс кабел и лепенка с логото на компанията. И разбира се, модулните кабели. Тъй като моделът е от висок клас и напълно модулен, в кутията са добавени доста кабели и ATX конектор, всичките черни на цвят. 

Физическите размери на Corsair RM1000 в милиметри са 180х150х86, което го прави значително по-дълго от повечето ATX захранвания. Това би могло да е проблем, ако монтирате Corsair RM 1000 в малка или бюджетна кутия, но това изглежда крайно невероятно предвид, че от своя страна захранването е предназначено за големи и мощни конфигурации. То тежи 3.55 килограма и въпреки всичко просто за да сте сигурни, трябва да се убедите, че няма да има проблем с поместването на захранването в кутията. Само един поглед е достатъчен, за да се убедим във висококачествената изработка на продукта. Той е изключително солиден и издръжлив, а логото е поставено от двете страни така, че ще изглежда еднакво без значение дали решите да го монтирате с вентилатора нагоре или надолу. Леките извивки и релефа на корпуса пък придават допълнителна агресивност и уникалност и говорят за изработка от високо качество. 

Производителят е поставил стикер с характеристиките на модела върху шасито тъй като предната част на шасито е пълна с конектори за модуларните кабели. CPU и PCI-E кабелите имат конектори в еднакъв стил, а 10-14-пиновият конектор е за ATX кабел; по-малките конектори пък са за SATA/Molex кабели. Както вече споменахме, предвиден е и малък конектор за Corsair Link интерфейс. Трябва да отбележим, че Corsair RM1000 поддържа базовият Corsair Link интерфейс, който ви позволява да наблюдавате някои основни показатели като скоростта на вентилатора и токоподаването, но му липсва пълният мониторинг, който е характерен за най-скъпите модели.

По отношение на вътрешния дизайн, Corsair RM1000 се охлажда от 135-милиметров вентилатор Corsair NR135L. Това е вентилатор собствено производство, а не ребрандиран продукт, което определено е гаранция за по-добра изработка. Вентилаторът достига максимална скорост от 16000RPM и има функцията zero-RPM, което означава, че вентилаторът няма да се включи докато захранването не достигне определено натоварване (около 40 процента). Напасването на вътрешните компоненти е отлично и запояването е без грешка. За здравина производителят е използвал доста лепило, за да подсигури компонентите, а на някои места има дори допълнителен слой лак, който се поставя, за да се минимизира вероятността от шум в резултат на вибрациите.

Corsair RM1000 се представя много добре при тестове на стайна температура и с лекота задминава стойностите, нужни за 80Plus Gold сертификацията. Захранването достига максимална ефективност от 93.4 процента при 50 процента натоварване. Средната ефективност на Corsair RM1000 в номиналния обсег на натоварване (20 до 100 процента) е 91.8 процента, което е наистина удивително постижение. Когато работи при стайна температура Corsair RM1000 практически е безшумно дори ако увеличим натоварването значително. Влиянието на високата амбиентна температура върху енергийната ефективност е незабележимо – средната ефективност при номинално натоварване (20-100 процента) спада от 91.8 на 91.4 процента, което е нищожна разлика. Това е отлично постижение за такова мощно захранване, особено когато амбиентната температура е над 20 градуса. Поради пасивния охлаждащ профил обаче Corsair RM1000 е относително нагрято и достига температура до 59.7 градуса. В летния сезон е нормално по-високата температура да кара вентилатора да стартира по-рано и най-високата му стойност се регистрира при 70 процента натоварване, когато охлаждащата система наистина дава всичко от себе си, за да държи Corsair RM1000 достатъчно хладно. Вентилаторът става определено по-силен, когато продуктът е под значителен стрес, но въпреки това никога не е прекалено шумен. 

Повечето продукти на Corsair са насочени към специфичен сегмент от потребителите и в случая Corsair RM1000 е преди всичко за сериозни геймъри, които умеят да ценят тишината и стабилността. Corsair RM1000 е най-мощният продукт от въпросната RM серия и има капацитета да захранва дори много мощни геймърски системи. В известна степен със своите 1000W Corsair RM1000 е способен да се окаже прекалено добър за голяма част от конфигурациите. Това обаче трудно може да бъде недостатък, нали? Да се сглоби машина, която да изисква 1000W не е невъзможно и ако сте собственици на такава или просто искате захранване за много мощна, но безшумна система, Corsair RM1000 определено ще ви помогне. Визуално моделът е едновременно впечатляващ и не привлича вниманието прекалено. Естетиката в дизайна е налице, а единственото от което се нуждаете е достатъчно голяма кутия, която да побере захранването. Corsair може да направи известно подобрение само по отношение на температурата, но въпреки това цялостната производителност е повече от надеждна. Затова ако сте сред потребителите, които имат нужда от мощно и тихо захранване, RM1000 трябва да бъде в челните редици на потенциалните ви покупки. 

напиши коментар
 

28 мнения
профил »
nemezid каза на 05.09.2014, 19:26 ?. :

В момента използвам 750W захранване на Corsair и съм много доволен от визията, професионалната изработка и качествената работа. Въпреки, че продуктите на тази марка са по-скъпи за предпочитанията на по-голяма част от потребителите всеки похарчен лев си заслужава. Купувал съм и други продукти на тази фирма и никога не съм съжалявал за нито един от тях.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 13.09.2014, 13:47 ?. :

"усеща се загряване малко повече от необходимото"

Това не е ли характерно за всички линейни трансформатори?
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ компоненти
SSD диск: Transcend SSD370 128GB SSD 37
Кутия: Thermaltake Armor Revo 32
Захранване: Corsair RM850 Gold - 850W PSU 32
Захранване: Thermaltake Smart M750W 32
Кутия: Therlmaltake V3 BlacX Edition 31
Point of View Black Diamond 500W 16
Графична карта: Sapphire R9 270X Vapor-X OC 16
Охладител: Cooler Master NotePal U Stand 15
USB 3.0 платка: SilverStone EC01 15
Вентилатор: Cooler Master Excalibur 15
ДРУГО ОТ Corsair
Памет: Corsair XMS3 6GB DDR3 22
Захранване: Corsair Builder Series CX430 V2 7
Водно охлаждане: Corsair H80i и H100i 5
SSD диск: Corsair Force GT SATA III 120GB 1
RAM - Corsair Vengeance Pro 2400MHz DDR3 1
Захранване: Corsair RM850 Gold - 850W PSU