facebook facebook
 
 
 
   
 
Диплома от Харвард или опит в WoW
03.03.2013 | автор: Александър Рангелов


За разлика от българския трудов пазар, където за съжаление са възможни най-различни неща и квалификацията и уменията не означават автоматично по-добра позиция, младите професионалисти в Съединените щати обикновено могат да се надяват на доста по-логично кариерно развитие - завърши престижен университет, ангажирай се активно в различни извън учебни дейности, вземи МВА диплома от Харвард и автоматично се превръщаш в кандидат номер едно за следващото високоплатено работно място.

Да, ама не!


Оказва се, че някои мениджъри всъщност не биха предпочели такъв кандидат, поне ако са сред хората, вслушали се в съветите на Джон Сийли Браун, учен и експерт по иновациите. Още по-изненадващо обаче е това, което Браун всъщност препоръчва - не възпитаници на едно от най-престижните бизнес училища в света, а играчи с опит в World of Warcraft.

"Бих предпочел да наема играч с висок левъл в World of Warcraft отколкото човек с МВА диплома от Харвард", казва направо Браун в епизод от видео поредицата Big Think, където по принцип си дават среща изтъкнати учени и специалисти от различни академични и практически области.

"Защо една масова онлайн игра, която вероятно се играе от 12 или повече милиона души е толкова важна не само на индивидуално, но и на корпоративно ниво?", реторично пита експертът и дава своята интерпретация за това.

Не игра, а социум

Според Сийли Браун World of Warcraft не трябва да бъде разглеждана само като геймплей, а като платформа за социален живот, който се развива около играта. Той изтъква, че една от причините за успеха на хората в World of Warcraft е липсата на иначе традиционната структура, основана на бонусите, около която се развиват гилдиите в играта. Основната инициатива за геймърите да играят е заради страстта им към самата игра, а не защото получават различни бонуси. Играчите проявяват висока самодисциплина като самостоятелно изучават умения и откриват предмети в една самоорганизирана "идеална структура за раждане и развиване на идеи".

Начинът, по който се развиват отношенията в гилдиите също е показателен за успеха на World of Warcraft геймърите, твърди още Браун. "Тези гилдии са базирани единствено и само на заслугите. Дори когато групата се води в даден райд от високо ниво от лидер, той също не е защитен от критиката на останалите в края. Всеки играч е открит за пълна критика от всички останали".

Самоинициативата е полезна

В една традиционна организационна структура ролята на мениджъра е да разработи система за измерване, оценка и поощрение на уменията на служителите. В World of Warcraft тази задача е в ръцете на самите играчи, които могат да създадат собствени системи за измерване на тяхното представяне в играта. Рисувайки визията на работната среда на 21 век, Браун е убеден, че подобно на геймърите в World of Warcraft, служителите в една организация сами трябва да разработват скали и системи за тяхната самооценка.

World of Warcraft е "невероятна среда, където съществуват мощни инструменти за обучение и хората в образования свят могат да научат страшно много от нея", убеден е специалистът. Същото се отнася и за мениджърите и висшите управленски кадри. "Всичко отново опира до идеята за страст, до идеята за любопитство и до идеята, че това е един феномен, който се ръководи от интереса и жаждата за обучение, каквито практически не можем да си по друг начин", завършва Джон Сийли Браун, с което си изказване до голяма степен дублира идеята на бившия главен изпълнителен директор на ЕА Бинг Гордън, че управлението на една компания е сравнимо с управлението на една гилдия в World of Warcraft.

"Смятам, че всяка компания от Fortune 500 задължително трябва да има по един геймър във висшия си управленски орган", заяви Гордън по време на панел на SXSW. "Мисля, че гейм дизайнът е новата МВА диплома. Ако нямате такава, направо играйте на WoW - това струва 14 долара на месец вместо 40 000 на година".

А какво е вашето мнение, уважаеми читатели? Има ли наистина логика в подобни разсъждения или те представляват прекалено екзотично виждане? Могат ли видео и РС игрите да бъдат полезни при професионалната реализация на човек или те си остават просто занимание за свободното време? 

напиши коментар
 

1121 мнения
профил »
vanmx каза на 04.03.2013, 09:22 ?. :
Редактиран на 04.03.2013, 11:41 ?.

Ебаси тъпата реклама на WoW. Сега някой от многото безделни некъдърници, чието единствено занимание е да цъкат тая безмислена игра, сигурно четейки това се чувстват много велики :D. Само с WoW "уменията" можеш да работиш в някоя голяма фирма единствено като чистач на кенефи.

748 мнения
профил »
rosniak каза на 04.03.2013, 09:31 ?. :
Редактиран на 04.03.2013, 09:35 ?.

Точно това си помислих и аз.
Трябва да имаш уменията и знанията за да работиш в дадена област.
Аз, например не знам много за автомобилите, но това означава ли че като ида в офиса на "Тойота", на 10 минути от нас , и кажа на шефа там че имам 90 лвл монк той ще ме вземе на работа с добра заплата и всички останали екстри ? Вярно, че всичко зависи и от позицията, която искам да заема, но наистина, нещо повече освен чистач не можеш да станеш.
Ако това не е реклама на WoW, не знам какво е.

248 мнения
профил »
LetMeFindOut каза на 04.03.2013, 10:20 ?. :

Росняк, кажи, че си играл много НФС! Човека ще ти каже ела ми седни на мястото аз подавам оставка. :D

560 мнения
профил »
dogma каза на 04.03.2013, 09:36 ?. :
Редактиран на 04.03.2013, 09:40 ?.

Интересна тема, но според мен ако игрите имат позитивно влияние върху професионалните качества, то може по-скоро да се търси във физическите показатели (координация, наблюдение, бързи реакции), а не в бизнеса. Струва ми се, че този човек, който се изказва така за WoW по-скоро не знае за какво точно става въпрос. Звучи ми като Майкъл Пахтър, който дава акъл на инвеститори и борсови играчи на базата на игри, които изобщо не играе и не познава.

От друга страна обаче аз не играя на WoW, така че също не съм експерт по въпроса :)

ps Сега като прочетох по-внимателно статията мисля, че все пак трябва да имаме предвид следното - тези хора не казват, че WoW (или която и да е друга игра) Е заместител на години висше образование и добри оценки, а по скоро говорят за управленски качества, които ДОПЪЛВАТ дипломите. Истината е, че т.нар. мениджър в американската корпоративна култура далеч не винаги е най-квалифицираният и най-добре образованията. Мениджърите трябва да притежават по-други качества - да са лидери, да имат управленска нагласа, да разрешават конфликти, да поемат отговорност и т.н. В този смисъл може би има известна логика специално що се отнася до масовите онлайн игри, където наистина има социални отношения между играчите и в резултат могат да се родят както конфликти, така и лидери, които да ги решават.

598 мнения
профил »
XENOpz каза на 04.03.2013, 09:43 ?. :

Тъкмо щях да разяснявам, че той не казва, че WoW дава някакви умения, а по-скоро е показател за вид характер, който би се чувствал добре като мениджър.

Послеписът ти обаче ме изпревари. :)

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 04.03.2013, 10:08 ?. :

А и докато компанията потръгне винаги може да използва "pls 1g for wages"

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 04.03.2013, 11:06 ?. :

Аз, с моя занемарен Hunter, ставам само за лесничей или горски, изобщо не мога да си помисля за висока позиция в някоя корпорация.

506 мнения
профил »
Azriel каза на 04.03.2013, 11:54 ?. :
Редактиран на 04.03.2013, 11:58 ?.

Как бе ставаш за ловец на глави или частен детектив.Я виж американците им отне 10 години да намерят Сусама.A може да станеш шеф на охраната на някой индивид с прякор Тиквата или Марулята и покрай него да получиш поздрав от другата страна на оптиката.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 04.03.2013, 12:33 ?. :
Редактиран на 04.03.2013, 12:33 ?.

Много екстремно! Като си вдигал основно Hunter, можеш най-много да се цаниш директор на Зоологическа градина. И без това имаш опит със всякакви екзотични твари. Другаде не виждам къде мога да просперирам с моя скромен опит в WoW.

506 мнения
профил »
Azriel каза на 04.03.2013, 17:08 ?. :
Редактиран на 04.03.2013, 17:09 ?.

По добре организирай сафарита или лов.Не е толкова екстремно.

154 мнения
профил »
dstalev каза на 04.03.2013, 12:28 ?. :

Хмм, каква е тази червена точка на гърдите ми? Кой келеш с лазерче пак се бъзик

144 мнения
профил »
Castor каза на 04.03.2013, 13:46 ?. :

WoW е социална система, даваща възможност на хората да се учат на работа в екип, дисциплина и нестандартно мислене. Има и други, просто при WoW нещата са най-изчистени поради дългата и еволюция, затова е добър пример.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 05.03.2013, 10:52 ?. :

И как пък това би бил определящ фактор? Да стигнеш макс левел в днешно време може да се направи докато си полузаспал, докато си полуидиот, или полуумрял..... Намирисвам много евтина реклама на БЛиззард...

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 05.03.2013, 14:22 ?. :

Диплома от Харвард

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 07.03.2013, 12:33 ?. :

Факта, че тази игра още се играе от толко много хора ме съсипва.
10 милиона активни събскрайбъри, ебаси колко много панди.

90 мнения
профил »
Roskouhunt каза на 09.03.2013, 07:09 ?. :

Най трудното в WoW е и си остава да си добър раид и гилд лидер, такива хора по реалмите се броят на пръсти.Да знам че всички сте я цъкали тази игра но истната е друга НИТО 1 от вас не е водил прогрес гилдия с години и то успешно а най много да сте сваляли някой и друг бос на хероик ( ако не е така оборете ме има армори има и wow прогрес)
В статията става въпрос най вече за такъв тип хора защото ако аз съм работодател и ми трябва човек да ръководи голям екип нистина бих взел човек който е водил 5 години гилд като Vodka например.Мисля че за тва иде реч в статията а не за някой дигнал геройче на макс левъл.
И още нещо Близард нямат нужда от реклама.

1 мнения
профил »
nrgful каза на 13.03.2013, 07:26 ?. :

Наистина игрите не могат да заместят образованието и уменията, които дава то. Но пък оказват влияние и развиват в човек някои качества, които биха му помогнали за по-успешното представяне на работа.

180 мнения
профил »
Grubiqn каза на 27.04.2013, 21:59 ?. :

Само едно уточнение,всеки полуидиот с пари може да си купи диплома от най-добрия университет и да няма капка знания в тиквата,а в WoW може да дадеш 1 милиард и пак няма да си купиш уменията,те се научават с тежък труд и постоянство.Истински съжалявам хейтърчетата които освен CS и Fifa друго не цъкат и се мислят за мега умните пичове,а хората играещи игри пък било то и WoW са някакви идиоти :) Време е да се събудите момчета и момичета,света не се върти около вас и всеки си има собствен интерес.Да хейтиш игра като WoW говори само лошо за теб самия.Безмислена е за тези които нямат цел в живота и действат по типично български начин,а именно машинки за ла;на.Играта е създадена с цел за запълване на свободното време и е милион пъти по добре да седиш цъкайки WoW отколкото висейки в кръчмата наливайки се с алкохол и пушейки цигари като печка мислещ се за кой съм аз беее мухахаххаа верно жалка картинка са голяма част от хората в този и останалите форуми в България,за съжаление разбира се.За протокола и аз вече не играя WoW защото не ми се занимава,но това не ми дава право да я плюя.Плюс това съм убеден че половината хейтърчета тайно я играят обаче има ли хейтене те са на на първо място да не се делят от групата овце :) И да и аз играя CS но не хейтя по другите игри и също така не я смятам за нещо уникално смислено имайки предвид,че идеята е леко глупава :) Айде стига ви толкова успешна игра и кариера :)
напиши коментар