facebook facebook
 
 
 
   
 
Джойстик: Hama Outlandish
04.02.2010 | автор: Пламен Димитров


оценка:

Вносител:

Цена:
36 лв.
купи »

сайт на продукта »
плюсове
Евтин
Приятен за употреба
минуси
Нестабилна поставка
Умерена чувствителност

Джойстиците са много интересна, но рядко срещана периферия. Всъщност Hama Outlandish е първият, който се появява в сайта, така че дори ние не се бяхме натъквали на подобна джаджа наскоро. Те все пак са много тясно специализирани и трудно намират приложение извън самолетните симулатори, които пък вече са рядкост. Това е жалко – мечтата на много хора е да могат да летят, а на останалите – да могат да летят, обковани в стомана и носейки достатъчно ракети със себе си да свалят правителството на някоя африканска държава. Outlandish поне малко ни доближава до второто желание.

Въпросният джойстик има много готин външен вид и буквално е натъпкан с бутони, клавиши и други копчалъци. Общият им брой е дванадесет и са разположени на доста удобни места. Имаме естествено спусък, бутон №2 е точно под палеца, а в горната част има още четири бутона, пак за същия пръст. Над тях пък има още по-малък джойстик с четири посоки, което май превръща Outlandish в някакъв мета-джойстик. Още шест бутона са разположени върху поставката, по три от всяка страна. Неприятното в случая е, че моделът е предназначен за употреба само с дясна ръка. Последното нещо, което можете да местите, е една “ръчка” най-отпред на основата, която може да се мърда напред-назад, точно както се стартират истинските самолети. Предполагам де, стюардесите така и не искат да ме пуснат в кабината на истински самолет, въпреки настойчивите ми молби/заплахи.

Понеже исках да се впусна в екшъна директно, а и нямах време за летателни уроци (все пак трябваше да предам статията в някакъв разумен срок, тоест за по-малко от две години), избрах за теста аркадния екшън/псевдосимулатор H.A.W.X. След инсталация на драйверите и настройка на бутоните, пуснах първата мисия. После я рестартирах няколко пъти поради поредица интимни срещи на самолета ми със земята. Но след като свикнах кое е горе и кое – долу, картината рязко се подобри.

Изумително е колко много може да се постигне с шест бутона и един мини-джойстик. Само след петнайсетина минути упражнения ще свикнете да управлявате машината плавно и ще имате възможност да изпълнявате множество функции – смяна на цели, газ, спирачка, стрелба – в бърза последователност. Лично на мен бутоните в горната част ми бяха изключително удобни. Тези върху поставката трябва да натискате с другата си ръка, като цъкането на десните може да доведе до известно оплитане на крайници. Разбира се, може и изобщо да не ги ползвате и да давате другите команди от клавиатурата.

Чувствителността на самия джойстик е доста добра, но все пак не е като тази на мишката. Съвсем фините промени на курса са трудни за постигане и стават по-скоро с рязко кратко побутване на джаджата в определена посока, вместо с леко плавно накланяне. Но от такъв модел – толкова. Все пак усещането е много приятно и дори не се налагаше да ползвам онези ERS триъгълници, за които любителите на самолети толкова се вайкат в H.A.W.X., управлението беше достатъчно лесно и без тях.

В основата има вградени две моторчета за вибрация, както и копче, с което да ги изключите, ако треперенето не ви влече. Най-голямата ми критика е свързана именно с основата – въпреки че е с гумирана долна страна, все пак е прекалено лека, за да е устойчива. Така при някой особено остър завой целият джойстик тръгва нанякъде, а това е последното, което искате да се случи, когато следите три датчика, осем цели и двайсет и пет копчета. Ако го давате по-леко, проблемът не е толкова забележим.

Няколкото недостатъка на модела се компенсират от ниската му цена, а удоволствието, което доставя, е доста голямо. Дори да не сте върл авиофен, пак си заслужава да отделите пари за джойстик, а дали ще е точно този – това си решавате вие. 

напиши коментар
 

1884 мнения
профил »
Sentry каза на 08.02.2010, 17:59 ?. :

Я, джойстик! Статията е много приятна за четене и въпреки че въобще не ми трябва подобно нещо се зачудих дали не искам такова. Като се замисля намирам джойстиците за доста удобни устройства. Преди време беше голяма зарибявка да си имаш такова и съм го изпробвал с всякакви игри, като може би най-успешната му употреба беше в един много стар third person shooter, който беше в Star Wars вселената и като включиш турбото на джойстика започваш да стрелях като лазерна дрелка.

50 мнения
профил »
justleave каза на 09.02.2010, 21:50 ?. :

Браво за статията!

Джойситика изглежда приятен и напълно достатъчен за гейминг.

473 мнения
профил »
nomadspy каза на 10.02.2010, 16:22 ?. :

Яко пукане на H.A.W.X-a ше има май :)

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 23.02.2010, 23:50 ?. :

Е таквоз несъм ползвал откакто имах атари 2600. Хаха помня че имаше един симулатор за атарито и много ме кефеше да пуцам с джоистика на него, само дето често се случваше ръчката да ми остане в ръката хахаха.
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ контролери
Клавиатура: SteelSeries WoW Zboard 93
PowerA контролери за Nintendo Switch 41
Волан: Canyon CNG-GW3 24
Клавиатура: Steelseries Merc Stealth 23
Волан: Driving Force GT 20
Волан: 4in1 Racing Wheel Hama 16
Мишка: Hama uRage 16
Гейм ръкавица: Tt eSPORTS Gaming Glove 16
Джойстик: Hama Outlandish 14
Kinect: какво не знаем за него 12
ДРУГО ОТ Hama
Мишка: Hama uRage 45
Геймпад: Hama Double Action AirGrip 26
Мишка: Hama Penalizer Pro II 10
Волан: Hama V18 за PS2 8
2.1 аудио система: Hama Q 900 4
Колонки: Hama AL 610 4
Волан: 4in1 Racing Wheel Hama 3
Hama Speedshot PS3 Converter 2
Фоторамка: Hama 7 inch Digital frame 2
Мишка: Hama uRage Evo 2