facebook facebook
 
 
ХАРДУЕР » системи
 
   
 
Гейм система: Corsair - част I
25.03.2012 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:
Солитрон
сайт на продукта »
плюсове

кутията предлага огромно пространство

три вградени големи вентилатора за охлаждане

отчетливо механично писане с Vengeance K90

възможност за задълбочена кустомизация на мишката

солидно усещане за всеки един от компонентите

Колко сериозни сте във вашите гейм занимания? Играете от време на време, по-скоро за разнообразие, отколкото за сериозни постижения в игрите? Или пък сте от онези, за които „компромис“ е непозната дума и прекарвате часове в изучаване и на най-малките подробности и характеристики преди да направите ваши избор? Ако принадлежите към втората категория, то за нас ще е истинско удоволствие да ви запознаем с една уникална система с престижната марка Corsair, която може в миг да привлече вниманието на истинските познавачи.

В рамките на два материала ще ви предложим обстойно ревю на една геймърска конфигурация от седем отделни компонента, обхващащи всевъзможни аксесоари от инвентара на един геймър – от страхотна мишка през уникална геймърска клавиатура чак до водно охлаждане от най-висок клас. Затегнете коланите и напред!

Конфигурацията, която ще разгледаме се състои от следните елементи: кутия Corsair Graphite 600T, клавиатура Corsair Vengeance K90, мишка Corsair Vengeance M90, захранване Corsair HX1050, водно охлаждане Corsair H60, 60GB Force SSD диск и 8GB Vengeance LP RAM памет. Взет поотделно, всеки един от тези компоненти е достоен за вниманието и на най-претенциозните геймъри; заедно те създават уникална система.

В първата част на материала ще се спрем на кутията и периферията (мишка и клавиатура), заедно със захранването, докато във втората ще отделим внимание на SSD диска, паметта, водното охлаждане и ще впрегнем системата в няколко теста с най-взискателните РС игри на пазара.

„Солидна“ е думата, с която най-точно може да опишете кутията Corsair Graphite 600T. Във време, в което технологичната индустрия като цяло е обладана от желанието за миниатюрни размери и компактни джаджи, тази огромна кутия е истинска наслада за окото. Пред очите ви стои един черен гигант от стомана и разтопена пластмаса, който внушава респект дори без да съдържа в себе си други компоненти. С размери 592мм х 265мм х 507мм Graphite 600T е чисто и просто гигант. Незапознатият с изискванията на гейминга потребители вероятно би се учудил или дори намръщил при вида на кутията, но всеки, който знае за какво става въпрос само ще се подсмихне леко и ще плъзне поглед по изящните извивки на гиганта. Целият лицев корпус на Graphite 600T е от ситна плетена мрежа за максимално проветряване. Ако натиснете съвсем леко с пръсти в средата на корпуса пред изумения ви поглед плочата ще се отдели, за да разкрие под себе си перките на огромен 200-милиметров вентилатор. Да, когато мощността достига пределите, ще ви бъде необходимо максимално добро охлаждане и Corsair изобщо не оставя нищо на случайността.

Докато долната половина на лицевия корпус е заета от вентилатора, на горната има четири 5.25-инчови скари за DVD или твърди дискове. Контролният панел е разположен отгоре на кутията и също не прилича на нищо, което сте виждали досега. Отляво има четири USB 2.0 порта и 3.5-милиметров аудио изход. Отдясно има още един USB порт, който обаче е от новия 3.0 стандарт (издава го синия цвят на входа), firewire порт и вход за микрофон. Точно в средата пък е разположен въртящ се ключ, с който се регулира  силата на въртене на вентилаторите. По този начин може да ги увеличавате и намалявате според конкретните изисквания без абсолютно никакво усилие. Освен това решението да бъдат изнесени отпред всички USB портове е доста интересно, защото ви спестява нуждата да се завирате отзад в търсене на свободен слот, в който да включите музикален плейър, външен хард диск или нещо друго. Corsair Graphite 600T е направена така, че веднъж заела местото си, не трябва да се пипа повече. И това е чудесно.

По нататък целият масивен гръб на кутията отново е покрит със ситна мрежа, под която както вероятно вече сте се досетили, се крие още един вентилатор. За да получите достъп до него, отново трябва да натиснете леко плочата в края и тя ще се отдели от пантите си. Перките отново са 200-милиметрови и изглеждат наистина заплашително, особено когато LED светлините се пуснат по време на работа.

Десният страничен панел на Graphite 600T е плътен и се отваря по доста интересен начин – с две панти, разположени в двата края. Просто ги щраквате надолу и панелът веднага се освобождава, давайки ви достъп до вътрешността на кутията. Отляво положението е идентично с тази разлика, че там в средата на панела има голям мрежест прозорец за вентилация. Отзад има трети вграден вентилатор, този път с по-скромните 120-милиметрови перки.

Едва ли има нужда да изтъкваме, че вътрешността на кутията е обширна. Забравете за каквито и да било ограничения при избора на видео карти, захранване и т.н. Този гигант може да побере всичко, което решите да сложите вътре и пак ви остава достатъчно място, за да работите вътре спокойно при нужда. Ако сте сериозни в играта си, вероятно бихте искали да се възползвате от конфигурация тип SLI или CorssFire X за повече от една карта. Няма проблем, Graphite 600T може да побере до четири видео карти едновременно. Същото се отнася и до твърдите дискове – благодарение на лесната инсталация, за която дори не се изискват специални инструменти, и съвместимостта 2.5“-3.5“ може да включите до цели шест диска.

И така, кутията е страхотна и това вече е факт. Пристъпваме към следващия компонент – клавиатурата Corsair Vengeance K90. И тук първоначалното впечатление е за солиден продукт, който има конкретна целева аудитория – геймърите. Всъщност то направо си го пише – в долния десен ъгъл на кутията стои надписа Designed for Performance Gaming и това е самата истина. Vengeance K90 е пълна с интересни функции и всички те са насочени към сериозните геймъри. Ако все още не сте се убедили, един поглед през малкото прозорче в лявата част на кутията е достатъчен, за да разсея съмненията ви. Там се вижда комплект от клавиши, които са напълно самостоятелни и програмируеми за различни макро команди.

С уникалното съчетания от черно и металик, клавиатурата изглежда внушително, а точно в центъра стоят разперените платна от логото на Corsair. Няма съмнение, че освен функционална, Vengeance K90  е и много стилна. Но нека видим какво точно ни предлага.

Освен стандартната QWERTY конфигурация в лявата част на клавиатурата се намират вече споменатите обособени макро клавиша. Те са общо 18 на брой и носят сигнатурата от G1 до G18. На тях може да записвате и съответно възпроизвеждате само с едно натискане уникални комбинации от клавиши, които могат да окажат неоценима помощ в най-различни игри. Почитателите на ММОRPG заглавията със сигурност вече потриват ръце, но почти всеки един жанр може да използва подобно улеснение.

В горната част на клавиатурата по цялата й дължина са разположени различни контролни клавиши. Най-напред са MR, M1, M2 и M3, с които записвате и възпроизвеждате макро комбинации в движение. Повярвайте, изключително удобно е! Необходимият софтуер за програмиране може да свалите директно от сайта на Corsair като към момента актуалната версия е 2.12. След това имаме бутон за регулиране на подсветката на клавиатурата. Тя има четири отделни стойности – изключена, 66 процента, 75 процента и пълно осветление. Подобен ефект е не само стилен, но и много практичен, защото вече няма да се притеснявате, ако работите в слабо осветени помещения. Следващият бутон също е много важен, защото „заключва“ Windows клавиша, който понякога може да се случи да натиснете без да искате по време на игра. За съжаление такива ситуации не са изключени и са истинска досада. Този път обаче проблемът се решава само с едно натискане. Накрая идва панела за управление на звука, който е изключително стилен и представлява комбинация от един бутон за Mute и слайдър за усилване и намаляване. Слайдерът се плъзга с леко движение на показалеца. Под него са разположени и четири мулитмедийни клавиша за пауза, спиране и превъртане напред и назад.

По отношение на механиката на писане Corsair Vengeance K90 е уникална. Всеки един бутон е разположен високо над панела, така че при натискане движението се усеща ясно и отчетливо. Всъщност писането на тази клавиатура донякъде напомня на класическите механизирани пишещи машини, при които ударите са като тиктакането на швейцарски часовник – точни, ясни и без право на грешка. За допълнителното удобство при писане и работа с клавиатурата помага и специалната anti-ghosting функция, която предпазва от неволното натискане на съседни клавиши. 

Няма съмнение, че Corsair Vengeance K90 е достоен аксесоар за всеки истински геймър, но само клавиатура не е достатъчна, нали? Затова на помощ се притича Corsair Vengeance M90. Както се ориентирате и по сходното наименование, тази мишка също е част от серията Vengeance и предлага същата стабилност, каквато видяхме и при клавиатурата.

Забравете за леките мишки, които уж не се усещат и могат да се местят с лекота. Vengeance M90 е солидна и приляга плътно в дланта ви. Почти цялото горно покритие на мишката е гумирано и при допир усещането е много приятно. Единствено двата странични корпуса са пластмасови, като десният е празен, а отляво отново имаме макро бутони. С тях може да запаметите до 9 комбинации, които се записват директно на паметта на мишката. В интерес на истината наличието на толкова бутони на относително малко място изисква малко упражнения докато свикнете да натискате точно този, който искате, но не може да отречем възможностите, които подобна конфигурация предлага.

За щастие отгоре мишката е доста изчистена, като освен левия и десния бутони там се намира колелцето (много солидно при въртене с ясно отчетливи позиции), още два макро бутона и един за регулиране на DPI стойностите. Благодарение на лазерния сензор максималния DPI на мишката е цели 5700. На практика това гарантира невероятно бързи реакции, които дори могат да се окажат прекалени за някои геймъри. 

Шасито на Corsair Vengeance M90 е алуминиево и изглежда уникално. Едновременно стабилно и невероятно подвижно, то позволява да плъзгате мишката с лекота по практически всяка гладка повърхност. Комбинацията от метал и пластмаса при изработката на мишката се оказва изключително печеливша що се отнася до нейната устойчивост и елегантен вид.    

По отношение на приложението си в игри Vengeance M90 се представя точно така, както очаквахме. Първоначалното усещане е за малко по-тежка мишка от обикновеното, но се свиква бързо, още повече че по размери тя всъщност не е голяма и може да се ползва пълноценно от хора с малки длани. Високите DPI стойности определено не са за всеки, но възможността да ги променяте според желанието ви оправя нещата. В стратегии и ММО игри средната стойност изглежда най-добрият вариант, докато при шутъри 5700 DPI може да се окаже огромно предимство в ръцете на добрия играч.

Подобно на клавиатурата, Vengeance M90 също се кустомизира изцяло със софтуер, който може да свалите от сайта на Corsair. В главното меню на програмата има три панела. Assign Buttons върши точно това, което името подсказва – позволява да запишете различни функции на отделните бутони. Това могат да бъдат от еднократни команди до комбинации от клавиши. През Manage Performance може да зададете различните DPI стойности и това с кой бутон да се пускат. Вариантите са 800, 2400 и 5700. Пак от там може да направите и Surface Quality Test, който оценява повърхността, върху която ползвате мишката. Накрая през Manage Profiles създавате нови профили, редактирате, изтривате и експортвате или импортвате такива. По този начин може да създадете профили за различни игри или за различни задачи, например един за гейминг и един за текстообработка например. С една дума, мишка за геймъри и никой друг!

Накрая идва ред и на захранването, което е Corsair HX1050. То е доста обемно, но това всъщност го прави да изглежда напълно подходящо именно за гиганта Graphite 600T. Corsair обяви този модел на миналогодишното изложение Computex 2011 с основната задача да попълни празнината във ватовете, оставена от АХ серията, която няма 1000W PSU.

В кутията влиза самото захранване, удобна торбичка за съхранение, в случай че не го инсталирате веднага, втора найлонова торбичка с всички модуларни кабели,няколко свински опашки, стикер Corsair, АС захранващ кабел, четири винтчета (за съжаление те се на от типа, който може да се завинтва направо с ръка) и книжка с инструкции.

Захранването е с черно матово покритие, което е почти непробиваемо що се отнася до издрасквания и пръстови отпечатъци. Кутията е доста тежка и дълга, но това може да се очаква предвид капацитета. Всички кабели са здраво закрепени на изхода, така че да няма хлабави или нестабилни компоненти. Вентилаторът е производство на Yate Loon Electronics и е 120-милиметров.

HX1050 притежава сертификата 80 Plus Silver, което е постижение отново предвид скритата в него мощност. Въпреки високия си капацитет захранването не разхищава излишно електричество и в режим на готовност харчи едва 0.16W. С това HX1050 се превръща в отлична алтернатива за онези, които не могат да си позволят гиганта AX1200 или просто не се нуждаят от 1200W мощност. С шестте си PCIe конектора то лесно може да поддържа три видео карти от висок клас заедно с други компоненти, гладни за електричество. Дори при високо натоварване вентилаторът работи много ефективно и в същото време не е прекалено шумен.

С това приключва първата част от нашия тематичен материал, посветен на системата на Corsair, но съвсем скоро ще продължим с анализа, за да видим какво е толкова специалното на SSD дисковете, как се държи на практика едно водно охлаждане и дали цялата тази конфигурация ще успее да подкара на максимални настройки някои от най-тежките заглавия в последно време. 

Конфигурацията

Системата се състои от следните елементи:

кутия Corsair Graphite 600T

399 лв.

клавиатура Corsair Vengeance K90

249лв.

мишка Corsair Vengeance M90

139 лв.

захранване Corsair HX1050

429лв.

водно охлаждане Corsair H60

149лв.

60GB Force SSD диск

189лв.

8GB Vengeance LP RAM памет

119лв.

а към тях за целите на тестването добавяме:

дъно ASUS P8Z68 DELUXE

ок. 450 лв.

процесор Intel i5-2500k

ок. 450 лв.

видео карта Asus Radeon HD 5850 1GB

ок. 360 лв.
напиши коментар
 

2 мнения
профил »
isostar82 каза на 28.03.2012, 12:54 ?. :

Не мога да разбера вместо да дадете някакви добри конфигурации примерно в диапазон 1000-1500лв които да не звучат като научна фантастика за българските геймъри, Вие давате някаква конфигурация за 3000 лв.
И не ми се струва много нормално да се предлага кутия която да струва повече от компонентите вътре в нея.

134 мнения
профил »
ancho77 каза на 29.03.2012, 06:45 ?. :

хаха това е много трагично да си купиш кутия по скъпа от видео картата или процесора....

296 мнения
профил »
TheOnlyHero каза на 29.03.2012, 09:34 ?. :

isostar82 +1 И аз бих искал да чета ревюта за "по-реални " конфигурации,които са по джоба ни. Тоя компютър и на американец ще му се види скъп...

109 мнения
профил »
Windson7 каза на 31.03.2012, 16:24 ?. :

Не, дебелите Хамериканци харесват прескъпите Макове.

36 мнения
профил »
petkov91 каза на 31.03.2012, 22:14 ?. :

HD 5850 1GB ? Има ли ги още на пазара? Захранването е безполезно мощно, ако не са 2 карти поне и 3000 лева, а няма Intel i7 - ца ?

326 мнения
профил »
Daynov каза на 01.04.2012, 11:03 ?. :

Да, и за 2 карти е адски много това. Как пък не съм ги дал тия пари.

20 мнения
профил »
paff40 каза на 01.04.2012, 13:23 ?. :

Тоя Радеон 5та серия посмъртно немож го намери нов! И наистина, такива безбожно скъпи конфигурации не радват никой. Нещо в диапазона до 1000-1200лв е доста по-приемливо.

108 мнения
профил »
The Stunna каза на 02.04.2012, 14:02 ?. :

hd5850 на 2 години ? Сериозно ли и това в конифгурация за 3 бона ??? Да сложиш карта струваша 200 лева в момента в конфигурация за 3000 ? И какви са тези overprice-натите цени на компонентите по дяволите ? Един i5 2500К струва 390 лева, а не космическите 450..моля....?!?!

180 мнения
профил »
Grubiqn каза на 11.04.2012, 06:55 ?. :

Геймърска конфигурация със 60гб диск....и какви игри ще играем?Марио?Игрите днес са по 10-15гб тоест 2-3 игри макс и това ли?Ебати смешката ще дам 5000лв за да играя 2 игри хахахахахах зле.

322 мнения
профил »
GiantR15 каза на 21.04.2012, 09:49 ?. :

Това е SSD диск има голяма разлика между него и нормален хард. Проучи го малко.

17 мнения
профил »
alexxiius каза на 21.04.2012, 09:16 ?. :

Чудя се, защо трябва да хейтваме, вместо да коментираме написаното. Основното в статията е какво предлага Корсар- кутия, захранване, охлаждане и периферия. Всичко останало зависи от нас (т.е. какво ще има под капака). Авторите засега ни предлагат едно шаси (наистина скъпо) и компоненти, с които да го тестваме. Примерно аз І7- ца вкъщи и да си кажа честно почти не използвам възможностите му, в този смисъл І5-ца е ок за нормалния геймър. Относно захранването две силни карти ще ти източат поне 500 W, добави към сметката около 200 за всичко останало и едни 200 буфер, защото при тези високонатоварващи конфигурации е хубаво да го имаме и ето ти 900 W.
Забелязали ли сте, че българския геймър често подценява съпътстващия хардуер...обикновено, защото нямаме кинти, или ни се струва скъпо. Една добра кутия никога не е излишна, добро охлаждане, добро захранване. с това си удължаваш живота на всичко. Ние се интересуваме само от карта+процесор+дъно+хард- това е. Всичко останало е на лимита (колкото да върви). Просто ни е скъпо да даваме за всичко...

17 мнения
профил »
alexxiius каза на 21.04.2012, 09:20 ?. :
Редактиран на 21.04.2012, 09:23 ?.

Относно периферията смятам, че тя си остава въпрос на избор. 250 лв. за клавиатура- като сложим, че и кутията е 400 лв. с мишка за 150-160 лв. То това са ти 1000 лв. и вече правим що годе читава конфигурация за тях, но пък е ясно, че ако имам да давам 3К за комп със сигурност няма да ги дам за тази конфигурация :)

369 мнения
профил »
emsito каза на 22.04.2012, 08:36 ?. :

Aлооо PC Mania вие от коя планета сте? Предлагайте конфигурации на достъпни цени, немислимо е при заплата примерно от 400,500 лева човек да си позволи подобна машина
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ системи
PlayStation Classic крайно лесен за хакване ? 53
Лаптоп: Toshiba Qosmio X500-126 22
Лаптоп: Fujitsu-Siemens Esprimo Mobile U920 21
Лаптоп: Acer Aspire 8930G 21
Първи поглед: PlayStation 4 20
Конзола: Nintendo 3DS 18
Лаптоп: Getac X500 14
Лаптоп: Dell XPS 1330 13
Таблет: Lenovo Tab3 10 PLUS 13
Lenovo Yoga Book вече и с Windows 10 Pro 13