facebook facebook
 
 
ХАРДУЕР » системи
 
   
 
Геймърски лаптоп: Asus RoG G750JH
14.10.2013 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:
http://www.pcstore.bg/
Цена:
3999 лв.
сайт на продукта »
плюсове

най-мощната мобилна видео карта

Core i7 процесор я допълва отлично

SSD диск за максимално бързо зареждане

геймърски звяр с много екстри

минуси

прекалено обемист за често пренасяне

Обикновено хардкор геймърските конфигурации се свързват с внушителни монитори, кутии с размера на пътни куфари и сложни охладителни системи, които все едно са излезли от някой завод. Докато всичко това по принцип е вярно, всъщност не е задължително вашата система да заема бюро и половина, за да може да се насладите на най-новите гейм заглавия. Хората от Asus са успели да скрият огромна мощ под капака на един наистина едър, но все пак напълно преносим лаптоп, който по нищо не отстъпва на десктоп събратята си.

Става въпрос за новият RoG G750JH, който е от специализирания геймърски каталог на Republic of Gamers и дори само това трябва да ви подскаже, че компромиси тук не са правени.
 
По отношение на дисплея говорим за един наистина широк екран – цели 17.3 инча Full HD LED дисплей, който е значително по-голям от стандартните 13.3 и 15.3 диагонали. Зрителният ъгъл е доста висок – цели 140 градуса – което означава, че дори когато гледате екрана доста встрани от централната позиция, няма изкривяване и избледняване на образа. Специалното му покритие не позволява играта ви да бъде развалена от досадни отражения или ярка слънчева светлина, което на свой ред намалява напрежението в очите и прави лаптопа оптимизиран за всякакво осветление. Като последна екстра на дисплея задължително трябва да споменем 3D образа чрез поддръжката на Nvidia 3D Vision. В предложения за тест модел нямаше 3D очила, но Asus обещава, че триизмерните образи изглеждат отлично и игрите се възпроизвеждат без спад на кадрите в секунда.

Продължавайки хардуерния анализ стигаме до процесора, а той е нищо повече и по-малко от четвърто поколение Intel Core i7 или с други думи, поредното доказателство, че сериозните намерения на Asus. Комбиниран с не по-малко мощната GeForce GTX 780M той представлява сърцето на тази мощна машина. Този графичен чип спада към видео картите за лаптоп от висок клас и поддържа DirectX 11. Въпреки че е базирана на GTX 680M, 780M се отличава с повече CUDA ядра, по-висока работна честота и GPU Boost 2.0 функцията. Към момента това е сочената за най-бърза мобилна видео карта, която дори изпреварва прекия си конкурент AMD Radeon HD 8970M. На практика това се превръща в изключително геймърско изживяване на мобилно устройство без никаква загуба на качеството.

Дори при по-тежки заглавия като рейсъра GRiD 2 и стелт екшъна Splinter Cell: Blacklist картата успешно се справя с настройки значително над средните. Така например играта на Codemasters върви без никакъв проблем при резолюция 1920х1080 с текстури на High, включен АА и High ниво на графиката. Най-новото приключение от дългата кариера на Сам Фишъре е представено отлично 1920х1080 с включен Vsync и всички детайли на High с изключение на Soft Ambient Occlusion. За Dead Island: Riptide бяха направени тестове при 1920х1080 с текстури на High и изключен АА. Почитателите на онлайн шутърите могат също да бъдат спокойни, тъй като лаптопът се оказва отлична платформа и за Battlefield 3 – отново с резолюция 1920х1080, High настройки и изключени АА и Vsync. Отново едно от най-сериозните изпитания за системата идва в лицето на шутъра Metro: Last Light, който натоварва до ръба на предела и настолните конфигурации. Постапокалиптичният екшън обаче е напълно достъпен отново при резолюция от 1920х1080, High настройки за качество на графиката и дори позволява да включен SSAA опцията. Други игри с не чак толкова претенциозна графика като FIFA 14, The Bureau: XCOM Declassfid и Assassin’s Creed 3  и т.н. вървят без проблем при максимално високи настройки на графичните опции. Това категорично показва, че комбинацията от i7 процесор и най-добрата мобилна видео карта на пазара е печеливша карта, която позволява на G750JH да бъде пълноценна геймърска машина. Екстрите по отношение на почитателите на РС игрите продължават и благодарение на солидната вентилационна система, която позволява оптимално охлаждане тъй като топлината се изхвърля отзад, а не отстрани или отдолу, което би било непродуктивно. Накрая наличието на SSD с огромния за вида си капацитет от 1ТВ е полезно за всяка една дейност, но специално при игрите съкращава значително досадното време за зареждане и позволява тяхното по-бързо стартиране. Същото се отнася и за системата като цяло, която е изключително пъргава и зарежда за много кратко време.

На външен вид G750JH е внушителен. Той не е точно тежък, нито грамаден или пък тромав, е наистина внушителен – всеки сантиметър от масивната му повърхност излъчва усещане за високо качество и напредничав дизайн, подплатени с агресивен външен вид, издържан в духа на футуристични джаджи и машини, които обикновено сме свикнали да виждаме само във видео игрите и високобюджетните филми. Предният му капак е напълно изчистен с изключение на надписа Asus и логото Republic of Gamers, разположени точно в средата. Отзад разположени от двете страни са огромните изходи за вентилационната система, които гарантират отлично охлаждане и отвеждане на шума далеч от ушите. По дължината на десния страничен панел последователно се намират вход за микрофон, вход за 3.5-милиметров аудио жак, два USB порта от новия и по-бърз 3.0 стандарт, един HDMI порт, един LAN порт и един VGA порт. На същото място по левия страничен панел откриваме още два USB 3.0 порта и четец за карти, който със сигурност може да ви бъде много полезен, ако работите с карти за фотоапарати или преносими конзоли като Nintendo DS и 3DS.

Когато отворите капака, G750JH се разкрива пред вас в цялата си прелест. Вътрешният му дизайн отново се отличава с остри резки черти, които придават агресивен характер дори на такъв тривиален елемент като бутона за пускане, разположен в горния десен ъгъл. Под него в 6 редици се намира напълно функционална клавиатура, която включва всички необходими клавиши, с които сте свикнали да разполагате, включително и бутони с цифрите от 0 до 9. Клавиатурата е с мека LED подсветка, която ви позволява винаги да виждате какво натискате и изглежда особено ефектно на тъмно. Самите клавиши са широки, едри и се натискат много отчетливо. Между тях има достатъчно разстояние за разлика от много лаптопи, където бутоните са разположени плътно един до друг и по грешка лесно може да натиснете не този, който искате. Тракпадът също е широк и с два големи бутона. Под него се намират индикаторите за WiFi връзката, батерията, осветлението, твърдия диск и заключването. Въпреки огромните размери на корпуса, вътрешният дизайн на модела се оказва изненадващо енергомичен и след като веднъж свикнете с мисълта, че имате в ръцете си такъв звяр, работата е много приятна, а дланите и китките ви имат повече от достатъчно място. Интересно е да отбележим, че панелът има алуминиево покритие, което пречи на плъзгането дори когато ръцете ви се окажат потни след продължителна гейм сесия.

Вече многократно отбелязахме, че G750JH е с огромни физически размери. Това всъщност е и единствената му характеристика, която може да се разглежда известен недостатък. Въпреки че е лаптоп или „преносим компютър“, моделът чисто и просто е прекалено обемист, за да бъде носен навсякъде. С други думи, ако се готвите за двуседмична ваканция на вилата определено може да го вземете, но ако търсите нещо, с което да убивате време в игра по време на дълъг път или на място, където нямате бюро определено трябва да се насочите към алтернативи като преносими конзоли или смартфони и таблети. Дори без батерия G750JH е наистина тежък, а когато сложите и нея бързо става ясно, че това е модел, който е предназначен да стои на бюро и да не се мести прекалено. Колкото и енергомичен да е дизайнът, фактът си е факт - G750JH тежи малко повече от 3 кг. във време, когато мощните таблети паднаха под 400 гр. Разбира се, като характеристики те изобщо не са съпоставими, просто мощността и функциите имат своята цена и тя е под формата на много тежък и неудобен за пренасяне модел.

Извън това обаче G750JH е като сбъдната мечта.

Каква би могла да е причината да се насочите към този модел – нужда от безкомпромисен гейминг, желание да бъдете на върха на технологичните нововъведения или преданост към един доказан РС производител като Asus? G750JH отговаря на всички тези изисквания – той е свръхмощен, невероятно атрактивен и въпреки очевидните си габарити все пак може да бъде преместен несравнимо по-лесно от всяка една настолна конфигурация. Ако сте наистина сериозни в своите геймърски намерения и имате нужните ресурси, Asus Republic of Gamers G750JH на практика няма конкурент сред геймърските лаптопи от най-висок клас.

Продукта бе предоставен за тестване от PCStore.bg 

напиши коментар
 

122 мнения
профил »
Demon1990 каза на 15.10.2013, 17:36 ?. :
Редактиран на 15.10.2013, 17:37 ?.

i7 процесор, но какъв ? Видео картата не струва и за без все едно да ползва един настолен компютър видеокарта от преди 4-и години О_о. Вече версията GTX 780 за настолен е друго нещо :) много радва въпреки, че отстъпва на 690-е версията която е геймърска а 780-ет не е такава. Процесора найстина какъв точно е ? Да не се окаже някакъв боклук от преди няколко лета. Лаптопа като характеристики надали да е повече от 1500-ет лева с тия характеристики имайки се предвид, че ще подкарва игрите които сте изписали а те са със супер малки изисквания за 2013-та година. Що не го сравните с BF3 примерно която е с високи изисквания а по новите игри ще са с още по високи да не кажа, че почти всички ще искат по 3-и дедикейт на видеокартата а тази версия 780m може би да подкара с low fps BF на Low видео графика която ще товари много лаптопа. Като цяло изобщо не ме кефи тази слаба конфигурация която няма да може да подкара нови заглавия от другия месец.

122 мнения
профил »
Demon1990 каза на 15.10.2013, 17:42 ?. :

чак сега погледнах, че лаптопа е за 4-и бона О-о. Моя компютът е хиляди пъти по добър от този за 2200 ....Core i7 3770 (3.5Ghz, 8MB, 77W) Nvidia GTX 760 2GB DDR5 TF Fan PCI-E 16GB Kit (2x8GB) Kingston HyperX Anniversary DDR3-1600 (CL 9-9-9) Dual Channel ASUS P8Z77-V LX Thermaltake Commander MS-I Black USB3.0, VN400A1W2N CORSAIR 750W 2X500GB Western Digital WD Caviar Black, 64MB cache, SATAIII-600 Noctua NH-D14

Всичко върви дори игрите които са излезнали само като изисквания ще вървят без проблеми само за 2200..... а за тоя лаптоп с некво охлаждане вградено абсурд.

36 мнения
профил »
Mysteoa каза на 15.10.2013, 19:10 ?. :
Редактиран на 15.10.2013, 19:21 ?.

От какъв зор сравняваш декстоп с лаптоп. Разбира се че декстопа ще е в пъти по евтин и мощен от лаптоп. Ти ако можеш да си сглобиш лаптоп със същите характеристики за по малко пари, ще е добре но не можеш. В момента 780м е най мощната едночипова карта на пазара. Въобще не си наясно какви са характеристиките на лаптопите, а тръгнал си да плюеш. Стой си на настолния и не се обаждай. Ето линк към BF3 на Ултра http://www.youtube.com/watch?v=6BpqSq95VD8 върви средно 54 FPS min 29.

130 мнения
профил »
JaisonNo-2 каза на 19.10.2013, 13:02 ?. :

Ще подкара ли Minecraft?

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 19.10.2013, 21:31 ?. :
Редактиран на 19.10.2013, 21:31 ?.

Като за 4 бона най- вероятно. :D

296 мнения
профил »
TheOnlyHero каза на 21.10.2013, 13:57 ?. :

само не разбрах един или два бъбрека струва ?

360 мнения
профил »
Fallout FAnbOY каза на 22.10.2013, 17:53 ?. :

Два бъбрека и един черен дроб.

187 мнения
профил »
kolian каза на 23.10.2013, 18:44 ?. :

Чакаме "Правец"-а :D

75 мнения
профил »
asasen99 каза на 25.10.2013, 18:04 ?. :
Редактиран на 25.10.2013, 18:07 ?.

Моят лаптоп asus има 16GB SSD 16GB RAM по мощен процесор еднатами видео карта е nvidia geforce gt 750m с 4GB собствена памет дугата не я знам 1 trb hard disk тежи 3 кила с батерията която издържа 5 часа много по компактен е а струва 1950 лева и освен това процесорами е специално проектиран така че да не стига много вата и неможе да прегрее при каквото и да е натоварване.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 26.10.2013, 16:32 ?. :
Редактиран на 26.10.2013, 16:32 ?.

Сега ако кажеш и кой модел е лаптопа ти =) ....

40 мнения
профил »
39Ghost39 каза на 30.10.2013, 10:40 ?. :

сериозно, кажи какъв му е модела

142 мнения
профил »
Skygleam каза на 30.10.2013, 14:00 ?. :

Лаптопа на колегата е Lenovo Y510p най-вероятно. Само че не споменава, че лаптопа му едва осигурява необходимия въздушен поток и охлаждане на видео картите и процесора. Също така децибелите, които перките произвеждат при пълно натоварване могат да се конкурират с МИГ29.
ROG серията на ASUS не е само до компонентите наблъскани в лаптопа, ами оптимизирането им за продължителна игра или работа с тежки приложения.
И разбира се, че не може да се сравнява с PC:
РС > лаптоп > картоф > конзола.

924 мнения
профил »
SvRomanov каза на 30.10.2013, 21:02 ?. :

Колегата каза че лаптопа е Asus за 1950 лева, което значи че е или Asus N56VV, или Asus N550JV.Разликата между двата е предимно в дизайна, процесора (N550 е с Haswell i7 4700mq) и дисплея(n550 е с IPS дисплей) Аз в момента съм с N56VV, преди това бях с N55SF и смело мога да кажа, че друга марка освен Asus не искам да чувам. Лаптопа е с алуминиево шаси, заради което държи ниски температури, с Full HD екран, подсветка и i7 3630qm. Проблем не съм видял до момента с нито една игра, повечето игри си вървят на високи детайли при 1080р резолюция, по-тежки си искат своето ествествено. Само за пример ще кажа че Battlefield 3 и Crysis 2 летят при 1600х900 с абсолютно всичките си екстри на макс. Препоръчвам с две ръце, за тези пари просто няма алтернатива.

5 мнения
профил »
Dani27 каза на 26.10.2013, 20:47 ?. :

Ще подкара ли GTA Vice City!?

44 мнения
профил »
Петко каза на 30.10.2013, 18:48 ?. :

Vice city ще сече, старите игри вървят зле на нов хардуер.
Crysis 3 също ще сече с антиалаязинг.

Но за 4 бона е изгодна покупка - горе-долу около 7 пъти по-слаб от десктоп за 2500 лева.

Batltefield 4 няма да сече.

4 мнения
профил »
rotgot каза на 01.11.2013, 14:15 ?. :

Невиждам смисъл да се купува лаптоп за 4000 лв. като на него не се работи, а е само за забавление. Аз лично съм с ПС на 4 години, работя на него и играя, да вярно вече не като по - напред всичко на максимум но все още става за игра ( така и ли иначе вече е по рядко ) Но за да съм честен, почвам да се замислям за новите модели конзоли, те така или иначе се опитват да ги наложат.
Лаптоп – цели 17.5“ (огромен)= 3899,00 лв.
конзола + 2-ри пад + колони = 1000лв.
ТВ 40“ + кабели ( пак може и с 3D)= 1500 лв.

144 мнения
профил »
z1pp0o каза на 17.11.2013, 18:20 ?. :

Вие хубаво си хейт-вате лаптопите, ама я си представете, че сте 12-ти клас и ще заминаванете примерно в Дания/Англия да учите още, тогава с ПЦ-то под ръка ли ще сте ? Лаптопите също си имат плюсове и минуси, както ПЦ-то :)

143 мнения
профил »
wannabe каза на 23.11.2013, 16:57 ?. :

И все пак alienware-а не е ли по-добре за същите пари ? Да не говорим че тея лаптопи дет тука са по 4000 лева, в UK са по 1200 паунда

529 мнения
профил »
ildana каза на 27.11.2013, 13:27 ?. :

Щом заговорихме за лаптопи вижте този:
http://www.pccomponentes.com/msi_gt70_2od_dragon_ i7_4700_16gb_750gb_384_ssd_gtx780_17_3_.html
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ системи
PlayStation Classic крайно лесен за хакване ? 38
PSP Go - началото на една нова ера? 18
Лаптоп: Getac X500 17
PS4 с FIFA 17 във Виваком 16
Лаптоп: Toshiba Qosmio X500-126 16
Таблет: Lenovo Tab3 10 PLUS 14
Лаптоп: Acer Aspire 8930G 12
Кутия: Dell XPS 420 12
Първи поглед: Dell Alienware X51 12
Геймърски лаптоп: Asus RoG G750JH 11