facebook facebook
 
 
 
   
 
Геймборд: Logitech G13
14.04.2009 | автор: Пламен Димитров


оценка:

Вносител:

Цена:
170 лв.
сайт на продукта »

За съжаление, съвременните клавиатури не са направени за гейминг, а са просто пригодени за неговите нужди. Всички необходими клавиши са там, но някакси все се оказват прекалено далеч, когато ви потрябват. Logitech предлагат своето решение на този проблем с G13 – своя първи опит в изцяло геймърските кийпадове. G13 не е пълнокръвна клавиатура, но и не претендира да е такава. Това е пад (или Gameboard, както компанията предпочита да го нарича) с 22 клавиша, създаден само и единствено за игра. Така не се налага да изхвърляте старата си клавиатура и същевременно се сдобивате с една от най-готините геймърски джаджи, съществуващи изобщо.

Първото нещо, което трябва да направите, ако се сдобиете с G13, е да си освободите достатъчно място на бюрото. Падът е доста широк и със своите 650 г. си тежи на мястото – няма никакъв шанс да го преместите случайно, благодарение на гумените крачета. Дизайнът е вълновиден, като поставяте китката ви в най-издигнатата част, а клавишите са по-ниско. Поне за мен това беше доста по-удобно, отколкото леко изкривената поза, която заема ръката ми на нормалната клавиатура.

Клавишите за 22 на брой, обозначени от G1 до G22. Първото, което ще ви направи впечатление при тях, е светлината, която излъчват. Разбира се, клавиатурите с подсветка не са нещо ново или екзотично, но уникалното в случая е огромният избор на цветове, които можете да си включите. Можете буквално да си изберете произволен цвят, колкото тъмен или светъл го предпочитате. Почти съм сигурен, че няма друга клавиатура с подобна функция. Но да се върнем на клавишите – четири от тях са леко вдлъбнати и служат като WASD. Разбира се, всеки от тях може да бъде променян с произволна функция. В дясната част има още два бутона и джойстик, който перфектно попада под палеца. За съжаление, той може да се мести ефективно само в четири посоки, както и да се натиска надолу, а не е истински аналогов джойстик. Въпреки това неговата полезност е неоспорима. Над G клавишите са разположени четири M бутона – с последния (MR) създавате профили, а с първите три превключвате между тях. Това на практика утроява броя на макротата, които можете да запаметите на отделните клавиши и ви дава цели 87 програмируеми бутона (66 от G клавишите, 15 от различните позиции на джойстика и 6 от двата бутона до него). Трябва да се спомене, че на един бутон можете да слагате и комбинация от няколко клавиша, което безспорно е удобно, ако често ви се налага да натискате Ctrl+0 докато държите W например.

Ако се чудите “Къде ли ще използвам цели 87 клавиша?”, отговорът е ясен: в World of WarCraft естествено. Не го казвам като реклама - падът просто е замислен с WoW като основна идея. Но дори да не сте ММО маниаци, софтуерът на пада ще сканира компютъра ви и ще зареди няколко профила, в зависимост от това кои игри имате инсталирани. Цялата работа по настройките е изключително елементарна – Logitech са се постарали да ни спестят главоболията и програмирането на даден клавиш е детска игра. След като сте нагласили всичко, отначало ще ви е малко трудно да свикнете с необичайното разположение на копчетата, но след малко упражнения всичко си идва на мястото.

В най-горната част на устройството е разположен друг много интересен елемент – малък LCD екран с размери 160 х 43 пиксела, който свети с цвета на клавишите. На него може да се изписва най-разнообразна информация – има часовник, хронометър, RSS четец (работи безпроблемно с кирилица), дори разпозна Fraps, макар да няма контрол над него, а показва само кадрите в секунда. Истинското му приложение обаче идва, когато играете на – може би се досещате – World of WarCraft. Тогава на екранчето ще се изписва разнообразна информация за героя ви, например статистиките, колко празно място имате в торбите и така нататък.

Сред недостатъците на G13 e невъзможността да преместите джойстика от другата страна на пада, което намалява неговата полезност, ако сте левичар. Също така някои от клавишите (например G1) са доста встрани от екшъна и поне аз не успявах да ги натисна лесно с кокалестите си пръсти. Но въпреки тези дребни забележки, G13 си остава най-добрият геймърски пад, на който съм попадал и неговите полезни качества при интензивна игра говорят сами за себе си. Ако сте сериозен геймър (в частност – WoW-аджия), можете силно да се замислите за тази отлична гейм джаджа. 

напиши коментар
 

370 мнения
профил »
des каза на 15.04.2009, 13:28 ?. :

Изключително изобретение на Лоджитек.Първоначално се чудех дори как се хваща...но все пак се оказва едно истинско удобство и НАЙ-ВАЖНОТО-цената е изключително ниска за такъв "лукс".С удоволствие бих си купил такова нещо.Много бих желал да играя с тази джаджа и да усетя,може би,някакво ново чувство от играенето на игри :)

45 мнения
профил »
Sir_J каза на 20.04.2009, 16:58 ?. :

Доста е удобен, малко трудно свикнах, но после е рай просто :)

4 мнения
профил »
Rusi_MC каза на 22.04.2009, 11:32 ?. :

Гледах ревюто в "Микрофон и мишка". Страхотна машинка.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 14.02.2010, 20:32 ?. :
Редактиран на 14.02.2010, 20:32 ?.

Можеш ли да ми кажеш, в кой брой на "Микрофон и мишка" си го гледал ревюто.

7 мнения
профил »
Altair каза на 17.06.2009, 04:30 ?. :

Яка джаджа ама е много скъпа.Като имаш предвид ,че една нормална клавиатура с всички копчета струва 15 лева а това нещо с 22 клавиша струва 170 лева.

2 мнения
профил »
dadaid каза на 16.07.2009, 05:44 ?. :

Цената на удобството.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 17.06.2009, 18:21 ?. :

Лично аз мисля че оня контролер на Belkin ще е 100 пъти по-добър

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 14.02.2010, 00:49 ?. :

Не е лоша идея, въпреки че е безсмислено да слагаш геймборд до геймърска клавиатура. Както и да е! Най-добри геймбордове са този и Belkin n52te.
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ контролери
PowerA контролери за Nintendo Switch 39
Клавиатура: Steelseries Merc Stealth 29
Волан: Canyon CNG-GW3 24
Волан: Driving Force GT 19
Мишка: Cyborg R.A.T. 7 17
Мишка: Hama uRage 15
Волан: 4in1 Racing Wheel Hama 15
Kinect: какво не знаем за него 11
Гейм ръкавица: Tt eSPORTS Gaming Glove 11
Геймпад: Hama Double Action AirGrip 10
ДРУГО ОТ Logitech
Клавиатура: Logitech G19 17
Слушалки: Logitech Ultimate Ears 100 9
Logitech Illuminated Keyboard 8
Клавиатура: Logitech K750 5
Клавиатура:Logitech diNovo Mini 3
Мишка: Logitech G9 Laser Gaming Mouse 3
Logitech Cordless Desktop MX5500 Revolution 3
Волан: Driving Force GT 2
Kлавиатура: Logitech diNovo Edge 1
Слушалки: Logitech FreePulse wireless 1